Museums in Riga met een donker randje

Riga is een leuke bestemming voor een stedentrip. Er zijn genoeg interessante bezienswaardigheden. Riga is een prima stad om je een paar dagen te vermaken. Het is een stad vol contrasten. Na een periode van enorme welvaart, volgde een periode van bezetting. Wil je meer weten over de geschiedenis van Riga? Bezoek dan deze museums in Riga.

museums-in-riga

Turbulente geschiedenis van Riga

Prachtige middeleeuwse gebouwen en Art-Nouveau huizen worden afgewisseld met typische sombere Sovjetpanden. De contrasten zijn groot en dit weerspiegelt de turbulente geschiedenis van deze stad. Wil je wat meer weten over die turbulente geschiedenis? Dan mag je deze museums in Riga niet missen.

Sprookjesachtig oude stad Riga

Het als werelderfgoed beschermde oude centrum ziet er sprookjesachtig uit. Pastelkleurige huizen, smalle kronkelende straatjes met kinderkopjes en prachtige mooie doorkijkjes. Het barst hier van de bars, restaurantjes en gezellige terrasjes. Je kunt uren dwalen door de historische binnenstad en komt ogen tekort.

Maar de turbulente geschiedenis van Riga ervaar je vooral in de buitenwijken van de stad. In die buitenwijken vind je prachtige Art-Nouveau panden afgewisseld met grauwe Sovjetgebouwen. Na een eeuwenlange periode van enorme welvaart kent Letland een lange periode van bezetting en onderdrukking.

Riga was Parijs van het oosten

In Riga vind je een mengeling van sprookjesachtige middeleeuwse gebouwen, prachtige Art Nouveau huizen en sobere Sovjetgebouwen. Deze mengelmoes kenmerkt de geschiedenis van de stad. Tijdens de middeleeuwen was Riga een welvarende handelsstad. Het werd ook wel ‘Parijs van het oosten’ genoemd. Eeuwenlang kende de stad een enorme welvaart wat je terugziet in veel imposante gebouwen.

Bezetting van Riga

Na een periode van enorme welvaart volgden periodes van onderdrukking en bezetting. Jarenlang is Letland bezet geweest door Zweden, Polen, Duitsland en Rusland. Na de Tweede Wereldoorlog verdween Letland achter het ijzeren gordijn. Riga is sinds 1991 onafhankelijk en sinds 2004 lid van de EU. Je betaalt hier dan ook gewoon met euro’s. Maar als je door de stad wandelt zie je de verschillende invloeden terug.

Museums in Riga met een donker randje

Een aantal indrukwekkende museums in Riga herinneren aan deze donkere periode. Wil je meer leren over de periode van onderdrukking en bezetting van Riga? Bezoek dan deze museums in Riga.

#1 Bezettingsmuseum

Het bezettingsmuseum brengt de donkere tijden in beeld van Letland tijdens de Duitse en Russische bezetting vanaf 1939 tot 1991. Zowel tijdens het nazibewind en het Sovjetregime maakten de Letten verschrikkelijke tijden mee. Tijden van propaganda en onschuldige burgers die werden afgevoerd naar Duitse concentratiekampen of stalinistische gevangenkampen.

 • Dit museum bevindt zich op het Raadhuisplein (momenteel wordt dit verbouwd en is het tijdelijk verplaatst naar een andere locatie vlakbij het National Museum of Art.
 • Dit museum is gratis te bezoeken, maar een donatie wordt op prijs gesteld.

museums-in-riga-ghetto-en-holocaust-museum

#2 Ghetto en Holocaust museum in Riga

Het Riga Ghetto en Holocaust museum is ook de moeite waard om te bezoeken. Dit museum is in 2010 geopend ter herinnering aan de holocaust in Letland en het ghetto van Riga. Aa de hand van verschillende exposities krijg je een beeld van het leven in het ghetto en de holocaust. Ook is er een voormalige woning uit het Riga ghetto te bezichtigen.

 • Dit museum vind je achter de Central Market. Het ligt tussen Krasta iela en Maskavas iela
 • Het is gratis te bezichtigen. Je kunt hier ook een gratis rondleiding krijgen van een half uurtje. Donaties worden wel op prijs gesteld.

museums in Riga: KGB museum Riga

#3 KGB museum of KGB huis

Het KGB huis staat ook wel bekend als “the Corner House” en is heel erg aangrijpend. Jarenlang was dit het hoofdkwartier van de KGB in Riga, en de verhalen zijn afschuwelijk. Tijdens een rondleiding bezoek je de cel blokken en verhoorkamers en vertelt een gids hoe het er hier aan toeging. De verhalen zijn heftig, wees daar op voorbereid.

 • De expositie kun je gratis bezoeken, voor een rondleiding betaal je 5 euro.
 • Het adres is Brivibas iela 61 in Riga (iets voorbij het stadspark Bastion Hill).
 • Het KGB houyse wordt momenteel verbouwd en is gesloten tot het voorjaar van 2019.

Welk museum in Riga lijkt jou het meest interessant? Heb je nog aanvullingen? Deel ze dan hieronder.

Pin voor later

Interessante museums in Riga om te bezoeken | www.travelbliss.nl

10 gedachten over “Museums in Riga met een donker randje

 • 17 oktober 2018 om 5:51 pm
  Permalink

  Hoi Maaike,

  ik moet bekennen dat ik toch even op google maps moest zoeken waar het ook al weer lag. Heb je daar ook veel toerisme? Als ik je verhaal zo lees dan heeft de stad een donker randje, maar gelukkig ook restaurantjes, barretjes en terrasjes. Dat spreekt mij dan wel weer aan 😉 Na mijn bezoek aan Auschwitz voorlopig wel even genoeg gehad van de verhalen die je daar dus ook tegen komt.

  Hoe zit het in Letland met de prijzen?

  groet, Mario

  Beantwoorden
  • 18 oktober 2018 om 5:15 am
   Permalink

   Hoi Mario,

   in Riga is het heel toeristisch en het centrum barst van de leuke restaurantjes en terrassen. Daar merk je niks meer van dat donkere randje. Dat ontdek je pas als je een aantal museums bezoekt. Je komt in Riga al aan op een super moderne luchthaven en ook de stad zelf doet heel westers aan. Het openbaar vervoer is super geregeld. Je hebt absoluut niet het idee dat je in een voormalig oostblok land bent! Pas als je richting de centrale markt in Riga gaat, ontdek je nog wat Russische invloeden. Wij zijn ook per bus naar Tallinn gegaan (daar heb je helemaal het idee dat je in Scandinavie bent) en ook die busdiensten zijn super geregeld en van alle gemakken voorzien. En dat voor 16 euro.

   De prijzen in Riga zijn niet meer zo goedkoop als het ooit was, maar stukken goedkoper dan hier. Ik vond de accommodaties, museums, openbaar vervoer en supermarkten goedkoop. Maar de prijzen voor een drankje op een terras of een restaurant zijn vergelijkbaar met hier, tenzij je naar Lido gaat. Dat heb ik beschreven in mijn artikel over Riga. Je kunt in Riga niet zo goedkoop uit eten als in Krakau 😉 Maar je kunt het zo duur maken als je zelf wil. Zelf ben ik alleen in Riga geweest dus ik heb geen idee van de prijzen in de rest van Letland.

   Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
 • 13 oktober 2018 om 9:46 am
  Permalink

  Ik vind Riga vooral in de winter erg leuk. Alles is dan zo mooi verlicht!

  Het KGB-museum heb ik helaas gemist. Dat was dicht toen ik er was.

  Beantwoorden
  • 13 oktober 2018 om 1:03 pm
   Permalink

   Hey Jenny, die mooie verlichting heb ik dan weer niet gezien dus toch maar een keertje terug in de winter dan…alhoewel ik het nu al best koud vond in Riga 😉 Jammer dat je het KGB huis gemist hebt. Dat vond ik juist een van de meest indrukwekkende museums in Riga. Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
 • 12 oktober 2018 om 9:18 pm
  Permalink

  Riga staat al een tijdje op mijn lijstje. Indrukwekkende en belangrijke musea, ik zou ze allemaal willen bezoeken.

  Beantwoorden
  • 13 oktober 2018 om 7:32 am
   Permalink

   Hoi Nathalie, wat leuk dat Riga al een tijdje op je lijstje staat en ik kan het je alleen maar aanraden om een dtedentrip Riga te doen. Dan zou ik deze museums in Riga zeker bezoeken. Vooral het KGB Huis en het Ghetto en Holocaust museum in Ruga. Deze zijn zoooo indrukwekkend! Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 11 oktober 2018 om 6:28 am
  Permalink

  Ok Weet eigenlijk helemaal niks van deze stad.. wel erg interessant zo te zien!

  Beantwoorden
  • 11 oktober 2018 om 10:57 am
   Permalink

   Hey Lizzie, tijd om Riga te gaan ontdekken dan! Meestal verdiep je je ook pas echt in een stad als je een trip naar zo’n stad plant (ik wel in ieder geval) Ik had al een paar keer gehoord dat het een geweldige stad was dus toen ik een aantrekkelijk vliegticket naar Riga vond was de keuze snel gemaakt. En dan ga ik me pas echt verdiepen in de bezienswaardigheden. Riga is een stad vol contrasten want de stad kent een indrukwekkende geschiedenis. Daarom zijn er ook een aantal interessante museums in Riga waar je de herinneringen aan verschrikkelijke tijden kunt ontdekken. Zelf was ik vooral onder de indruk van het KGB Huis en het Ghetto en Holocaust museum. Het bezettingsmuseum vond ik het minst interessant van die drie museums in Riga. Maar misschien kwam dat omdat ze dit museum aan het verbouwen zijn en het nu een tijdelijk onderkomen op een andere locatie had 😉 Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 11 oktober 2018 om 1:40 am
  Permalink

  Zo interessant! Ik zou graag een keertje naar Sprookjesachtig Riga willen, en natuurlijk dan ook de geschiedenis ontdekken in een van de musea.

  Beantwoorden
  • 11 oktober 2018 om 10:43 am
   Permalink

   Hoi Roxanne, een bezoek aan het sprookjesachtige Riga is zeker de moeite waard. Er zijn zoveel prachtige bezienswaardigheden! Riga kent ook een turbulente geschiedenis. Deze museums in Riga zijn erg interessant maar ook best heftig omdat het herinneringen zijn aan zoveel ellende. Maar wel heel indrukwekkend om je daar een keertje in te verdiepen. Een stedentrip Riga kan ik je dan ook alleen maar van harte aanbevelen! Liefs, Maaike

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

128 Shares
Share23
Tweet
Pin105
Share