Top 10 gratis bezienswaardigheden in Brussel met tieners

Brussel is niet alleen de hoofdstad van België, maar ook de hoofdstad van Europa, dus daar moet je een keer geweest zijn. Persoonlijk vind ik het minder sfeervol dan Antwerpen of veel andere Belgische steden, maar er zijn zeker genoeg mooie bezienswaardigheden in Brussel. De Grote Markt in Brussel is misschien wel het mooiste plein van heel België. En de striproute langs de bekende Belgische striphelden is ook super leuk tijdens een stedentrip naar Brussel met tieners. 

De leukste bezienswaardigheden in Brussel met tieners: bekijk het stadhuis op de Grote Markt tijdens een stedentrip Brussel.

#1 Atomium

Dit 102 meter hoge bouwwerk werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in 1958 (Expo 58). De constructie bestaat uit negen glinsterende bollen en stelt een gigantisch uitvergroot ijzerkristal voor. Vijf van de negen bollen zijn toegankelijk voor het publiek, waarvan de hoogste bol een uitkijkpunt met restaurant is. Maar het is ook al de moeite waard om dit bouwwerk van de buitenkant te aanschouwen want het Atomium is een belangrijksymbool van Brussel. Het Atomium ligt in het recreatieve Heizelpark buiten de stad. Als je met de auto komt, is het dus handig om het Atomium aan het begin of einde van je bezoek te bekijken.

Tip: Als je het Atomium aan het einde van je stedentrip gaat bekijken. Er is een frietkotje met lekkere Belgische friet 😉 Dus trakteer iedereen op een van deze Belgische lekkernijen en strijk neer op een van de bankjes met uitzicht op het Atomium.

bezienswaardigheden brussel met tieners: atomium

#2 Grote Markt

Middenin het centrum vind je de prachtige Grote Markt van Brussel, met de rijkelijk versierde gildehuizen en het stadhuis. Het stadhuis is een indrukwekkend gotisch bouwwerk, en een van de mooiste gebouwen in heel België. Met die indrukwekkende gebouwen is de Grote Markt een enorme trekpleister voor toeristen uit heel de wereld. Dit plein behoort dan ook niet voor niets tot de UNESCO Werelderfgoedlijst. Elke twee jaar is de Grote Markt van Brussel het decor voor een groot bloementapijt, maar er is regelmatig wat te doen.

Tip: Als je vanaf de Grote Markt richting Manneken Pis wandelt, kom je onder de poort aan de linkerkant een liggend standbeeld tegen. Dit is het standbeeld van Everaard t’Serclaes die een aanval leidde die een einde maakte aan de Vlaamse bezetting van de stad. Wat opvalt is dat veel passanten dit standbeeld even aanraken. Volgens de legende brengt het namelijk geluk als je dit beeld aanraakt. En wie wil er nou geen geluk?

bezienswaardigheden in brussel: grote markt

#3 Manneken Pis

Brussel is natuurlijk bekend om dit wereldberoemde plassende jongetje: Manneken Pis. Dit kleine beeldje bevindt zich op een paar minuten wandelen vanaf de Grote Markt, langs talloze chaclade- en wafelwinkeltjes. Je herkent de plek direct aan hordes fotograferende toeristen. Anders zou je dit kleine plassende mannetje weleens zomaar voorbij kunnen lopen. Het beeldje is slechts 58 centimeter groot, maar dit beeld is wel een van de meest gefotografeerde beeldjes van heel België en het symbool van Brussel. Met bijzondere gelegenheden wordt Manneken Pis aangekleed. Manneken Pis heeft een hele eigen garderobe. Een deel van zijn garderobe (van maar liefst zo’n 700 stuks) is te bewonderen in het Stedelijk Museum Het Broodhuis op de Grote Markt.

#4 Janneke Pis

Maar wist je dat er ook een Janneke Pis bestaat? Dit beeldje van een plassend meisje bevindt zich aan de andere kant van de Grote Markt. Het beeldje is in 1987 geplaatst op initiatief van lokale handelaren om zo meer bezoekers naar hun straat te lokken. Janneke Pis vind je achteraan in de doodlopende straat Getrouwheidsgang (Frans: Impasse de la Fidélité), een zijstraat van de drukke Beenhouwersstraat (tussen huisnummer 10 en 12). In Brussel bestaat ook nog een standbeeld van een plassende hond: het Zinneke vind je de hoek van de Oude Graanmarkt.

#5 De Beenhouwersstraat

Het oudste deel van het centrum van Brussel bevindt zich in en rondom de Beenhouwersstraat. Hier vindt je smalle steegjes, oude gebouwen en mooie ornamenten. De Beenhouwersstraat is een smal straatje, waar het altijd druk is. Het is vol met restaurantjes, terrasjes en opdringerige obers die je continu aanspreken. Persoonlijk zou ik hier zelf dus niet snel gaan eten, maar het is wel een heel sfeervol straatje om eens doorheen te lopen. Dus als je die opdringerige obers voor lief wil nemen, loop dan eens door dit smalle straatje. Dan kan je meteen Janneke Pis gaan bekijken of op weg naar de Koninklijke Sint Hubertus Galerijen.

De leukste bezienswaardigheden in Brussel met tieners: bekijk Manneken Pis in het oude centrum tijdens een stedentrip Brussel.

#6 Koninklijke Sint Hubertus Galerijen

Dit is een chique overdekt winkelgalerij van grote allure met luxe winkels en elegante cafés, die wel een beetje doet denken aan de Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan. Niet alleen de architectuur van dit 230 meter lange winkelgalerij is prachtig, maar je vindt hier ook vooral hele dure merken en goede speciaalzaken. Je kunt je dus lekker even vergapen aan de etalages. Zeker met slecht weer een aantrekkelijk plek om met je tieners te bezoeken.

#7 Het Koninklijk Paleis van Brussel

Her Koninklijk Paleis is het werkpaleis van de Belgische koning. Als de koning aanwezig is in zijn ‘kantoor’ staan er erewachten aan de voorzijde van het paleis. In het paleis zijn een aantal mooi gedecoreerde zalen waaronder de Troonzaal, de Empirezaal en de Spiegelzaal. Het is traditie dat als de vorsten op vakantie gaan, een deel van het paleis geopend is voor het publiek. In de zomermaanden kun je dit paleis dus ook van binnen bezichtigen.Booking.com

#8 De Brusselse striproute

Brussel staat bekend om zijn stripcultuur. In het centrum van Brussel zijn op verschillend muren de bekende Belgische striphelden te vinden, zoals Suske en Wiske, Kuifje, Asterix & Obelix, de Smurfen en Guust Flater. Dit project is ooit begonnen om de kale gevels van gebouwen wat op te vrolijken, maar bleek een enorme toeristische trekpleister te zijn. Nu kun je meer dan 50 striphelden bewonderen in het centrum van Brussel. Erg leuk om in Brussel met tieners eens een striproute te doen te voet of per fiets.

#9 Antiekmarkt van de Grote Zavel 

De wijk De Zavel is een hippe trendy wijk met veel luxere winkels, speciaalzaken en trendy eetentjes. De blikvanger van de wijk is de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk (Frans: Notre-Dame au Sablon), die meestal de Kerk van de Grote Zavel wordt genoemd. Ben je in het weekend in Brussel met tieners? In het weekend wordt er rondom deze kerk een antiekmarkt gehouden. De Antiekmarkt op de Grote Zavel in Brussel kun je elke zaterdag (de hele dag) en zondag (tot 13.00 uur) bezoeken. Wist je dat deze antiekmarkt de oudste in Europa is?

#10 Kathedraal van Sint-Michel en Sint-Goedele

Wij lopen altijd even een kerk binnen als we toch in een stad zijn. Een mooie kerk om in Brussel met tieners te bezoeken is de Kathedraal van Sint-Michel en Sint-Goedele. De geschiedenis van de kathedraal van Brussel begint ergens diep in de Middeleeuwen en speelt een belangrijke rol in de Belgische geschiedenis. De kathedraal wordt niet alleen gebruikt voor dagelijkse missen, kunst en diverse vieringen, maar ook al eeuwenlang voor officiële gelegenheden van de koninklijke familie zoals huwelijksvoltrekkingen en begrafenissen. Tijdens de Franse revolutie is veel van de inhoudelijke rijkdom verloren geraakt, maar er valt nog genoeg te zien. Bovendien kun je de kathedraal gratis bezoeken. Vooral de glas-in-lood ramen zijn erg mooi.

Praktische tips stedentrip Brussel met tieners:

 • In Brussel is meer street art dan alleen de striphelden; op deze Facebookpagina wordt bijgehouden welke street art er opduikt in Brussel.
 • Vanaf het Paleis van Justitie heb je een mooi uitzichtpunt over Brussel.
 • De Marolles is een leuke volkswijk met vintagewinkeltjes en leuke cafés en hier is iedere dag tot 14.00 uur, dus 365 dagen per jaar, een vlooienmarkt op Place du Jeu de Balle.
 • Kijk voor leuke hotels of appartementen in Brussel op Booking.com.

Pin voor later

10 Leukste gratis bezienswaardigheden in Brussel met tieners | www.travelbliss.nl

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

14 gedachten over “Top 10 gratis bezienswaardigheden in Brussel met tieners

 • 21 februari 2019 om 8:34 am
  Permalink

  Vroeger, toen ik nog heel klein was, ben ik ooit in Brussel geweest, nu kan ik me hier nog maar weinig van herinneren. Tijd om een keertje terug te gaan!

  Beantwoorden
  • 21 februari 2019 om 9:51 am
   Permalink

   Dan is dat zeker een goede reden om nog een keertje terug te gaan. Het voordeel van Brussel is dat je er gemakkelijk met de auto of trein heen kunt. En er zijn genoeg mooie bezienswaardigheden in Brussel om je een dag te vermaken!

   Beantwoorden
 • 21 februari 2019 om 8:08 am
  Permalink

  Wat leuk dat je het werkpaleis van de Koning mag bezoeken als deze niet aanwezig is in vakanties. Dat lijkt mij erg tof om te zien.

  Beantwoorden
  • 21 februari 2019 om 9:50 am
   Permalink

   Ja zo goed als ze dat openstellen voor publiek. Daar zijn veel mensen toch nieuwsgierig naar. Zelf zou ik graag Buckingham Palace in Londen nog wel eens van binnen willen zien 😉

   Beantwoorden
 • 21 februari 2019 om 6:51 am
  Permalink

  wat leuk zeg. ooit eens met school geweest maar misschien gewoon nog eens gaan

  Beantwoorden
  • 21 februari 2019 om 9:47 am
   Permalink

   Dat zou ik zeker doen! Het voordeel is dat je gewoon met de auto (of trein) naar Brussel kunt gaan en op zondag kun je overal nog gewoon gratis parkeren 😉

   Beantwoorden
 • 20 februari 2019 om 9:44 pm
  Permalink

  Het is inmiddels al heel wat jaren geleden dat we in Brussel zijn geweest, maar ik zou zeker nog een keertje terug willen. Janneke Pis… dat wist ik totaal niet joh! Los van de kathedraal lijkt me die striproute ook absoluut wel iets om te doen.

  Beantwoorden
  • 21 februari 2019 om 9:46 am
   Permalink

   Die striproute in Brussel is ook leuk. Brussel staat bekend om al die bekende striphelden. Alleen ligt alles best wel uit elkaar dus deze kun je het beste per fiets doen…of de wandelschoenen aantrekken.

   Beantwoorden
 • 20 februari 2019 om 8:44 am
  Permalink

  wat een goede tips! Brussel is zo een leuke stad en ik ben er vaker geweest, maar er zijn zeker plekken ( Janneke Pis) die ik niet ken. Leuk, goede tip om nog eens heen te gaan.

  Beantwoorden
  • 20 februari 2019 om 11:46 am
   Permalink

   Stel je niet teveel voor bij Janneke Pis. Dat beeldje is nog kleiner dan Manneke Pis 😉 En gaan dan ook meteen langs Zinneke Pis. Dat plassende hondje is niet zo heel ver daar vandaan.

   Beantwoorden
  • 20 februari 2019 om 11:42 am
   Permalink

   Dank je wel. Zelf woon ik in het zuiden van Nederland dus voor mij is Brussel niet heel ver. Als ik vrienden uit het buitenland over heb gaan we altijd wel een keertje sightseeing doen in Brussel. Voor een gezellig terrasje eerder naar Antwerpen 😉

   Beantwoorden
 • 20 februari 2019 om 7:59 am
  Permalink

  Mijn kinderen zijn eigenlijk nog iets te jong voor een stadsbezoek, ze zijn het snel zat. Maar als ze wat ouder zijn is het leuk om daar eens heen te gaan.

  Beantwoorden
  • 20 februari 2019 om 11:33 am
   Permalink

   Ik kan me voorstellen dat je met hele jonge kinderen misschien liever geen stedentrip wil maken. Maar Brussel is erg leuk en daar kun je gewoon met de auto of trein heen en die striphelden doen het natuurlijk altijd goed bij kinderen 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

400 Shares
Share
Tweet
Pin400
Share