Gratis museums in Edinburgh bezoeken

In Edinburgh zijn genoeg museums te vinden. Altijd handig aangezien het in Schotland vaak regent. Dan kun je altijd een museumpje meepikken. Zeker omdat er een aantal gratis museums in Edinburgh zijn die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken (dus ook als het niet regent).

Gratis museums Edinburgh

Vooral het National Museum of Scotland en de Scottisch National Gallery zijn zeker een bezoekje waard, naast andere interessante bezienswaardigheden in Edinburgh. Hieronder een overzicht van gratis museums in Edinburgh.

National Museum of Scotland

Alleen het gebouw zelf is al indrukwekkend, net zoals de meeste museums in Engeland. Vooral de hal van het oude gedeelte is erg indrukwekkend. Dit museum bestaat namelijk uit een oud gedeelte en een modern gedeelte, maar de expositieruimtes zijn helemaal vernieuwd. Het National Museum of Scotland is in 2011 heropend na een lange renovatie.

National Museum of Scotland - gratis museum bezoeken

Dit museum bevat een indrukwekkende collectie op het gebied van cultuur, natuur, historie, wetenschap en technologie.

Er valt heel wat te zien in dit museum, maar een aantal bijzondere stukken moet je zeker gezien hebben. In dit museum staat het schaap ‘Dolly’ (het eerste gekloonde dier ter wereld) en de millenniumklok. Zelf vind ik het ook altijd indrukwekkend om de mummies te bekijken.

gratis musea edinburgh - National Museum of Scotland

Wil je meer weten over de Schotse geschiedenis? Een Tyrannosaurus Rex zien? Zelf stroom opwekken of in een racesimulator over het Formule 1 circuit racen? Het kan allemaal in dit museum.

Je kunt je prima een paar uur vermaken in het National Museum of Scotland. En vergeet niet om ook nog even naar het dakterras te gaan voor een mooi uitzicht over Edinburgh en een goed zicht op Edinburgh Castle.

National Museum of Scotland

National Galleries of Scotland

Houd je van schilderijen? Dan kun je één van de National Galleries of Scotland bezoeken. De National Galleries of Scotland bestaat uit 3 museums: Scottisch National Gallery, Scottish National Portrait Gallery en Scottish National Gallery of Modern Art. Tussen de verschillende galleries kun je met een gratis pendelbusje 😉

#1 Scottish National Gallery

De Scottisch National Gallery bevindt zich op The Mound in het historische centrum van Edinburgh. De collectie van dit museum bestaat voornamelijk uit neoklassieke werken tot werken uit het begin van de negentiende eeuw. Opvallend is dat er ook veel Nederlandse schilders te bewonderen zijn.

Zo hangt er bijvoorbeeld een prachtig zelfportret van Rembrandt en zijn er meerdere werken van Vincent van Gogh, Vermeer en Frans Hals in dit museum te vinden. Naast de vaste collectie van het museum zijn er ook regelmatig tijdelijke exposities.

gratis museums edinburgh - Scottisch National Gallery

#2 Scottish National Portrait Gallery

De Scottish National Portrait Gallery is leuk voor kunstliefhebbers. In deze grote Victoriaanse kunstgalerij vind je heel wat portretten van bekende Schotten uit de geschiedenis zoals Mary Queen of Scots, Prince Charles Edward Stuart and Robert Burns. Het gebouw zelf is prachtig.

#3 Scottish National Gallery of Modern Art

De Scottish National Gallery of Modern Art bestaat uit 2 gebouwen: Modern One en Modern Two (Dean Gallery).

Modern One

Dit is echt een museum voor liefhebbers van moderne kunst. In Modern One vind je bijna alle grote vertegenwoordigers van de moderne kunst. Zo vind je hier werken van o.a. Matisse, Picasso, Mondriaan en Warhol. Het museum beschikt ook over een prachtige beeldentuin.

Modern Two (Dean Gallery)

The Dean Gallery is gehuisvest in een voormalig weeshuis tegenover het Scottish National Gallery of Modern Art. Het grootste deel van de collectie van het museum bestaat uit werken van Eduardo Paolozzi. Deze Schotse kunstenaar schonk een groot deel van zijn collectie aan dit museum. Maar er zijn ook werken te zien van Miro, Salvador Dalí en Pablo Picasso. Ook dit museum beschikt over een mooie beeldentuin.

The Writers’ museum

Het Writers’ Museum is een piepklein museum vlakbij de Royal Mile (in in Lady Stair’s Close) en eert de drie grote schrijvers die Schotland heeft voortgebracht: Robert Burns, Sir Walter Scott en Robert Louis Stevenson. Misschien zeggen deze namen je niet veel maar Sir Walter Scott schreef het boek ‘Ivanhoe’. Robert Louis Stevenson schreef ‘Dr. Jeckyll and Mr Hyde’ en ‘Schateiland’. Robert Burns is de bedenker van het (voor mij geheel onbekende) gedicht ‘Auld lang Syne’.

In dit museum vindt je een aantal herinneringen aan deze schrijvers zoals oude manuscripten, een schrijftafel, een drukpers en persoonlijke objecten.

Writers’ Museum Edinburgh

Museum on the Mound

Het Museum on the Mound is te vinden op ‘the Mound’ (een kunstmatige berg in het historisch centrum van Edinburgh) in het hoofdkantoor van de bank of Scotland. In dit museum draait alles om geld, munten en economie.

Zo kun je hier een miljoen pond bewonderen en het oudste nog bestaande Schotse bankbiljet. Als je tijd over hebt, is het leuk om hier een kijkje te nemen en er even doorheen te lopen. Je komt langs het Museum on the Mound op weg naar de National Gallery of Scotland. Maar persoonlijk vond ik dit museum niet heel erg bijzonder.

gratis museum edinburgh - museum on the mound

Cultuur snuiven in gratis museums in Edinburgh

Naast alle prachtige bezienswaardigheden en leuke pubs in Edinburgh, kun je dus ook mooi wat cultuur snuiven tijdens een stedentrip Edinburgh. En het is natuurlijk extra leuk dat je veel museums ook nog gratis kunt bezoeken.

Welke gratis museums in Edinburgh wil jij graag bezoeken? Welke spreekt jou het meeste aan? Laat het weten in het reactieveld hieronder.

Vind je dit interessant? Pin voor later!

Gratis museums Edinburgh bezoeken. Bekijk het overzicht van alle gratis musea in Edinburgh op Travelbliss.nl | reizen | reistips Edinburgh | stedentrip Edinburgh | bezienswaardigheden Edinburgh | gratis museums Edinburgh | #reizen #reistips #travelbliss #edinburgh

 

2 gedachten over “Gratis museums in Edinburgh bezoeken

 • 19 juli 2019 om 9:20 am
  Permalink

  Wow deze musea zien er echt gaaf uit. Ik zou ook echt een kijkje in het Writers Museum willen nemen. Leuke tips! Dankjewel!

  Beantwoorden
  • 19 juli 2019 om 10:25 am
   Permalink

   Die musea zijn inderdaad geweldig. Alleen al die gratis museums in Edinburgh zijn een goede reden om een deze stad een keer te bezoeken 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

56 Shares
Share
Tweet
Pin56
Share