Sint Petersburg tips: 7x zien en doen in Sint Petersburg

Sint Petersburg is een prachtige stad. Deze stad is een van de meest culturele steden ter wereld en heeft alle ingrediënten voor een onvergetelijke stedentrip. Het historische centrum staat niet voor niks op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het ‘Venetië van het noorden’ lijkt verdacht veel op Amsterdam, waar Tsaar Peter de Grote dan ook inspiratie opdeed voor zijn stad. Maar het is ook een stad vol trendy eettentjes en hippe terrasjes. Dat had ik niet verwacht. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden in Sint Petersburg. 

bezienswaardigheden in sint petersburg - hermitage

Leukste bezienswaardigheden in Sint Petersburg

Sint Petersburg werd in 1703 gesticht door Peter de Grote. Van 1924 tot 1991 heette de stad Leningrad als eerbetoon aan de overleden Lenin. Er zijn enorm veel prachtige bezienswaardigheden Sint Petersburg. Natuurlijk mag je de Hermitage gewoonweg niet missen tijdens een bezoek. Maar er zijn nog veel meer prachtige kerken en museums. Sint Petersburg doet veel Westerser aan dan de hoofdstad Moskou. Wat zijn de leukste bezienswaardigheden in Sint Petersburg?

#1 Hermitage

De Hermitage is de bekendste bezienswaardigheid van St Petersburg en eentje die je echt niet mag overslaan. Het museumcomplex va de hermitage is van de buitenkant al indrukwekkend maar als je binnen bent weet je gewoon niet waar je moet kijken. Zoveel moois. Hier worden meer dan drie miljoen kunstwerken tentoongesteld. Soms hangen de schilderijen drie rijen boven elkaar. Trek dus minimaal een halve dag uit voor de Hermitage en boek ebventueel een rondleiding met een gids die je alle hoogtepunten laat zien. Houd er rekening mee dat de Hermitage op maandag gesloten is. Bekijk actuele openingstijden en prijzen op de website van de Hermitage.

Tip: Elke eerste donderdag van de maand kun je de Hermitage gratis bezoeken!

bezienswaardigheden sint petersburg - hermitage

#2 Kathedraal van de Verlosser op het Bloed

Nog één van die bezienswaardigheden in Sint Petersburg die je zeker niet mag overslaan: kathedraal van de Verlosser op het Bloed. De kathedraal kreeg deze naam doordat het werd gebouwd op de plek waar tsaar Alexander II in 1881 vermoord werd. Deze kathedraal is in typische Russische stijl gebouwd en een lust voor het oog. Zowel van buiten als van binnen is de kathedraal volledige versierd met prachtige mozaïeken en kleuren. Begin 1990 werd de kathedraal volledig gerenoveerd. Momenteel zijn er geen diensten meer in de Kathedraal van de Verlosser op het Bloed, maar kun je de indrukwekkende mozaïeken in het kerkmuseum bezichtigen.

bezienswaardigheden in sint petersburg - kathedraal van de Verlosser op het Bloed

#3 Izaäkkathedraal

Bijna had ik deze kathedraal overgeslagen omdat ik al zoveel prachtige kerken gezien had in Sint Petersburg en in Moskou. Gelukkig heb ik dat niet gedaan want deze kathedraal is prachtig van binnen en heel anders dan de meeste andere kerken in Rusland. Behalve dat je de imposante Izaäkkathedraal kunt bezoeken kun je ook de Colonnade beklimmen. Dat betekent zo’n 200 treden klimmen. Zeker voor het laatste stukje moet je geen hoogtevrees hebben, maar dan wordt je beloond met een prachtig uitzicht. Vanaf de top van de Izaäkkathedraal heb je echt een schitterend uitzicht over Sint Petersburg. Voor het beklimmen van de kathedraal heb je wel een apart ticket nodig.

Sint Petersburg tips - Izaäkkathedraal

#4 Nevsky Prospekt

De Nevsky Prospekt is de bekendste straat van Sint Petersburg en kun je eigenlijk niet missen. In deze straat vind je verschillende bezienswaardigheden in Sint Petersburg. De straat is in totaal 4,5 kilometer lang en verbindt de Admiraliteit met het Sint Alexander Nevsky klooster (vandaar ook de naam). Langs de Nevsky Prospekt vind je veel winkels, leuke cafeetjes, eettentjes en terrasjes, maar ook imposante gebouwen. Vooral het stuk van de Moscow Railway Station tot aan de Admiraliteit is het bezoeken zeker waard. In dit bekendere stuk van de Nevsky Prospekt vind je onder andere:

 • De indrukwekkende Kazan Kathedraal
 die je gratis kunt bezoeken.
 • Het befaamde House of Books en het Cafe Singer (met prachtig uitzicht op de Kazan Kathedraal).
 • Gostiny Dvor, een mooie winkelgalerij waar je de beste kaviaar van de stad vindt.
 • Eliseyev Emporium, een unieke winkel/foodhall met prachtige architectuur waar je typisch Russische producten koopt.

Tip: ‘s Avonds wordt de straat prachtig verlicht en de winkels blijven tot laat open.

bezienswaardigheden in sint petersburg - Nevsky Prospekt - cafe singer

#6 Petrus en Paulusvesting

Het begin van de bouw van deze vesting geldt als de officiële stichting van de stad Sint-Petersburg door Peter de Grote. Het fort was bedoeld als verdedigingswerk tegen de Zweden, maar de oorlog was al gewonnen toen het fort klaar was. De tsaren besloten er hun politieke vijanden in op te sluiten. De Petrus en Paulusvesting bestaat uit verschillende gebouwen en is omringd door een verdedigingsmuur.

Er zijn hier verschillende kleine museums, maar de Petrus en Paulus kathedraal is het belangrijkste gebouw binnen de vesting. Niet alleen Peter de Grote, maar bijna alle Russische tsaren liggen in deze kerk begraven. Ook de laatste tsaar Nicholas II die in 1918 in Yekaterinburg vermoord werd. In deze vestiging heb je ook een strand. Vanaf het strand heb je een prachtig uitzicht op het Winterpaleis (Hermitage).

Tip: Elke dag om 12 uur wordt er een kanonschot gelost vanaf de muur rondom de vesting.

bezienswaardigheden st petersburg - petrus en paulus vesting

#7 Kunstkamera

De Kunstkamera is een typisch Russisch museum maar toch leuk om de Kunstkamera te bezoeken. Officieel is Kunstkamera het museum van Antropologie en Etnografie. Dit is het eerste museum van Rusland en ook één van de oudste musea ter wereld. Peter de Grote stichtte dit museum in 1718. Op die manier kon hij alles wat hij verzamelde gedurende zijn vele reizen samenbundelen op één plek en laten zien aan het volk. Tot op de dag van vandaag is het museum nog grotendeels gebaseerd op de verzameling van Peter de Grote. In het museum wandel je door verschillende werelddelen en leer je veel over de culturele gebruiken en gewoontes. Maar Kunstkamera staat vooral bekend om het rariteitenkabinet: de collectie (misvormde) embryo’s die Peter de Grote kocht van de Nederlander Frederick Ruysch.

bezienswaardigheden in sint petersburg - Kunstkamera - rariteitenkabinet

Praktische tips Sint Petersburg

Krijg je al zin in een stedentrip Sint Petersburg? Deze wordt ook vaak gecombineerd met een stedentrip naar Moskou. Als je een georganiseerde stedentrip boekt, kun je dus vaak een combinatie boeken van die twee steden. Als je alles zelf regelt kun je de nachttrein nemen tussen Moskou en Sint Petersburg.

Stedentrip Sint Petersburg
 • Er zijn meerdere aanbieders voor een stedentrip naar Sint Petersburg zoals Tui of Kras stedentrips.
 • Natuurlijk kun je ook zelf een vlucht boeken, Kijk voor goedkope tickets op Skyscanner of Tix.nl.
 • Er is genoeg keuze aan accommodaties in Sint Petersburg. Een hotel boek je gemakkelijk op Booking.com.
Vervoer in Sint Petersburg

De metro in Sint Petersburg is de makkelijkste manier om bij de verschillende bezienswaardigheden te komen. Deze werkt een stuk gemakkelijker dan in Moskou omdat de namen ook in het Engels weergegeven worden 😉 De rondvaart in Sint Petersburg vond ik persoonlijk een beetje tegenvallen.

 

Pin voor later

7 Mooiste bezienswaardigheden in Sint Petersburg | www.travelbliss.nl

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

8 gedachten over “Sint Petersburg tips: 7x zien en doen in Sint Petersburg

 • 8 april 2019 om 12:29 pm
  Permalink

  Wow. wat een gave stad is dit. En geen idee dat het op Amsterdam lijkt. Ik ben net terug van Nice en Cannes. En binnenkort weer naar Istanbul. Dus deze stad komt op mijn lijstje te staan.

  Beantwoorden
  • 8 april 2019 om 3:11 pm
   Permalink

   Wow, jij ben een fanatieke stedentripper 😉 Dan is Sint Petersburg keer een aanrader!

   Beantwoorden
 • 3 april 2019 om 6:07 pm
  Permalink

  Staat al zo lang op mijn lijstje, het lijkt me echt een hele gave stad. Ik had wel verwacht dat er leuke tentjes en zo zouden zijn maar niet dat het op Amsterdam zou lijken haha

  Beantwoorden
  • 3 april 2019 om 7:20 pm
   Permalink

   St. Petersburg lijkt ook niet echt op Amsterdam hoor. Er zijn alleen ook veel kanalen. Maar de bezienswaardigheden in St. Petersburg zijn zo ontzettend indrukwekkend. En wat die leuke tentjes betreft…in Moskou zijn die dus echt niet te vinden 😉

   Beantwoorden
 • 17 februari 2019 om 8:37 am
  Permalink

  Wauw ziet er een prachtige bestemming uit. De bouwstijl is ook een heel pak anders dan we gewend zijn. Heel mooi!

  Beantwoorden
  • 17 februari 2019 om 9:21 am
   Permalink

   Sint Petersburg is een van de steden met de mooiste bezienswaardigheden waar ik ooit geweest ben. Het ene gebouw is nog indrukwekkender dan het andere. Inderdaad heel anders dan andere steden, maar zeker een bezoek meer dan waard!

   Beantwoorden
 • 16 februari 2019 om 7:13 am
  Permalink

  Deze stad spreekt echt tot mijn verbeelding. Meteen die eerste foto met dat groenige huis vind ik al prachtig!

  Beantwoorden
  • 16 februari 2019 om 9:12 am
   Permalink

   Sint Petersburg is ook een van de meest indrukwekkende steden waar ik ooit geweest ben. Nog nooit zoveel pracht bij elkaar gezien. De Hermitage is echt bijzonder en de ene kerk is nog indrukwekkender dan de andere. Het is allemaal goud wat er blinkt;) De stad is ook veel sfeervoller dan Moskou en doet iets meer Westers aan.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

275 Shares
Share
Tweet
Pin275
Share