Gratis museums in Barcelona bezoeken

Plannen voor een stedentrip Barcelona? En wil je gratis museums in Barcelona bezoeken? Misschien handig om jouw stedentrip Barcelona te plannen in het eerste weekend van de maand want veel museums zijn de eerste zondag van de maand gratis te bezoeken. Ook het beroemde Picasso museum! Maar ook op alle andere zondagen heb je in veel musea na 15.00 uur gratis toegang.

bezienswaardigheden barcelona - gratis museums in Barcelona bezoeken

Gratis museums in Barcelona op zondag

De meeste museums in Barcelona zijn dus de eerste zondag van de maand de hele dag gratis te bezoeken, waaronder ook het beroemde Picasso museum. Op alle andere zondagen kun je ’s middags gratis naar binnen in een groot aantal museums.

Veel musea in Barcelona kun je namelijk op iedere zondagmiddag vanaf 15.00 uur gratis bezoeken. En het voordeel in Spanje is dat alles langer open blijft. Tijd genoeg dus om nog even door een museum te struinen als je alle andere bezienswaardigheden in Barcelona gezien hebt.

Houd er wel rekening mee dat het extra druk is op de dagen en tijdstippen dat je een museum in Barcelona gratis kunt bezoeken. Het wemelt er dan niet alleen van de toeristen die hier natuurlijk maar al te graag van profiteren, maar ook veel lokale families maken er een familie-uitje van.

Openingstijden gratis museum bezoek Barcelona

Check altijd even bij jouw favoriete museum of je deze op zondagmiddag gratis kan bezoeken, want soms wijken de dagen af, zoals bij twee populaire museums die ik hieronder beschrijf 😉

Controleer ook meteen even de openingstijden om te voorkomen dat je voor een gesloten deur staat. Houd er rekening mee dat de meeste musea op maandag gesloten zijn. Het Picasso museum is één van de weinige musea die op maandag open is. Tenzij het een nationale feestdag is in Spanje, dan zijn de meeste musea wel gewoon open.

Een aantal museums die zeker de moeite waard zijn, en die je dus ook gratis kunt bezoeken op bepaalde dagen en tijden, wil ik er graag voor je uit lichten. Dat zijn het Picasso museum, Museum voor Catalaanse Kunst (MNAC) en Palau Güell.

bezienswaardigheden barcelona- bezienswaardigheden barcelona - gratis museums in Barcelona bezoeken - picasso museum

#1 Picasso Museum

Tijdens een stedentrip Barcelona is het Picasso museum zeker een bezoekje waard. Dit museum is een van de populairste bezienswaardigheden in Barcelona bij kunstliefhebbers uit de hele wereld. Je vind hier niet zijn bekendste werken, maar het geeft wel een goede indruk van Picasso’s artistieke ontwikkeling.

Het Picasso museum toont een collectie van de werken van Picasso uit de periode 1890-1957. Het is een prachtig museum dat bestaat uit vijf middeleeuwse paleizen in de wijk El Born. Het museum is groot genoeg om uren rond te dwalen, maar reken erop dat je al snel zo’n twee uur kwijt bent met een bezoekje. Dit is trouwens een van de weinige musea in Barcelona die wel gewoon op maandag geopend is (wel slechts tot 17.00 uur).

De kunstenaar Pablo Picasso had een speciale band met Barcelona. Hij is hier niet geboren, maar verhuisde op zijn 13e jaar naar Barcelona en studeerde er aan de kunstacademie. In Barcelona hield hij ook zijn allereerste exposities. Picasso was niet alleen schilder, maar ook beeldhouwer, keramist en grafisch kunstenaar.

Picasso museum gratis bezoeken

 • Iedere eerste zondag van de maand is het Picasso museum gratis.
 • Op bepaalde speciale dagen geldt er gratis toegang voor iedereen (check de website).
 • Op donderdagavond van 18.00 tot 21.30 uur kun je het Picasso museum gratis bezoeken.
 • Jongeren onder de 18 jaar zijn altijd gratis (jongeren tussen de 18 en 25 jaar krijgen korting).

Houd er wel rekening mee dat er een lange wachtrij is want er mogen maar een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd naar binnen.

Tip: Je kunt de gratis toegang tickets 4 dagen voor je bezoek ook online reserveren voor een bepaald tijdstip.

Bekijk de actuele openingstijden en reserveer je gratis ticket.

bezienswaardigheden barcelona - gratis museums in Barcelona bezoeken - museum mnac

#2 Museum voor Catalaanse Kunst

Het Museu Nacional d’Art de Catalunya, afgekort MNAC, is nog zo’n prachtig museum voor kunstliefhebbers. Maar ook als je niet van kunst houdt, is het de moeite waard om dit museum te bezoeken om twee redenen: ten eerste het prachtige gebouw en ten tweede het fantastische uitzicht over Barcelona!

Het Museum voor Catalaanse Kunst is gevestigd in een imposant paleis op de heuvel Montjuïc. Het is best een klim om er te komen vanaf Plaza España, maar gelukkig zijn er roltrappen! Vanaf het terras voor de ingang heb je al een mooi uitzicht. (Hier vinden trouwens ook de fonteinshows van de Magische fontein plaats). Maar voor een nog beter uitzicht ga je naar het dakterras.

Prachtig Nationaal Paleis

Het museum is gevestigd in het Palau Nacional (Nationaal Paleis), een paleis in renaissance stijl dat gebouwd werd voor de wereldtentoonstelling van Barcelona in 1929. Maar als je niet beter wist, dan lijkt het wel een koninklijk optrekje. Mooie zalen om te bekijken zijn ‘Sala Oval’ (Ovale zaal), ‘Sala de la Cúpula’ (Koepelzaal) met een prachtige koepel en de uitbundig gedecoreerde ‘Sala del Trono’ (Troonzaal) waar nu het chique restaurant ‘Óleum’ zit.

Panoramisch uitzicht over Barcelona vanaf het dakterras

Door de ligging op de heuvel Montjuïc ligt het museum al hoger, maar vanaf het dakterras heb je een adembenemend panoramisch uitzicht op Barcelona. Het panoramaterras is altijd gratis voor museumbezoekers, dat zit inbegrepen bij een entreekaartje voor het museum.

Tip: Het is ook mogelijk om alleen een ticket te kopen voor het panoramaterras. Je ziet dan ook de ‘Sal Oval’ want je komt via deze ovale zaal naar beneden.

Museu Nacional d’Art de Catalunya gratis bezoeken

 • Iedere eerste zondag van de maand is het MNAC gratis.
 • Op bepaalde speciale dagen geldt er gratis toegang voor iedereen (check de website).
 • Op zaterdagmiddag van 15.00 tot 21.30 uur kun je het MNAC museum gratis bezoeken.
 • Jongeren onder de 16 jaar zijn altijd gratis (studenten krijgen korting).

Meer informatie over openingstijden en prijzen MNAC.

bezienswaardigheden barcelona - gratis museums in Barcelona - palau guell

#3 Palau Güell

Nog een van de prachtige gratis museums in Barcelona is Palau Güell. Het is één van de eerste grote werken van Antoni Gaudí, en een van de weinige die hij wel afgemaakt heeft. De buitenkant is misschien wat sobertjes, maar laat je daardoor niet misleiden want van binnen is het wel een spectaculair gebouw. Dit werk van Gaudí staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Palau Güell ligt verscholen in een zijstraat van La Rambla. Het is het enige gebouw van Gaudí dat in het oude centrum ligt. De rijkelijk versierde kamers en de prachtige details maken dit één van zijn mooiste bouwwerken. Reken erop dat je ongeveer een uur kwijt bent om het hele huis te bezichtigen, en vooral te genieten op het dakterras.

Het sprookjesachtige dakterras met twintig prachtige gevormde, en kleurrijke schoorstenen die bewerkt zijn met zijn bekende mozaïektechniek. Ook is er een 15 meter hoge spitse toren die ook wel de naald genoemd wordt en boven alles uitsteekt.

Palau Güell gratis bezoeken

Het is mogelijk om Palau Güell gratis te bezoeken op iedere eerste zondag van de maand, en op een aantal speciale dagen. Zorg wel dat je er op tijd bij bent. Er zijn maar twee momenten dat deze gratis kaarten uitgegeven worden, namelijk om 10.00 uur en om 15.00 uur. Bovendien is het aantal kaarten beperkt.

 • Iedere eerste zondag van de maand is het Palau Güell gratis.
 • En op sommige feestdagen en speciale dagen; check de website van Palau Güell.
 • Kinderen onder de 10 jaar zijn altijd gratis (jongeren onder de 18 jaar en studenten krijgen korting).

Meer informatie over openingstijden Palau Güell.

 

Heb jij nog aanvullende tips om gratis museums in Barcelona te bezoeken? Deel ze dan hieronder.

Pin voor later

Handige tips om gratis museums te bezoeken in Barcelona | www.travelbliss.nl

2 gedachten over “Gratis museums in Barcelona bezoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dutch Dutch English English
109 Shares
Share10
Tweet
Pin99
Share