Zwemmen met zeekoeien in Crystal River

Crystal River is kleine plaats aan Florida’s Nature Coast en zoals de naam al zegt vind je hier een kristalheldere rivier en mooie helderblauwe warmwaterbronnen. Dit is de enige plek in Florida, en een van de weinige plaatsen ter wereld, waar je kunt zwemmen met zeekoeien (manatees).

Zwemmen met zeekoeien (manatees) in Crystal River

Zwemmen met zeekoeien in Florida

‘Zeekoeien spotten’ is eigenlijk dé belangrijkste reden dat mensen deze plaats bezoeken. Dit was ook de reden dat wij hier heen gingen. Toen ik een rondreis Florida aan het voorbereiden was, stuitte ik op deze plek. En we bleken dus in de perfecte tijd te gaan om zeekoeien te zien. Dus een goede reden om Crystal River te bezoeken.

In Crystal River komen vooral in de wintermaanden (december tot april) grote aantallen zeekoeien samen dankzij de prachtige warmwaterbronnen: Three Sisters Spring. Ze overwinteren hier en zoeken het warme water op in de ‘koude’ wintermaanden.

Zwemmen met zeekoeien (manatees) in Florida

Manatee tours in Crystal River

Vanuit Nederland had ik al een tour geboekt omdat we per se een ochtend tour wilden maken en niet langer in Crystal River wilden verblijven. Dat is echt een gehucht waar behalve een aantal bars en restaurants niet zo veel te beleven valt. Er zijn diverse aanbieders van Manatee tours in Crystal Rivers. Kwestie van even op internet surfen.

Ik keek enorm uit naar mijn ontmoeting met de zeekoeien. Maar het blijven dieren en hun gedrag is onvoorspelbaar. Wij hadden half februari dus geen geluk want wij hebben hier geen enkele zeekoe gespot. Nul, nada, niente. Volgens de gids waren ze dit jaar al vroeg vertrokken richting zee. Wel een beetje een domper 😉

Zwemmen met zeekoeien in Florida

Zwemmen met manatees, populaire activiteit

De meeste mensen boeken een tour met een gids. Je krijgt dan ook een snorkel en een wetsuit. Maar je kunt ook zelf een kajak of sup huren. Het eerste stuk vaar je gewoon tussen de huizen door samen met hordes andere bootjes, kajaks en sups. Niet echt een omgeving waar je zeekoeien verwacht, maar blijkbaar trekken die dieren zich daar niks van aan.

Alleen het gedeelte bij de ‘Three Sisters’ is een stukje echte natuur met palmbomen, mangroves en warm kristalhelder water. Daar meren dus ook alle boten en kajaks aan 😉

Ondanks dat het wel een grote teleurstelling was dat we geen zeekoeien gezien hebben, is dit wel een mooie plek. De natuur is prachtig en je ziet onderwater ook allerlei vissen. Het uitzicht vanaf de kant is mooi en het is heerlijk toeven op de oevers. ’s Middags keren de vissers terug en voeren de restanten van hun vangst aan hordes pelikanen. Wil je wat meer leven in de brouwerij? Bij Crackers Bar & Grill kun je goed eten tussen de locals. Het is er altijd druk en vaak is er live muziek (beetje western stijl).

Zwemmen met manatees in Crystal River

Praktische informatie

 • Je kunt op meer plekken in Florida zeekoeien zien, maar alleen in Crystal River mag je met zeekoeien zwemmen.
 • In Crystal River komen vooral in de wintermaanden (december tot april) grote aantallen zeekoeien naar dewarmwaterbronnen, dat is dus geen garantie dat je ziet.
 • Er zijn diverse Manatee tours in Crystal River. Wij boekten bij Crystal Lodge Dive Center.
 • Als je toch naar Crystal River gaat, bezoek dan ook het natuurgebied Ocala National Park.

P.S. De foto van die zeekoe is dus (helaas) geen foto van mij 😉

 

Pin voor later

Zwemmen met zeekoeien (manatees) in Crystal River in Florida | www.travelbliss.nl

18 gedachten over “Zwemmen met zeekoeien in Crystal River

 • 29 maart 2019 om 1:08 pm
  Permalink

  Enkele jaren geleden zijn wij ook in Florida geweest en hebben we de Crystal River ook bezocht met een tour met gids. Na uren zoeken heb ik toen het geluk gehad toch twee zeekoeien te hebben gezien. Mijn vriend, die toen net ergens anders aan het zwemmen was, die heeft ze gemist. Echt pech hebben. Als we ooit de kans hebben nog eens terug naar Florida te kunnen trekken, dan zou ik wel opteren om zelf een kajak (of dergelijke) te huren. Dan kan je toch wat meer je eigen ding doen en dat lijkt me net iets leuker dan constant met zo’n groep rond te moeten zwemmen.

  Beantwoorden
  • 29 maart 2019 om 8:34 pm
   Permalink

   Helemaal mee eens. Die zeekoeien waren ook de reden waarvoor we speciaal naar Crystal River gegaan waren en zeker omdat wij er echt in de allerbeste tijd waren om zeekoeien te zien volgens alle informatie…dan is het toch balen als je ze niet ziet. Niet eentje! Volgende keer zou ik het ook anders doen en niet met zo’n tour boeken maar inderdaad gewoon een kajak huren 😉

   Beantwoorden
  • 7 december 2018 om 8:45 am
   Permalink

   Dank je wel. Alleen jammer dat we de zeekoeien niet gezien hebben 😉

   Beantwoorden
 • 5 december 2018 om 8:03 pm
  Permalink

  Oh wat jammer dat je er geen gezien hebt. Je moet echt geluk hebben met zo’n dingen. Is het een redden om er nog eens heen te gaan?

  Beantwoorden
  • 5 december 2018 om 10:35 pm
   Permalink

   Hoi An, ja best wel jammer want ik had er heel erg naar uitgekeken om een keertje te zwemmen met zeekoeien 😉 Ik ga daar niet speciaal voor terug, maar mocht ik nog een keer in die buurt komen…wie weet. Liefs, Maaike

   Beantwoorden
  • 5 december 2018 om 10:33 pm
   Permalink

   Dat leek mij dus ook waanzinnig om te doen maar dan moeten er wel zeekoeien zitten 😉 Maar alle klimaat veranderingen hebben dus ook invloed op het overwinteringsgedrag van dieren.

   Beantwoorden
 • 5 december 2018 om 6:36 pm
  Permalink

  Enerzijds lijkt me dit echt super gaaf, maar aan de andere kant lijkt me het ook weer niet gaaf. Ben niet heel bang aangelegd, maar ik zou toch wel een beetje bang zijn geloof ik…..

  Beantwoorden
  • 5 december 2018 om 10:31 pm
   Permalink

   Het had mij ook super gaaf geleken vandaar dar we ook speciaal naar Crystal River gegaan zijn om te gaan zwemmen met zeekoeien, maar helaas hebben we er geen gezien. Ik ben niet zo ban aangelegd 😉

   Beantwoorden
 • 5 december 2018 om 10:57 am
  Permalink

  Wow! Dat ziet er echt super uit zeg! Ik zet het op mijn to do lijstje 😉

  Beantwoorden
  • 5 december 2018 om 1:01 pm
   Permalink

   Haha…Ik ook want de eerst keer is het dus niet gelukt dus het mag terug op de to-do list 😉

   Beantwoorden
 • 5 december 2018 om 8:37 am
  Permalink

  oh wauw dit zijn van die grote beesten. wat een ervaring. geweldig

  Beantwoorden
  • 5 december 2018 om 9:36 am
   Permalink

   Dat leek me ook een waanzinnige ervaring dus vandaar dat we naar Crystal River gegaan zijn, maar helaas hebben we er geen eentje gezien 😉

   Beantwoorden
 • 5 december 2018 om 7:15 am
  Permalink

  Oh wat ontzettend jammer zeg! De natuur is inderdaad prachtig! Lijkt me trouwens aan de andere kant ook wel een klein beetje eng haha.

  Beantwoorden
  • 5 december 2018 om 9:35 am
   Permalink

   Hoi Krystle, heel erg jammer inderdaad dat we speciaal een flinke omweg gemaakt hadden naar Crystal River om te zwemmen met zeekoeien en er vervolgens niet eens een eentje gezien hebben. Ik ben niet zo bang aan gelegd 😉 Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 5 december 2018 om 7:07 am
  Permalink

  Wel in Florida geweest, maar dit wist ik niet, het zou een hele belevenis zijn dus jammer dat jullie ze niet hebben gezien. Kreeg je je geld terug of was het niet alleen zeekoeien kijken maar ook de rest van de tour.

  Beantwoorden
  • 5 december 2018 om 9:32 am
   Permalink

   Hoi Lodi, ik baalde ook flink dat we niet hebben kunnen zwemmen met zeekoeien en er zelfs geen eentje gezien hebben. Maar je krijgt dan geen cent terug hoor 😉 Liefs, Maaike

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

202 Shares
Share
Tweet
Pin202
Share