7 leuke bezienswaardigheden in Antwerpen met tieners

Een stedentrip Antwerpen verveelt nooit. Eigenlijk is Antwerpen het hele jaar door een uitstekende  bestemming, want in Antwerpen is altijd wat te doen voor jong en oud. Ik kom er vaak en graag. Antwerpen heeft alle ingrediënten voor een perfecte stedentrip en het is ook nog eens lekker dichtbij. Een historische binnenstad, musea, prachtige winkels, leuke cafés en onze zuiderburen zijn ook nog eens heel erg bourgondisch. Maar wat zijn de leukste bezienswaardigheden in Antwerpen met tieners?

bezienswaardigheden-tips-antwerpen-met-tieners

#1 Antwerpen met tieners? Winkelen op de Meir!

Antwerpen staat bekend als geweldige winkelstad. Cultuur combineren met shoppen. Daarvoor is een stedentrip naar Antwerpen met tieners de perfecte bestemming! De bekendste winkelstraat is de Meir. Vroeger zaten hier hele leuke winkels die je in Nederland niet vond, maar tegenwoordig zitten hier vooral ook de grote bekende winkelketens. Toch is het nog steeds een leuke straat om te winkelen. En ga je de kleine zijstraten in, dan vind je nog wel hele mooie originele winkels en boetiekjes. In de modewijk (o.a. De Kammenstraat, Nationalestraat en Kleine Markt) vind je de mooiste modezaken en ook het modemuseum.

bezienswaardigheden-belgie-antwerpen-met-tieners-rubenshuis

Bovendien kunnen je tieners meteen wat cultuur snuiven want langs de Meir bevinden zich ook Het Paleis met een indrukwekkende spiegelzaal en het Rubeshuis, waar de beroemde schilder Peter Paul Rubens vroeger woonde en werkte. In dit museum zijn en een aantal van zijn werken te bewonderen.

Tip: Ieder laatste woensdag van de maand kun je het Rubenshuis gratis bezoeken. Kijk voor actuele prijzen en openingstijden op de website van het Rubenshuis.

#2 Station van Antwerpen en joodse buurt

Kom je met de trein kijk dan eens rustig rond in de stationshal. Maar ook als je met de auto komt, is het leuk om het station in Antwerpen toch te gaan bekijken. Het is misschien wel het mooiste station van Europa. Het is een mix van het oude imposante stenen stationsgebouw met een enorme glazen koepel. Als je het station uitkomt en naar links gaat zit je midden in de diamantwijk. Antwerpen staat bekend om de diamanthandel. Maar dit is ook de joodse wijk. Veel contact zul je niet maken met de orthodox-joodse inwoners van Antwerpen, maar ik blijf het fascinerend vinden om te zien. Mannen met hoge hoeden, jongetjes met pijpenkrullen en vrouwen gebogen achter de kinderwagens. Stap eens binnen bij een traditioneel bakkertje om wat lekkers te kopen. In geen enkele Europese stad vind je zo’n grote orthodox-joodse wijk als in Antwerpen.Booking.com

#3 Uitzicht vanaf Museum aan de Stroom (MAS)

Het Eilandje ontpopt zich als een nieuwe toeristenwijk sinds er een haven gemaakt is voor plezierjachten en met het in 2011 geopende Museum aan de Stroom (MAS). De MAS heeft een permanente tentoonstelling die overgebracht is uit het voormalige volkenkundemuseum en het Scheepvaartmuseum. Maar er is ook een tijdelijke expositie die ieder half jaar wisselt. Een leuk museum met veel interactieve activiteiten. En iedere laatste woensdag van de maand kun je dit museum ook nog eens gratis bezoeken. Op maandag is de MAS trouwens gesloten. Geen trek in een museum? Het uitzicht vanaf het panoramadak is fenomenaal en dit kun je altijd gratis bezoeken.

Tip: Iedere laatste woensdag van de maand is de MAS gratis te bezoeken. Het panoramadak is altijd gratis en vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over Antwerpen.

bezienswaardigheden-antwerpen-belgie-mas

#4 Terrasje pakken bij de Grote Markt

De Grote Markt is niet zo groot als de Grote Markt in Brussel, maar wel prachtig en vol leuke terrasjes. En de driehoekig grote markt laat wel de grandeur zien van Antwerpen in haar gouden eeuw (de 16en 17eeuw). Het laatmiddeleeuwse karakter zie je vooral terug in het stadhuis en de gildehuizen. In het midden staat een fontein met een bronzen beeld van stadsheld Brabo die de hand van de reus Antigoon in de Schelde werpt. Een van de legendes is dat ook dat de naam ven de stad hier vandaan komt: (h)Antwerpen. Altijd leuk om tijdens een stedentrip Antwerpen met tieners een terrasje te pakken op de Grote Markt en te genieten van het prachtige uitzicht!

bezienswaardigheden-antwerpen-belgie-grotemarkt

#5 Kort museum bezoek bij de Pelgrom

Maar wil je echt weten hoe dat zit? Wil je meer weten over de geschiedenis en de Gouden Eeuw van Antwerpen? Een echte aanrader is om de Poorterswoning bij de Pelgrom te bezoeken. Een piepklein, maar o zo fascinerend museum waar je op een ontzettend leuke manier meer leert over de geschiedenis. Het kost slechts 3 euro en dan krijg je ook nog eens korting op een drankje in de prachtige kelders van de Pelgrom. Dit café/restaurant is ondergebracht en een authentieke 15de eeuwse kelder die vroeger door handelaren werden gebruikt als tijdelijke opslagplaatsen.

bezienswaardigheden-antwerpen-belgie-poorterswoning

#6 Dwalen door de Vlaeykensgang

Schuin tegenover de Pelgrom bevind zich trouwens de goed verborgen Vlaeykensgang. Dit is een klein historisch steegje van een paar straten en een binnenplaatsje waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Het dateert uit de late Middeleeuwen toen de straten vaak niet breder waren dan een deuropening, vandaar dat dit pareltje goed verbogen ligt. Vroeger woonden hier vooral schoenmakers. Nu vind je er antiekwinkeltjes, kunstgalerijen en het exclusieve restaurant Sir Anthony Van Dyck. Je komt er via een poortje op de Oude Koornmarkt 16 of via een ingang aan de Pelgrimstraat. Leuk om in Antwerpen met tieners eens door de Vlaeykensgang te lopen.

bezienswaardigheden-antwerpen-belgie-Vlaeykensgang

#7 Terrasje naast Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal

De skyline van Antwerpen telt veel kerktorens, maar wordt gedomineerd door de 123 meter hoge kerktoren van de Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal. De kathedraal bevind zich tussen de Grote Markt en de Groenplaats. Van buiten is deze prachtig maar ook de binnenkant heeft prachtige beelden, fresco’s en een aantal werken van de beroemde schilder Peter Paul Rubens. Ook is er een mooi altaarstuk en een gigantische orgel. Schuin achter de kathedraal bevindt zich ook een van mijn favoriete cafés: het Elfde Gebod. Het café heeft een spectaculair interieur versierd met engelen, heiligen, preekstoelen en verschillende heiligschennende grappen. En natuurlijk kun jij hier een heerlijk Belgisch biertje drinken.

bezienswaardighede-belgie-antwerpen-met-tieners-elfdegebod

Praktische tips stedentrip Antwerpen met tieners:

 • Op zondag is parkeren in Antwerpen overal gratis en op de andere dagen kun je aan de Sint Michielskade gratis parkeren bij de Scheldekaaien; er zijn ook een aantal gratis P+R locaties in Antwerpen.
 • De eerste zondag van iedere maand is het koopzondag in Antwerpen; een vaste koopavond is er niet.
 • Iedere zondagochtend van 8.00 tot 13.00 uur kun je de befaamde Vogelenmarkt (ook wel bekend als Vogeltjesmarkt) bezoeken rondom de Oude Vaartplaats.
 • Kijk voor leuke hotels of appartementen in Antwerpen op Booking.comBooking.com

 

Pin voor later

7 Allerleukste dingen om te doen in Antwerpen met tieners | www.travelbliss.nl

10 gedachten over “7 leuke bezienswaardigheden in Antwerpen met tieners

 • 23 mei 2019 om 1:42 pm
  Permalink

  Het is al heel wat jaartjes geleden dat ik er was, en toen waren we er maar een nacht, maar ik vond het winkelen daar ook heel leuk, weet ik nog. Volgens mij moesten wij ook best veel geld betalen om die kerk binnen te mogen, ik vond dat in ieder geval echt niet waard.

  Beantwoorden
  • 28 mei 2019 om 4:38 am
   Permalink

   Winkelen is altijd leuk in Antwerpen. Voor de kathedraal moet je inderdaad 6 euro entree betalen om deze van binnen te bewonderen, maar gelukkig zijn er ook genoeg leuke bezienswaardigheden in Antwerpen waar je gratis van kunt genieten 😉

   Beantwoorden
 • 15 mei 2019 om 8:03 pm
  Permalink

  Oh wat een fijne blog! Die ga ik erbij zoeken als we weer eens naar Antwerpen gaan!

  Beantwoorden
  • 16 mei 2019 om 7:10 pm
   Permalink

   Leuk om te horen. Er zijn genoeg leuke bezienswaardigheden in Antwerpen dus het is zeker de moeite om weer eens een tripje naar Antwerpen te plannen!

   Beantwoorden
  • 16 mei 2019 om 1:39 pm
   Permalink

   Haha dat mis ook een goede reden om naar Antwerpen te gaan. Misschien leuk om het volgende keer eens te combineren met wat cultuur snuiven?!

   Beantwoorden
 • 15 mei 2019 om 2:51 pm
  Permalink

  Prachtige stad. Ik woon in Roosendaal, en vanuit hier ben je er met de trein in 35 minuten. Alleen al de stationshal… zo mooi. Ik houd van Antwerpen, en slim: eindelijk eens een grote stad waar je ’s zondags gratis kan parkeren!

  Beantwoorden
  • 16 mei 2019 om 1:39 pm
   Permalink

   Dan heb je hetzelfde voordeel als ik dat je zo dichtbij woont en lekker vaak naar Antwerpen kunt 😉 Die stationshal is prachtig. Dat ritje vanuit Roosendaal heb ik ook vaak gedaan toen ik in Antwerpen op kot zat.

   Parkeren is overigens in alle Belgische steden gratis op zondag!

   Beantwoorden
 • 7 mei 2019 om 9:35 am
  Permalink

  Deze dingen ga ik echt eens ondernemen. Ik ben tot nu toe alleen voorbij gereden en naar de bioscoop geweest. Ook ben ik in het andere overdekte winkelcentrum geweest. Binnenkort toch maar eens ook andere activiteiten ondernemen, klinkt erg leuk

  Beantwoorden
  • 8 mei 2019 om 1:44 pm
   Permalink

   Haha ja dan heb je nog heel wat te ontdekken in Antwerpen. De stad is zo geweldig en ik kom er vaak maar ontdek iedere keer weer nieuwe leuke plekjes.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

578 Shares
Share7
Tweet
Pin571
Share