Neues Rathaus in München bezoeken

Een van de meest indrukwekkende gebrouwen van München is het Neues Rathaus. Je kunt ook bijna niet om dit gebouw heen. Dit nieuwe stadhuis staat op een prominente plaats aan de Marienplatz midden in het oude centrum van München. Het gebouw heeft een prachtige gevel, maar vooral het klokkenspel van het Neues Rathaus in München trekt dagelijks veel toeschouwers.

neues rathaus munchen

Nieuwe stadhuis in München

Het nieuwe stadhuis heeft een prachtig gedecoreerde gevel. Toch lijkt het raadhuis ouder dan het in werkelijkheid is. Het Neues Rathaus werd tussen 1867 en 1909 gebouwd omdat het oude gemeentehuis te klein werd. Het werd gebouwd in neogotische bouwstijl. De architect van het Neues Rathaus gebruikten onder andere het stadhuis in Brussel als inspiratiebron. Dus het klopt als je enige gelijkenis ziet met het stadhuis van Brussel 😉

Klokkenspel Neues Rathaus in München

Het Neues Rathaus in München is een prachtig gebouw en trekt veel bezoekers, maar vooral het klokkenspel trekt dagelijks veel bezoekers (net zoals het klokkenspel in Praag). Elke dag om 11.00 en 12.00 uur (en van maart tot oktober ook om 17.00 uur) stroomt de Marienplatz vol. Dan speelt het wereldberoemde klokkenspel een deuntje en is er een poppenspel. De voorstelling is elk moment van de dag anders.

neues rathaus in munchen

Stadhuis München

Het Neues Rathaus is nog steeds in gebruik als stadhuis. Dit is ook de plek voor belangrijke ontmoetingen met staatshoofden of leden van een koningshuis. Het balkon wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor het huldigen van de spelers van Bayern München. Herinner jij je nog de beelden van Louis van Gaal in zijn Lederhosen toen Bayern München onder zijn leiding kampioen werd? Dat was dus op het balkon van het Neues Rathaus in München!

Uitzicht vanaf Rathausturm

Vanaf de 85 meter hoge rathausturm heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Op een heldere dag kun je zelfs de bergtoppen in Oostenrijk zien. Het bezichtigen van de toren is niet gratis. Kaartjes kun je in het Rathaus zelf kopen. Om bij de Rathausturm te komen neem je bij de hoofdingang de zijdeur. Volg de borden naar de vierde verdieping. Hier vind je de kassa en de lift naar de toren. Dit kost ongeveer € 2,50 per persoon.

Oude stadhuis München

Het oude stadhuis bestaat ook nog steeds en ligt vlakbij het Neues Rathaus in München. Deze neemt een minder prominente plaats in en ligt aan de oostkant van de Marienplatz. Je herkent het Altes Rathaus aan de witte gevel met de vele sierlijke torentjes.

altes rathaus munchen

Mariazuil

Op de Mariënplatz voor het nieuwe gemeentehuis staat een hoge Mariazuil met daarop een verguld standbeeld van Maria met kind op de arm. Maria is de patrones van Beieren. Leuk weetje: het beeld werd gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Hubert Gerhard. Oorspronkelijk had dit beeld een plaats op het hoofdaltaar in de Frauenkirche.

Visfontein

Vlakbij het stadhuis staat een kleine fontein die bekend staat als de Fischbrunnen of Visfontein. Dit ter herinnering aan het feit dat de Marienplatz vroeger dienst deed als marktplaats. Het is traditie dat de burgemeester op Aswoensdag een lege portemonnee in die fontein wast. Dit om ervoor te zorgen dat er ieder jaar voldoende stadsgeld is.

Vind je dit interessant? Pin voor later!

Het Neues Rathaus in Munchen is een van de meest indrukwekkende gebrouwen van München. Het gebouw heeft een prachtige gevel, maar vooral het klokkenspel van het Neues Rathaus in München trekt dagelijks veel toeschouwers | reistips München | bezienswaardigheden München | #reizen #travelbliss #reistips #Munchen

4 gedachten over “Neues Rathaus in München bezoeken

 • 25 september 2019 om 7:08 pm
  Permalink

  Wat een prachtig gebouw! München staat zeker nog op mijn lijstje van citytrips, dan ga ik deze zeker bezoeken!
  Liefs,
  Elles

  Beantwoorden
  • 26 september 2019 om 6:06 am
   Permalink

   Het Nieuwe Raadhuis in München is zeker een prachtig gebouw en Munchen is een hele leuke stad om een keer te bezoeken!

   Beantwoorden
 • 24 september 2019 om 8:49 pm
  Permalink

  Wat Prachtig! Nu mijn vraag wanneer ga ik daar naar toe? Het lijkt mij leuk om een keertje naar München te gaan en het Neues Rathaus te zien.

  Beantwoorden
  • 25 september 2019 om 5:34 am
   Permalink

   München is zeker de moeite waard om een keertje te bezoeken en ga dan ook zeker het klokkenspel van het Neues Rathaus bekijken 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

205 Shares
Share180
Tweet
Pin25
Share