Swaziland bezoeken? Dat is de moeite waard!

Swaziland is een koninkrijk in het oosten van Zuid-Afrika. Veel mensen die een rondreis Zuid Afrika maken, doen ook Swaziland aan. Dit is een perfecte stop tussen St. Lucia en het Krugerpark. Een paar dagen de prachtige natuur in Swaziland bezoeken, is zeker de moeite waard. Je kunt daar heerlijk op eigen gelegenheid wandelen, fietsen of paardrijden tussen het wild.

paardrijden in swaziland - swaziland bezoeken

Grensovergang Swaziland

Bij de grensovergang staat het allemaal niet heel duidelijk aangegeven dus wij stonden met onze huurauto al enthousiast voor de slagboom, maar dan wordt je weer terug gestuurd voor de paspoortcontrole. Je moet twee keer de auto uit om aan te sluiten in de rij om een stempel te halen. Een keer omdat je Zuid-Afrika verlaat, dan rijd je een stukje verder, en daar moet je nog een stempel halen om Swaziland in te reizen.

En wil je Swaziland bezoeken dan moet je na de paspoortcontrole, ook nog naar een loket om wegenbelasting of tol te betalen. Het is geen groot bedrag (omgerekend iets van 5 euro), maar zonder dat papiertje kom je Swaziland niet in! Bij ons ging de paspoortcontrole vrij vlot, ook al is er meestal maar 1 loket open. Dat was 25 jaar geleden wel anders toen je nog hele formulieren in moest vullen. Nu hoef je alleen je paspoort maar te laten zien.

De kinderen hadden vooral lol om de condooms die je bij de grensovergang vindt, bakken vol. Maar die staan er niet voor niets. Swaziland is het land met het hoogste percentage mensen met hiv ter wereld. Ongeveer een kwart van de 1,4 miljoen inwoners heeft aids. Dus vandaar dat er bakken vol gratis condooms liggen bij de grensovergang.

Swaziland bezoeken

Swaziland is een koninkrijk met een eigen munt, maar je kunt overal gewoon met de Zuid-Afrikaanse rand betalen. Zodra je dit koninkrijk inrijdt, zie je geen brede snelwegen meer, geen enorme villa’s maar vervallen huisjes en wegen vol gaten. De wegen zijn nog goed te rijden, maar een stuk slechter dan in Zuid Afrika. We waren dan ook verbaasd dat we moesten betalen voor zulke slechte wegen. Maar ja dit is Afrika 😉

Behalve de gaten in de weg, lopen er ook overal langs de weg mensen, zwaaiende kinderen, koeien en geiten dus je doet er in Swaziland langer over om afstanden af te leggen dan in Zuid Afrika. Ben je een fanatieke koffiedrinker? Houd er dan ook rekening mee dat het in Swaziland onderweg heel lastig is om een kopje koffie te krijgen.

Koning van Swaziland

Swaziland is een heel arm land waar het grootste gedeelte van de bevolking ver onder de armoedegrens leeft en een gemiddeld maandinkomen zo’n 10 dollar is, terwijl de koning die maar liefst 15 vrouwen heeft in enorme weelde leeft. Het totale vermogen van koning Mswati III wordt op meer dan tweehonderd miljoen dollar geschat. En dit koningshuis kost Swaziland meer geld dan gezondheidszorg en onderwijs. Bizar!

Toch lijkt koning Mswati III overal te worden aanbeden en mensen dragen zelfs T-shirts met zijn afbeelding. De koning mag volgens oude stamtradities met zoveel vrouwen trouwen als hij kan onderhouden. Tijdens een ritueel dansen dan meer dan vijftigduizend meisjes voor de koning en uit die meisjes zoekt hij dan een nieuwe bruid. Tot voor kort koos hij ieder jaar een nieuwe buid uit, maar misschien werd het toch wat te kostbaar om voor al die vrouwen enorme huizen en dure auto’s te kopen en hen luxe levensstijl te onderhouden 😉

swaziland mlilwane wildlife sanctuary bezoeken

Mlilwane Wildlife Sanctuary

Onze bestemming was Mlilwane Wildlife Sanctuary, het oudste wildreservaat van Swaziland. Dit is een populair natuurpark in Swaziland omdat het gunstig ligt tussen Mbabane en Manzini. Dit wildreservaat ligt op de route tussen het Kruger Park en St. Lucia waardoor je dus geen enorme omweg hoeft te maken. En je legt tijdens een rondreis Zuid Afrika al genoeg kilometer af!

Dus qua afstanden ligt Mlilwane Wildlife Sanctuary erg gunstig, daarom doen de meeste mensen die Swaziland bezoeken juist dit nationale park aan. Het nadeel is wel dat het reservaat daardoor waarschijnlijk een stuk toeristischer is dan de andere parken. Maar bij ons viel de drukte gelukkig wel mee. Zodra je verder dan een paar honderd meter van het Main Camp bent, kom je amper iemand tegen.

swaziland safari in mlilwane

swaziland safari maken: wrattenzwijn

Nationale Parken in Swaziland

Wil je een nationaal park in Swaziland bezoeken? Swaziland kent een drietal nationale parken (die je ook met een Wildcard kunt bezoeken). Mkhava Game Reserve, Mlilwane Wildlife Sanctuary en Hlane Royal National Park. Zelf kozen we dus voor het glooiende landschap van Mlilwane Wildlife Sanctuary in de Ezulwini Vallei (Valley of Heaven) en het is er prachtig.

Mlilwane is een stuk kleiner dan het Krugerpark of Addo Elephant National Park, maar de natuur is hier adembenemend mooi. En het leuke is dat je hier niet met de auto door hoeft te rijden. Dat kan natuurlijk wel, je kunt zelfs een jeepsafari maken. Safari’s zijn leuk en echt prachtig om al die wilde dieren te zien, maar soms ben je gewoon helemaal klaar met al die uren in de auto zitten. Dan biedt Swaziland daar dus een mooie afwisseling op.

swaziland bezoeken mlilwane - buffels

Fiets- of wandelsafari in Swaziland

In Mlilwane in Swaziland kun je heerlijk wandelen, fietsen of paardrijden tussen het wildlife. In dit park zitten geen ‘gevaarlijke’ dieren en je zult de big five hier niet aantreffen. Je ziet hier vooral veel zebra’s, gnoes, wrattenzwijnen en impala’s, maar je kunt ook zomaar oog in oog staan met een nijlpaard. Het landschap is wat lieflelijker met de glooiende heuvels en op de achtergrond hoge bergen. Een perfecte bestemming dus voor een fiets- of wandelsafari.

Op eigen gelegenheid kun je gewoon een stuk gaan wandelen of een van de wandeltrails lopen. Ook kun je door het park fietsen. Met de fiets kom je ook nog eens vlak langs de dieren want die schrikken minder snel van banden dan van voetstappen. Een mountainbike kun je gewoon huren en zelf wat rond gaan rijden. Dat is wat wij gedaan hebben. Je huurt een fiets per uur, zoekt een fiets uit en je kunt zelf gewoon wat door het wildreservaat gaan rijden. Of je kunt een fietssafari met een gids boeken.

swaziland bezoeken mlilwane fiets safari

fietssafari in swaziland

Paardrijden Swaziland

En ook een safari te paard is echt een aanrader. Wij deden een tour van een uur en dan zie je al heel veel van Mlilwane Wildlife Sanctuary. Wij waren met vier rijders die al enigszins kunnen paardrijden en dan maak je dus een rit waarin je niet alleen stapt, maar ook in draf en galop gaat over de uitgestrekte heuvels van Mlilwane national Park.

Met zo’n safari te paard loop je echt vlak langs kuddes zebra’s, impala’s en buffels. Bovendien rijd je ook door riviertjes en stukken bos. Echt een waanzinnig mooie tocht en een van de mooiste paardrijdtochten die ik ooit gemaakt heb. Deze paardrijsafari maak je altijd met een gids en kun je boeken bij de receptie van Mlilwane’s Rest Camp.

paardrijden swaziland

swaziland bezoeken mlilwane paardrijdsafari

Overnachten in Swaziland

Buiten de nationale parken is Swaziland nog niet echt klaar voor het toerisme. Behalve in de nationale parken kon ik niet echt leuke accommodaties in Swaziland vinden. Ik heb op allerlei plekken in Swaziland gezocht via Booking.com. maar kon geen interessante accommodatie vinden. Vandaar dat we besloten om maar een nacht in Swaziland te overnachten, en wel in Mlilwane Wildlife Sanctuary.

Veel mensen overnachten in de traditionele hutten in Mlilwane Main Camp dus deze accommodatie moet je tijdig boeken. Wij konden deze niet meer boeken maar ik zag later dat veel groepsreizen deze in hun rondreis programma Zuid Afrika hebben opgenomen. Mlilwane’s Rest Camp biedt daarnaast nog verschillende andere accommodaties aan en ook kampeerplekken. Het enige nadeel is dus dat tegenwoordig veel groepsreizen hier ook gebruik van maken en vaak zijn groepen wat luidruchtiger.

Overnachten in Mlilwane Wildlife Sanctuary

Een goed alternatief is Sondzela backpackers, zo’n 2 kilometer verderop. Wij verbleven in deze accommodatie omdat het ook midden in Mlilwane Wildlife Sanctuary ligt. Ook daar slaap je gewoon in je eigen ronde huisje met badkamer. Je kunt gebruik maken van de gedeelde keuken, de hele dag gratis koffie en thee nuttigen en er is iedere dag een kampvuur. Op koude dagen brand ook binnen de openhaard. En er is een zwembad.

De accommodatie is omheind, maar je wordt omgeven door het wildlife en kunt dus gewoon een rondje gaan lopen. Deze accommodatie is wat kleinschaliger (en rustiger) en je bent zo in Mlilwane’s Rest Camp om te gaan fietsen, paardrijden, iets te gaan eten of van het avondprogramma te genieten. We zijn ’s avond naar de traditionele dansvoorstelling gaan kijken in het Main Camp (waar de beste plekken bij het warme kampvuur ingenomen waren door wrattenzwijnen!) en toen weer heerlijk terug gegaan naar onze rustige accommodatie.

overnachten swaziland: sondzela backpackers

Reizen door Swaziland

Swaziland bezoeken tijdens je rondreis Zuid Afrika is dus een echte aanrader. De natuur is hier adembenemend mooi en in Mlilwane in Swaziland kun je heerlijk wandelen, fietsen of paardrijden tussen het wildlife. En persoonlijk vond ik zo’n fiets- en wandelsafari echt wel even een aangename afwisseling van de vele uren in de auto. Even geen selfdrive safari! En die paardrijdtocht is een van de meest waanzinnige tochten die ik ooit gemaakt heb! Swaziland bezoeken is dus zeker de moeite waard!

 

Pin voor later

Swaziland bezoeken - mlilwane wildlife sanctuary in Swaziland voor de perfecte safari | www.travelbliss.nl

18 gedachten over “Swaziland bezoeken? Dat is de moeite waard!

 • 7 september 2018 om 2:39 pm
  Permalink

  Wauw wat een prachtige bestemming. Heel cool dat jullie dit hebben gedaan. Heftig eigenlijk dat een kwart van de bevolking hiv heeft zeg!

  Beantwoorden
  • 7 september 2018 om 4:23 pm
   Permalink

   Swaziland is zeker een prachtige bestemming. En als je dan in zo’n prachtig natuurreservaat bent zoals Milwane Wildlife Sanctuary dan merk je inderdaad maar weinig van de problemen in zo’n land als Swaziland. Maar het is inderdaad heftig dat een kwart van de bevolking in Swaziland hiv heeft.

   Beantwoorden
 • 6 september 2018 om 8:48 am
  Permalink

  Ik ben niet zo’n natuurmens (allergieën alom!) en heb nog nooit paardgereden! Toch vind ik dat jouw foto’s er prachtig uitzien en dat maakt dat ik zeker weet dat deze uitstap de moeite is! 🙂

  Beantwoorden
  • 6 september 2018 om 4:07 pm
   Permalink

   Haha…Wat lief! Paardrijden in Swaziland is inderdaad helemaal geweldig!

   Beantwoorden
 • 5 september 2018 om 3:11 pm
  Permalink

  Wildlife vind ik altijd zo mooi om te zien hoe de dieren in eigen leefgebied leven

  Beantwoorden
  • 5 september 2018 om 8:51 pm
   Permalink

   Zelf ben ik ook een enorme liefhebber van Afrika omdat ik het ook helemaal geweldig vindt om een safari te doen. En in Mlilwane in Swaziland kun je dan wel niet de big five spotten, maar het is wel leuk om een wandelsafari, fietssafari of paardrijsafari te doen.

   Beantwoorden
  • 5 september 2018 om 8:46 pm
   Permalink

   Het is zeker een prachtig land en Swaziland bezoeken is dan ook een echte aanrader als je toch een rondreis door Zuid-Afrika maakt. Plan dan minimaal 2 dagen in de prachtige natuur in een wildreservaat in Swaziland. Ik vond het echt een verademing dat je gewoon wat kunt wandelen, fietsen en paardrijden tussen de dieren.

   Beantwoorden
  • 5 september 2018 om 8:43 pm
   Permalink

   Paardrijden in Swaziland is helemaal geweldig. Dat was ook de reden dat we besloten Swaziland te bezoeken. 25 Jaar gelden had ik ook al een paardrijsafari gemaakt in Milwane Wildlife Sanctuary, maar toen was ik nog doodsbang van paarden 😉 Inmiddels kan ik paardrijden en dan is zo’n safari te paard extra leuk. Dan kun je ook in draf en galop in plaats van alleen maar te stappen waardoor de rit een stuk spectaculairder is.

   Beantwoorden
  • 5 september 2018 om 8:34 pm
   Permalink

   Het is inderdaad echt een schitterende omgeving en wij vonden het geweldig om te mountainbiken in de prachtige natuur van Mlilwane Wildlife Sanctuary in Swaziland midden tussen het wildlife, dat maakt het toch extra speciaal. Fietsen midden tussen de zebra’s en impala’s.

   Beantwoorden
 • 5 september 2018 om 7:01 am
  Permalink

  Wauw, een fiets- en wandelsafari! KLinkt geweldig – maar ook een beetje eng 🙂 Ja, die condooms aan de grens zijn grappig, maar eigenlijk toch ook intriest he… Ik denk dat er nog heel wat half grappige-half trieste dingen zijn aan het land (zoals zo veel Afrikaanse landen). Maar wel een originele bestemming!

  Beantwoorden
  • 5 september 2018 om 8:27 pm
   Permalink

   We zijn geen moment bang geweest hoor tijdens de fiets- of wandelsafari in Mlilwane in Swaziland. De dieren zijn banger van ons en zullen niet zomaar aanvallen 😉 Die condooms zijn inderdaad heel triest als je weet dat een kwart van de bevolking in Swaziland leidt aan aids, en ja er zijn genoeg trieste dingen in Afrika.

   Beantwoorden
 • 5 september 2018 om 6:34 am
  Permalink

  Bijzonder zeg dat Swaziland! Dat is nog eens wat anders dan fietsen in Nederland ook.

  Beantwoorden
  • 5 september 2018 om 8:23 pm
   Permalink

   Fietsen in Swaziland is inderdaad heel anders dan in Nederland, zeker als je in zo’n prachtig wildreservaat als Mlilwane Wildelife Sanctuary kan fietsen, midden tussen de zebra’s, impala’s en wrattenzwijnen. Alhoewel je dat laatste ook kunt doen als je gaat fietsen op de Veluwe 😉

   Beantwoorden
 • 5 september 2018 om 6:16 am
  Permalink

  Wauw wat prachtig zeg, het is nu niet meteen een bestemming waar ik aan denk om heen te gaan, maar wat een prachtige fotot’s en handige tips!

  Beantwoorden
  • 5 september 2018 om 8:20 pm
   Permalink

   Swaziland heeft inderdaad prachtige natuur. Swaziland bezoeken doe je eigenlijk alleen in combinatie met een rondreis Zuid Afrika dus als je ooit plannen hebt om naar Zuid Afrika te gaan dan is het een aanrader om ook Swaziland te bezoeken 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dutch Dutch English English
471 Shares
Share215
Tweet
Pin256
Share