Park Guell gratis bezoeken? Lees deze tips!

Park Guell gratis bezoeken? Park Güell is een van de meest beroemde werken van Antoni Gaudí en naast de Sagrada Familia één van de bekendste bezienswaardigheden van Barcelona. Sinds 2013 moet je betalen om het monumentale gedeelte van het park te bezoeken, maar niet als je dit kort voor of na sluitingstijd bezoekt. Dan kun je Park Guell gratis bezoeken!

Park Güell gratis bezoeken

Monumentale deel van Park Güell

Zeker als je Barcelona voor de eerste keer bezoekt, is Park Güell één van de bezienswaardigheden in Barcelona die eigenlijk niet mag ontbreken. Het monumentale deel staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. En voor dat deel van het park moet je tegenwoordig entree betalen. Maar met onderstaande tips kun je de werken van Gaudí in dit park gratis van dichtbij bewonderen.

Ik las op internet dat je gratis naar binnen kunt als je buiten de officiële openingstijden gaat. Dat wilde ik natuurlijk onderzoeken toen ik in Barcelona was. En het is dus waar! Je kunt Park Güell gratis bezoeken.

Park Güell gratis bezoeken

Zelf bezocht ik Park Güell al eerder, maar dat was voor 2013 toen het hele park nog gratis toegankelijk was. Tegenwoordig heb je dus tickets nodig als je hier de werken van Gaudí wilt bewonderen. Je boekt een bepaald tijdslot. Ieder half uur mogen er maximaal 400 bezoekers naar binnen.

Dit keer bezocht ik Barcelona met mijn stiefdochter. Voor haar was dit het eerste bezoek aan deze stad dus mocht een bezoekje Park Güell niet ontbreken. Voor mij een mooie kans om te checken of je inderdaad gratis naar binnen kunt.

Vroeg uit de veren want we wilden dit natuurlijk wel met daglicht zien. Het park zou om 08.30 uur opengaan dus we wilden hier rond 08.00 uur zijn. Heel optimistisch reden we naar de ingang met onze gehuurde fietsen. Een flinke klim die nogal tegenviel dus ik raad je aan om gewoon de metro te nemen 😉

park guell gratis bezoeken buiten officiele openingstijden

Voor de officiële openingstijd wandel je dus inderdaad zo naar binnen door de hoofdingang. En je wordt niet weggestuurd zoals in de Mezquita in Cordoba. Als je eenmaal binnen bent, kun je zo lang blijven als je wilt. Toen wij er waren, werden de de controleposten pas zo’n 10 minuten voor openingstijd opgesteld. Maar als je Park Güell gratis wilt bezoeken, raad ik je aan om het wat ruimer te nemen. Zorg dat je er ongeveer een half uur voor de officiële openingstijd bent.

Voordelen en nadelen van gratis bezoek Park Güell

Het voordeel van zo’n vroeg bezoek is dat het nog lekker rustig is en er geen bewakers op je vingers staan te kijken wat je allemaal uitspookt (Tuurlijk wil je deze prachtige bezienswaardigheden wel respecteren, maar toen ik later op een bepaald muurtje wilde gaan zitten werd ik meteen weggestuurd). En natuurlijk dat je geen entree hoeft te betalen en daarmee 10 euro per persoon bespaart 😉

Het nadeel is dat de zon nog laag staat waardoor het licht niet optimaal is voor het uitzicht over de stad. Voor mooie foto’s van dit uitzicht kun je het park beter midden op de dag bezoeken. Ook in de avonduren kun je gratis naar binnen in Park Güell. Aangezien wij er in januari waren kozen we voor de ochtend. En bovendien had ik gelezen dat er in de avond overal verkopers staan. ‘S ochtends heb je daar absoluut geen last van!

park guell en gaudi

Betaalde deel van Park Güell

Wat kun je bekijken in het betaalde deel van Park Güell? In het monumentale deel zie je de Gaudi woningen, de zuilengalerij, de dubbele trap met de salamander en de beroemde golvende zitbank met mozaïeken.

Hoofdingang Park Güell

De hoofdingang van het park zit op Carrer d’Olot 5 en hier staan de de portierswoning en de portiersloge die nu dienen als winkel en museum. Achter deze hoofdingang bevindt zich de trap met de salamander.

gaudi barcelona

L’escalinata del drac

L’escalinata del drac (De trap van de draak), de beroemde trappen met de salamander. Deze trappen zijn versierd met een aantal kleurrijke fonteinen. Verder is halverwege de trap het embleem van Catalonië te vinden en boven de salamander staat een driepoot statief dat gevormd wordt door drie slangen.

Park Güell zonder betalen

Sala Hipòstila

De trap leidt naar een overkapping met 86 zuilen. Deze was oorspronkelijk bedoeld als overdekte marktplaats, maar deze is nooit geopend. Kijk ook zeker naar boven want het plafond is versierd met prachtige mozaïeken.

Sala Hipòstila Barcelona

Plaça de la Natura

Boven de overkapping is het plein Plaça de la Natura met als balustrade de beroemde golvende mozaïek bankjes. Dit was oorspronkelijk bedoeld als plek voor openluchtevenementen, genaamd Teatre Grec. Het duurde vijf jaar om deze bankjes te versieren en deze zijn een ontwerp van Josep Maria Jujol.

mozaiek banken gaudi

Pòrtic de la Bugadera

Links van het Plaça de la Natura ligt de Pòrtic de la Bugadera (achter een ijzeren deur) met de prachtig versierde steunpilaren.

Pòrtic de la Bugadera Barcelona Guell Park

Jardins d’Àustria

Rechts van het Plaça de la Natura ligt een prachtige tuin. Hier werden vele bomen uit Oostenrijk geplant, die in 1977 aan de stad werden geschonken. Vandaar de naam Jardins d’Àustria (Tuinen van Oostenrijk).

Gratis deel van Park Güell

Wil je niet zo vroeg uit bed? Het grootste deel van dit enorme stadspark is sowieso gratis toegankelijk en bovendien een stuk rustiger. Vanuit het park kun je ook de beroemde mozaïeken bank bekijken, maar dan wel vanaf een afstandje. En vanaf de straat zie je ook de portierswoning en de portiersloge. Voor het uitzicht hoef je zeker niet te betalen want ook vanuit het gratis deel van het park heb je prachtige uitzichten over Barcelona.

park guell barcelona

Openingstijden Park Güell

De belangrijkste ingang van het park zit op Carrer d’Olot 5. Het park is iedere dag van het jaar geopend, maar heeft wel ieder seizoen andere openingstijden.

Check de website voor de actuele openingstijden.

  • 1 januari t/m 14 februari: 8.30 tot 17:30 uur
  • 15 februari t/m 28 maart: 08.30 tot 18.00
  • 29 maart t/m 26 april: 8:00 tot 19:30 uur
  • 27 april t/m 23 augustus: 07:30 tot 20:30 uur
  • 24 augustus t/m 24 oktober: 8:00 tot 19:30 uur
  • 25 oktober t/m 31 december: 8:30 tot 17:30 uur

Ben jij al eens in Park Guell geweest? En vind je het de moeite om hiervoor te betalen?

Vind je dit interessant? Pin voor later

Park Güell gratis bezoeken | Barcelona tips | gratis bezienswaardigheden Barcelona | monumentale deel Park Güell gratis bezoeken | stedentrip Barcelona | reistips Barceolona | Barcelona tips blog | #reizen #travelbliss #reistips #Barcelona #Spanje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

159 Shares
Share
Tweet
Pin159
Share