Wat te doen in Tallinn? Tallinn 7x anders

Het oude centrum van Tallinn is sprookjesachtig mooi. Het lijkt wel of de tijd hier echt stilgestaan heeft. Op sommige plekken heb je echt het gevoel even in een Middeleeuws decor te lopen. Maar ook buiten het historische centrum timmert Tallinn flink aan de weg en vind je allerlei leuke hippe wijken die heel mooi uitgevoerd zijn. Lees in dit artikel wat te doen in Tallinn buiten het historische centrum.

wat te doen in Tallinn - Depoo Street Food Zone

Wat te doen in Tallinn?

Tallinn is echt een plaatjes. Deze stad is er echt in geslaagd om het historische centrum niet te verpesten met lelijke hoogbouw en parkeergarages zoals je in veel andere steden ziet. Maar ook rondom het historische centrum is er genoeg te doen in Tallinn en vind je hele leuke hippe wijken. Oude fabrieksterreinen die opnieuw zijn ingericht, leuke markten en andere leuke plekken in Tallinn.

Ik was echt verbaasd want dit had ik niet verwacht van een stad die zo lang tot het Oostblok behoorde. Daar merk je dus nauwelijks iets van. Ik had zelf eerder het gevoel dat ik in Scandinavië was dan in een oud Oostblokland. Hieronder heb ik de leukste wijken en plekken in Tallinn voor je op een rijtje gezet.

7 x zien en doen in Tallinn

In Tallinn zijn ze er enorm goed in geslaagd om het centrum zo authentiek mogelijk te houden. Geen schreeuwerige neonreclames, lelijke nieuwbouw, maar mooi onderhouden oude gevels en prachtige kronkelige straatjes. Maar ook buiten het historische centrum vind je in Tallinn een aantal bijzondere wijken die ze op een geweldige manier ingericht hebben. Veel steden kunnen hier nog wel een voorbeeld aan nemen 😉

#1 Vanalin

Het historische deel van Talinn staat bekend als Vanalinn, wat letterlijk ‘oude stad’ betekent en enkele bezienswaardigheden dateren ook uit de dertiende eeuw. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Bijzonder is dat deze middeleeuwse stad echt authentiek gebleven is. Geen hoogbouw, schreeuwerige reclames en nauwelijks auto’s in het stadscentrum. Het historische stadscentrum bestaat uit twee delen. De benedenstad en de bovenstad. De hele oude stad was omringd door een stadsmuur waarvan nu nog zo’n twee kilometer overgebleven is met 26 torens waarvan een groot aantal te bezoeken zijn. Bekijk hier wat de mooiste bezienswaardigheden zijn in het oude centrum van Tallinn.

wat te doen in tallinn - oude stad bekijken

#2 Rotermanni kwartier

Rotermanni Kvartal ligt ten oosten van de historische binnenstad, op slechts 10 minuten lopen van het Raadhuisplein. Hier zijn oude fabrieksgebouwen omgetoverd tot een hippe stadswijk, maar heel anders dan de Creatieve City (zie punt 6). Oude pakhuizen zijn vermengd met moderne stadsarchitectuur. Hier vind je designer winkel, leuke boetiekjes en moderne restaurants. In de zomermaanden is het gezellig druk op de vele terrassen van het Rotermanni kwartier. En in deze wijk vindt je ook het Estische Architectuur museum. Ook als je niet van winkelen houdt, is dit een mooie wijk om eens doorheen te lopen en te genieten van de mengeling van oude en nieuwe bouwstijlen.

wat te doen in Tallinn - Rotermanni kwartier Tallinn bezoeken

#3 Kalamaja

In deze wijk vindt je prachtige houten huizen. Kalamaja betekent ‘fish house’ in het Ests. Lang woonde in deze wijk vooral vissers. Dit veranderde in 1870 toen er een spoorverbinding kwam met St. Petersburg. Toen werden er steeds meer fabrieken gebouwd en houten huizen voor de werknemers. Deze wijk is nog volop in ontwikkeling. Hier vind je houten huizen die al helemaal opgeknapt zijn en ook huizen die echt op instorten staan. Ook wordt er veel nieuw gebouwd maar wel in deze traditionele stijl. Tegenwoordig is dit de populairste wijk voor locals om te wonen. De wijk heeft een bohemiens sfeertje en hier komen ook steeds meer leuke restaurantjes en cafés.

wat te doen in Tallinn - Kalamaja

#4 Balti Jaam Market

De wijk Kalamaja ligt ten noordwesten van de historische binnenstad, achter het centraal station. Eigenlijk begint de wijk bij de Balti Jaam Market. Een overdekte markt waar je volop street food, verse producten, maar ook antiek en andere curiositeiten vindt. De lokale bevolking doet hier hun dagelijkse boodschappen, maar ook als toerist is het een leuke plek om te bezoeken. Als je vanaf de Balti Jaam Market’ doorloopt tot aan de oude haven dan kom je op de Kultuur Kilometer’, een wandel- en fietsboulevard. Hier vindt je in oude hangars het Seaplane Harbour Museum (Lennusadam) met als bekendste bezienswaardigheid een onderzeeboot. En ook de Patarei gevangenis die tegenwoordig helaas gesloten is.

wat te doen in Tallinn - Balti Jaan market bezoeken

#5 Depoo Street Food Zone

Als je vanaf het station of de Balti Jaam Market de doorgaande weg blijft vervolgen, kom je bij de Depoo Street Food Zone. Hier kun je het hele jaar street food krijgen. Containers en wagons zijn omgetoverd tot moderne eettentjes. Alleen zijn de zitplaatsen binnen vaak beperkt. Een van de leukste tenten hier is: Peatus. Bij Peatus kun je eten of een drankje doen in oude originele treinwagons van de Moskou – Talllinn lijn. Als je je weg weer vervolgt kom je bij Telliskivi Creative City. Dit ligt hier om de hoek.

wat te doen in Tallinn - Peatus - Depoo Street Food Zone

#6 Telliskivi Creative City

Telliskivi Creative City is een oud fabrieksterrein dat omgetoverd is tot een creatieve stad. In een aantal oude fabrieksgebouwen vind je nu ontzettend leuke eetentjes, cafés, uitgaansgelegenheden, ateliers van jonge designers en een paar winkeltjes. In de Creative City worden vaak alternatieve theatervoorstelling, muziekoptredens of andere activiteiten georganiseerd. Iedere zaterdag is er ook een vlooienmarkt In Telliskivi Creative City. Bij F-Hoone kun je lekker en betaalbaar eten als je kiest voor het dagmenu. Kortom er is altijd wel wat te doen in Tallinn ls je naar de Creative City gaat.

wat te doen in Tallinn - Telliskivi Creative City in Tallinn

#7 Viru Hotel

Op de bovenste verdieping van het Viru hotel bevindt zich het KGB museum. Dit hotel opende in 1972 en telde officieel 22 verdiepingen. De lift ging dan ook slechts tot de die verdieping, maar met een trap kun je nog een verdieping hoger. Op de bovenste verdieping was een geheim kantoor van de KGB om de buitenlandse gasten in de gaten te houden. In het hele hotel was afluisterapparatuur verwerkt en vanaf de 23ste verdieping hield de KGB alle gasten in de gaten. Een paar keer per dag wordt hier een rondleiding gegeven in groepen van zo’n 25 mensen dus s het aan te raden om dit te reserveren. Wij konden tijdens ons verblijf bijvoorbeeld niet meer mee met een rondleiding. En ik had dit toch graag een keer gezien. In het centrum van Tallinnn merk je er nog nauwelijks iets van dat dit land lang tot het Oostblok behoorde. Dit is nog een van de overblijfselen die hier aan herinneren.

wat te doen in Tallinn - KGB museum Viru Hotel

Praktische informatie Tallinn

Hieronder nog wat praktische informatie over Tallinn.

Vliegtickets Tallinn

Tegenwoordig vind je spotgoedkope tickets met een van de prijsvechters. In iets minder dan 2 uur vlieg je naar Tallinn.

Riga en Tallinn combineren

Tallinn kun je ook goed combineren met een bezoek aan Riga. De busverbinding tussen Riga en Tallinn is erg goed. Tussen deze steden tijden meerdere keren per dag comfortabele bussen en de rit duurt 4,5 uur. Een enkele reis kost ongeveer 15 euro.

Vervoer in Tallinn

Tallinn is niet groot en de meeste bezienswaardigheden kun je gewoon te voet doen. Wil je toch gebruik maken van het openbaar vervoer dan kun een enkeltje kopen voor 1,15 euro of een dagkaart voor 5 euro. Deze kaarten kun je overal in de stad kopen bij ‘R-kiosk‘.  Die vindt je op bijna iedere hoek van de straat 😉 In de bus of tram betaal je 2 euro bij de chauffeur en kun je alleen gepast betalen.

Alle bezienswaardigheden in het historische centrum kun je het beste te voet doen. In het centrum rijden ook geen bussen of trams. Ga je iets verder weg dan kun je altijd gebruik maken van het openbaar vervoer, maar de meeste bezienswaardigheden zijn minder dan een half uur lopen.

Overnachten Tallinn

Hotels in alle prijsklassen zijn er genoeg in het centrum van Tallinn. Kijk daarvoor op Booking.comZelf hebben we overnacht in Angleterre Apartments aan de rand van het oude centrum. Mooie nieuwe appartementen met een receptie die 24 uur open is. Deze appartementen zijn centraal gelegen. In 5 minuten sta je in het historische centrum van Tallinn en als je de achterdeur uit loopt sta je midden in de hippe wijk: Rotermanni kwartier. Aanrader dus!

Ben jij weleens in Tallinn geweest? Wat vond jij het leukste om te doen in Tallinn? Of wat lijkt jou leuks om te doen in Tallinn als je er voor het eerst heen gaat?

Pin voor later

wat te doen in Tallinn - de leukste wijken van Tallinn

18 gedachten over “Wat te doen in Tallinn? Tallinn 7x anders

  • 9 november 2018 om 8:59 pm
   Permalink

   Graag gedaan. Tallinn is dan ook een toppertje. Ik vond het echt zo’n toffe stad.

   Beantwoorden
  • 9 november 2018 om 8:58 pm
   Permalink

   Hoi Ingrid, leuk om te horen. Een stedentrip Tallinn is echt een aanrader! Het is een van de mooiste Europese steden die ik ken. Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 8 november 2018 om 7:53 am
  Permalink

  Ik denk wel dat je er even zoet bent als je al die dingen gaat doen en bezichtigen! 🙂 Leuk om te weten!

  Beantwoorden
  • 9 november 2018 om 8:57 pm
   Permalink

   Hoi Julie, haha dat klopt. Je kunt je gemakkelijk een paar dagen vermaken. Er is genoeg te zien in Tallinn. Het is niet heel erg groot en de oude binnenstad van Tallinn kun je eigenlijk wel op een dag zien. Maar met al die leuke dingen rondom het centrum zou ik zeker nog een extra dag of een paar dagen aanplakken. En dan kun je je ook nog vermaken in alle museums. Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 7 november 2018 om 6:05 pm
  Permalink

  Had nog nooit van de stad gehoord ziet er mooi uit

  Beantwoorden
  • 7 november 2018 om 6:47 pm
   Permalink

   Tallinn is ook heel mooi! Ik vind het een van de allermooiste steden die ik ken 😉

   Beantwoorden
  • 7 november 2018 om 1:12 pm
   Permalink

   Dat kan ik zeker aanraden! Ik vind Tallinn een van de allermooiste Europese steden die ik bezocht heb. De oude binnenstad van Tallinn is heel authentiek en niet verpest door lelijke nieuwbouw. Prachtige gekleurde gevels en nog veel overblijfselen uit de Middeleeuwen zoals de stadsmuur. Maar ook buiten het historische centrum is er genoeg te zien in Tallinn. En de manier waarop ze oude fabriekshallen omtoveren in leuke winkels, restaurants en museums zoals in de Telliskivi Creative City en Rotermanni Kwartier zijn echt geweldig. Daar kunnen wat mij betreft veel andere steden nog wel een voorbeeld aan nemen. Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
  • 7 november 2018 om 1:05 pm
   Permalink

   Dank je wel voor het compliment, Corinna.

   Beantwoorden
 • 7 november 2018 om 11:10 am
  Permalink

  Niet direct een bestemming waar ik meteen aan denk maar ik heb wel de indruk dat het populairder wordt. Ik kwam Talinn onlangs al eens tegen in een docu op tv en nu hier weer.

  Ga het toch eens verder bekijken

  Beantwoorden
  • 7 november 2018 om 1:04 pm
   Permalink

   Tallinn is zeker al helemaal ontdekt door de toeristen. In het oude centrum zijn dan ook veel hotels, restaurantjes en souvenirwinkels. Ik vind het een van de mooiste Europese steden die ik ken. Zeker omdat de binnenstad van Tallinn zo authentiek is, maar ook buiten de stadsmuren is er veel te zien en te beleven in Tallinn. De manier waarop ze oude fabrieksterreinen omtoveren in leuke plekken zoals de Telliskivi Creative City en Rotermanni Kwartier zijn echt geweldig. Daar mogen veel steden wel een voorbeeld aan nemen. Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
 • 7 november 2018 om 11:04 am
  Permalink

  Wauhh wat een eye-opener, ik wist niet eens dat deze plaats bestond ( erg blond dat geef ik toe !)

  Beantwoorden
  • 7 november 2018 om 12:58 pm
   Permalink

   Hoi Felice, Tallinn is zeker de moeite waard en er zijn genoeg mooie bezienswaardigheden in Tallinn….en dus niet alleen in het historische centrum, maar ook zeker buiten de stadsmuren is er genoeg te zien en doen in Tallinn. Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
 • 7 november 2018 om 7:06 am
  Permalink

  Wat een goede tips en leuke ideeën. Ik ga altijd graag naar locale markten.

  Beantwoorden
  • 7 november 2018 om 9:13 am
   Permalink

   Hoi Lodi, Lokale markten zijn altijd leuk! En Tallinn is ook zo’n geweldige stad. Niet alleen de oude binnenstad van Tallinn maar ook daarbuiten timmert deze stad op een hele positieve manier flink aan de weg. Ik was echt verbaasd over deze stad en kan iedereen dan ook aanraden oom een stedentrip Tallinn te maken! Liefs, Maaike

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dutch Dutch English English
82 Shares
Share10
Tweet
Pin72
Share