Stasi Gevangenis Berlijn: Gedenkstätte Hohenschönhausen

Een bezoek aan de voormalige Stasi gevangenis in Berlijn is zeker een aanrader als je meer wil weten over de verschrikkingen van het DDR regime. Ex-gevangenen geven er dagelijks rondleidingen en delen hun persoonlijke ervaringen. De gevangenis en verhoorkamers zijn erg indrukwekkend. Maar vooral de persoonlijke verhalen van de gids over de verschrikkelijke methodes die de Stasi gebruikten om mensen onder druk te zetten.

Stasi Gevangenis Berlijn Hohenschönhausen

Stasi gevangenis in Berlijn Hohenschönhausen

Tijdens het DDR regime werden hier duizenden politieke gevangenen opgesloten, urenlang verhoord en zowel lichamelijk als geestelijk gemarteld. De Stasi gevangenis in Berlijn Hohenschönhausen (Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen) ligt midden in een woonwijk. Dit gebied was hermetisch afgeschermd van de buitenwereld. Zelfs op plattegronden van Oost Berlijn bestond dit gebouw niet en zie je alleen een witte vlek.


Sinds 1994 is dit een gedenkplaats voor slachtoffers van het DDR-regime. Je kunt een rondleiding krijgen door deze gevangenis. De meeste gidsen zijn ex-gedetineerden die de mensonterende verschrikkingen in deze gevangenis doorstaan hebben. Deze Stasi gevangenis heeft veel overeenkomsten met het KGB huis is Riga.

Werkwijze Stasi

De Oost-Duitse geheime dienst (Ministerium für Staatssicherheit of afgekort Stasi) was precies zo opgebouwd als de beruchte KGB, de Sovjet geheime dienst. De Stasi bestond uit een groot netwerk van agenten en informanten die alle tegenstanders van het DDR regime in de kiem wilde smoren. Iedereen die ook maar iets deed of zei dat niet in het straatje van de Stasi of de partij paste, liep het risico om te worden opgepakt.

Cellencomplex in de Stasi Gevangenis in Berlijn

Ieder kritisch geluid op het regime (of een vermoeden daarvan), vluchtpogingen of zelfs het bezit van Westerse producten waren gevaarlijk. Je wist nooit wie er meeluisterde of je verklikte. Vooral veel schrijvers, journalisten en kunstenaars moesten het ontgelden. Maar iedere burger kon zomaar opgepakt worden en zonder enig proces in de gevangenis gezet worden. Zo vertelde onze gids dat hij opgepakt werd omdat hij in de kroeg ruzie kreeg met een andere jongen en dat bleek de zoon van een hoge officier te zijn.

Werkwijze Stasi in Hohenschönhausen

In de Stasi gevangenis in Hohenschönhausen werden alle politieke gevangenen in ‘Untersuchungshaft‘ gehouden, oftewel gevangen in afwachting van het onderzoek. Maar de gevangen zaten hier rustig maanden of zelf jaren, zonder vorm van proces en zonder dat je wist wanneer je weer vrij zou komen.

De medewerkers van de Stasi werden opgeleid door de KGB en gebruikten dezelfde verhoortechnieken om mensen geestelijk en lichamelijk te breken. Je werd opgepakt en uren rondgereden in een busje zonder ramen zodat je geen idee had waar je was. Na aankomst werden alle spullen in beslag genomen en had je geen enkel contact met andere gevangenen. Zelfs in de gangen gebruikten ze een speciaal lichtsysteem zodat er nooit twee gevangen in dezelfde gang zouden zijn.

Speciale lichtsysteem in de Stasi Gevangenis

Verhoren duurden uren en vonden vaak ’ s nachts plaats. Ook werd vaak gedreigd hun familie iets aan te doen. In de cellen werd vaak het licht aan- en uitgedaan of ze mochten niet slapen, net zolang tot de gevangen uitgeput waren. Alles was erop gericht om de psychische druk te verhogen en mensen te breken zodat mensen een verklaring af zouden leggen of Inoffiziele Mitarbeiter (informant) werden voor de Stasi.

Verhoorkamer in de voormalige Stasi Gevangenis Berlijn

Stasi gevangenis Berlijn bezoeken

Pas na het vallen van de Berlijnse muur werd duidelijk welke verschrikkingen zich hier werkelijk afgespeeld hebben. In 1994 is deze voormalige gevangenis heropend als gedenkplaats. Dagelijks kun je hier een rondleidingen doen. De meeste gidsen zijn ex-gevangenen. Meer dan honderd kamers en cellen zijn te bezichtigen. Maar vooral de persoonlijke verhalen van de gidsen maken een bezoek erg indrukwekkend.

Aanvullende informatie

 • Er is ook een permanente tentoonstelling die je gratis kunt bezoeken. waar de ervaringen van voormalig gevangenen centraal staan.
 • Bekijk de website van de Stasi gevangenis Berlijn voor actuele openingstijden en prijzen.
 • De gevangenisgebouwen zijn alleen toegankelijk tijdens een rondleiding (Duits of Engels).
 • Adres: Genslerstraße 66, 13055 Berlijn-Hohenschönhausen.
 • Openbaar vervoer: M5 (halte Freienwalder Straße) of M6 (halte Genslerstraße).

Zou jij de Stasi gevangenis in Berlijn willen bezoeken?

Vind je dit interessant? Pin voor later!

Stasi gevangenis in Berlijn bezoeken tips | Deze voormalige Stasi gevangenis in Berlijn is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Berlijn. Lees alle tips op www.travelbliss.nl | reizen | reistips | stedentrip Berlijn | Travelbliss

12 gedachten over “Stasi Gevangenis Berlijn: Gedenkstätte Hohenschönhausen

 • 30 mei 2019 om 9:19 pm
  Permalink

  Wauw! Ik heb even een screenshot gemaakt, hier moet ik heen!!! Lijkt me onwijs gaaf, heel erg bedankt voor deze toffe tip

  Beantwoorden
  • 31 mei 2019 om 8:57 am
   Permalink

   Dit is zeker een aanrader. Ging laatst voor de derde keer naar Berlijn. Ik dacht dat ik alle hoogtepunten al wel gezien had, maar er blijft nog genoeg te ontdekken in deze stad en de Stasi gevangenis in Berlijn is een van die bezienswaardigheden die eigenlijk niet mag ontbreken op je to-do list in Berlijn!

   Beantwoorden
 • 30 mei 2019 om 5:35 pm
  Permalink

  Heel heftig. Ik vond destijds Alcatraz al heel indrukwekkend. Maar dit is het waarschijnlijk nog wel meer. Er hebben zoveel verschrikkingen plaatsgevonden. Ik zei net nog tegen mijn man dat toen ik klein was, de DDR gewoon nog bestond.

  Beantwoorden
  • 31 mei 2019 om 8:39 am
   Permalink

   Zelf heb ik Alcatraz ook bezocht maar de Stasi gevangenis in Berlijn is inderdaad veel indrukwekkender omdat hier zoveel verschrikkingen hebben plaatsgevonden en je dit ook hoort door de persoonlijke verhalen van mensen die daar zelf opgesloten hebben gezeten. Het is inderdaad nog vrij recent allemaal want de laatste gevangenen zijn hier in 1990 vrij gelaten dus er zijn nog veel mensen die dit kunnen navertellen hoe het er hier aan toe ging.

   Beantwoorden
 • 30 mei 2019 om 8:33 am
  Permalink

  Een paar jaar geleden ben ik hier ook geweest; ik was er enorm van onder de indruk. Bizarre plek om te komen. Ik herinner me alleen nog goed dat het ontzettend naar ammoniak rook.

  Beantwoorden
  • 31 mei 2019 om 8:29 am
   Permalink

   De Stasi gevangenis in berlijn is zeker een indrukwekkende plek om te bezoeken en je te beseffen wat zich hier allemaal voor verschrikkelijke dingen afgespeeld hebben.

   Beantwoorden
  • 29 mei 2019 om 8:20 pm
   Permalink

   Het is ook zeker een aanrader want het is erg indrukwekkend om een keer te zien.

   Beantwoorden
 • 29 mei 2019 om 9:21 am
  Permalink

  ik heb er vaker over gehoord en gelezen, het was inderdaad meer dan verschrikkelijk.Dapper dat je dat durft te gaan bekijken

  Beantwoorden
  • 29 mei 2019 om 10:34 am
   Permalink

   Ook al had ik er vaker over gehoord, als je op zo’n plek bent als de voormalige Stasi gevangenis in Berlijn dan besef je nog beter hoe verschrikkelijk het was, zeker met de verhalen van de mensen die dit zelf ervaren hebben.

   Beantwoorden
  • 29 mei 2019 om 8:56 am
   Permalink

   Het is ook zeer indrukwekkend om de voormalige Stasi gevangenis in Berlijn te bezoeken en zeker door de persoonlijke verhalen van de ex-gevangenen krijgt zo’n rondleiding nog meer inpact!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

507 Shares
Share339
Tweet
Pin168
Share