St. Lucia: nijlpaarden en krokodillen spotten

Waarom St. Lucia bezoeken? St. Lucia in Zuid-Afrika is een enorme toeristische trekpleister in KwaZulu Natal vanwege de nijlpaarden en krokodillen. Maar het is ook een uitvalsbasis om de natuurparken Umfolozi – Hluhluwe Game Reserve of iSimangaliso Wetland Park te bezoeken. De natuur is hier prachtig en je kunt ook even heerlijk relaxen aan het strand. Blijf hier dus een zeker een paar dagen.

boottocht st. lucia Zuid Afrika om nijlpaarden te spotten

St. Lucia bezoeken

Nijlpaarden en krokodillen zijn al jarenlang dé grote trekpleister van St.Lucia. De meeste mensen bezoeken Saint Lucia om een boottocht over de lagune te maken, en vlak langs de nijlpaarden en krokodillen te varen. Je kunt de nijlpaarden ’s avonds trouwens ook op straat tegenkomen want regelmatig lopen ze door het dorp 😉

st. lucia bezoeken

Het plaatsje St. Lucia zelf is maar een heel klein plaatsje. Veel meer dan één hoofdstraat is het niet. En die straat bestaat vooral uit accommodaties, restaurants, souvenirshop en touroperators waar je excursies kunt boeken. En heel veel brutale apen! Veel mensen verblijven in St. Lucia als uitvalsbasis om Umfolozi – Hluhluwe Game Reserve of iSimangaliso Wetland te bezoeken.

De natuur in deze omgeving is prachtig, maar je kunt hier ook even heerlijk relaxen aan het strand en bijkomen van alle indrukken. St. Lucia heeft een ongerept zandstand. Verwacht niet teveel als je wil zwemmen. De zee is koud en de stroming erg sterk, zoals op de meeste plekken in Zuid-Afrika. Het strand van Cape Vidal is je beste keuze.

Boottocht St. Lucia

Een boottocht in St. Lucia om de nijlpaarden en krokodillen te zien is dé grote trekpleister van St.Lucia. En een boottocht in St. Lucia is ook echt een aanrader! Met de boot vaar je echt vlak langs de nijlpaarden en krokodillen.

Er zijn verschillende organisaties die deze tour aanbieden, maar boek deze tour het liefst bij Heritage Tours & Safaris want zij varen met een kleine boot. Met maximaal 15 mensen op de boot kun je rustig genieten van deze geweldige ervaring. De tour kost zo’n €15.

Tip: Boek het liefst de laatste tour tegen zonsondergang. Dan is het licht prachtig om foto’s te maken, maar dan zijn de nijlpaarden ook actiever. 

Het is onmogelijk om geen nijlpaarden te zien in St. Lucia want er zitten echt honderden nijlpaarden in de lagune van St. Lucia. Je kunt nijlpaarden soms ook al vanaf de kant zien (of ’s avonds gewoon op straat tegenkomen) maar vanaf de boot is het wel heel bijzonder, want je vaart echt vlak langs deze enorme beesten.

Met koud weer is het soms wat lastiger om krokodillen te zien omdat deze alleen met warm weer op de kant liggen, maar gelukkig is het bijna altijd lekker warm weer in St Lucia met een subtropisch klimaat.

boottocht st. lucia om nijlpaarden en krokodillen te spotten

Boottocht in St. Lucia in Zuid Afrika om nijlpaarden te spotten

st. lucia - boottocht nijlpaarden en krokodillen spotten

iSimangaliso Wetland Park bezoeken

Vanuit het centrum van St. Lucia ben je ook binnen 5 minuten bij het iSimangaliso Wetland park. Een heel mooi wildreservaat (helaas heb je geen toegang met je Wild Card). Maar voor een paar euro ben je minimaal een halve dag onder de pannen. Je kunt je hier rustig een hele dag vermaken. Er is onderweg niks te krijgen dus neem zelf genoeg eten en drinken mee!

De natuur is prachtig (bekijk de video hierboven voor een impressie). iSimangaliso betekent dan ook ‘wonder’ in het Zulu. Je hebt vaak weidse uitzichten waardoor je veel wild kunt spotten. Het iSimangaliso Wetland Park was niet voor niks het eerste Zuid-Afrikaanse natuurgebied wat toegevoegd werd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco.

st. lucia zuid afrika - iSimangaliso

st lucia - iSimangaliso Wetland Park - uitzichtspunten

Safari in St. Lucia Zuid-Afrika - vervet aap

Selfdrive door Greater Saint Lucia Wetlands Park

iSimangaliso heette tot 2007 Greater Saint Lucia Wetlands Park, maar dit zorgde soms voor verwarring met het gelijknamige eiland in de Caraïben dus is de naam veranderd in iSimangaliso Wetland Park. Het park beslaat zo’n 332.000 hectaren en strekt zich helemaal uit tot aan Mozambique maar er zijn maar gedeeltes toegankelijk omdat het voor een groot deel (zoals de naam al doet vermoeden) uit moerasland bestaat.

st lucia zuid afrika - iSimangaliso - neushoorn

Neushoorns in St. Lucia

De big vijf kun je hier niet spotten want er zitten geen leeuwen in iSimangaliso Wetland Park. Wij hebben wel veel neushoorns gezien. We moesten zelfs drie kwartier wachten omdat een groep neushoorns de weg blokkeerde 😉 Maar we hebben ook veel soorten bokjes, zebra’s, hyena’s, buffels, wrattenzwijnen en apen gezien.

Cape vidal strand

Het iSimangaliso Wetland Park is een enorm park maar met een huurauto is slechts een klein deel toegankelijk. Vanaf St.Lucia ga je het wildreservaat binnen bij de Bhangazi Gate. Vanaf daar kun je tot Cape Vidal rijden en weer terug.

Het is eigenlijk één lange geasfalteerde weg met overal loops, dat zijn trouwens wel zandwegen maar die zijn goed begaanbaar. Onderweg vind je ook een aantal uitkijkpunten die goed staan aangegeven, en het is zeker de moeite waard om bij een paar van die punten een kijkje te nemen. Natuurlijk wel op eigen risico 😉

Aan het einde van de route kom je bij het brede zandstrand van Cape Vidal. Cape vidal is een van de mooiste stranden aan de oostkust van Zuid-Afrika, waar je ook een grote kans hebt om dolfijnen of walvissen te spotten. Elk jaar tussen juni en half november zwemmen walvissen langs de kust van Zuid-Afrika. Wil je die beter zien dan kun je natuurlijk een boottocht boeken om walvissen te spotten.

st. lucia bezoeken - Cape Vidal strand

St. Lucia is een populaire vakantiebestemming

De aantrekkingskracht van St. Lucia zijn vooral de boottochten om nijlpaarden en krokodillen te zien. Maar St. Lucia is ook een populaire vakantiebestemming bij de Zuid-Afrikanen die hier vooral komen vissen of naar het strand gaan. In de Zuid-Afrikaanse vakantieperiodes kan het hier dus erg druk zijn.

Let wel op als je gaat zwemmen aan het strand bij St. Lucia omdat de stroming hier erg sterk is en er haaien voorkomen, en er hangen geen haaiennetten. Wil je wel rustig zwemmen of snorkelen tussen de koraalriffen? Dan kun je beter kiezen voor het strand van Cape Vidal. Daar ontstaan bij hoog tij tussen de rotsen veilige zwempoeltjes.

Het prachtige zandstrand van Cape Vidal ligt in het iSimangaliso Wetland Park. Je moet dus wel entree betalen om bij dit strand te komen, maar dan kun je onderweg dus wel wildlife spotten.

st-lucia-zuid-afrika-iSimangaliso-bezoeken-om-wildlife-te-zien

St. Lucia Zuid-Afrika | iSimangaliso Wetlands Park | wrattenzwijn

Activiteiten in St.Lucia

 In St.Lucia kun je tal van activiteiten ondernemen. Maar een aantal populaire activiteiten zijn de volgende:

 • De populairste activiteit zijn de boottochten over de lagune om nijlpaarden en krokodillen te zien.
 • Saint Lucia is ook een uitvalsbasis om het Hluhluwe Umfolozi Game Reserve te bezoeken, eventueel met een jeepsafari.
 • Ook naar het iSimangaliso Wetland worden veel georganiseerde jeepsafari’s aangeboden, ook veel nachtsafari’s om nachtdieren te zien.
 • Bultrugwalvissen spotten tussen juni en november.
 • Reuze schildpadden spotten tussen half november en half januari.

FOX Rondreizen door Zuid-Afrika
Ieder jaar tussen juni en half november zwemmen walvissen langs de kust van Zuid Afrika. Veel mensen maken een boottocht om walvissen te spotten. Houd er wel rekening mee dat dit tochtje vrij heftig is in het begin omdat de kleine bootjes vanaf het strand te water gelaten worden dus je moet eerst door de woreste branding.

Vanaf november tot maart is het paringsseizoen van de reuze schildpadden. Tussen half november en half januari leggen reuze schildpadden hun eieren op het strand en worden er nachttours georganiseerd om de schildpadden te kunnen zien. De stranden waar de schildpadden broeden zijn alleen toegankelijk met een georganiseerde tour om de schildpadden zo min mogelijk te storen.

activiteiten st. lucia zuid-afrika: boottocht om nijlpaarden en krokodillen te zien

Bereikbaarheid St. Lucia

St.Lucia ligt zo’n 240 kilometer van Durban. Je doet er met je huurauto ruim 3 uur over om vanuit Durban in St.Lucia te komen omdat er geen snelweg loopt tot aan dit kleine plaatsje in Kwazulu-Natal. In de omgeving van St. Lucia is het ook oppassen voor de verkeersdrempels want sommige drempels zijn absurd hoog.

Met het openbaar vervoer is St. Lucia lastig te bereiken. St Lucia heeft een suptopisch klimaat dus het is hier het hele jaar goed verblijven. En de omgeving is prachtig.

Accommodatie St. Lucia

In St. Lucia leven ze van het toerisme en er is dus volop keuze wat betreft accommodaties in alle prijsklassen. Kijk op Booking.com voor hotels of appartementen in St. Lucia. Een leuke en betaalbare optie is Monzi Safaris Tented Lodge. Wil je iets meer luxe kies dan voor Lodge Afrique of de Umlilo Lodge.

Inmiddels zijn er ook 2 grote supermarkten dat was vijftien jaar geleden nog niet het geval dus zijn wij in Richardsbaai gestopt om inkopen te doen. Achteraf ben ik daar ook blij om want de keuze in de supermarkten is niet heel erg groot. Je kunt ook in accommodatie in het Greater St. Lucia Wetland Park zelf verblijven.

Ben jij wel eens in St Lucia in Zuid-Afrika geweest? En heb je nog aanvullende tips? Deel ze dan onder dit blog!

Pin voor later

st.lucia in zuid afrika bezoeken om wildlife te zien

30 gedachten over “St. Lucia: nijlpaarden en krokodillen spotten

 • 16 september 2018 om 6:24 pm
  Permalink

  Aah ik heb St Lucia helaas niet bezocht toen ik in Zuid Afrika was. Het ziet er echt geweldig mooi uit!

  Beantwoorden
  • 17 september 2018 om 3:29 am
   Permalink

   Hi Kimberley, jammer want St. Lucia is echt een prachtige omgeving maar dan heb je een goede reden om nog een keer terug te gaan naar Zuid-Afrika! Waarschijnlijk heb je genoeg andere mooie plekken bezocht in Zuid-Afrika want er zijn zoveel mooie plekken. Het blijft helaas altijd een kwestie van keuzes maken als je een rondreis maakt. Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
 • 16 september 2018 om 10:36 am
  Permalink

  Oooh ik vind dit zó gaaf! Het is echt een prachtig gebied en ik vond het echt zo bijzonder dat je met je boot zo dicht bij de nijlpaarden en krokodillen kunt komen. ’s Avonds liep er een nijlpaard bij het zwembad van onze accommodatie. Dat was wel even schrikken, haha. Echt een aanrader om naar St. Lucia te gaan!

  Beantwoorden
  • 16 september 2018 om 5:47 pm
   Permalink

   Hey Kim, wat leuk dat je net zo enthousiast bent over St. Lucia als ik! Zo’n nijlpaard bij het zwembad is wel even schrikken kan ik me voorstellen. Als je een bootocht maakt dan blijf je op toch veilige afstand ook al kom je nog zo dichtbij maar dan ben je veilig op een boot. Obverwachts oog in oog staan met een nijpaard is toch wel een ander verhaal. Liefs Maaike

   Beantwoorden
 • 15 september 2018 om 7:53 am
  Permalink

  Wauw, wat onwijs gaaf. En wat een mooie foto’s.
  Ik il eerst nog wat andere dromen verwezenlijken, maar zoiets als dit wil ik zeker nog eens doen.

  Beantwoorden
  • 15 september 2018 om 10:08 pm
   Permalink

   Hoi Saskia, het was inderdaad een hele mooi reis. En op een bestemming als St. Lucia is het niet moeilijk om mooie foto’s te schieten. De meeste gewoon met mijn mobiel 😉 Zuid-Afrika is zeker een aanrader! Maar ja…..het blijft inderdaad altijd keuzes maken. Veel succes met het verwezenlijken van je dromen en hopelijk komen al je dromen uit! Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 14 september 2018 om 7:00 pm
  Permalink

  Echt een droombestemming, super cool! En heel leuk om op je site terecht te komen, ook een werkende moeder met drie tieners – ik ga vaker ‘langskomen’ 🙂

  Beantwoorden
  • 15 september 2018 om 10:05 pm
   Permalink

   Hoi Frederique, wat leuk dat je vaker langs komt! Zuid-Afrika was inderdaad echt een droomreis zeker omdat we dit met onze 3 pubers hebben kunnen doen. Ze krijgen steeds meer hun eigen leven dus het is maar afwachten hoelang ze alledrie nog meegaan 😉 Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 13 september 2018 om 8:08 pm
  Permalink

  Oooh wat tof nijlpaarden zijn mijn lievelingsdier kan daar uren naar kijken toen ik als vrijwilliger werkte ’n dierentuin mocht ik ze ook eens voeren

  Beantwoorden
  • 14 september 2018 om 6:59 am
   Permalink

   Hoi Melissa, wat leuk. Nog nooit eerder gehoord dat iemand een nijlpaard als lievelingsdier heeft 😉 Dan is St. Lucia zeker een paradijs voor jou want daar zitten honderden nijlpaarden! En wat leuk dat je in een dierentuin gewerkt hebt. Dat heb ik ooit 1 dagje gedaan in Uganda. Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
 • 13 september 2018 om 5:47 pm
  Permalink

  Wat een super gave foto die van die neushoorns op de straat. Super indrukwekkend! En wat een veelzijdige bestemming zeg, helemaal super! Ik was al wel in Zuid Afrika geweest maar dit had ik gemist 🙂

  Beantwoorden
  • 14 september 2018 om 7:02 am
   Permalink

   Hey Jacomijn, een goede reden om nog een keer terug te gaan naar Zuid-Afrika want St. Lucia is echt een toffe plek. Maar er zijn zoveel mooie plekjes in Zuid-Afrika en als je een land bezoekt dan moet je helaas altijd keuzes maken welke plekken je wel en niet bezoekt. groetjes, Maaike

   Beantwoorden
  • 13 september 2018 om 4:26 pm
   Permalink

   Hi Lindsey, wat leuk dat dit op je bucketlist staat. En terecht. Hopelijk heb je wat aan mijn tips over St. Lucia en ga je deze geweldige plaats ook bezoeken tijdens je rondreis door Zuid-Afrika. Ik kan het van harte aanbevelen in ieder geval. Lief, Maaike

   Beantwoorden
  • 13 september 2018 om 10:45 am
   Permalink

   Hi Jouvence, dank je wel voor het compliment. St. Lucia bezoeken is ook echt een aanrader dus ik zou St. Lucia zeker toevoegen aan je bucketlist. Ideaal voor een safari en een boottocht in St.Lucia is ook heel bijzonder. Hier zijn zoveel nijlpaarden. Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
 • 13 september 2018 om 8:53 am
  Permalink

  Wat een pracht!! De fotograaf in mij schreeuwt om dit soort vakanties. Vriendlief weigert. Bang voor alle wilde beesten hihi.

  Beantwoorden
  • 13 september 2018 om 10:42 am
   Permalink

   Hoi Deborah, haha…ga gewoon alleen 😉 Mijn vriend is ook niet zo’n held. Zuid-Afrika kan hij nog net aan. Afgelopen jaar ben i ook op safari geweest in Uganda en Tanzania, zonder vriendlief. Hij zag dat ook absoluut niet zitten. Maar Zuid-Afrika is niet te vergelijken met andere Afrikaanse landen en erg ontwikkeld. Liefs, Maaike

   Beantwoorden
  • 13 september 2018 om 10:38 am
   Permalink

   Hoi Felice, haha dat heb ik ook altijd als ik al die prachtige reisfoto’s van anderen zie. Er zijn zoveel mooi plekjes op deze aarde…en St. Lucia in Zuid-Afrika is zo’n prachtig paradijsje. Het is dus zeker de moeite om St. Lucia op je bucketlist te zetten. Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
 • 13 september 2018 om 8:25 am
  Permalink

  Wat een bijzondere reis en beleving! Prachtige foto’s ook! Zuid-Afrika lijkt me echt schitterend dus wie weet komt het er ooit nog eens van om deze prachtige beesten in hun eigen omgeving te aanschouwen.

  Beantwoorden
  • 13 september 2018 om 10:35 am
   Permalink

   Hoi Wanda, ik hoop het ook voor jou dat je ooit nog eens in Zuid-Afrika komt want het is een prachtig bestemming. Zelf ben ik dol op Afrika en het geluk dat ik al veel safari’s heb kunnen maken. Just love it! En als je ooit een rondreis in Zuid-Afrika maakt, bezoek dan zeker ook St. Lucia 😉 Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 12 september 2018 om 8:04 pm
  Permalink

  Binnen exact een maand vertrek ik naar Zuid-Afrika en St Lucia staat ook bij ons op de planning! Ik kijk er al naar uit om die nijlpaarden te zien!!

  Beantwoorden
  • 13 september 2018 om 8:00 am
   Permalink

   Hi Inez, dan heb je mooie vooruitzichten en wat leuk dat jullie ook naar St. Lucia gaan! Maak niet alleen die boottocht tussen de nijlpaarden, maar bezoek ook zeker het iSimangaliso Wetland Park in St. Lucia. De natuur is daar zo prachtig en we hebben hier een mooie safari gehad en veel wildlife kunnen spotten, bijna meer dan in het Umfolozi – Hluhluwe Game Reserve 😉 Groet, Maaike

   Beantwoorden
 • 12 september 2018 om 7:04 pm
  Permalink

  Ben er ook geweest en vond het ook zo tof. Nog nooit zoveel nijlpaarden gezien. En prachtig gebied.

  Beantwoorden
  • 13 september 2018 om 8:04 am
   Permalink

   Hoi Nathalie, de omgeving van St. Lucia is inderdaad prachtig. Het is heel indrukwekkend om zoveel nijlpaarden te zien als je een boottocht maakt in St. Lucia, maar ik was ook onder de indruk van de natuur en het wild in het iSimangaliso Wetland Park. Er zijn zoveel geweldige bezienswaardigheden in St. Lucia. Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
  • 13 september 2018 om 8:10 am
   Permalink

   Hoi Lizzie, het was zeker onwijs gaaf. Die neushoorns waren zo dichtbij en ik denk dat we zeker een paar kilometer achteruit gedreven zijn door die groep neushoorns die maar op ons af beleven komen. Het enige jammere voor de foto’s was dat we tegenlicht hadden en het dus lastig vast te leggen was. Ik vond de omgeving van St. Lucia sowieso ptachtig. En op weg naar Cape Vidal hebben we zo ontzettend veel wildlife gezien. Ik vond die safari in het iSimangaliso Wetland Park zeker de moeite waard. We hebben hier in korte tijd veel dieren gezien terwijl je in het Umfolozi – Hluhluwe Game Reserve soms uren lang niks tegenkwam….maar ja dat is de natuur 😉 Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 12 september 2018 om 6:10 am
  Permalink

  Wauw hoe gaaf is dit zeg. Ik ben nog nooit in zuid-afrika geweest ( familie zit er nu toevallig) maar wat een belevenis is dit zeg! Prachtige foto’s.

  Beantwoorden
  • 12 september 2018 om 5:42 pm
   Permalink

   Hi Lodi, dank je wel. Jaaaa….Zuid-Afrika is echt geweldig en als je dan toch een keer gaat vergeet dan niet om ook naar St. Lucia te gaan!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

391 Shares
Share186
Tweet
Pin205
Share