Leukste bezienswaardigheden in Salzburg met tieners

Salzburg staat vooral bekend als geboortestad van Amadeus Mozart en van de film The Sound of Music. En dat zie je overal in de stad terug. Maar Salzburg heeft ook prachtige barokgebouwen. Hierdoor staat het hele historische centrum van Salzburg op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In dit artikel lees je wat de leukste bezienswaardigheden in Salzburg zijn tijdens een stedentrip met tieners of kinderen. 

bezienswaardigheden in salzburg met kinderen - Hohensalzburg

The Sound of Music

Zelf wilde ik vooral een keer naar Salzburg omdat ik als kind helemaal weg was van de film de Sound of Music. Dat was mijn allereerste film die ik ooit in de bioscoop zag. En deze film heb ik nog tientallen keren op televisie gekeken. Dit verhaal is geïnspireerd door het leven van de familie Von Trapp die in de jaren dertig in Salzburg leefden.

Voor de film The Sound of Music zijn diverse locaties in Salzburg gebruikt zoals Schloss Hellbrunn, Mirabellgarten, Petersfriedhofen Residenzplatz. In Salzburg worden dus verschillende The Sound of Music tours aangeboden. Helaas kreeg ik niemand enthousiast om mee op een The Sound of Music tour te gaan.

Ondanks dat de rest van het gezin helemaal niks heeft met deze film hebben we ons prima vermaakt. Mijn partner voelde zich in Salzburg helemaal thuis omdat de stad meerdere bierbrouwerijen heeft! En de kinderen die moesten gewoon mee op sleeptouw en al die Sound of Music spots bekijken 😉 Ik heb nog geprobeerd om samen met hen de film te kijken, maar ze vonden het ronduit slaapverwekkend!

Bezienswaardigheden in Salzburg

Salzburg is de geboortestad van Mozart en was het filmdecor voor de film The Sound of Music. Dat zijn twee grote publiekstrekkers. Maar ook als je niet van Mozart of The Sound of Music houdt, zijn er genoeg mooie bezienswaardigheden in Salzburg.

Net als Budapest heeft Salzburg een oudbollig imago en dat is helemaal onterecht! Salzburg is een leuke bestemming voor een stedentrip met tieners of om als dagtrip te bezoeken als je toch in de buurt bent.

Salzburg is een vrij compacte stad dus je kunt de stad in een dag bekijken, maar je kunt je hier ook rustig een paar dagen vermaken als je meerdere museums in Salzburg bezoekt. Wij hebben vooral de sfeer geproefd en de stad in een dag bekeken toen we op doorreis waren naar Kroatië.

bezienswaardigheden salzburg - Salzburg is vooral bekend van Mozart en The Sound of Music

#1 Hohensalzburg

Hohensalzburg is een van de meest opvallende bezienswaardigheden in Salzburg. want dit kasteel zie je echt vanaf overal in de stad. Festung Hohensalzburg ligt bovenop de Festungberg. Dit is een van de grootste (en best bewaarde) middeleeuwse kastelen van Europa. Eeuwenlang was Hohensalburg de residentie van de prins-aartsbisschoppen van Salzburg. Later werd het een kazerne en tegenwoordig zijn er een aantal museum in dit kasteel  ondergebracht. Als je geen zin hebt in een flinke klim, kun je ook met een kabelbaan naar boven.

Zelf hebben wij Hohensalzburgniet bezocht want inmiddels hebben we al zoveel kastelen bezocht. En aangezien we maar een dag hadden om het centrum te bekijken, besloten we voor andere bezienswaardigheden in Salzburg te kiezen 😉 Maar ook aan de buitenkant is het kasteel al prachtig. Zeker ’s avonds als het prachtig verlicht is.

Bekijk de actuele openingstijden van Hohensalzburg

#2 Gertreidegasse

Getreidegasse is een prachtige straat met talloze middeleeuwse huizen, barokke gevels met rijkversierde uithangborden en leuke doorgangetjes. Dit is de mooiste straat van heel Salzburg. Naast kledingzaken barst het er van de souvenirwinkels (en toeristen) en natuurlijk zit er ook een McDonald’s. (Ideaal voor een snelle hamburger tussendoor om een stel uitgehongerde pubers wat langer op de been te houden). Maar gelukkig is deze McDonald’s wel in stijl met een aangepast uithangbord. En er is trouwens ook een aardig terras aan de achterkant 😉 In deze straat vindt je ook het geboortehuis van Mozart, op nummer negen.

bezienswaardigheden salzburg - Gertreidegasse

#3 Geboortehuis van Mozart (Mozarts Geburtshaus)

Als je Salzburg bezoekt dan kun je niet om Mozart heen. Er zijn genoeg bezienswaardigheden in Salzburg die herinneren aan de beroemdste inwoner van de stad. Op de Mozartplatz staat bijvoorbeeld een enorm standbeeld van de wereldberoemde componist. En natuurlijk kun je in heel Salzburg de beroemde Mozartkugel kopen. Wolfgang Amadeus Mozart werd in 1756 geboren is Salzburg. Mozarts geboortehuis aan de Gertreidegasse 9 is nu een museum. Je vindt hier onder andere originele muziekinstrumenten van Mozart, portretten en brieven van de familie Mozart.

Bekijk de actuele openingstijden van het Geboortehuis van Mozart

bezienswaardigheden salzburg - Mozarts geboortehuis

#4 Mozart woonhuis (Mozart Wohnhaus)

Als je dan toch Mozarts Geburtshaus bezoekt, kun je met hetzelfde ticket ook het woonhuis van Mozart bekijken. Toen Mozart 17 jaar was verhuisde het gezin naar een huis aan de Marktplatz 8, aan de overkant van de rivier de Salzach. Op deze plek componeerde hij veel van zijn beroemde muziekstukken en je kunt hier onder andere de piano bewonderen waar Mozart op speelde. Het huis herbergt nu een museum met 18de- en 19de-eeuwse muziekinstrumenten.

#5 Dom van Salzburg

Van de vele kerken in de historische binnenstad springt de enorme Dom van Salzburg het meest in het oog. Dit is een prachtige barokke kathedraal die stamt uit 1611. Van buiten ziet de dom van Salzburg er schitterend uit met de enorme koepel en torens. Ook van binnen is het een bezoekje waard. Je kunt de Dom gratis bezoeken. Je vindt hier onder andere de doopvont waar Mozart gedoopt werd. En het meest rechtse orgel (er zijn maar liefst vijf orgels) werd meerdere keren door Mozart zelf bespeeld.

Bekijk de actuele openingstijden van de Salzburger Dom

bezienswaardigheden in salzburg - dom van salzburg

#6 Petersfriedhof

Stift Sankt-Peter is een eeuwenoud klooster met de prachtige Stiftkerk van Sint Peter. In dit klooster bevindt zich ook het oudste restaurant van Europa: Stiftskeller Sint Peter dat sinds 803 bestaat. Achter dit gebouw ligt het prachtige Petersfriedhof met catacomben die in de rotswand zijn gebouwd. Dit kerkhof lijkt meer op een park. En als je net als ik bekend bent met de film The Sound of Music dan herken je deze begraafplaats ook wel uit de scene waarin de familie von Trapp zich voor de Duitsers verstopte.

Bekijk meer informatie over Stift Sankt-Peter 

bezienswaardigheden salzburg - Petersfriedhof

#7 Mirabellgarten

Een van de andere bezienswaardigheden in Salzburg die je als echte Sound of Music fan niet mag missen, is Mirabellgarten. Dit was een van de beroemde filmlocaties van de Sound of Music waar de scene van ‘do, re, mi’ werd opgenomen. Maar ook de trappen van het slot deden dienst in de film. Maar ook als je niks met de film hebt, is Slot Mirabell een bezoekje waard. De tuinen van dit slot zijn prachtig, zeker in de zomer als alle bloemen in bloei staan. En het is een heerlijke plek om rond te dwalen met de fonteinen, beelden en een doolhof. Vergeet ook niet om links van het kasteel de dwergentuin te bezoeken. Vanuit de Mirabellgarten heb je fantastisch uitzicht op de oude stad van Salzburg.

Bekijk meer informatie over Sloss Mirabell en Mirabellgarten

bezienswaardigheden in salzburg - mirabellgarten

Praktische informatie stedentrip Salzburg

Het historische centrum kun je gewoon te voet bekijken. De stad is vrij compact en alles is op loopafstand.

Overnachten in Salzburg

Accommodaties in Salzburg heb je in alle prijsklassen. Kijk op Booking.com om jouw ideale accommodatie in Salzburg te vinden.

Pin voor later

Mooiste bezienswaardigheden in Salzburg | wat is leuk om te zien en doen tijdens een stedentrip Salzburg | www.travelbliss.nl

14 gedachten over “Leukste bezienswaardigheden in Salzburg met tieners

 • 22 oktober 2018 om 2:00 pm
  Permalink

  Wij waren 5 jaar geleden in juni in Salzburg en bezochten toen de meeste plekken die jij noemt. Vooral Festung Hohensalzburg en het uitzicht vond ik heel tof. Het viel ons op dat ’s avonds alle restaurants dicht gingen en er niemand meer op straat was. Dat was wel een beetje saai 😉

  Beantwoorden
  • 22 oktober 2018 om 8:07 pm
   Permalink

   Hoi Marcella, dan heb ik die hoogtepunten dus mooi gemist want wij hebben Hohensalzburg dus niet bezocht. Ik vond de rest van het oude centrum van Salzburg ook heel mooi. Dat is inderdaad saai als alle restaurants dicht gaan. Wij waren er in juli en toen waren alle restaurantjes gewoon open. Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 21 oktober 2018 om 5:33 pm
  Permalink

  The Sound of Music én bierbrouwerijen, wat wil je nog meer? Salzburg kijkt mij een hele leuke stad voor een stedentrip maar ik geloof niet dat ik er mijn tiener mee naartoe krijg 🙂

  Beantwoorden
  • 22 oktober 2018 om 8:04 pm
   Permalink

   Hoi Judith, bij ons vonden de tieners Salzburg wel leuk hoor. We hebben Salzburg bezocht op weg naar Kroatië dus gewoon zorgen dat je het combineert met wat anders 😉 Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 21 oktober 2018 om 3:29 pm
  Permalink

  Oooh Salzburg klinkt echt als een mega leuke stad! Dat had ik niet zo verwacht, dus bedankt voor je tips 🙂

  Beantwoorden
  • 22 oktober 2018 om 8:01 pm
   Permalink

   Hoi Kim, graag gedaan. Salzburg is echt een leuke stad waar genoeg te zien en doen is om je een paar dagen te vermaken. Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
 • 20 oktober 2018 om 8:08 am
  Permalink

  Ik ben nog nooit in Salzburg geweest, maar zo te zien niet verkeerd om eens te bezoeken 🙂 !

  Beantwoorden
  • 20 oktober 2018 om 9:43 am
   Permalink

   Hey Lizzie, Salzburg is niet groot, maar wel heel erg mooi. En er zijn genoeg interessante bezienswaardigheden in Salzburg dus het is zeker de moeite waard om Salzburg te bezoeken! Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 18 oktober 2018 om 5:02 pm
  Permalink

  Ik heb de film ook al vaak gezien, met tegenzin, maar goed je kunt ook niet alles leuk vinden. Wat ik altijd wel leuk vond, en dat zie ik in je verhaal ook terug, zijn de prachtige gebouwen. Misschien mijn vrouw maar eens verrassen, want die zou het geweldig vinden. Zie me al zitten achter in die bus 😉

  Beantwoorden
  • 18 oktober 2018 om 7:11 pm
   Permalink

   Hoi Mario,

   haha ik heb ook niet in die bus gezeten want de rest van het gezin heeft ook absoluut niks met de film The Sound of Music dus hebben we geen tour gemaakt. Ik vond die film geweldig en kan al die liedjes meebrullen 😉 Dus toch zoveel mogelijk plekjes bezocht, maar dan op eigen gelegenheid. Ik denk dat mijn blog van volgende week jou meer aanspreekt over Hangar-7 in Salzburg. Je vrouw blij en jij blij! Maar ook als je niks met The Sound of Music hebt is Salzburg een prachtige stad. Gelukkig zijn er nog genoeg andere bezienswaardigheden in Salzburg 😉

   Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
   • 18 oktober 2018 om 7:27 pm
    Permalink

    Hallo Maaike,

    ik kijk er naar uit! Leuk dat je er aan denkt!

    Groetjes Mario

    Beantwoorden
    • 19 oktober 2018 om 6:00 am
     Permalink

     Hi Mario, ik publiceer iedere woensdag een nieuw blog dus woensdag staat ie online! Groetjes, Maaike

     Beantwoorden
 • 17 oktober 2018 om 9:16 am
  Permalink

  Ik ben gek op kastelen en daarom zou ik Hohensalzburg graag een keer bezoeken. Lijkt me zo mooi!

  Beantwoorden
  • 17 oktober 2018 om 11:29 am
   Permalink

   Hi Nathalie, ik kan je helaas niet vertellen of Hohensalzburg in Salzburg een mooi kasteel is want ik heb het zelf niet bezocht. Aan de buitenkant is dit enorme kasteel erg indrukwekkend. En qua ligging een van de opvalendste bezienswaardigheden in Salzburg. Toch hebben wij besloten het niet te bezoeken omdat we weinig tijd hadden en inmiddels al zoveel kastelen bezocht hebben. Liefs, Maaike

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dutch Dutch English English
578 Shares
Share59
Tweet
Pin519
Share