Ljubljana tips: top 10 bezienswaardigheden Ljubljana

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië, en met nog geen 300.000 inwoners een van de kleinste hoofdsteden in Europa. Er is dus geen lange lijst bezienswaardigheden in Ljubljana. Maar het is wel een mooie stad en vooral de sfeer is erg fijn. Hieronder een aantal leuke Ljubljana tips.

Ljubljana tips - leuke bezienswaardigheden Ljubljana

Ljubljana tips

Ljubljana is een heerlijke stad om gewoon wat doorheen te struinen (of te fietsen!). Zeker omdat het centrum grotendeels autovrij is. Overal zitten leuke hippe tentjes en ik was echt verbaasd over de vele fietsen in deze stad. Je kunt de stad gemakkelijk in een dag bekijken, maar je kunt je hier ook prima twee dagen vermaken.

Bezienswaardigheden Ljubljana

In Ljubljana vind je prachtige historische gebouwen, mooie gekleurde oude gevels en spectaculaire bruggen over de rivier die midden door de stad stroomt. Het is geen stad met grote bezienswaardigheden, maar je kunt heerlijk dwalen door de smalle straatjes, snuffelen in kleine winkeltjes en een terrasje pakken langs de waterkant. Maar er zijn wel een aantal leuke dingen om te bekijken. Dit zijn de leukste Ljubljana tips.

fietsen in ljubljana

#1 Prešeren plein, het middelpunt van de stad

Het centrale plein (Prešerenplein) vormt het hart van Ljubljana en is het belangrijkste plein van de stad, regelmatig vinden hier festivals en evenementen plaats. Dit plein is vernoemd naar France Prešeren, een bekende Sloveense dichter waarvan je ook een standbeeld vindt midden op dit plein. Aan het plein bevinden zich enkele mooie gebouwen. Vooral de roze barokke kerk valt meteen op. Daarnaast vind je het Franciscanenklooster waar een oude bibliotheek ondergebracht is. Rond het plein liggen enkele autovrije winkelstraten. Op dit plein komen ook de Drie Bruggen uit.

drie bruggen ljubljana

#2 Drie Bruggen in Ljubljana

De Drie Bruggen (Tromostovje) verbinden het oude en het nieuwe deel van de stad. De drie bruggen in Ljubljana zijn ontworpen door de architect Jože Plečnik, die trouwens een flinke stempel op de stad gedrukt heeft. Ooit was er maar één brug, maar om te voorkomen dat dit een knelpunt zou worden, is de brug uitgebreid met twee extra loopbruggen. Zo zijn de prachtige Drie Bruggen ontstaan. Dit is een van de bekendste trekpleisters van Ljubljana.

#3 Slenteren door de Oude stad

Als je via de Drie Bruggen naar de oude stad loopt, waan je je terug in de tijd. De oude stad van Ljubljana ligt aan de voet van de burchtheuvel en je vindt hier veel barokke en Middeleeuwse gebouwen. Aan het Pogarjev trg marktplein ligt de kathedraal van Ljubljana en is te herkennen aan haar gele kleur, de twee torens en de grote groen-koperen koepel. In het oude gedeelte vind je veel kleine winkeltjes en gezellige cafeetjes, waaronder het bekende Vinoteka Movia. Dit café is gespecialiseerd in Sloveense wijnen en is gevestigd in het Stadhuis. En bij Pop’s Place kun je de beste burgers van Ljubljana eten!

oude centrum van Ljubljana

#4 Mooi uitzicht vanaf het Kasteel van Ljubljana

Eén van de populairste bezienswaardigheden van Ljubljana is waarschijnlijk het kasteel, ook wel bekend als Ljubljanski Grad. Dit kasteel bevindt zich bovenop een heuvel waardoor je vanaf hier ook een mooi uitzicht hebt over de stad. Tot het begin van de 17e eeuw was het kasteel de zetel van de heersers van de provincie. Je kunt dit kasteel bezoeken door naar boven te lopen of de funiculaire (bergtreintje) te nemen. Het is ook mogelijk om met de funiculaire omhoog te gaan, en alleen de binnenplaats van het kasteel te bezoeken.

Ljubljana tips - zien en doen in Ljubljana in Slovenie

#5 Shoppen op de Centrale markt

De centrale markt is de grootste markt van Ljubljana en is iedere dag open, behalve op zondag. Hier vindt je kraampjes met vers fruit, groenten, kruiden en ook allerlei tierelantijntjes. Het bestaat uit een niet overdekte gedeelte en een overdekt gedeelte.

Leuk weetje. Het marktcomplex is voorzien van een gat waar een brug moest komen, maar die plannen zijn nooit uitgevoerd. Later toen de markt werd verbonden met de Drie Bruggen bouwde Jože Plečnik een bloemenwinkel die geïnspireerd is op de klassieke oudheid naast de brug. De overdekte wandelgang tussen de bloemenwinkel en de originele markt biedt onderdak aan marktstalletjes.

#6 Schoenen kijken op de Schoenmakersbrug

De Schoenmakersbrug (Čevljarski Most) heeft wel wat weg van Ponte Vecchio in Florence. Het verhaal gaat dat de brug vroeger de ‘Brug van de Slagers’ werd genoemd, die er hun vaste stek hadden. De stank was echter zo overweldigend, dat ze betaald werden om te vertrekken. De schoenmakers namen toen hun plaats in, vandaar de naam. Grappig detail: aan het eind van deze brug zie je een paar meter boven de grond allemaal schoenen hangen.

schoenmakersbrug in Ljubljana in Slovenie

#7 Drakenbrug

Ljubljana kent heel wat bruggen, en rondom die bruggen vindt je ook heel wat draken. En dat is niet vreemd want de draak is het symbool van Ljubljana. Maar de drakenbrug (Zmajski most) heeft de meeste draken. en is daarmee een van de meest gefotografeerde bruggen van Ljubljana. De brug telt in totaal vier grote stenen draken, twee aan elke zijde, die de brug ‘bewaken’. Op de Drakenbrug staat niet alleen beelden van draken, er zijn ook diverse andere beelden op de brug te vinden.

drakenbrug in ljubljana

#8 Streetart spotten in de straat Trubarjeva Cesta

Een van de leukste straten in Ljubljana is misschien wel Trubarjeva Cesta. In deze straat vind je geen barokke gebouwen, maar vooral veel street art, hippe boetiekjes en leuke kroegjes. In deze straat bevindt zich ook het Taverna Rog, een voormalige fietsenfabriek die tegenwoordig helemaal overgenomen is door kunstenaars.

#9 Jugendstil architectuur bewonderen

Ben je geïnteresseerd in Jugendstil architectuur? Ljubljana is namelijk een van de beste plekken in Europa om Jugendstil of Art Nouveau architectuur te bekijken. Vooral in de straat Miklošičeva vindt je veel gebouwen in deze stijl. Een van de hoogtepunten is het gebouw van de Coöperatieve Business Bank Building. In de gevel van dit gebouw heeft de architect de kleuren van de Sloveense vlag verwerkt in geometrische patronen. Maar ook het gebouw van Grand Hotel Union is een prachtig staaltje Jugendstil architectuur.

kunstenaarswijk Metelkova in Ljubljana

#10 De kunstenaarswijk Metelkova

De wijk Metelkova is een van de meeste bijzondere wijken van Ljubljana vol kunst en street art. Ooit was dit een militaire kazerne. Maar toen Slovenië in 1991 onafhankelijk werd van Joegoslavië, werd de kazerne Metelkova ontruimd. Dit gebied werd binnen no time overgenomen door kunstenaars en het duurde niet lang totdat de kunst en graffiti overal te vinden was. Het heeft wel wat weg van de wijk Freetown Christiana in Kopenhagen.

Omdat deze wijk steeds populairder wordt verschijnen er steeds meer winkeltjes, bars en uitgaansgelegenheden. Hier vind je ook een hostel dat heel populair is omdat het gehuisvest is in een voormalige gevangenis: Hostel Celica Art. Benieuwd naar dit hostel bekijk het dan op Booking.com.

Slaap je liever in een studio? Dan kun je ook een mooie studio in een oude tabaksfabriek overnachten.

Heb jij nog aanvullende Ljubljana tips? Deel ze dan in het reactieveld hieronder.

Vind je deze Ljubljana tips handig? Pin voor later!

10 x zien en doen in Ljunljana. De hoofdstad van Slovenië is een kleine stad maar wel een mooie en sfeervolle stad waar jij je prima een paar dagen kunt vermaken. Bekijk alle Ljubljnana tips op Travelbliss.nl | reizen Slovenië | reistips Ljubljana | bezienswaardigheden Ljubljana | #reizen #travelbliss #reistips #Ljubljana #Slovenië

8 gedachten over “Ljubljana tips: top 10 bezienswaardigheden Ljubljana

 • 24 september 2019 om 6:12 pm
  Permalink

  De kunstenaarswijk lijkt mij bijzonder om te zien. Al zou het niet snel zijn dat ik er heen zou gaan

  Beantwoorden
  • 24 september 2019 om 7:28 pm
   Permalink

   Je kunt Ljubljana ook goed bezoeken als stop als je ooit met de auto naar Kroatië gaat 😉 Dan is het een leuke stad waar je een dagje door kunt brengen zodat je de rit niet in 1x hoeft te doen.

   Beantwoorden
  • 24 september 2019 om 7:26 pm
   Permalink

   Die kunstenaarswijk Metelkova in Ljubljana is zeker erg kleurrijk echt heel tof, net zoals de rest van de stad trouwens 🙂

   Beantwoorden
 • 24 september 2019 om 9:13 am
  Permalink

  Ken het plaatsje niet, dus helaas geen tips.
  Maar wel echt superleuk om via blogs zulke onbekende plekken te leren kennen!

  Prachtige foto’s ook!

  Beantwoorden
  • 24 september 2019 om 7:24 pm
   Permalink

   Dank je wel voor het compliment en Ljubljana is zeker de moeite waard om een keer te bezoeken. Vooral de relaxte sfeer is echt geweldig in deze stad.

   Beantwoorden
  • 24 september 2019 om 6:15 pm
   Permalink

   Ljubljana is zeker een aanrader als je een keer een kleiner stad zoekt voor een weekendje weg 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

248 Shares
Share
Tweet
Pin248
Share