Tips Zoutmijn bij Krakau: Wieliczka zoutmijn

Net buiten Krakau ligt één van de grootste zoutmijnen ter wereld: de Wieliczka zoutmijn. Deze zoutmijn is zeker de moeite waard om te gaan bekijken. Je ontdekt een wonderlijke ondergrondse wereld waarin je kennis maakt met de geschiedenis van de zoutmijn, prachtige zoutsculpturen ziet en een aantal mooie kamers bezoekt met als hoogtepunt een volledig uit zout opgetrokken ondergrondse kathedraal. Een leuk uitstapje vanuit Krakau dus als je alle bezienswaardigheden in Krakau gezien hebt. 

uitstapjes vanuit krakau - wieliczka zoutmijnen

Wieliczka zoutmijn: leuk uitstapje vanuit Krakau

De gangen van de Wieliczka zoutmijn zijn in totaal meer dan 300 kilometer lang en bereiken een diepte van 327 meter. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de zoutmijn door Duitse bezetters als opslagplaats gebruikt. Het winnen van zout op deze plek wordt voor het eerst vermeld in het jaar 1044. Krakau profiteert lang van het ‘witte goud’ dat hier gevonden werd en dankzij dat zout was Krakau een welvarende stad. In 1992 is de zoutwinning stopgezet.

uitstapjes vanuit krakau - zoutmijn wieliczka

De zoutmijn is nu alleen nog een toeristische attractie. Tijdens een rondleiding wordt je langs allerlei ruimtes en een ondergronds meer geleid. Je ziet prachtige sculpturen gemaakt van zout. Het meest indrukwekkende is de ondergrondse kathedraal die geheel uit zout gemaakt is en af en toe nog dienst doet voor speciale feesten of missen. De zoutmijn bij Krakau staat tegenwoordig op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Rondleidingen in de Wieliczka zoutmijn

De zoutmijn kun je alleen met een rondleiding bezoeken. Je hebt verschillende tours. Als je kiest voor de ‘Tourist Route’ kun je gewoon een kaartje kopen aan het loket of deze alvast online reserveren als je niet onnodig wilt wachten. Engelstalige rondleidingen worden ieder uur gegeven. De rondleiding duurt ongeveer 2,5 uur en je loopt zo’n 3,5 kilometer langs de meest bijzondere bezienswaardigheden.

excursie vanuit krakau - zoutmijn wieliczka

De paden zijn goed begaanbaar. Je hebt alleen af en toe wat trappen. Aan het begin van de route loop je meteen 350 treden naar beneden. Gelukkig ga je na de rondleiding met een lift weer naar boven 😉 De ‘Tourist Route’ is de meest populaire rondleiding omdat je daarmee langs alle hoogtepunten van de WieliczkaZoutmijn komt.

Tip: Neem een trui mee want in de zoutmijn is het hele jaar door zo’n 15 graden.

Thematours in de Wieliczka zoutmijn

Wil je een thematour volgen? Dan is het goed om naar de tijden te kijken en deze eventueel van tevoren te reserveren. Houd er wel rekening mee dat je bij die tours de meeste bezienswaardigheden in de zoutmijn overslaat. Bij de ‘miners route‘ krijg je een overall en helm op en ga je zelf aan de slag als mijnwerker. De ‘pilgrims route‘ voert je langs de vele kapellen en gebedsruimtes in de zoutmijn. Het meest avontuurlijk is de ‘mysteries of the mine‘. Met beschermende kleding kruip je door smalle gangetjes in de zoutmijn. Alleen met de ‘tourist route’ bezoek je echt alle hoogtepunten van de zoutmijn.

excursie vanuit krakau - Wieliczka zoutmijn

Bereikbaarheid Wieliczka zoutmijn vanuit Krakau

De zoutmijn ligt in het plaatsje Wieliczka, ongeveer 20 minuten buiten Krakau. Natuurlijk kun je een georganiseerde tour boeken zodat je zelf niks hoeft te regelen. Of je kunt met je eigen auto of een taxi naar de zoutmijnen gaan, maar je kunt hier ook heel gemakkelijk met het openbaar vervoer heen. Vanaf het centraal station in Krakau kun je met een minibusje of met de gewone lijnbus 304 naar het plaatsje  Wieliczka. De locals vertellen je precies waar je uit moet stappen want ze weten dat toeristen alleen die bus nemen om naar de zoutmijn van Wieliczka te gaan.

Tickets Wieliczka zoutmijn

Er gelden andere tarieven in het hoogseizoen en in het laagseizoen.

 • Prijs: 89 PLN en 94 PLN in het hoogseizoen
 • Ook zijn er familietickets voor gezinnen met 2 kinderen tussen de 4 en 16 jaar.
 • Studenten tot 26 jaar krijgen korting.

Kijk voor actuele prijzen op de website van de zoutmijn.

 

Bewaar voor later

Bezoek de Wieliczka zoutmijn. Dit is een prschtige ondergrondse zoutwereld en een leuk uitstapje vanuit Krakau.Je kunt gemakkelijk met de bus naar de zoutmijn

BewarenBewaren

BewarenBewaren

18 gedachten over “Tips Zoutmijn bij Krakau: Wieliczka zoutmijn

 • 19 september 2018 om 6:23 am
  Permalink

  Toevallig komt 1 van mijn vriendinnen net terug uit Krakau en heeft zd volgens mij dit niet gezien.. ik ga het iig onthouden! Ziet er tof uit.

  Beantwoorden
  • 19 september 2018 om 7:35 am
   Permalink

   Hey Lizzie, de zoutmijn bij Krakau is inderdaad prachtig. Wel een beetje toeristisch. maar als je naar Krakau gaat en tijd genoeg hebt zou ik de Wieliczka zoutmijn zeker bezoeken. Maar in Krakau zelf is ook al zoveel te zien. Dat is zo’n waanzinnig toffe stad dus ik kan me voorstellen dat jouw vriendin daar helemaal geen tijd voor had. En als je weinig tijd hebt, zou ik persoonlijk ook eerder voor Auschwitz als uitstapje kiezen. Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
  • 24 augustus 2018 om 5:51 am
   Permalink

   De Wieliczka zoutmijn bij Krakau is erg leuk om een keer te bezoeken. Als je toch een keer een stedentrip Krakau maakt dan zou ik ook zeker een halve dag inplannen om deze excursie te maken.

   Beantwoorden
 • 23 augustus 2018 om 7:51 am
  Permalink

  Wat een leuke bezienswaardigheid! Een vriend van mij is in Krakau dus ik ga het doorgeven! 🤗
  Liefs,
  Yousra Yasmine

  Beantwoorden
  • 23 augustus 2018 om 8:06 am
   Permalink

   Hi Yousra Yasmine,

   Haha…wat leuk. Ja als je tijd genoeg hebt als je Krakau bezoekt, dan is de zoutmijn bij Krakau echt wel de moeite om eens te bezoeken. De Wieliczka zoutmijn is echt gigantisch indrukwekkend dus geef dit maar door aan je vriend.

   Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 23 augustus 2018 om 7:07 am
  Permalink

  Dat lijkt me een heel interessant iets om eens te bezoeken zeg, zo’n zoutmijn! Die kom je niet iedere dag tegen.

  Beantwoorden
  • 23 augustus 2018 om 8:08 am
   Permalink

   Een zoutmijn kom je inderdaad niet overal tegen en de Wieliczka zoutmijn bij Krakau is echt enorm groot en bestaat uit zoveel prachtige kamers, inclusief een ondergrondse kathedraal en ondergrondse meren. Een leuk uitstapje vanuit Krakau dus.

   Beantwoorden
  • 22 augustus 2018 om 10:01 pm
   Permalink

   Krakau is sowieso een aanrader om te bezoeken. Ik vond het zo’n leuke verrassende stad. En dan meteen wat extra tijd inplannen voor uitsapjes zoals deze naar de zoutmijn bij Krakau!

   Beantwoorden
 • 22 augustus 2018 om 10:39 am
  Permalink

  Ik ben er zelf ook geweest met school… het is er echt prachtig! Helaas mochten wij er geen foto’s nemen… die van jou zijn leuk!

  Beantwoorden
  • 22 augustus 2018 om 10:31 pm
   Permalink

   De zoutmijn bij Krakau is inderdaad prachtig en gigantisch groot. Wat raar dat je geen foto’s mocht maken in de Wieliczka zoutmijn. Misschien dat ze het inmiddels veranderd hebben.

   Beantwoorden
 • 22 augustus 2018 om 10:19 am
  Permalink

  ik ben daar ook geweest en je hebt helemaal gelijk! Indrukwekkend! en ook zo raar te bedenken dat je niet door een stenen grot loopt, maar door zout!

  Beantwoorden
  • 22 augustus 2018 om 10:32 pm
   Permalink

   Wat leuk, Felice dat je de zoutmijn kent. Ik vond de enorme zoutmijn bij Krakau ook zo indrukwekkend!

   Beantwoorden
  • 22 augustus 2018 om 10:29 pm
   Permalink

   Dank je wel, Luc. De zoutmijn bij Krakau is ook prachtig en erg bijzonder om te bezoeken.

   Beantwoorden
 • 22 augustus 2018 om 9:38 am
  Permalink

  Wat een geweldige foto’s heb je gemaakt! Ik ben nog nooit in Krakau geweest maar als je er bent, lijkt me dit een leuke uitstap! 🙂

  Beantwoorden
  • 22 augustus 2018 om 10:28 pm
   Permalink

   Dank je wel. Krakau is een hele leuke stad om te bezoeken en zeker de moeite waard. En als je er dan toch bent id de zoutmijn bij Krkau bezoeken wel een leuk uitstapje.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dutch Dutch English English
61 Shares
Share8
Tweet
Pin53
Share