Kampeersafari in Tanzania, een avontuur op zich

De Serengeti bezoeken stond heel hoog op mijn bucketlist. Toen ik een reis naar Uganda geboekt had, besloot ik er uiteindelijk een weekje Tanzania aan vast te knopen om die droom te verwezenlijken. Het werd een kampeersafari in Tanzania! En daar heb ik geen spijt van want Tanzania is een safari walhalla. En wat werd het een avontuur, zeker het kamperen. De big 5 komt gewoon bij je tent.

kampeer-safari-in-tanzania-masai

Safari Tanzania zoeken

Aangezien ik deze reis in mijn eentje maakte, mijn partner hoeft niet zo nodig op safari (buiten Zuid-Afrika) terwijl het mij juist zo romantisch lijkt om samen het ultieme ‘out of Africa’ gevoel te ervaren 😉 Op internet heb ik allerlei offertes opgevraagd voor safari’s. Uiteindelijk koos ik voor een kampeersafari via Mojhi. Zij bieden safari’s aan van verschillende touroperators en hebben de beste deals.

Safari Tanzania prijzen

Je kunt die Tanzania safari gewoon in je eentje boeken en wordt dan ingedeeld in een gezelschap (group joint safari). Dat is een stuk voordeliger dan een privé safari want safari’s zijn niet goedkoop. En bovendien niet erg gezellig in je uppie! In Tanzania kost zo’n safari een klein fortuin. Reken op minimaal 200 dollar per dag en daar mag je zelf nog je tent voor opzetten 😉

Safari Tanzania goedkoop

Ik koos voor Mojhi omdat zij goedkoop zijn (voor safari’s in Tanzania dan). Als extra service, en bij de prijs inbegrepen, zit ook de luchthaven transfer bij de prijs inbegrepen én een overnachting in Arusha. Dat was de beste deal die ik kon vinden en alles was prima geregeld, als je geen al te hoge verwachtingen hebt van de overnachting in Arusha. Bij terugkomst koos ik toch voor een resort met een tuin.

Rondreizen door Tanzania | FOX.nl

Arusha in Tanzania

Vanuit Uganda vloog ik naar Kilimanjaro International Airport in Tanzania. Ik had een raamplaatsje geregeld, maar helaas de Kilimanjaro hield zich schuil in de wolken. Op het vliegveld werd ik netjes opgewacht en in een privé auto in een klein uurtje naar mijn hotel in Arusha gebracht. Arusha is een kleine stad die voornamelijk leeft van toerisme, maar wat is het daar een drukke bedoening. Even wat rondgelopen en over een markt gestruind.

Als je souvenirs wil kopen dan is een van de beste plekken gewoon op de Kilimanjaro luchthaven. Daar zitten een paar winkels en je kunt gewoon onderhandelen over de prijs. Op de Maasai Market vond ik de mensen zelf een beetje opdringerig en de spullen vrij ‘duur’ voor Tanzaniaanse begrippen althans.

Serengeti Safari

De volgende ochtend maakte ik kennis met mijn reisgenoten en vertrokken we met 6 mensen, een gids en een kok op ons safari avontuur. Zodra je Arusha verlaat, wordt de natuur steeds mooier. Je komt steeds meer wild tegen en langs de weg zie je veel Masai lopen met hun koeien. Het ultieme Afrika gevoel!

Kampeersafari in Tanzania - masai onderweg

safari-tanzania-masai

Ik was trouwens verbaasd over de tropische begroeiing in de buurt van de Ngorongoro Crater. Dit leek meer op de tropen dan op de uitgestrekte vlaktes die ik verwachtte in de Serengeti. Nog even gestopt bij een Maasai dorp waar je een show krijgt. Gelukkig kiezen alle jeepsafari’s wel een andere kraal uit zodat het nog enigszins authentiek overkomt en je er niet met hordes toeristen tegelijk bent.

Serengeti is een waar safari paradijs

De eerste stop was de Serengeti. Een bezoek aan de Serengeti is naast de Ngorongoro krater een ‘must’ als je naar Tanzania gaat. Serengeti betekent in Masaai ‘eindeloze vlaktes’ en het bestaat ook uit uitgestrekte grasvlaktes en een enorme hoeveelheid wildlife. De Serengeti kent de grootste wildpopulatie in Afrika en is bekend van de ‘grote trek’. Een echt safari paradijs dus als je ooit maar een keer in je leven op safari gaat, is de Serengeti in Tanzania zeker een aanrader!

We waren nog maar amper gestart aan de game drive in de Serengeti of we zagen meteen een luipaard en een paar leeuwen. Ik had hiervoor al best veel safari’s gemaakt, maar heb nog nooit zoveel leeuwen gezien als in de Serengeti. Bovendien zagen we het begin van de ‘Grote Trek’ dus aan de horizon wemelde het van de wildebeesten en zebra’s. Dis is een safari walhalla!

tanzania-grote-trek-in-serengeti-wildebeesten

tanzania-safari-serengeti-luipaard

safari-tanzania-serengeti-leeuw

tanzania-safari-leeuwen

Kampeersafari Tanzania

De eerste nacht kampeerden we in de Serengeti. Gewoon in een tentje zonder omheining. Er zijn toiletten en een keukenblok en verder niks. Daar zet je dus je tent op. Ik was er wel verbaasd over dat er geen hek was aangezien we al zoveel leeuwen gezien hadden. “Maar ach als ze dit elke dag doen met al die toeristen, dan zal het allemaal wel meevallen”, dacht ik nog.

We aten heel ongezellig in de met tl licht verlichte kookruimte. Niks kampvuur zoals tijdens mijn vorige kampeersafari door zuidelijk Afrika waar het eten iedere avond bereid werd op een kampvuur en je met zijn allen gezellig om het kampvuur zat. Maar waarschijnlijk is dit niet voor niks….

kampeer-safari-in-tanzania-tenten

Big 5 bij je tent

De meeste mensen gingen vroeg naar bed, maar ik bleef met 3 medereizigers nog even wat kletsen. Al snel verschenen er een kudde buffels, die op veilige afstand lekker stonden te grazen. Ineens hoorde we een luid gebrul, heel dichtbij. En terwijl we nog in discussie waren of dit nu wel of geen leeuw was, werden we door een licht panikerende reisleider de keuken ingeroepen. En toen we net binnen waren, passeerden er een leeuw en vier hyena’s. Op nog geen 2 meter afstand. Ik was blij dat ik veilig achter de ‘tralies’ stond. Maar ja, we moesten nog wel naar onze tent!

De toiletruimten waren slecht verlicht en de weg ernaar toe al helemaal. Maar een toiletstop is wel handig als je ’s nachts je tent niet meer uit wil dus gingen mijn tentgenoot en ik met de heren mee naar hun toiletruimte. Dat voelde toch een tikkeltje veiliger.

Daarna snel de tent in, rits dicht en maar hopen dat zo’n tentdoek leeuwen en hyena’s buiten houdt. Ik pakte nog een nagelschaartje en een gewone schaar (alsof dat helpt) maar het was het idee 😉 Uiteindelijk toch als een blok in slaap gevallen.

Kampeersafari in Tanzania is avontuurlijk

Onze volgende overnachting tijdens de kampeersafari in Tanzania was op de rand van de Ngorongoro-krater. Toen we daar zaten te eten, kwam er rustig een olifant aangewandeld die zich even tegoed deed aan de watertank. Ook dit keer konden we dit machtige beest vanachter het traliewerk rustig gadeslaan. Vervolgens wilden we naar onze tent, maar het hele veld was ingenomen door buffels en die blokkeerden ook de ingang van de tent.

Vanachter zo’n traliewerk of in een safari jeep voel je je wel veilig. Dan wil je heel dicht bij die dieren komen, maar dat is anders als je er te voet langs moet. Vooral als het donker is zodat je het niet helemaal kan overzien. Dat is toch wel een tikkeltje spannend. Zeker als je ’s ochtends wakker wordt en er ligt een dikke drol pal voor je tent. Dan vraag je je toch af: “Wat voor wild heeft er ’s nachts allemaal langs de tent gelopen?”

safari-tanzania-zebra

Accommodatie in Arusha

Na een paar spannende nachten tijdens de kampeersafari in Tanzania was het heerlijk bijkomen in de Outpost lodge in Arusha. Een leuke accommodatie met zwembad zodat je je even terug kan trekken uit de hectiek van de stad.

Outpost lodge ligt aan de rand van Arusha maar in een kwartier loop je naar het centrum. Arusha is niet heel groot, maar wel erg hectisch. Ik vond het dus fijn om een hotel te hebben met een tuin zodat je je ongestoord kunt terugtrekken, zonder dat je op je hotelkamer moet gaan zitten.

outpost-lodge-arusha-tanzania

Heb jij wel eens een kampeersafari in Tanzania gemaakt? Wat was jouw leukste ervaring tijdens die kampeersafari?

Pin voor later

Avontuurlijke kampeersafari in Tanzania - masai onderweg

14 gedachten over “Kampeersafari in Tanzania, een avontuur op zich

  • 27 september 2018 om 1:29 pm
   Permalink

   Hoi Lisanne, en nog leuker om zelf te doen! Tanzania is echt een safari walhalla en dus echt een aanrader. Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
 • 21 september 2018 om 4:05 pm
  Permalink

  Ahhh dit is echt één van mijn dromen! De Serengeti lijkt me zo mooi. Wat een avontuur zeg… prachtige foto’s heb je ook gemaakt.

  Beantwoorden
  • 21 september 2018 om 5:59 pm
   Permalink

   Hoi Janet, dank je wel voor het compliment. De Serengeti was ook een van mijn dromen en ik kan je verklappen dat het echt waanzinnig is. Dus jaag je dromen achterna om een safari in Tanzania te maken! Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 20 september 2018 om 8:44 pm
  Permalink

  Brrr leeuwen en dan in een tentje slapen…dat zou niets voor mij zijn: ik wil graag nog mijn kleinkinderen leren kennen 🙂

  Beantwoorden
  • 20 september 2018 om 9:54 pm
   Permalink

   Hoi Karin, ik wil ook mijn kleinkinderen nog leren kennen! Zelf was ik ook een beetje verbaasd dat er geen omheining was, maar blijkbaar is het veilig genoeg. En een safari in de Serengeti is echt wel de moeite waard….maar je kunt ook altijd voor een lodge kiezen natuurlijk 😉 Liefs Maaike

   Beantwoorden
 • 19 september 2018 om 7:41 am
  Permalink

  Wat een prachtige foto’s en mooi verhaal. mijn schoonzus en zwager zijn nu op het moment daar en ik zie ook zoveel mooie beelden af en toe voorbij komen.

  Beantwoorden
  • 19 september 2018 om 10:35 am
   Permalink

   Hee Lodi, dank je wel voor het compliment. Ik kan me voorstellen dat je mooie beelden voorbij ziet komen van je schoonzus en zwager. Het is ook zo ontezettend mooi in Tanzania dus niet moeilijk om daaar mooie foto’s te maken. Tanzania is een heus safari paradijs. Groet Maaike

   Beantwoorden
 • 19 september 2018 om 7:34 am
  Permalink

  De Serengeti (en Ngorongoro Crater) maakte ook diepe indruk op mij. Het is wat je zegt echt de ultieme safari! Ben erna nog in andere landen op safari geweest, maar het is totaal niet met elkaar te vergelijken.

  Beantwoorden
  • 19 september 2018 om 10:45 am
   Permalink

   Hoi Nathalie, ik ben het helemaal met je eens hoor dat het lastig vergelijken is want ieder land heeft zijn eigen mooie plekjes en charme. Ik heb het geluk dat ik bijna alle landen in Zuidelijk Afrika bezocht heb, en vond het overal prachtig! Zo was ik in Uganda diep onder de indruk van de gorilla’s, maar ook van de wildreservaten en de boomklimmende leeuwen. En deze zomer hebben we prachtige safari’s gemaakt in Zuid-Afrika…maar als je denkt aan een typische safari met veel wild en uitgestrekte vlaktes dan gaat er niks boven de Serengeti en de Ngotongoro Crater. Als je maar een keer in je leven op safari gaat, dan zou ik persoonlijk Tanzania zeker aanraden 😉 Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 19 september 2018 om 6:32 am
  Permalink

  Het lijkt me vreselijk spannend om zo tussen de wilde dieren te kamperen, brrr, niks voor mij!

  Beantwoorden
  • 19 september 2018 om 7:42 am
   Permalink

   Hey Jacqueline, dat was ook best spannend. Zeker na het zien van zoveel leeuwen. Maar bij de meeste kampeersafari’s staat er in ieder geval een omheining rondom het kamp en lopen er bewakers rond zodat je je veilig kunt bewegen zonder ineens oog in oog te staan met een leeuw of olifant. Maar in Tanzania is dat even anders dus. Ik had dat slechts een keer eerder meegemaakt, namelijk in de Okavango delta. Ik had dus ook niet verwacht dat er geen omheining zou zijn 😉 Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 19 september 2018 om 6:18 am
  Permalink

  Dit is een reis die al even op mn lijstje staat.. dat lijkt mij het meegagaaaffff om zulke toffe safari’s te doen!! Ooit, ooiittt. Oooiiittt!

  Beantwoorden
  • 19 september 2018 om 7:30 am
   Permalink

   Hoi Lizzie, volgens mij wil je heel graag op safari 😉 Gewoon doen. Als je voor de traditionele safari ervaring gaat dan is Tanzania echt een aanrader. In Tanzania krijg je echt de ultieme safari ervaring (de entreeprijzen voor de wildparken zijn niet voor niks zo hoog). Met een kampeersafari is het nog enigszins betaalbaar. Er zijn zoveel mooie plekken in Afrika maar qua safari vond ik Tanzania echt waanzinnig. Het kamperen was wel een beetje afzien. Dat is andere Afrikaanse landen een stukje comfortabeler. Liefs, Maaike

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

278 Shares
Share7
Tweet
Pin271
Share