Rondreis plannen met je gezin. Mijn tips.

Met het voorbereiden van je rondreis, begint natuurlijk de vakantie voorpret. Maar zelf een rondreis plannen is best veel werk en ook puzzelen. De één vindt dit gepuzzel leuker dan de ander. Het kost in ieder geval de nodige uurtjes achter de laptop om je perfecte rondreis samen te stellen. Je wil zo veel mogelijk zien op je vakantiebestemming, maar ook voldoende tijd hebben om te relaxen. Hoe bereid ik een rondreis voor? Dat vertel ik je in dit artikel. 

rondreis plannen met gezin - route uitstippelen

Zelf een rondreis plannen of kies je voor gemak?

Heb je geen zin in al dat gepuzzel en om de nodige uren achter internet te zitten? Dan kun je ook een groepsreis voor gezinnen boeken. Veel reisorganisaties bieden ook individuele rondreizen aan. Alles wordt dan wel voor je geregeld, maar je legt de reis wel individueel af, dus met je eigen reisgezelschap, en niet met een groep. Organisaties als Riksja bieden ook bouwstenen aan zodat je nog meer vrijheid hebt over hoe jouw rondreis eruit ziet.

Vind je het wel leuk om je rondreis zelf samen te stellen? En wil je echt de vrijheid om jouw eigen rodreis samen te stellen? Lees dan vooral verder. Zelf houden we er niet van om drie weken op één plek te blijven en we zijn ook geen kampeerders. Dus meestal maken we een rondreis. Vorige zomer hebben we dat met onze eigen auto in Kroatië gedaan. Momenteel ben ik druk bezig met het voorbereiden van een rondreis naar Zuid Afrika.

Rondreis plannen

De tijd van op de bonnefooi reizen is voorbij. We vinden het prettig om onze rondreis vooraf te plannen. Zeker omdat we vaak maar beperkt de tijd hebben en met onze tieners altijd in het hoogseizoen reizen. We stippelen onze route uit en boeken onze accommodaties voor vertrek. Dat is tegenwoordig ook heel gemakkelijk via internet. Je bent dan tijdens de rondreis geen tijd kwijt aan het zoeken van accommodatie en kunt thuis rustig de aanbevelingem van anderen lezen.

Mijn partner houdt niet van al dat uitzoeken. Hij laat een rondreis plannen dan ook graag aan mij over zodat hij alleen maar ‘zijn akkoord’ hoeft te geven voordat we definitief iets boeken. Vandaar dat ik hier vaak in de ik-vorm schrijf. Ik zoek alles uit, hij gaat wel (of niet) akkoord en dan pas boeken we ik iets 😉

#1 Vliegticket zoeken

Voor mij is het vliegticket vaak bepalend. Dit is meestal het startpunt van de planning. Natuurlijk hebben we bepaalde bestemmingen die we graag willen zien, maar ik begin meestal bij de vliegtickets. We bedenken eerst waar we eventueel heen willen op vakantie. Wat vinden we leuke vakantiebestemmingen? Dan ga ik op zoek naar betaalbare vliegtickets. Fijne websites om te zoeken naar vliegtickets vind ik Skyscanner of Tix.nl.

We hebben besloten om deze zomervakantie met het hele gezin naar Zuid-Afrika te gaan omdat ik goedkope vliegtickets heb gevonden. Anders was het waarschijnlijk een andere bestemming geworden of gewoon een autorondreis 😉 Zo zijn we in februari naar Florida gegaan omdat de vliegtickets naar Miami toen heel goedkoop waren met Tui.

rondreis plannen met gezin - vliegtickets boeken

#2 Route uitstippelen

Vervolgens start ik met de rondreis plannen. Daarvoor struin ik internet af om inspiratie te vinden. Wat is er allemaal te zien en doen op een bestemming? Die tips verzamel ik in een Word document. Vervolgens stippel ik de route uit. En als ik een uitgebreide planning maak, gebruik ik uiteindelijk ook een Excel bestand voor het maken van een reisschema. Klink misschien een beetje overdreven, maar dan heb je meteen jouw rondreis plannen in één handig overzicht.

Op basis van die informatie heb ik grofweg een idee wat de mooiste bezienswaardigheden zijn en de leukste plekken. Vaak is het een kwestie van keuzes maken 😉 Maar sommige dingen willen we gewoon per se zien of doen dus daar houd ik rekening mee in de planning. Wil je raften? Dan kost dat een extra dag. En sommige bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld op maandag gesloten. Dit neem ik mee in onze planning. Uiteindelijk maak ik een planning welke plaatsen we aandoen en hoelang we op één plek blijven. En boek ik eventueel binnenlandse vluchten.

#3 Accommodatie boeken

De volgende stap voor mij is om accommodaties te zoeken. Zeker als ik zelf een rondreis samenstel, vind ik het erg prettig om hotels en appartementen te boeken op booking.com. De website van Booking is overzichtelijk en je kunt makkelijk je voorkeuren aangeven. Ben je met een (huur)auto, dan is het handig om rekening te houden met een parkeerplaats. Bovendien zie je aanbevelingen van anderen die ik altijd bekijk. Als blijkt dat het heel gehorig is of de bedden heel slecht, dan kijk ik liever nog even verder 😉

Het grote voordeel bij Booking is dat je veel accommodaties nog gratis kunt annuleren. Dat is minder belangrijk als je een stedentrip maakt, maar wel handig als je een rondreis boekt. Zo kun je de reisroute nog aanpassen. Zo hebben we heel onze route in Zuid-Afrika uiteindelijk omgedraaid omdat er aan het begin van onze rondreis weinig keuze was qua accommodatie in het Kruger Park. Eind juli was er meer keuze. Begin juli bleken ze ook in Zuid Afrika vakantie te hebben en zaten bijna alle Sanpark accommodaties al vol.

#4 Tours reserveren 

Als ik onze planning rond heb en overal accommodaties gevonden heb, boek ik vaak ook een aantal tours en tickets online. Er zijn altijd bezienswaardigheden of activiteiten die je beter van tevoren online kunt boeken om te voorkomen dat je in een lange wachtrij staat of zelfs helemaal niet kunt gaan omdat zo’n populaire activiteit tijdens jouw verblijf helemaal volgeboekt is. En als je dit boekt als ochtendactiviteit, heb je de rest van de dag nog genoeg tijd voor spontane uitstapjes.

Dus als je ergens maar een paar dagen bent en je de activiteit of bezienswaardigheid zeker niet wil missen…dan is het handig om deze van tevoren te reserveren. Dat geldt bijvoorbeeld voor Robben Eiland bij Kaapstad, maar ook de Kilmainham goal in Dublin. Soms zijn er ook gratis kaarten beschikbaar die je al wel online kunt boeken. Zoals de Sky Garden in Londen, de koepel van de Reichstag in Berlijn of een gratis bezoek aan het Picasso museum in Barcelona.

rondreis plannen met gezin - huurauto boeken

Stap 5: Huurauto boeken

En als laatste boek ik meestal de huurauto. Gewoon omdat je hier vaak voldoende keuze hebt. Deze kun je natuurlijk ook direct boeken als je weet dat je die toch de hele trip nodig hebt. Maar in Zuid-Afrika maken we bijvoorbeeld twee binnenlandse vluchten.

Mijn voorkeur gaat uit naar Sunnycars omdat hier alles inclusief is. Zo kom je ter plekke niet voor verrassingen te staan met extra kosten voor verzekeringen of afkoop eigen risico. Maar het loont om prijzen te vergelijken. In Amerika bleek bijvoorbeeld Alamo UK veel goedkoper te zijn omdat de tweede chauffeur bij de huurprijs inbegrepen was.

Maak je regelmatig gebruik van een huurauto in het buitenland, dan kun je ook overwegen om een  huurautoverzekering af te sluiten voor een jaar. Daarmee ben je bijvoorbeeld verzekerd voor het eigen risico. Je kut dan wel een goedkopere huurauto kiezen met een groter eigen risico.

Maak jij graag zelf rondreis plannen met je gezin? En heb je nog aanvullende tips? Deel ze hieronder. 

 

Pin voor later

rondreis plannen met gezin - handige tips hoe je dit aanpakt en de perfecte route uitstippelt | www.travelbliss.nl

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

12 gedachten over “Rondreis plannen met je gezin. Mijn tips.

 • 10 maart 2019 om 9:45 am
  Permalink

  Ik reis nog niet met gezin, maar alleen met mijn vriend… dat scheelt toch een hoop geregel en plannen. Meestal leggen we de eerste accommodatie vast en bepalen we enkele highlights die we tijdens onze reis echt willen zien… de rest gaat op de bonnefooi. Dat brengt een hoop flexibiliteit met zich mee, heel fijn!

  Beantwoorden
  • 12 maart 2019 om 6:16 pm
   Permalink

   ja dat begrijp ik helemaal…haha. Ooit ging ik gewoon ook helemaal op de bonnefooi en daar genoot ik enorm van, maar nu met een gezin is het toch wel fijn als je van tevoren wat dingen vastlegt.

   Beantwoorden
 • 6 maart 2019 om 6:47 pm
  Permalink

  Ik hou er echt van elk jaar weer om die gehele vakantie uit te zoeken. Dit jaar zouden we gaan backpacken in Noorwegen, maar helaas door mijn gezondheid gaat dit niet door. We gaan nu 3 weken naar Slovenië. Nu lekker al tripjes uitzoeken, leuke uitstapjes, recepten en allerlei andere dingen. De camping is al geboekt!

  Beantwoorden
  • 6 maart 2019 om 10:40 pm
   Permalink

   Heerlijk die voorpret! Daar kan ik zelf ook enorm van genieten om alles uit te zoeken 😉 Jammer dat de trip naar Noorwegen niet doorgaat, maar Slovenië lijkt me ook een mooie bestemming.

   Beantwoorden
 • 6 maart 2019 om 6:39 pm
  Permalink

  Ik heb nog geen gezin dus kan nu zelf alles beslissen en plannen, best wel fijn haha.

  Beantwoorden
  • 6 maart 2019 om 10:37 pm
   Permalink

   En het allerfijnste dat je niet gebonden bent aan de schoolvakanties!

   Beantwoorden
 • 6 maart 2019 om 4:54 pm
  Permalink

  Super leuk! Wij hebben afgelopen week een interrail pas aangeschaft en moeten nu ook alles gaan uitzoeken en lekker puzzlen! Ik hou er wel van, alleen zijn we maar met z’n 2e. Met een gezin lijkt het me een stuk lastiger.

  Beantwoorden
  • 6 maart 2019 om 6:21 pm
   Permalink

   Wat leuk! Interrail. Dat heb ik in mijn jonge jaren ook een aantal keer gedaan 😉 Dat puzzelen met een gezin valt wel mee hoor. Je hebt alleen ruimere accommodatie nodig 😉

   Beantwoorden
 • 6 maart 2019 om 12:28 pm
  Permalink

  He, een fijne blog! Ik heb alle stappen voor onze eerste rondreis met ons zoontje gehad, behalve het boeken van de tours. Daar twijfelde ik nog over, omdat we willen proberen op het ritme van ons zoontje te varen. Zul je net zien dat hij een off day heeft als we ergens heen willen. Maar aan de andere kant is het ook wel weer zo dat iets misschien vol is.

  Beantwoorden
  • 6 maart 2019 om 6:19 pm
   Permalink

   Mijn ervaring is dat je de meeste tours ter plekke ook wel kunt boeken. Ik weet niet waar je heen gaat? Kwestie van even googlen naar bezienswaardigheden waar echt aangeraden wordt om van tevoren te boeken en die je per se wil zien. En voor de rest kun je het heel goed ter plekke doen. Zo hadden we in Zuid-Afrika alleen Robbeneiland al van tevoren geboekt en de rest hebben we gewoon ter plekke geregeld.

   Beantwoorden
 • 6 maart 2019 om 7:27 am
  Permalink

  Ik wil zelf heel graag een keer een rondreis maken door zuid-Afrika. Ben al wel een keer op rondreis door Israël en Italië geweest. In Italië deden we alles op de bonnefooi, en in Israël hadden we alles vantevoren uitgestippeld.

  Beantwoorden
  • 6 maart 2019 om 8:44 am
   Permalink

   O wat leuk. Ik ben heel benieuwd naar jouw tips over Israel want daar ga ik waarschijnlijk dit jaar heen! Zuid-Afrika hebben wij afgelopen zomer gedaan en je kunt heel gemakkelijk zelf een rondreis plannen met je gezin (of zonder kids). Dat is heel goed te doen. Als je nog tips wil, hoor ik het wel!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 Shares
Share
Tweet
Pin8
Share