10 Top bezienswaardigheden in Tallinn

Het historische centrum van Talinn is sprookjesachtig mooi. Een groot deel van de stadsmuur en Middeleeuwse torens zijn bewaard gebleven. Dit samen met de prachtige gekleurde gevels, smalle kronkelige straatjes en leuke doorkijkjes geven het oude centrum van Tallinn dit bijzondere karakter Middeleeuwse karakter. Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden in Tallinn?

bezienswaardigheden Tallinn - wat te doen in tallinn - binnenstad tallinn bezoeken

Wat te doen in Tallinn

Het oude centrum van Tallinn is een van de best bewaarde middeleeuwse steden in Europa en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. En terecht. Het is net een sprookje. Dat komt omdat er geen grote moderne winkelpanden en nauwelijks auto’s te vinden zijn in het historische centrum van Tallinn. Deze stad kun je dan ook eigenlijk alleen maar te voet bewonderen. Openbaar vervoer vindt je niet in het historische centrum.

Stadswandeling Tallinn

Talinn, de hoofdstad van Estland, is niet groot. Maar het is zalig om door de oude stad te struinen en allerlei verborgen binnenpleintjes, smalle steegjes en mooie bezienswaardigheden in Tallinn te ontdekken. Het lijkt wel een groot openluchtmuseum. Maar ook buiten het oude centrum ontstaan leuke moderne wijken. Je waant je in Tallinn eerder in Scandinavië dan in een oud Oostblokland! Dat gevoel had ik in Riga ook al.

Oude centrum van Tallinn

Het middeleeuwse stadscentrum bestaat uit twee delen. De benedenstad en de bovenstad. In de bovenstad (op de Domberg, Toompea in het Estisch) woonden vroeger de adel en geestelijkheid, in de benedenstad de burgerij, die voornamelijk bestond uit Duitse koop- en handwerklieden. En vroeger gingen de poorten naar de bovenstad s’ avonds op slot.

Bovenstad Tallinn

Toompea of Domberg is het hooggelegen deel van Vanalinn, de oude binnenstad van Tallinn. Hier is de stad Tallinn ooit ontstaan. Je vindt hier het Toompea kasteel, de Dom van Tallinn en de prachtige Russisch-orthodoxe Alexander Nevski kathedraal die gewoon gratis te bezoeken is. Ook zijn hier twee prachtige uitkijkpunten voor een prachtig uitzicht op de gekleurde gebouwen en vele torentjes in de benedenstad van Tallinn.

Benedenstad Tallinn

Het lager gelegen deel van Tallinn wordt de Benedenstad genoemd. Hier vind je de meeste bezienswaardigheden in Tallinn en ook de oude stadsmuren waarop nog zo’n 26 torens te vinden zijn. Hier vindt je onder andere het Raadhuisplein met het Raadshuis, oude kerken en gezellige straten gevuld met boetiekjes, terrassen en restaurants. De twee grote straten Lai en Pikk zijn heerlijk om doorheen te lopen met hun kleurrijke gevels. En de Katharina Passage is het mooiste straatje van Tallinn.

10 mooiste bezienswaardigheden in Tallinn

Wat zijn de leukste bezienswaardigheden in Talinn? Er is genoeg te zien en doen. Alleen de oude stad bekijken is al zeer de moeite waard omdat deze goed bewaard gebleven is en niet verpest is door moderne gebouwen of druk verkeer.

#1 Binnenstad Tallinn: Vanalinn

Het historische deel van Talinn staat bekend als Vanalinn, wat letterlijk ‘oude stad’ betekent. Sommige historische bezienswaardigheden dateren ook nog uit de dertiende en veertiende eeuw. De tijd lijkt hier te hebben stil gestaan. Dat geldt niet voor het toerisme en ook niet voor de prijzen die de laatste jaren alleen maar zijn toegenomen. Struin dus door de smalle straatjes en ontdek prachtige steegjes en binnenpleintjes.

bezienswaardigheden Tallinn - wat te doen in tallinn - stadswandeling tallinn door historisch centrum

#2 Raadhuisplein

Het Raadhuisplein is het bruisende hart van de oude binnenstad van Tallinn. Hier vind je het Raadhuis. Vanaf de toren heb je een ooi uitzicht over Tallinn.  Dit plein bestaat verder vooral uit terrassen en restaurants. Een drnakje is hier niet goedkoop, maar dan heb je wel een prachtig uitzicht. Maar je vindt hier ook een van de oudste apotheken van Europa. Je kunt hier gratis naar binnen lopen.

 

bezienswaardigheden Tallinn - wat te doen in tallinn - raadhuis op raadhuisplein

#3 Catherina passage

Voor velen is de Katariina kaïk oftewel de St. Catherina’s Passagehet meest pittoreske straatje van heel Tallinn. Deze straat verbindt de straten Veene en Müürivahe, waar je de breimarkt vindt.En het is ook een prachtig middeleeuws straatje waar je ook nog eens kunstenaars en ambachtslieden aan het werk ziet. Maar wel erg toeristisch. Probeer hier dus aan het begin of einde van de dag heen te gaan.

bezienswaardigheden Tallinn - zien en doen in tallinn - catherina passage

#4 Stadsmuur

De stadsmuur, die de stad nog voor een groot deel omringt, is heel kenmerkend voor Tallinn en geeft de stad het Middeleeuwse uiterlijk. In Talinn staat nog bijna 2 kilometer van de stadsmuren overeind en maar liefst 26 Middeleeuwse torens hebben het overleefd. Veel van die torens kun je bezichtigen en je kunt ook op een aantal plekken op een klein stukje van die muur lopen.

bezienswaardigheden in Tallinn - wat doen in tallinn - stadsmuur beklimmen binnenstad tallinn

#5 Kiek in de Kök

Tallinn was lang een hanze stad waar veel Duitse koopmannen hun koopwaar probeerde te slijten. Een overblijfsel hiervan is de toren: Kiek in de Kök, wat letterlijk ‘blik in de keuken’betekent. Vanuit de toren keek je namelijk in de keuekens van de omliggende huizen. Deze toren uit 1475 heeft verschillende functies gehad. Nu is het een museum waar je ook een kijkje kunt nemen in de bastion tunnels.

bezienswaardigheden in Tallinn - wat te doen in tallinn - kiek in de kok

#6 St. Olaf’s kerk

De toren van de St. Olaf’s kerk (Oleviste kirik) is van overal in de stad te zien. Lang was de bijna 124 meter hoge toren het hoogste gebouw van Tallinn, en zelfs even het hoogste gebouw van de werld. Deze middeleeuws gotische kerk kun je gratis bezoeken. Maar vooral het uitzicht vanaf deze kerk is waanzinnig.. Het is wel even een klim, maar dan heb je een prachtig uitzicht over Tallinn.

bezienswaardigheden Tallinn - wat te doen in tallinn - uitzicht vanaf st. olaf's kerk

#7 Torenplein

Het Torenplein (Tornide Väljak) staat heette vroeger Stalingradplein. Vanaf dit plein kun je maar liefst zeven torens van de stadsmuur bewonderen. Op dit plein worden regelmatig activiteiten georganiseerd waaronder het Tallinn bloemen festival.

bezienswaardigheden Tallinn - wat doen in tallinn - torenpark

#8 Dom van Tallinn

De Dom van Tallinn (Toomkirik) stamt uit de dertiende eeuw en is de oudste kerk van Tallinn. Deze werd gebouwd door de Denen en bevindt zich op de Toompea heuvel. De officiele naam is ‘Tallinn Neitsi Maarja Piiskoplik Toomkirik’ wat ‘Kathedraal van de heilige Maagd Maria’ betekent. Bij de ingang van de kerk ligt het graf van een opmerkelijke inwoner van de stad, Otto Johann Thuve. Hij werd de “playboy” van Tallinn genoemd. Een legende verteld dat met iedere stap op de steen van zijn graf zijn zondes worden vergeven.

bezienswaardigheden Tallinn - zien en doen in tallinn - dom van tallinn

#9 Alexander Nevski Kathedraal

Deze Russisch-orthodoxe kathedraal is een opvallende verschijning en wat mij betreft de mooiste kerk in Tallinn. Deze werd gebouwd aan het einde van de achttiende eeuw toen Estland nog deel uitmaakte van Rusland. Het is een van de weinige gebouwen in het centrum die herinnert aan de bezetting door Rusland. Het interieur van de Alexander Nevski Kathedraal is fraai versierd met gouden elementen, mozaïeken en iconen. En je kunt deze gratis bezoeken.

Wat te doen in Tallinn - Alexander Nevski Kathedraal

#10 Uitzichtpunten op de Domberg

Op de Domberg of Toompea-heuvel vind je twee mooie uitzichtpunten: Patkuli en Kohtu viewpoint. Vanaf beide punten heb je een fantastisch uitzicht op de benedenstad van Tallinn. En bij het Kohtu uitzichtpunt heb je ook grote kans dat je Steven de zeemeeuw op het muurtje ziet. Deze zeemeeuw wordt ook wel ‘Steven’ genoemd en heeft zelfs een eigen hashtag op Instagram: #Tallinnseagull en #Steventheseagull.

bezienswaardigheden Tallinn - uitzicht op binnenstad Tallinn vanaf Domberg

Praktische informatie Tallinn

Hieronder nog wat praktische informatie over Tallinn.

Vliegtickets Tallinn

Tegenwoordig vind je spotgoedkope tickets met een van de prijsvechters. In iets minder dan 2 uur vlieg je naar Tallinn.

Riga en Tallinn combineren

Tallinn kun je ook goed combineren met een bezoek aan Riga. De busverbinding tussen Riga en Tallinn is erg goed. Tussen deze steden tijden meerdere keren per dag comfortabele bussen en de rit duurt 4,5 uur. Een enkele reis kost ongeveer 15 euro.

Vervoer in Tallinn

Tallinn is niet groot en de meeste bezienswaardigheden kun je gewoon te voet doen. Wil je toch gebruik maken van het openbaar vervoer dan kun een enkeltje kopen voor 1,15 euro of een dagkaart voor 5 euro. Deze kaarten kun je overal in de stad kopen bij ‘R-kiosk‘.  Die vindt je op bijna iedere hoek van de straat 😉 In de bus of tram betaal je 2 euro bij de chauffeur en kun je alleen gepast betalen.

Alle bezienswaardigheden in het historische centrum kun je het beste te voet doen. In het centrum rijden ook geen bussen of trams. Ga je iets verder weg dan kun je altijd gebruik maken van het openbaar vervoer, maar de meeste bezienswaardigheden zijn minder dan een half uur lopen.

Overnachten Tallinn

Hotels in alle prijsklassen zijn er genoeg in het centrum van Tallinn. Kijk daarvoor op Booking.comZelf hebben we overnacht in Angleterre Apartments aan de rand van het oude centrum. Mooie nieuwe appartementen met een receptie die 24 uur open is. Deze appartementen zijn centraal gelegen. In 5 minuten sta je in het historische centrum van Tallinn en als je de achterdeur uit loopt sta je midden in de hippe wijk: Rotermanni kwartier. Aanrader dus!

Ben jij wel eens in Tallinn geweest? Heb jij nog leuke tips voor bezienswaardigheden in Tallinn? 

Bewaar voor later

Top 10 bezienswaardigheden in Riga - Wat te doen in Riga | www.travelbliss.nl

22 gedachten over “10 Top bezienswaardigheden in Tallinn

 • 2 november 2018 om 7:14 pm
  Permalink

  Dit ziet er zeer boeiend uit, deze stad. Volgens mij schrijf je ergens een keer Riga, waar Tallin moet staan, derde alinea laatste regel, kan me vergissen hoor…
  In deze steden is overduidelijk het oude goed bewaard gebleven en tegenwoordig zien we weer hoe mooi dat is. Fijne foto’s maken jouw verhaal af!

  Beantwoorden
  • 4 november 2018 om 7:16 am
   Permalink

   Hoi Bjorn, dank je wel. Ik heb het meteen aangepast 😉 Zowel Riga als Tallinn zijn allebei hele mooie steden waar ze inderdaad het oude goed hebben weten te bewaren zonder het te verpesten zoals in de meeste steden met lelijke nieuwbouw, parkeergarages of hoogbouw. En ik was hier extra verbaasd over omdat ik dit niet helemaal verwacht had in de Baltische staten die toch lang communistisch geweest zijn 😉 Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
 • 1 november 2018 om 10:02 am
  Permalink

  Ik ben er nog nooit geweest maar je hebt echt prachtige foto’s gemaakt! Ziet er echt de moeite waard uit! 🙂

  Beantwoorden
  • 1 november 2018 om 10:22 am
   Permalink

   Hoi Julie, een stedentrip Tallinn is zeker de moeite waard! Er zijn zoveel mooie bezienswaardigheden in Tallinn, maar eigenlijk is de hele stad prachtig. Het lijkt wel een groot openluchtmuseum en het is net of je in een sprookje loopt 😉 Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 1 november 2018 om 9:56 am
  Permalink

  Wauw, wat een ontzettend mooie foto’s heb je gemaakt. Hier zou ik wel een keer naartoe willen.

  Beantwoorden
  • 1 november 2018 om 10:20 am
   Permalink

   Hi Jouvence, dank je wel voor het compliment en k kan je Tallinn ook zeker aanbevelen. Het is zo’n geweldig mooie stad en een leuke bestemming voor een stedentrip. Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
  • 31 oktober 2018 om 7:02 pm
   Permalink

   Hoi Corrina, dank je wel voor het compliment. Ik heb dan ook heel erg genoten van de prachtige stad en de mooie bezienswaardigheden in Tallinn! Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 31 oktober 2018 om 12:51 pm
  Permalink

  Prachtige stad. Had er nog nooit van gehoord. Vooral die kastelen en de manier van bouwen. Lijkt soms wel een sprookje uit de middeleeuwen. Fijn dat ze ook geen openbaar vervoer in het centrum hebben. Lekker authentiek houden als je het mij vraagt

  Beantwoorden
  • 31 oktober 2018 om 7:01 pm
   Permalink

   Hoi Mario, Tallinn is inderdaad een prachtige stad. Binnen de stadsmuren staat alles tip top in de verf en alles is brandschoon. Je waant je echt in een sprookjeswereld. Geen foeilelijke gebouwen of neonreclames, maar smalle prachtige autentieke straatjes. Ik ken maar weinig steden die die er in zijn geheel zo prachtig uitzien. En die stadsmuren geven Tallinn een echt Middeleeuws karakter. Maar ook buiten de stadsmuren ontstaan allerlei leuke hippe wijken. Ik vond Tallinn echt een grote verrassing. Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
 • 31 oktober 2018 om 9:16 am
  Permalink

  Ziet er echt wel de moeite uit! Ik heb het onlangs ook een keer gezien in een toeristisch programma op tv.

  Beantwoorden
  • 31 oktober 2018 om 6:51 pm
   Permalink

   Hoi Kristof, Tallinn is prachtig! Maar het is wel heel toeristisch. In de oude binnenstad vind je alleen maar restaurantjes en souvenirwinkeltjes. En het is ook niet meer de goedkope bestemming die het ooit was. Maar er zijn genoeg mooie bezienswaardigheden in Riga. Ik vond het een hele mooie stad! Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
 • 31 oktober 2018 om 8:28 am
  Permalink

  Wat bijzonder om daar naartoe te gaan. Zou je niet meteen aan denken. Vind je foto’s echt prachtig!

  Beantwoorden
  • 31 oktober 2018 om 6:46 pm
   Permalink

   Hoi Chaya, dank je wel voor het compliment. Tallinn is dan ook een erg fotogenieke stad! Iedere straat en ieder hoekje is prachtig. Ik had veel goede verhalen gehoord over Tallinn dus wilde dat met eigen ogen gaan bekijken. En het was nog mooier dan ik had kunnen bedenken. Lang behoorde deze stad tot het Oostblok, maar daar merk je helemaal niks meer van. Ik had eerder het gevoel dat ik in Scandinavië was. Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
 • 31 oktober 2018 om 8:24 am
  Permalink

  Dat lijken mij inderdaad 10 bezienswaardige plekken. Het ziet er heel mooi uit allemaal.

  Beantwoorden
  • 31 oktober 2018 om 6:41 pm
   Permalink

   Hoi Nicole, Tallinn is ook een plaatje. De hele stad is prachtig en het is alsof je in een groot openluchtmuseum loopt. Er is genoeg moois te zien en doen in Tallinn! Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 31 oktober 2018 om 8:20 am
  Permalink

  o, ik wist niet dat Talinn zo mooi was! Estland stond al op mijn lijstje, maar ik heb het maar wat naar boven gehaald

  Beantwoorden
  • 31 oktober 2018 om 6:40 pm
   Permalink

   Hoi Felice, Tallinn is een van de mooiste steden die ik ken! De ene straat is nog mooier dan de andere. Alle huizen staan strak in de verf en zijn prachtig. In de oude binnenstad zijn allerlei kronkelige straatjes en leuke steegjes om te ontdekken en nog veel overblijfselen uit de Middeleeuwen. Het is heel sprookjesachtig! En buiten de stadsmuren vindt je hippe wijken, trendy restaurants en prachtige winkelgebieden. Ik was zo verrast door Tallinn. En je kunt het ook goed combineren met Riga wat ook een prachtige stad is. Maar persoonlijk vind ik Tallinn sfeervoller 😉 Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
  • 31 oktober 2018 om 6:34 pm
   Permalink

   Hoi Suzanne, Tallinn is zeker een gave stad om nog een keer te bezoeken. Ik waande me echt in een sprookje in de oude binnenstad. En buiten de stadsmuren zijn allerlei hippe wijken met trendy restaurantjes. Ik was echt aangenaam b=verrast en had echt niet het idee dat ik in een oud Oostblokland was. Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 31 oktober 2018 om 7:07 am
  Permalink

  Nog nooit geweest, maar wat is het mooi als ik dit zo lees en zie. Goede tips!

  Beantwoorden
  • 31 oktober 2018 om 6:32 pm
   Permalink

   Hoi Lodi, Tallinn is zeker de moeite waard. Wat een prachtige stad en er zijn zoveel mooie bezienswaardigheden in Tallinn! Ieder straatje is prachtig en in de buitenwijken ontstaan allerlei leuke hippe wijken. Liefs, Maaike

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dutch Dutch English English
392 Shares
Share165
Tweet
Pin227
Share