Robbeneiland bezoeken vanuit Kaapstad

Robbeneiland bezoeken is één van de populairste bezienswaardigheden in Kaapstad. Robbeneiland is natuurlijk vooral bekend als de plek waar Nelson Mandela jaren gevangen zat. Een historische plek waar rondleidingen gegeven worden door ex-gevangenen die hun ervaringen delen over het gevangenisleven. En waar je een kijkje kunt nemen in de voormalige cel van de eerste zwarte president van Zuid-Afrika

robbeneiland bezoeken

Robbeneiland bezoeken

Robbeneiland bezoeken is één van de populairste activiteiten vanuit vanuit Kaapstad. Het beruchte gevangeniseiland voor de kust van Kaapstad kun je alleen met een excursie bezoeken. Wat kun je verwachten tijdens een bezoek aan Robbeneiland?

De eerste keer dat ik Kaapstad bezocht, was Robbeneiland nog steeds in gebruik als gevangenis dus een bezoekje aan dit beruchte gevangeniseiland stond hoog op mijn wensenlijstje. Daarom hadden wij ook al online gereserveerd. En dan is het natuurlijk nog afwachten of het weer de overtocht toelaat, maar gelukkig was het zonnig en konden wij Robbeneiland bezoeken.

robben eiland bezoeken

Bezoek Robbeneiland

De officiële Robbeneiland tour duurt in totaal 3,5 uur, inclusief de boottocht. Trek hier dus een halve dag voor uit. Je maakt een bustour over het eiland en bezoekt vervolgens de gevangenis waar Nelson Mandela en andere tegenstanders van de apartheid gevangen zaten.

Robbeneiland bezoeken is een van de populairste excursies vanuit Kaapstad. Het is dus verstandig om je kaarten vooraf online te reserveren, zeker als je niet heel veel tijd hebt in Kaapstad. Je kunt deze namelijk alleen boeken bij de officiële Robbeneiland tour.

Robbeneiland & Nelson Mandela

Het eiland staat voornamelijk bekend als de plek waar tijdens het Zuid-Afrikaanse Apartheidsregime politieke gevangenen opgesloten werden. Maar Robbeneiland dankt zijn faam vooral aan het feit dat Nelson Mandela hier 18 jaar gevangen gezeten heeft en dat je zijn voormalige cel kunt bekijken.

In totaal heeft hij 27 jaar gevangen gezeten omdat hij in opstand kwam tegen het blanke minderheidsregime. In 1994 werd Nelson Mandela de eerste democratisch verkozen president van Zuid-Afrika. Hij schreef hier ook een groot gedeelte van zijn biografie. Het is wel heel bijzonder om op de plek te staan waar deze bijzondere man zolang gevangen heeft gezeten.

bezoek robbeneiland

Robbeneiland bezoeken: onze ervaring

Robbeneiland ligt zo’n 13 kilometer voor de kust van Kaapstad. De boten vertrekken vier keer per dag vanaf de Nelson Mandela gate bij de Victoria & Albert Waterfront. De eerste boot vertrekt om 9 uur ’s ochtends en de laatste om 3 uur ’s middags. Wij hadden gekozen voor de eerste afvaart.

Daar ga je eerst door een check net zoals op de luchthaven. Alle passagiers en tassen worden gecheckt voordat je aan board mag. Vooraf weet je niet welke boot je hebt dus neem warme kleding mee. De boottocht duurt een klein uurtje als je met een langzame boot gaat en als je met de snelle boot gaat een half uur.

Onderweg hebben we nog dolfijnen gezien en robben (waar het eiland haar naam aan dankt). Vanaf het water heb je ook een prachtig uitzicht op de Tafelberg.

robbeneiland tour

Robbeneiland tour

Zodra je aankomt wordt iedereen direct de bussen ingeleid. Je hebt amper tijd om even een foto in te maken. Tijdens de rondleiding per bus krijg je uitleg over de geschiedenis en rijdt je langs een aantal locaties. Deze rondrit over Robbeneiland duurt zo’n drie kwartier.

Een gids geeft uitleg over de plekken waar je langs komt zoals de leprabegraafplaats, de steengroeve waar Nelson Mandela gewerkt heeft, het hutje waar Robert Sobukwe negen jaar eenzaam opgesloten zat. en nog een aantal plekken.

Onderweg maak je nog een toilet stop. Daar is een klein winkeltje waar je wat snacks kunt kopen en een mooie plek om foto’s van de tafelberg te maken.

robbeneiland gevangenis

Robbeneiland gevangenis

Na de bustour stop je bij de gevangenis waar je een rondleiding krijgt van een ex-gedetineerde. Deze rondleiding duurt ook zo’n drie kwartier. Je bezoekt een aantal ruimtes met als hoogtepunt natuurlijk de cel van Nelson Mandela.

Wat wel een beetje jammer is, dat deze rondleiding heel erg massaal is en een beetje gehaast. Iedereen van een boot wordt als een grote groep rondgeleid en je hebt geen tijd om dingen uitgebreid te bekijken. Dit kunnen ze beter in wat kleinere groepen indelen want nu voelde het wel heel erg onpersoonlijk. Hierdoor kon je de uitleg ook niet goed volgen. Bovendien heb je amper tijd om alles goed te bekijken.

cel nelson mandela op robbeneiland

Cel van Nelson Mandela

De gevangenis was opgedeeld in een aantal secties. Sectie B was voor politieke gevangen. De gevangenen moesten dwangarbeid verrichten in de steengroeve en hadden amper contact met de buitenwereld. Ook hier heerste een apartheidsregime. Het dieet van de gevangenen was gebaseerd op hun huidskleur!

Hier bevindt zich dus ook de voormalige cel van de beroemdste gevangene van Robbeneiland: Nelson Mandela. Cel nummer 46664 is de beroemdste cel van Robbeneiland, terwijl ze allemaal op elkaar lijken. Nelson Mandela zat hier van 1964 tot 1982 gevangen.

robbeneiland bezoeken in Kaapstad

Turbulente geschiedenis van Robbeneiland

Robbeneiland deed tot 1996 dienst als gevangenis. Tegenwoordig kun je dit eiland bezoeken. Dit voormalige gevangeniseiland voor de kust van Kaapstad kent een grimmige geschiedenis.

Sinds 1999 staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De laatste politieke gevangene werd in 1991 vrijgelaten van Robbeneiland en pas in 1996 werd de gevangenis gesloten en de laatste gevangene overgeplaatst.

In de zeventiende eeuw fungeerde dit eiland als strafkolonie van de Vereenigde Oostindische Compagnie. Omdat dit eiland helemaal omgeven is door ijskoud water was het bijna onmogelijk om te ontsnappen. Het is slechts 3 gevangen ooit gelukt om heelhuids te ontsnappen van Robbeneiland.

Onder Engels bewind was Robbeneiland de bestemming voor mensen die verstoten werden door de maatschappiij zoasl geestelijk zieken of alcoholverslaafden. Van 1836 tot 1931 was het ook in gebruik als leprakolonie.

In 1931 werd Robbeneiland een militaire basis. Dit bleef het tot enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog. De restanten  hiervan zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar op het eiland in de vorm van versterkingsmuren en zwaar geschut.

Vanaf 1961 gaat het eiland weer dienst doen als gevangenis. Ook tegenstanders van het apartheidsregime werden verbannen naar Robbeneiland. Pas in 1996 werd de gevangenis gesloten.

Robbeneiland bezoeken, de moeite waard?

De excursie voelde wel een beetje massaal en opgejaagd. Maar het is zo’n historische plek dat het zeker een bezoekje waard is. Nog wel want er zijn allerlei bouwplannen voor hotels en restaurants dus ik weet niet hoe toeristisch het in de toekomst wordt 😉

tickets robbeneiland boeken

Tickets Robbeneiland boeken

 • Boek je tickets alleen via de officiële website van Robbeneiland.
 • Let op: boek alleen deze tour! Er worden andere ‘Robbeneiland Tours’ aangeboden, maar dan maak je alleen een boottochtje rond het eiland.
 • Boten naar Robbeneiland vertrekken vanaf Mandela-gate aan het Victoria en Alfred Waterfront in Kaapstad.
 • Boten vertrekken 4 keer per dag: 09.00, 11.00, 13.00 en 15.00 uur.
 • Toegangsprijs: R360,00, kinderen onder de 18 jaar R200,00. Raadpleeg de website van Robbeneiland voor actuele prijsinformatie en openingstijden.

Kijk hier voor organisaties die familierondreizen Zuid-Afrika aanbieden.

Pin voor later

Robbeneiland bezoeken in Kaapstad in Zuid-Afrika | www.travelbliss.nl

18 gedachten over “Robbeneiland bezoeken vanuit Kaapstad

  • 31 december 2018 om 1:29 pm
   Permalink

   Robbeneiland bezoeken is inderdaad erg indrukwekkend om te bezoeken. Gewoon een aantal tripjes plannen dan 😉

   Beantwoorden
 • 23 december 2018 om 12:26 pm
  Permalink

  Het lijkt me een hele indrukwekkende plek, maar wel heel jammer dat het allemaal zo snel en gehaast moest. En als ze daar hotels gaan bouwen dan is het helemaal klaar. Zo zonde!!

  Beantwoorden
  • 23 december 2018 om 7:08 pm
   Permalink

   Robbeneiland bezoeken is heel indrukwekkend en ik ben blij dat ik daar geweest ben, maar ze kunnen het wel iets beter organiseren 😉

   Beantwoorden
  • 23 december 2018 om 7:06 pm
   Permalink

   Robbeneiland is zeker een bijzondere plek om te bezoeken!

   Beantwoorden
 • 21 december 2018 om 6:44 am
  Permalink

  Jammer van het massale en opgejaagde maar wel een bijzondere plek om te bezoeken.

  Beantwoorden
  • 21 december 2018 om 8:38 am
   Permalink

   Robbeneiland bezoeken is heel bijzonder, maar het mag inderdaad wat minder opgejaagd 😉

   Beantwoorden
 • 20 december 2018 om 12:22 pm
  Permalink

  Wat super gaaf om daar eens heen te gaan, ik ga ook graag naar plekken met een geschiedenis

  Beantwoorden
  • 20 december 2018 om 7:31 pm
   Permalink

   Wat leuk! Ik vind het ook interessant om plaatsen met geschiedenis te bezoeken. Dat is altijd erg leerzaam 😉

   Beantwoorden
  • 19 december 2018 om 9:56 pm
   Permalink

   Het is inderdaad een bijzondere plek. Robbeneiland bezoeken is erg indrukwekkend.

   Beantwoorden
 • 19 december 2018 om 10:08 am
  Permalink

  Kaapstad staat hoog op mijn lijst van plekken die ik wil bezoeken. Toch houdt iets me tegen om naar het robbeneiland te gaan. Ik denk dat het komt doordat er mensen werden gemarteld en uitgebuit en nu buiten ze de toerist uit. Jammer dat het allemaal zo massaal is, anders zou ik er anders tegenaan kijken.

  Beantwoorden
  • 19 december 2018 om 9:54 pm
   Permalink

   Daar kan ik me iets bij voorstellen maar toch is Robbeneiland een bijzondere plek. Vandaar dat heel veel mensen hier heen willen. En het aantal bezoekers is beperkt omdat je Robbeneiland alleen kunt bezoeken via een organisatie en er maar zoveel mensen op een boot kunnen. In heel Zuid-Afrika zijn grote groepen mensen slecht behandeld en nog steeds hebben veel mensen het zwaar in dit land.

   Beantwoorden
  • 19 december 2018 om 9:48 pm
   Permalink

   Het was zeker indrukwekkend. Robbeneiland bezoeken is toch wel een aparte ervaring.

   Beantwoorden
  • 19 december 2018 om 9:45 pm
   Permalink

   Robbeneiland bezoeken was inderdaad een mooie ervaring.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

65 Shares
Share
Tweet
Pin65
Share