Uitstapje vanuit Moskou: met de trein naar Sergiev Posad

Het Troitse-Sergieva Lavra klooster staat ook wel bekend als het Vaticaan van Rusland en is één van de meest belangrijke Russische kloosters. Dit klooster ligt in Sergiev Posad aan de Gouden Ring van Rusland en kun je heel gemakkelijk vanuit Moskou bezoeken. Het klooster is echt een juweeltje en een bezoekje meer dan waard. Lees in dit artikel hoe je Sergiev Posad heel gemakkelijk op eigen gelegenheid bezoekt.

Uitstapje vanuit Moskou - Larva Klooster in Sergiev Posad

Sergiev Posad (Russisch: Сергиев Посад) is een stad die ongeveer 70 kilometer ten noorden van Moskou ligt. En het is echt een aanrader om deze stad te bezoeken. Heb je alle bezienswaardigheden in Moskou rondom het Rode Plein gezien? Maak dan een uitstapje naar Sergiev Posad. Dit kun je doen met een georganiseerde excursie, maar je kunt dit ook op eigen gelegenheid doen. Dat is een stuk goedkoper, maar ook veel leuker. Het kloostercomplex kun je gratis bezoeken en de trein in Rusland is spotgoedkoop. De treinrit alleen al is een hele leuke ervaring.

Troitse-Sergieva Lavra klooster in Sergiev Posad

De stad Sergiev Posad maakt deel uit van de Gouden Ring en is vooral bekend door het kloostercomplex Troitse-Sergieva Lavra. Dit klooster werd hier in de 14e eeuw door de Heilige Sergej gesticht en is één van de grootste en belangrijkste kloosters van de Russisch-Orthodoxe kerk. Het kloostercomplex draagt dan ook de eretitel Lavra. Dit Lavra van de Heilige Drie-eenheid is ook de zomerresidentie van de Patriarch van Moskou, en wordt door Russen ook wel gezien als het Vaticaan van Rusland.

Kloostercomplex in Sergiev Posad vanuit Moskou bezoeken

Dit klooster staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO dankzij de indrukwekkende architectuur en religieuze betekenis. Het Troitse-Sergieva Lavra klooster is een streling voor het oog. Op het kloostercomplex wonen nog enkele honderden monniken met hun ruim 1500 personeelsleden. Ervaar het leven in dit complex en bezoek de 3 fantastische kathedralen met elk een eigen bouwstijl: de Kathedraal van de Drie-eenheid, de Hemelvaartskathedraal en de St. Sergejkathedraal. Heel bijzonder is ook de heilige bron op de binnenplaats waar mensen flessen met heilig water vullen.

Kloostercomplex in Sergiev Posad bezoeken

Ben je op zoek naar leuke bezienswaardigheden buiten Moskou? Ga dan op een doordeweekse dag naar het Troitse-Sergieva Lavra klooster. De kerken kun je in het weekend niet van binnen bezichtigen. En de kerken zijn echt prachtig van buiten, maar oogverblindend van binnen! Het kloostercomplex is iedere dag geopend van 08:00 tot 18:00 uur, maar in de weekenden zijn de kerken niet toegankelijk voor publiek. Het Lavra museum, waar je een collectie iconen en portretten kunt bekijken, is op maandag gesloten.

Kloostercomplex in Sergiev Posad bezoeken

Trein naar Sergiev Posad op eigen gelegenheid

Neem vanaf het Yaroslavsky treinstation (metro: Komsomolskaya) de directe trein naar Sergiev Posad of de exprestrein naar Yaroslavl. De snelste optie is de exprestrein naar Yaroslavl (Ярославль). Dan ben je binnen een uur in Sergiev Posad, maar dan moet je wel weten waar je eruit moet. Als je de stoptrein naar Sergiev Posad (Сергиев Посад) neemt dan kun je blijven zitten tot het eindpunt van de trein. Deze treinrit duurt 80 minuten en een retourtje kost slechts zo’n 300 roebel. In de trein kijk je je ogen uit want er komen continu verkopers langs die van alles verkopen. Van sokken tot complete messensets.

trein naar Kloostercomplex in Sergiev Posad

Vanaf het treinstation in Sergiev Posad is het nog een kleine 15 minuten lopen naar het klooster. Als je het station uitkomt ga je rechtsaf en volg je gewoon de borden. Het is eigenlijk gewoon de weg vervolgen en die zie je het kloostercomplex al snel liggen.

Trein vanuit Moskou

In Moskou vertrekt de trein vanaf het station Moskva Jaroslavskaya (Москва Ярославская). Dit station wordt meestal kortweg Jaroslavski vokzal (Ярославский вокзал) ofwel Jaroslavlstation genoemd. Dit station ligt aan het Komsomolskaya plein (metro: Komsomolskaya). Let wel op want aan dit plein liggen in totaal 3 stations. Het station wat je nodig hebt is het witte art-nouveau station (tegenover het gele neoklassieke Leningradsky station).

Zorg dat je de beschrijving ook in het Russisch bij je hebt of een plaatje van het kloostercomplex. Je kunt dat gewoon laten zien aan het loket als je een kaartje koopt op het station en dan komt het goed. Daarom hieronder nogmaals de benamingen in het Russisch: 

 • Sergiev Posad – Сергиев Посад
 • Troitse-Sergieva Lavra – Тро́ице-Се́ргиева Ла́вра
 • Metrostop: Komsomolskaya– Комсомольская (lijn 1 of 5)
 • Yaroslavsky treinstation– Москва Ярославская

 

Pin voor later

Kloostercomplex in Sergiev Posad bezoeken met de trein vanuit Moskou | www.travelbliss.nl

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

7 gedachten over “Uitstapje vanuit Moskou: met de trein naar Sergiev Posad

 • 31 juli 2018 om 9:18 pm
  Permalink

  Wat een mooie plek en zo cool om dat met de trein te doen. Je foto’s zijn ook schitterend. Ben er zelf nog nooit geweest, maar het ziet er zo sfeervol uit.

  Beantwoorden
  • 1 augustus 2018 om 6:18 am
   Permalink

   Hoi Danielle,

   Het Troitse-Sergieva Lavra klooster is schitterend dus het is niet zo moeilijk om daar mooie plaatjes te schieten 😉 Een stedentrip naar Moskou en St. Petersburg is een echte aanrader hoor. De gebouwen in Rusland zijn zo indrukwekkend! En als je dan toch in Moskou bent, is dit uitstapje vanuit Moskou zeker de moeite waard. Het is een leuke belevenis om de trein vanuit Moskou naar Sergiev Posad te nemen om het prachtige Troitse-Sergieva Lavra klooster te bezoeken. En deze excursie vanuit Moskou kun je dus heel gemakkelijk zelf ondernemen als je de Russische benaming laat zien aan het loket in het treinstation 😉

   Maaike

   Beantwoorden
 • 31 juli 2018 om 11:45 am
  Permalink

  Oh wauw, dat gebouw in de eerste foto! Ik moest eerst echt even aan de Efteling denken zeg!

  Beantwoorden
 • 31 juli 2018 om 9:47 am
  Permalink

  Wauw wat een toffe plek zeg, mooie foto’s heb je gemaakt! De gebouwen zijn ook echt prachtig.

  Beantwoorden
  • 31 juli 2018 om 10:59 am
   Permalink

   Dank je wel Irma voor je compliment. Dit uitstapje vanuit Moskou was inderdaad de moeite waard en zeker een aanrader voor iedereen die Moskou bezoekt. Het is een leuke uitstapje om de trein vanuit Moskou naar Sergiev Posad te nemen om het prachtige Troitse-Sergieva Lavra klooster te bezoeken. Het wordt niet voor niks het Vaticaan van Rusland genoemd. De gebouwen zijn heel erg indrukwekkend en deze excursie vanuit Moskou kun je heel gemakkelijk zelf doen. Daar hoef je geen dure excursie voor te boeken 😉

   Beantwoorden
 • 30 juli 2018 om 12:56 pm
  Permalink

  Tof, met deze trip heb je echt een hele toffe belevenis ondervonden. Gaaf hoor! De foto’s geven ook een heel goed en leuk beeld!

  Beantwoorden
  • 30 juli 2018 om 3:27 pm
   Permalink

   Dank je wel, Marjolein. Dit uitstapje vanuit Moskou was ook heel erg tof. Met de trein vanuit Moskou naar het klooster in Sergiev Posad is een leuke excursie die je gemakkelijk zelf kunt ondernemen. Het Troitse-Sergieva Lavra klooster is prachtig en echt de moeite waard om te bezoeken vanuit Moskou.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

145 Shares
Share7
Tweet
Pin138
Share