Slapen in Soweto? Overnachten in Soweto township

Slapen in Soweto? Ja dat kan echt! Het is zelfs een echte aanrader. Voor mij was Soweto één van de hoogtepunten van de reis door Zuid-Afrika, een land waar je vooral voor de prachtige natuur heengaat. Maar naar Soweto ga je voor de mensen!

soweto township zuid-afrika bezoeken om mensen te ontmoeten

Overnachten in Soweto

De reis in Zuid-Afrika hebben wij afgesloten met een nacht in Soweto. Dat was best een beetje spannend want je hoort toch nog verhalen dat je niet zomaar in zo’n township moet komen. Tijdens onze reis werden we ook nog een paar keer voor gek verklaard door mensen als we vertelden dat we de laatste nacht gingen slapen in Soweto.

Maar dat bleek zeer onterecht! We kwamen terecht in een waar paradijsje waar we zo ontzettend hartelijk werden ontvangen.

slapen in soweto township - lebo soweto backpackers

Soweto gevaarlijk? Helemaal niet

Soweto gevaarlijk? Dat was misschien wel zo de vorige keren dat ik in Zuid-Afrika was, maar gelukkig is dat veranderd. Jaren geleden was het onmogelijk om te slapen in Soweto. Je kon nog net door dit township rijden, met een georganiseerde tour weliswaar, en mocht op de meeste plekken de bus zelfs niet uit. Maar slapen in Soweto? Dat was echt onmogelijk!

Ik had Soweto al eerder bezocht en wist dus al een klein beetje wat ik kon verwachten. Veel mensen denken dat zo’n township alleen maar bestaat uit krotjes, maar er staan ook gigantische villa’s waar mijn huis met gemak een paar keer inpast 😉

soweto township

Maar er is ook veel armoede in Soweto. In grote delen van dit township zijn de straten onverhard en hebben de huizen geen riool of watervoorzieningen. Ze moeten het stellen met een gemeenschappelijke kraan en wat gammele wc hokjes op straat.

Met een gids reden we destijds door Soweto, maar het busje stopte bijna nergens. We zijn toen alleen uit de bus gestapt om het Hector Pieterson museum te bezoeken. Maar bij de start van de tour stond mijn zoontje van toen 5 jaar oud lekker te voetballen met een paar lokale kinderen.

Vilakazi Street met het huis van Nelson Mandela

Je kwam destijds wel door Vilakazi Street, de straat waar de huizen van Nelson Mandela en Desmond Tutu staan, maar stoppen was te gevaarlijk. Nu is Vilakazi Street, dat is trouwens de enige straat waar twee Nobelprijswinnaars gewoond hebben, een drukbezochte toeristische plek geworden.

Het vroegere huis van Nelson Mandela is nu een museum en nog net zo ingericht als in de jaren vijftig toen Mandela daar met Winnie woonden. Inmiddels is het een straat vol bars, restaurantjes en souvenirkraampjes. Op straat is er volop dans en muziek en je kunt hier rustig rondwandelen. Er zijn genoeg plekken waar je kunt eten of je kunt een shebeen (traditionele bar) bezoeken en om de hoek bevindt zich het Hector Pieterson museum.

soweto bezoeken in Zuid-afrika

Soweto in Johannesburg bezoeken

Soweto staat voor South Westen Township en is het bekendste township van Zuid-Afrika. Het is een van de armste delen van de stad, maar je vindt tussen de krotjes ook enorme villa’s. Soweto bestaat uit meerdere wijken en is een stad op zich. Er wonen een paar miljoen mensen. De meeste mensen kennen waarschijnlijk vooral de twee enorme iconische koeltorens uit het programma ‘Wie is de mol?”.

Tegenwoordig kun je een aantal wijken, waaronder dus Orlando-West goed bezoeken. Je kunt hier gewoon doorheen rijden met je eigen huurauto, een georganiseerde fietstocht doen of er gewoon doorheen wandelen. En je voelt je geen moment onveilig als je over straat loopt. Ze noemen dit ook wel “Beverly Hills van Soweto” omdat de wijk floreert dankzij het toerisme.

tour soweto

Soweto kwam in 1976 wereldwijd in het nieuws vanwege de scholieren opstand. Scholieren wilden een petitie aanbieden om te protesteren tegen het verplichte onderwijs in Afrikaans. De politie opende het vuur op scholieren die een geweldloze protestmars liepen.

In dit gedeelte van Soweto zijn veel monumenten om dit verschrikkelijke bloedbad te herinneren. Zo is bijvoorbeeld de stoep rood geverfd waar veel studenten het leven verloren of gewond raakten en vindt je er het Hector Pieterson museum, een museum wat herinnerd aan de gruwlijkheden.

Soweto tour of Soweto fietstour boeken

Soweto bezoeken is dus sowieso interessant. Boek een Soweto tour of een Soweto fietstour! Als je een Soweto tour met een gids doet, krijg je uitgebreide uitleg en zie je de interessante plekken van Soweto. Anders hadden we dus geen enkele aandacht besteed aan die rode stoep of andere symbolen die aan deze tragedie herinneren.


Wij hebben zelf een Soweto fietstour van twee uur gedaan. Leuk en leerzaam! De wegen zijn niet vlak maar er zijn onderweg genoeg interessante stops. Maar je kunt ook een Soweto tour per tuk-tuk of met een busje doen.

Maar nog veel leuker om alleen een Soweto tour te doen, is om ook te blijven slapen in Soweto. Er komen steeds meer hotels en Bed & Breakfasts in Soweto, maar wij kozen voor Lebo’s Soweto backpackers. Een ware tropische oase midden in Soweto.

Slapen in Soweto: Lebo’s Soweto backpackers

Lebo’s Soweto Backpackers heeft ook hele mooie self catering units om de hoek van de backpackers. Dan hoef je niet op een slaapzaal te slapen, maar heb je een luxe slaapkamer met een heerlijk bed. Wel deel je de badkamers en de prima keuken met de andere twee slaapkamers, maar omdat wij met zijn zessen waren hadden we de hele unit voor onszelf 😉 Met een eigen zitje erbij en ruimte om onze auto’s te parkeren.

Maar eigenlijk ben je daar toch alleen maar om te slapen. Want de backpackers zelf is een geweldige oase in het gigantische township. Voor Lebo’s Soweto backpackers is een veld waar allerlei gezellige knusse hoekjes gemaakt zijn waar je heerlijk kunt relaxen.

Op een groot grasveld staan allerlei zitjes, een barretje en ’ s avonds kun je rond het kampvuur zitten. Er wordt een overheerlijke traditionele Afrikaanse maaltijd bereid in grote potten op het vuur. Een maaltijd die je zeker niet mag overslaan.

Contact met de lokale bevolking in Soweto

Op dat veld zijn overal spelende kinderen om je heen die graag een praatje met je komen maken en je kunt natuurlijk een potje mee voetballen. Iedereen in de buurt is vriendelijk, maakt graag een praatje en je kunt rustig in je eentje over straat, ook ’ s avonds. Ook worden er allerlei activiteiten georganiseerd zodat je kennismaakt met de lokale bevolking en cultuur.

We hebben ’s ochtend dus een fietstocht door Soweto gedaan en wilden ’ s middags nog een museum bezoeken. Maar we zijn gewoon de hele middag bij de backpackers blijven hangen omdat het zo relaxed was en de sfeer zo gezellig. We wilden gewoon niet weg!

soweto bezoeken om mensen te ontmoeten

We waren er op ‘storytelling’ avond. Een keer per maand worden er mensen uitgenodigd die hun verhaal doen rond het kampvuur. Het begon wat stijfjes, maar al snel stond iedereen zingend en dansend rond het kampvuur. En ik was echt ontroerd door de verhalen die ik daar hoorde.

Maar vooral de gesprekken daarna met de lokale bevolking maakte diepe indruk op me. Zo sprak ik een dame die nog meegelopen heeft met het studentenprotest in 1976 en midden in het bloedbad stond. Wat ik heftig vond was dat ze vertelde dat ze het ten tijde van apartheid beter hadden. Toen kregen ze nog brood met pindakaas, en nu lijden veel mensen honger.

overnachten in soweto: verhalen bij het kampvuur

Eerste kennismaking met een township in Zuid-Afrika

Het eerste township wat ik ooit bezocht was in Durban. Mijn vriendin begon aan de universiteit en omdat ik bij haar logeerde mocht ik de introductieweek meedoen. Dit was nog ten tijde van de apartheid, de gekleurde bevolking van Zuid-Afrika had nog geen stemrecht en alles was nog heel erg gescheiden. En één excursie die aangeboden werd, was een bezoek aan een township. Dat vond ik wel interessant want daar kwam je niet zomaar.

Ik had verwacht dat vooral de blanke studenten hier wel interesse in hadden. Maar ik was de enige blanke in die hele bus. Zodra de bus ging rijden stond iedereen op en begon te dansen en te zingen. Ik krijg nog kippenvel als ik eraan terug denk.

In het township mochten we de bus niet verlaten maar zodra we stopten had ik toch veel bekijks als enige blanke in een overvolle bus 😉 Toen had ik me niet kunnen voorstellen dat ik ooit in een township in Zuid-Afrika zou gaan slapen en dat ik het zo leuk zou vinden! Een echte aanrader om een nachtje te slapen in Soweto!

Heb jij nog tips voor leuke overnachtingen om te slapen in Soweto? Deel ze dan in het reactieveld hieronder.

Pin voor later

Overnachten in Soweto - leuke plek om te slapen in Soweto Zuid-Afriks | www.travelbliss.nl

18 gedachten over “Slapen in Soweto? Overnachten in Soweto township

  • 5 september 2018 om 6:05 am
   Permalink

   Een nachtje overnachten in Soweto was zeker een indrukwekkende ervaring.

   Beantwoorden
  • 31 augustus 2018 om 5:47 pm
   Permalink

   Hoi Ingrid, een bezoek aan Soweto is sowieso indrukwekkend, maar ook een nacht blijven slapen in Soweto is inderdaad echt een geweldige ervaring. Door daar te overnachten en wat meer tijd door te brengen in Soweto township maak je echt contact met de bevolking. Bij Lebo’s Soweto backpackers organiseren ze ook allerlei activiteiten om dat contact ook te bevorderen. Echt een aanrader dus om een overnachting in Soweto te doen!

   Beantwoorden
 • 30 augustus 2018 om 8:08 pm
  Permalink

  Je hoort inderdaad altijd de negatieve berichten over Soweto maar fijn om te lezen dat het toch ook een andere kant heeft! Op zich lijkt het me wel wat om daar rond te kijken maar of het er ooit van gaat komen…

  Beantwoorden
  • 30 augustus 2018 om 9:42 pm
   Permalink

   Hi Wanda, het was inderdaad heel gaaf om een keer in Soweto te overnachten en kennis te maken met de lokale bevolking. De vorige keer dat ik er was, mocht je er alleen met een bus doorheen en vooral nergens stoppen omdat het veel te gevaarlijk zou zijn om uit te stappen. Hopelijk krijg je ooit de kans om Soweto te bezoeken want het is echt een bijzondere plek waar je heel hartelijk ontvangen wordt…en als je dan toch gaat, dan ook maar meteen een nachtje blijven slapen in Soweto 😉

   Beantwoorden
  • 30 augustus 2018 om 9:46 pm
   Permalink

   Ja die ervaring hadden we zeker niet willen missen. En door een nachtje te blijven slapen in Soweto, leer je een plek toch ietsje beter kennen dan wanneer je alleen een korte tour door Soweto maakt. En we vonden een overnachting in Soweto echt veel te kort want het was helemaal geweldig. Dus als je ooit gaat, blijf dan minimaal 2 nachten slapen in Soweto!

   Beantwoorden
  • 30 augustus 2018 om 9:52 pm
   Permalink

   Hi Lizzie, dat was het zeker! Maar sommige verhalen ook best heftig. Als je van de locale bevolking hoort dat ze het tijdens de Apartheid beter hadden omdat ze toen tenminste brood en pindakaas kregen en nu sommigen echt honger lijden, dat vond ik nogal shockerend. Het is in ieder geval een ervaring die ik nooit meer ga vergeten en als je ooit de kans krijgt dan is een overnachting in Soweto zeker een aanrader!

   Beantwoorden
 • 30 augustus 2018 om 2:19 pm
  Permalink

  Heel bijzonder om op deze manier echt te zien hoe de bevolking leeft. Ik vind dit soort momenten op reis altijd zo waardevol. Even weg van de toeristische highlights en echt kennismaken met hun wereld.

  Beantwoorden
  • 30 augustus 2018 om 10:01 pm
   Permalink

   Hi Manon, dat is zeker waardevol en ik vind het op reis ook altijd super om kennis te maken met de locale bevolking. In dit geval hoorden we ook ook eens de andere kant van de verhalen over de studentenopstanden van 1976, van mensen die als kind meegelopen hadden met die protesten bijvoorbeeld. Maar het was ook best heftig om kennis te maken met hun wereld. Als je van de bevolking hoort dat ze het tijdens de Apartheid beter hadden omdat ze toen tenminste geen honger hadden en betere huizen…dat had ik niet verwacht. Maar ondanks alles zijn de mensen in Soweto zo vriendelijk en wordt je zo warm ontvangen.

   Beantwoorden
 • 30 augustus 2018 om 8:42 am
  Permalink

  Leuk, het ziet er heel bijzonder uit. Een vriendin van me heeft Soweto vorig jaar ook bezocht. Ik ben net terug van een mooie trip, maar ik krijg meteen weer zin om mijn rugzak te pakken als ik dit zie.

  Beantwoorden
  • 30 augustus 2018 om 10:25 am
   Permalink

   Hoi Denise, het was ook een speciaal plekje en eentje die we nooit meer gaan vergeten! Toen ik onze trip naar Zuid Afrika aan het plannen was, ontdekte ik dat je ook kon overnachten in Soweto. We wilden Soweto sowieso bezoeken dus dan maar meteen een nachtje slapen in Soweto. En het was zo bijzonder omdat je dan echt contact maakt met de inwoners van Soweto. De kinderen vonden het ook helemaal geweldig dus het is zeker een aanrader als je nog een keer een trip plant naar Zuid Afrika. Ik heb daar ook altijd last van dat ik meteen mijn tas wil pakken als ik reisverhalen van anderen lees. Staat je volgende trip al weer gepland?

   Beantwoorden
  • 30 augustus 2018 om 10:15 am
   Permalink

   Hi Luc, het was zeker een bijzondere ervaring om een keertje te slapen in Soweto. Toen ik accommodaties aan het zoeken was in Zuid Afrika kwam ik deze accommodatie tegen en ik werd meteen enthousiast om een nachtje te overnachten in Soweto. En daar hebben we dus geen spijt van want het is een van die bijzondere plekjes die je nooit meer vergeet en nog jaren over napraat. Het is sowieso de moeite waard om Soweto township te bezoeken, maar door er ook een nacht te verblijven, maak je echt contact met de inwoners. Het enige waar we achteraf spijt van hebben…..dat we maar 1 overnachting in Soweto geboekt hadden 😉

   Beantwoorden
  • 30 augustus 2018 om 10:05 am
   Permalink

   Het is inderdaad een heel bijzondere ervaring om te overnachten in Soweto. Ik had van tevoren ook niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden om te slapen in Soweto. Overnachten in een township is ook niet de eerste plek waar je aan denkt als je een trip naar Zuid Afrika plant, maar ik ben blij dat we het gedaan hebben want het was een van de hoogetepunten van onze rondreis door Zuid Afrika! De mensen in Soweto zijn zo vriendelijk en ontvangen je met open armen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

99 Shares
Share
Tweet
Pin99
Share