Metro Moskou: de mooiste metrostations in Moskou

De meeste bezienswaardigheden in Moskou vind je aan of vlakbij het Rode plein. Deze kun je gewoon te voet bekijken. Toch loont het de moeite om de metro te nemen in Moskou. De metro van Moskou is namelijk een attractie op zich is. Het uitgebreide metronetwerk kent veel prachtige metrostations die een bezoekje meer dan waard zijn. Wat zijn de mooiste metrostations in Moskou? In dit artikel deel ik mijn favoriete metrostations in Moskou.

metro moskou - mooiste metrostations moskou - Metrostation Kievskaya

Metro van Moskou

De metro van Moskou is een van de drukst gebruikte metronetwerken ter wereld. Dagelijks maken er meer dan negen miljoen passagiers gebruik van de metro in Moskou. Dat is een stuk meer dan in Londen en New York samen. Het enorme metronetwerk van Moskou heeft meer dan 200 metrostations en er worden nog steeds stations bijgebouwd.

metro moskou - mooiste metrostations in moskou

De metro is niet alleen handig als vervoersmiddel van je hotel naar het centrum, maar de metro van Moskou staat ook bekend om de prachtige metrostations. Veel metrostations, vooral die in het centrum, zijn ten tijde van Stalin gebouwd en uitbundig versierd. Stalin wilde dat deze metrostations paleizen voor het volk waren. De stations werden weelderig versierd met marmer, kroonluchters en socialistische mozaïeken. Op 15 mei 1935 werd het eerste traject tussen Sokolniki en Park Kultury geopend.

Hoe werkt de metro in Moskou?

Het metronet van Moskou bestaat uit twaalf lijnen, die op drie manieren aangeduid worden: door middel van nummers, namen en kleuren. De lijnen doorkruisen de stad met uitzondering van lijn 5 (Koltsevaja). Dit is een 20 kilometer lange ringlijn, die alle andere lijnen met elkaar verbindt.

Een leuk weetje: de rijrichting van de ringlijn valt op te maken uit de omroepstem. Een mannelijke stem kondigt de stations aan als de metro met de klok mee rijdt en een vrouwelijke stem als de metro tegen de klok in rijdt. Voor de andere lijnen geldt: bij een mannenstem rijdt de metro richting het centrum, bij een vrouwenstem naar de buitenwijken.

metro moskou - zo werkt de metro in Moskou

Een kaartje kost ongeveer 70 cent en kun je gewoon in de apparaten kopen. Vervolgens moet je door echte Russische poortjes die vrij dik zijn. Het is in ieder geval vrij pijnlijk als ze dichtklappen als je er doorloopt, heb ik zelf mogen ervaren. Wees hierop bedacht want dat levert flinke blauwe plekken op 😉

Metrostations worden alleen aangeduid in het Russisch

De meeste metrostations liggen erg diep. Tijdens de Koude Oorlog bouwde men de stations namelijk diep genoeg om eventueel dienst te doen als schuilkelder tijdens een mogelijke nucleaire aanval. Gelukkig kun je in ieder metrostation in Moskou gebruik maken van roltrappen. In Moskou ligt één van de langste roltrappen ter wereld. Deze roltrap in het metrostation Park Pobedyis maar liefst 176 meter lang. Meestal zit er een dame of heer in een hokje onderaan de roltrap die toezicht houdt op deze enorme roltrappen. Houd rechts op de roltrappen zodat mensen je kunnen passeren.

metro moskou - hoe werkt de moskou metro - roltrappen

In Moskou staan de namen van de metrostations alleen aangeduid in Cyrillische tekens. Zorg er dus voor dat je een plattegrond bij je hebt waar zowel de Engelstalige als de Russische benamingen op staan.

Zelf had ik thuis een excel overzichtje gemaakt met de namen in zowel het Engels als Russisch. Engels wordt er weinig gesproken in Moskou, maar met plaatjes en dingen aanwijzen kom je een heel eind. 

De mooiste metrostations in Moskou

De metro van Moskou staat bekend om zijn prachtige stations. Ga dus een keertje metro hoppen en bekijk een aantal van die prachtige ondergrondse paleizen. Veel metrostations in Moskou zijn gebouwd in Stalinistische-barokstijl en rijkelijk versierd met marmer, kroonluchters en mozaïeken. Wat zijn de mooiste metrostations in Moskou die je zeker niet mag missen?

#1 Metrostation Komsomolskaya

Metrostation Komsomolskaya wordt vaak als het allermooiste metrostation in Moskou bestempeld. Het lijkt ook eerder een balzaal dan een metrostation. De 72 achthoekige witmarmeren pilaren hebben naast de ondersteunende functie ook een grote decoratieve functie. Aan het dak hangen een aantal grote kroonluchters. Tussen deze kroonluchters zie je acht prachtige mozaïeken die belangrijke gebeurtenissen uit de Russische geschiedenis laten zien.

metro moskou - mooiste metrostations moskou - Metrostation Komsomolskaya

#2 Metrostation Myakovskaya

Dit art deco station van architect Alexey Dushkin opende in 1938 en won meteen de Grand Prix tijdens de wereldtentoonstelling in New York. Door de goede akoestiek kan men een stem afkomstig van de ene kant van het station aan de andere kant goed horen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit station tijdens de bombardementen van de nazi’s gebruikt als schuilkelder. Op dit metrostation vind je mozaïeken van vliegtuigen en sporttaferelen.

metro moskou - mooiste metrostations moskou - Metrostation Myakovskaya

#3 Metrostation Ploshchad Revolyutsii

Metrostation Ploshchad Revolyutsii ligt midden in het centrum van Moskou, vlakbij het Kremlin. De hal van dit metrostation staat vol met 76 levensgrote bronzen beelden. Deze beelden vertegenwoordigen gewone Russische burgers, zoals boeren, soldaten en kinderen die hielpen de Sovjetstaat op te bouwen. De lokale bevolking denkt dat het geluk brengt als je deze beelden aanraakt dus worden deze brozen beelden vaak even aangeraakt door passanten.

metro moskou -Metrostation Ploshchad Revolyutsii

#4 Metrostation Kievskaya

De stationshal van Kievskaya lijkt het meest op een ondergronds paleis. De muren zijn rijkelijk versierd met mozaïeken van Lenin, landbouwschilderingen en scènes die de vriendschap tussen Rusland en Oekraïne uitbeelden. Het zijn de goudkleurige omlijstingen van de mozaïeken die voor de chique uitstraling zorgen. En dat is toch bijzonder, aangezien Lenin in de mozaïeken veelvuldig is vertegenwoordigd.

metro moskou - mooiste metrostations in moskou - Metrostation Kievskaya

#5 Metrostation Novoslobodskaya

Het metrostation Novoslobodskaya opende in 1952. Je vindt op dit metrostation prachtige glas in lood panelen. Net als de andere stations van de ringlijn is het station gebouwd in de Stalinistische-barokstijl en rijkelijk versierd, maar het eest opvallend op dit metrostation zijn de 32 gebrandschilderde panelen. Deze panelen zijn aangebracht in een koperen lijst en met verlichting aan de achterzijde zodat ze extra opvallen.

metro moskou - mooiste metrostations in moskou - Metrostation Myakovskaya

Mooiste metrostations Moskou metro

Hieronder vind je de Engelse en Russische beschrijving van de mooiste metrostations in Moskou. Dat kan handig zijn als je op zoek gaat naar deze metrostations. In Moskou worden de namen van de metrostations alleen in Cyrillische tekens aangeduid.

 • Komsomolskaya – Комсомольская (lijn 1 en 5)
 • Myakovskaya – Маяковская (lijn 2)
 • Ploshchad RevolyutsiiПлощадь Революции (lijn 3)
 • Kievskaya – Киевская (lijn 3, 4 of 5)
 • Novoslobodskaya – Новослободская (lijn 5)

Handige links metro Moskou

Pin voor later

5 Mooiste metrostations in Moskou | www.travelbliss.nl

BewarenBewaren

12 gedachten over “Metro Moskou: de mooiste metrostations in Moskou

  • 28 september 2018 om 8:51 pm
   Permalink

   Hoi Irma, dat klopt helemaal. De metrostations in Moskou zijn prachtig en dan is het helemaal geen straf om met de metro te reizen. Je moet er alleen wat meer tijd voor uit trekken om al de metrostations nog even te kunnen bewonderen 😉 Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
 • 27 september 2018 om 7:57 pm
  Permalink

  Op vakantid Ga I k vaak met metro maar deze hallen zien er prachtig uit zeg wat een kunstwerk

  Beantwoorden
  • 28 september 2018 om 5:47 am
   Permalink

   Hey Melissa, de metrostations in Moskou zijn indrukwekkende kunstwerken en zeer zeker de moeite waard om te bezoeken ook al liggen de meeste bezienswaardigheden in Moskou rondom het Rode Plein en dus allemaal op loopafstand van elkaar 😉 Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
  • 28 september 2018 om 5:44 am
   Permalink

   Hi Jouvence, de metrostations in Moskou zijn inderdaad prachtig en indrukwekkende bezienswaardigheden op zich. Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
 • 27 september 2018 om 11:48 am
  Permalink

  Hoe ongelooflijk mooi! Sommige lijken haast een pretpark! Trouwens ook handig, die omroepstem. Weet je meteen of je in de juiste richting rijdt.

  Beantwoorden
  • 27 september 2018 om 1:19 pm
   Permalink

   Hey Jessica, ja de metrostations in Moskou zijn echt prachtig en je kijkt je ogen uit. Een pretpark wil ik het direct noemen want de mensen die er werken zijn lekker nors 😉 En die omroepstem is wel handig want je kunt er geen snars van lezen dus dan weet je inderdaad of je in de juiste richting rijdt! Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
 • 27 september 2018 om 8:43 am
  Permalink

  Wow, dat zijn inderdaad bezienswaardigheden op zichzelf joh! Wat prachtig om te zien, al die beschilderingen! Wel jammer dat ze er niet ook iets van Engelse namen bij zetten maar goed, het heeft ook wel weer zijn charme natuurlijk als alles in de eigen taal is.

  Beantwoorden
  • 27 september 2018 om 1:27 pm
   Permalink

   Hoi Wanda, in Moskou is het zeker de moeite om met de metro te reizen ook al is alles in het Russisch, en kun je van die cyrillische tekens echt niks maken. Die metrostations in Moskou zijn zo prachtig net als alle andere bezienswaardigheden in Moskou trouwens. Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 27 september 2018 om 6:51 am
  Permalink

  Wat is dat toch fantastisch. Hadden wij het maar zo mooi in NL! Dan was reizen met ’t Ov geen straf! Haha.

  Beantwoorden
  • 27 september 2018 om 1:22 pm
   Permalink

   Hi Lizzie, zo mooi als de metrostations in Moskou kunnen ze het tegenwoordig niet meer maken, ben ik bang, maar ze zouden het in Nederland ook best wat leuker kunnen maken zodat het een feestje wordt om met het OV te reizen. Liefs, Maaike

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

417 Shares
Share
Tweet
Pin417
Share