Voordelen en nadelen van een groepsreis

Vroeger leek een groepsreis mij verschrikkelijk suf. Totdat ik mijn eerste groepsrondreis maakte. Toen pas ontdekte ik de voordelen van een groepsreis. Eigenlijk vond ik het hartstikke leuk en sindsdien heb ik al vele groepsreizen gemaakt. Zeker sinds ik werk en vaak maar een paar weken de tijd heb om een land te ontdekken. Dan is zo’n groepsrondreis gemakkelijk. Je ziet veel in korte tijd. In dit artikel de voordelen en nadelen van groepsreizen op een rijtje.

voordelen en nadelen van een groepsreis

Voordelen van een groepsreis

De grootste voordelen van groepsreizen zijn gemak en de gezelligheid. Je hoeft zelf niks voor te bereiden. Je stapt gewoon in het vliegtuig en op je bestemming wordt je opgewacht door een reisleider. Tijdens de rondreis wordt je meestal gereden in een comfortabele bus met airconditioning zodat je uitgerust op je bestemming aankomt, en onderweg heb je altijd aanspraak van je reisgenoten. De reisorganisatie heeft de hele rondreis voor je uitgestippeld. De reisleider neemt je mee langs alle hoogtepunten waardoor je veel ziet in korte tijd. Hieronder drie voordelen van een groepsreis:

#1 Gezelligheid van een groepsreis

Een groot voordeel van een groepsreis is de gezelligheid. Je ontmoet andere mensen, en mijn ervaring is dat dit meestal gelijkgestemde mensen zijn waardoor het gewoon gezellig is. Zeker als je alleen reist. Dan wordt er een spontaan verjaardagsfeestje voor je georganiseerd of hoef je kerst niet alleen te vieren. Er kan altijd iemand in de groep zitten waarmee het minder klikt, maar dan zijn er nog genoeg andere mensen waar je wel een klik mee hebt.

#2 Geen voorbereidingen

Eén van de andere voordelen van een groepsreis is het gemak. Alles is geregeld. Je hoeft thuis zelf geen planning te maken, accommodaties uit te zoeken of binnenlandse vluchten te boeken voor je rondreis. Vaak is dit toch een heel gepuzzel en zit je de nodige uren achter internet om de perfecte rondreis te plannen. Je moet rekening houden me de dagen dat bezienswaardigheden gesloten zijn of uitzoeken hoe je van de luchthaven in het centrum komt. Bij een groepsrondreis is alles heerlijk voor je geregeld!

#3 Gemak van een groepsreis

Tijdens de rondreis hoef je ’s ochtends alleen maar op tijd in de bus te zitten. Je ziet veel in korte tijd omdat je met je eigen bus langs alle hoogtepunten gaat. Bovendien kom je uitgerust op je bestemming aan omdat je zelf niet hoeft te rijden. Meestal wordt je in een comfortabele bus gereden en kun je onderweg een tukje doen of van het uitzicht genieten. Als je maar een paar weken vakantie hebt, is het prettig dat je niet zelf in de rij hoeft om kaartjes te regelen of veel tijd kwijt bent met het uitzoeken welke bus je moet nemen. Ook krijg je onderweg veel informatie van een gids of reisleider. Vaak heb je tijdens een groepsrondreis ook nog vrije tijd om zelf wat te ondernemen. Dan kun je met het openbaar vervoer of er zelf op uit trekken.

voordelen en nadelen van groepsreizen

Nadelen van een groepsreis

Een groepsreis heeft ook nadelen. Natuurlijk is zo’n groepsrondreis minder avontuurlijk. Alles is tenslotte voor je geregeld. Je levert dus een stuk vrijheid en flexibiliteit in als je kiest voor een groepsrondreis. En je kiest je reisgezelschap niet zelf uit. Tijdens de rondreis moet je het stellen met de andere reizigers die dezelfde rondreis geboekt hebben. Dat weerhield mij er bijvoorbeeld heel lang van om een kampeerrondreis met een truck door Zuidelijk Afrika te boeken, maar dat was echt een superleuk reisgezelschap .

#1 Reisgenoten kies je niet uit

Eén van de nadelen van een groepsreis is dat je je reisgezelschap zelf niet uitkiest. Je boekt nu eenmaal een groepsreis! Maar inmiddels heb ik meer dan 20 groepsrondreizen gemaakt en het gezelschap is mij maar 1 keer wat tegen gevallen. In de ene groep is de sfeer nu eenmaal beter dan in de andere. Wel check ik altijd van tevoren de leeftijden. Zeker als ik alleen boek. Soms kun je dat op internet al zien en anders kun je gewoon de reisorganisatie bellen voordat je de rondreis boekt. Dan heb je een indicatie of er leeftijdsgenoten meereizen en of er nog meer alleenreizenden meegaan.

#2 Niet flexibel

Een ander nadeel van een groepsreis is dat je minder flexibel bent. De route staat van tevoren vast, dus als het ergens leuk is kun je daar niet nog een paar daagjes langer blijven of een bepaalde plek overslaan. Ook kun je niet overal stoppen onderweg, wat je met een huurauto wel kan. Maar als je een baan hebt, en maar een paar weken de tijd hebt om een land te ontdekken, plan je de route toch ook van tevoren. Ik wel in ieder geval, zeker als we met de kinderen reizen. Dan hebben we geen zin om nog lang te zoeken naar een slaapplek als we laat op de bestemming aankomen.

#3 Minder vrijheid

Het programma van de rondreis staat vast dus de reisleider bepaalt hoe laat je vertrekt, waar je luncht en hoeveel tijd je bij een bezienswaardigheid mag blijven. Waarschijnlijk is juist het gebrek aan vrijheid één van de grootste nadelen van een groepsreis voor veel mensen. Dat weerhoudt hen ervan om een groepsreis te boeken. Je hebt inderdaad minder vrijheid dan wanneer je op eigen gelegenheid reist. Hoewel er vaak in goed overleg met de groep en de reisleider wel wat kleine dingen aangepast kunnen worden in het programma. Zo ben ik een keer een halve dag langer in Las Vegas gebleven en hebben we in Vietnam een extra excursie gemaakt. Ook kun je niet altijd lunchen in gezellige kleine eettentjes maar heb je soms van die ongezellige buffetten onderweg omdat dit efficiënter is. Het voordeel is dat je dan wel meer tijd hebt om de bezienswaardigheden te bekijken.

voordelen en nadelen van een groepsreis | www.travelbliss.nl

Reisorganisaties die groepsreizen aanbieden

Veel reisorganisaties bieden groepsreizen aan. Een aantal populaire reisorganisaties die groepsreizen aanbieden zijn:

Voordelen en nadelen van groepsreizen

Dit zijn een aantal voordelen én nadelen van groepsreizen. Natuurlijk zul je zelf moeten afwegen of het iets voor je is, en of jij de voordelen van een groepsreis ervaart. Mijn advies is altijd: probeer het gewoon één keer uit. Boek een groepsreis van een week om te ervaren of het iets voor je is. Ik was zelf ook bevoordeeld over groepsreizen en mij is het heel goed bevallen. Nog steeds reis ik soms zelfstandig en soms met een groepsreis.

Heb jij wel eens een groepsreis geboekt? Wat zijn voor jou de voordelen en nadelen van groepsreizen? Laat het weten in het reactieveld hieronder!

 

Pin voor later

Voordelen en nadelen van groepsreizen | www.travelbliss.nl

12 gedachten over “Voordelen en nadelen van een groepsreis

 • 5 juni 2018 om 8:58 am
  Permalink

  Leuk artikel, ben het eigenlijk met zowel de voor- als nadelen eens. Zelf wel eens een groepsreis gedaan, en daarbij vond ik het heerlijk om niet teveel te hoeven regelen. Nadeel was inderdaad dat er mensen bij zitten die niet zo gezellig waren xD

  Beantwoorden
 • 5 juni 2018 om 5:37 am
  Permalink

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit op groepsreis ben geweest maar staat wel op de planning in de toekomst.

  Beantwoorden
  • 5 juni 2018 om 7:10 am
   Permalink

   Wat leuk. Weet je ook al waarheen of is het nog in de verre toekomst?

   Beantwoorden
 • 4 juni 2018 om 7:36 pm
  Permalink

  Fijn dat de groepsreizen jou zo goed bevallen. Ze zijn ook zeker een uitkomst voor mensen die het niet zien zitten om alleen te reizen en toch de wereld willen zien. Zelf plan ik graag zelf mijn reizen en stippel ik de routes graag zelf uit. Dat stukje vrijheid is mij heel veel waard ♥️

  Beantwoorden
  • 4 juni 2018 om 10:15 pm
   Permalink

   Hi Linda,

   Ik doe beide. Soms plan ik alles zelf en soms kies ik voor het gemak van een groepsreis. Zeker toen ik alleenstaande moeder was waren groepsreizen voor mij echt een uitkomst. Maar die vrijheid om je eigen route te bepalen is ook heerlijk!

   Maaike

   Beantwoorden
 • 4 juni 2018 om 4:08 pm
  Permalink

  Ooit jaren geleden zoiets geboekt maar inderdaad, je reisgenoten kies je niet zelf en wij hadden toen een aantal bijzondere exemplaren er tussen zitten in de categorie ‘niks is goed en ik weet het beter’. Ik denk alleen wel dat het voor bepaalde bestemmingen beter is om inderdaad met een groepsreis mee te gaan maar geen idee of ik mij er ooit nog weer aan waag.

  Beantwoorden
  • 4 juni 2018 om 10:13 pm
   Permalink

   Hi Wanda,

   Dat kan ik me voorstellen als je zo’n slechte ervaring hebt gehad. Zelf heb ik in al die jaren gelukkig maar een keer een groepsreis gemaakt waar ik een groep had die wat minder was 😉

   Maaike

   Beantwoorden
 • 4 juni 2018 om 2:26 pm
  Permalink

  Ik heb het nooit gedaan. Toen ik scheidde heb ik wel gekeken naar groepsreizen met gezinnen via Djoser, leek me toen wel makkelijk maar het is er nooit meer van gekomen.

  Beantwoorden
  • 4 juni 2018 om 10:11 pm
   Permalink

   Hi Frederique,

   Na mijn scheiding heb ik heel vaak zo’n groepsreis gemaakt en mij is het goed bevallen 😉

   Maaike

   Beantwoorden
 • 4 juni 2018 om 11:31 am
  Permalink

  Hey!
  Ik snap de voor-en nadelen helemaal.
  Ben zelf niet zo’n fan van groepsreizen, maar dat ligt vooral aan het feit dat ik kinderen heb en graag alles zelf inplan.

  Groetjes, Eva

  Beantwoorden
  • 4 juni 2018 om 10:09 pm
   Permalink

   Hi Eva,

   Een groepsreis is inderdaad niet voor iedereen. Heb je wel eens aan een familierondreis gedacht?

   Maaike

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

133 Shares
Share10
Tweet
Pin123
Share