Gratis museums in Parijs bezoeken? Dat kan!

Gratis museums in Parijs bezoeken? Dat kan zeker. Zelfs de Mona Lisa kun je gratis bekijken. Een stedentrip met het hele gezin kan aardig in de papieren lopen, zeker als je ook nog overal entree moet betalen. Dan is het prettig als je een aantal gratis bezienswaardigheden in Parijs kunt bezoeken of helemaal voor niks naar een museum. En waarom betalen als het ook gratis kan? 

Tips voor gratis museums in Parijs. Ook het Louvre kun je gratis bezoeken.

Gratis museums in Parijs met tieners

Een aantal musea in Parijs kun je altijd gratis bezoeken. Maar voor de wat groter en meer bekendere musea geldt vaak wel een toegangsprijs. Maar wist je dat veel musea in Parijs iedere eerste zondag van de maand gratis toegankelijk zijn? Dat geldt ook voor het Louvre, maar helaas alleen in het laagseizoen. Lees hieronder alle tips voor een gratis museumbezoek in Parijs.

Tip: Bij veel musea mogen jongeren tussen de 18 en 26 jaar gratis naar binnen op vertoon van een Europees paspoort.

Het Louvre gratis bezoeken

Altijd al de Mona Lisa een keer in het echt willen zien? Het Louvre is iedere eerste zondag van de maand gratis toegankelijk, maar alleen in het laagseizoen van oktober tot maart. Iedereen onder de 18 jaar mag altijd gratis naar binnen. Jongeren tussen de 18 de 26 jaar mogen ook altijd gratis naar binnen, maar alleen op vertoon van een Europees paspoort.

Het museum is op dinsdag gesloten. Op woensdag en vrijdag is het Louvre open tot 21.45 uur. Check altijd de actuele prijzen en openingstijden op de website van het Louvre om teleurstellingen tijdens je stedentrip Parijs te voorkomen.

gratis museums in Parijs bezoeken waaronder de Mona Lisa in Parijs

Gratis museums in Parijs

Een aantal musea in Parijs is altijd gratis te bezoeken. Meestal zijn dit de wat kleinere museums, maar daarom niet minder charmant. Misschien ben je al vaker in Parijs geweest en heb je die bekende museums allemaal al gezien, of misschien ben je gewoon toevallig in de buurt. Een aantal museums in Parijs die het hele jaar door gratis te bezoeken zijn:

 • Maison de Balzac
 • Petit Palais
 • Musée Curie
 • Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris
 • Musée du Parfum

Deze lijst is niet compleet. Een museum wat ik zelf wel leuk vind is het Musée du Parfum. Dit museum is altijd gratis toegankelijk en gevestigd in een prachtig sierlijk gebouw. Hier leer je alles over de 5000 jaar oude geschiedenis van parfum en kun je zelf de heerlijkste parfums testen.

Andere grote musea gratis bezoeken.

Zoals hierboven al vermeld, zijn ook de meeste grotere, wat meer bekende museums gratis te bezoeken omdat museums in Parijs dus iedere eerste zondag van de maand gratis toegankelijk zijn. Dit geldt ook voor een aantal van de grotere musea zoals:

 • Musée d’Orsay
 • Centre Pompidou
 • Musée Picasso
 • Musée Rodin
 • Musée de l’Orangerie
 • Musée Gustave Moreau.

De gratis toegang geldt altijd alleen voor de permanente collecties en tentoonstellingen. Check altijd even de openingstijden en voorwaarden. Veel musea zijn gratis voor jongeren onder de 18 jaar. Maar ook voor jongeren tussen de 19 en 26 jaar, op vertoon van een Europees paspoort. Zorg dus dat je tieners altijd een paspoort of ID-kaart op zak hebben tijdens een stedentrip in Parijs.

Praktische informatie stedentrip Parijs

Vervoer in Parijs

In Parijs reis je het snel en gemakkelijk met de metro. Je kunt verschillende kaartjes kopen en meestal heb je genoeg aan zone 1 en 2. Voor enkele bezienswaardigheden zoals La Défense heb je ook zone 3 nodig. Kaartjes kun je gewoon kopen in ieder metrostation. Je hebt een aantal opties.

 • Enkele reis kost € 1,90.
 • Carnet van 10 kaartjes (met meerdere personen gebruiken) kost € 14,90.
 • Paris Visite Card voor 1,2,3 of 5 dagen. Deze kost voor 1 dag € 11,65 en voor 5 dagen € 63.
 • Kijk voor actuele prijzen op de website van RATP.

Tip: Je kunt ook een Mobilis ticket kopen. Dit is een dagpas (waar niet veel reclame voor wordt gemaakt) die iedereen kan kopen. Deze kost € 7,50 voor zone 1 en 2, en €10 voor zone 1-3.

Hotels in Parijs

In Parijs is een ruime keuze aan hotels en appartementen. Aangezien je toch het meeste per metro reist in Parijs, is het goed om te kijken of de accommodatie dichtbij een metrostation ligt.

Vervoer naar Parijs

Kijk voor goedkope tickets op Skyscanner of Tix.nl.

Stedentrip Parijs

Er zijn meerdere aanbieders voor een stedentrip naar Parijs zoals Tui of Kras stedentrips of D-reizen.

Pin voor later

Tips voor gratis museums bezoeken in Parijs | www.travelbliss.nl

10 gedachten over “Gratis museums in Parijs bezoeken? Dat kan!

 • 19 mei 2019 om 10:01 am
  Permalink

  Oh wat goed dat je hier een blog over geschreven hebt! Ik wist dat niet eens

  Beantwoorden
  • 19 mei 2019 om 6:58 pm
   Permalink

   Graag gedaan dus dan heb je weer een goede reden om naar Parijs te gaan om te genieten van de gratis museums in Parijs!

   Beantwoorden
 • 17 mei 2019 om 8:35 am
  Permalink

  Echt! Ik wist het niet. Mijn zoon wilt zo graag naar Parijs, zelf al woordenboek gekocht Nederlands-Frans 😀

  Beantwoorden
  • 17 mei 2019 om 12:46 pm
   Permalink

   Dan heb je nu een goede reden om dat tripje naar Parijs ook echt te boeken 😉 Dan kun je genieten van die gratis museums in Parijs!

   Beantwoorden
 • 16 mei 2019 om 7:45 pm
  Permalink

  Ja en niet alleen in Parijs, het geldt voor heel veel Franse musea. In de grotere steden is het dan wel erg druk op de gratis zondag maar alsnog wel echt een uitkomst soms inderdaad!

  Beantwoorden
  • 16 mei 2019 om 9:36 pm
   Permalink

   Dank je wel voor je aanvulling. Het scheelt een hoop geld als je met het hele gezin gaat. Zouden ze hier in Nederland ook wel mogen invoeren 😉

   Beantwoorden
  • 16 mei 2019 om 6:49 pm
   Permalink

   Dat bespaart inderdaad een hoop geld als je gratis museums in Parijs kunt bezoeken waar je toch weer een hoop andere leuke dingen voor kunt doen 😉

   Beantwoorden
 • 16 mei 2019 om 10:04 am
  Permalink

  Bedankt voor de tips. Zijn er nog best wat zo te zien. Vorig jaar ook in Frankrijk geweest em toen kon ik ook bijna overal gratis dingem bezoeken met me studentenpas!

  Beantwoorden
  • 16 mei 2019 om 1:41 pm
   Permalink

   Dat is het voordeel van student zijn, maar ik ben zelf al jaren geen student meer 😉 Maar ik heb wel een stel studenten.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

195 Shares
Share
Tweet
Pin195
Share