De leukste bezienswaardigheden van Praag met tieners

Praag is een prachtige stad waar heel wat te ontdekken valt. De historische binnenstad van Praag staat niet voor niets in zijn geheel op de Unesco werelderfgoedlijst. Je kijkt je ogen uit met al die mooie sierlijke barokke gebouwen en leuke smalle straatjes. Tijdens een weekend Praag met tieners is het dus heerlijk om gewoon wat rond te dwalen door de smalle straatjes in het oude centrum of om de klim te maken naar de Burcht.

bezienswaardigheden praag met tieners

Leukste bezienswaardigheden in Praag

In Praag moet je natuurlijk ook de bekende Trdelník proeven. Overal in de stad ruik je de verleidelijke zoete geur van deze bekende lokale snack. In Praag is veel meer te zien dan de bezienswaardigheden die ik hier vermeld. Maar ik heb 10 hoogtepunten voor je op een rij gezet als je kiest voor een stedentrip Praag met tieners.

#1 Karelsbrug

De oude Karelsbrug (Karlův most) verbindt de Oude Stad en de wijk Malá Strana. De prachtige gotische Karelsbrug dateert uit de veertiende eeuw en is voorzien van allerlei beelden van heilige figuren. Ben je op zoek naar een beetje geluk? Raak dan het beeld van martelaar Johannes Nepomuk aan. Vanaf de brug heb je een fantastisch uitzicht op de rivier de Moldau, en op beide delen van Praag. Bovendien is het hier altijd druk met schilders en straatmuzikanten. Je kunt je uren vermaken op de Karelsbrug.

#2 Het Oude Stadsplein

Het Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí) is het belangrijkste plein van de Oude Stad. Het is een mooi plein met de prachtige gekleurde huizen erom heen en een aantal van de beste bezienswaardigheden van Praag. In de directe omgeving van het plein vind je het Oude Stadhuis, de Astronomische Klok, het standbeeld van Johannus Hus, het Kinsky Paleis en de St. Nicolaaskerk.

Tip: Voor een fantastisch uitzicht over de oude stad, kun je de toren van het Oude Raadhuis (Staroměstská radnice) beklimmen.

bezienswaardigheden praag met tieners: oude stadsplein

#3 Astronomisch Uurwerk van Praag

Op de gevel van het oude raadhuis is een historisch uurwerk. Dit astronomisch uurwerk (Staroměstský orloj) is dé toeristische trekpleister van Praag. Door de hordes toeristen zie je direct waar je moet zijn op het Oude Stadsplein. De middeleeuwse astronomische wijzerplaat geeft behalve de tijd ook de stand van de zon en de maan aan. Het moment waarop iedereen wacht is tot de deurtjes opengaan en Jezus gevolgd door een parade van apostelen tevoorschijn komt boven de klok. Dit gebeurt ieder heel uur.

bezienswaardigheden praag met tieners: astronomische klok praag

#4 Praagse Burcht en Sint-Vituskathedraal

Hoog op de Hradčany heuvel prijkt de Praagse Burcht (Pražský hrad) boven alles uit. Dit is de grootste burcht van de wereld. De oudste delen van dit meesterlijke bouwwerk stammen al uit de negende eeuw. Door de jaren heen is er regelmatig wat aangepast en bijgebouwd, waardoor er veel verschillende bouwstijlen zijn. In de burcht tref je kerken, kastelen, pleinen, een klooster, kapelletjes, kunstcollecties en natuurlijk de St. Vituskathedraal. Ruim zeshonderd jaar heeft men gebouwd om deze prachtige kathedraal om te realiseren tot wat het nu is.

Tickets Praagse Burcht

Je kunt kiezen voor verschillende routes waar je andere gebouwen bezoekt. Een ticket is twee aaneengesloten dagen geldig. Wil je het Gouden Straatje zien? Dat kan alleen met een ticket voor de Praagse Burcht!

 • Route A is de meest uitgebreide route en kost CZK 350 p.p. en met kinderen tot 16 jaar kun je een familieticket kopen voor CZK 700. Studenten krijgen korting.
 • Route B brengt je langs de hoogtepunten en die kost CZK 250 p.p. en een familieticket met kinderen tot 16 jaar kost CZK 500. Studenten krijgen korting.
 • Route C geldt alleen voor tentoonstellingen.

Kijk op de website van de Praagse Burcht voor actuele prijzen en openingstijden.

 bezienswaardigheden in praag: praagse burcht

#5 Gouden Straatje

Het gouden straatje ligt dus binnen de burchtmuren en kun je alleen bezoeken met een toegangskaartje voor de Praagse Burcht. Dit is een middeleeuws straatje met piepkleine huisjes waar je kunt zien hoe de mensen hier vroeger leefden. Franz Kafka heeft trouwens op nummer 22 gewoond. Het is een mooi, maar een erg druk en super toeristisch straatje 😉

#6 De Joodse Wijk

Josefov is de oude Joodse Wijk. Joden vestigden zich al vroeg in Praag maar waren niet erg geliefd. In de 10eeuw werden ze gedwongen in een ommuurde getto te gaan wonen. Later zijn delen van de wijk vernietigd om hier een goede woonwijk van te maken in navolging van Parijs. Een aantal overblijfselen zijn nog te bewonderen zoals synagoges, het oude joodse stadhuis en de oude begraafplaats, die zo klein is dat mensen op elkaar gestapeld begraven liggen. In deze wijk staat het geboortehuis van Franz Kafka en een van de oudste synagogen van Europa: de gotische Oude Nieuwe Synagoge (Staronová synagoga).

bezienswaardigheden in praag: joodse wijk

#7 Wijk Malá Strana

Malá Strana (letterlijk Kleine Zijde) is de wijk aan de linkeroever van de Moldau. In deze wijk vind je veel barokke gebouwen, paleizen en mooi straatjes. Deze wijk is over het algemeen wat rustiger dan het oude centrum en omdat je omhoog klimt heb je ook een prachtig uitzicht op de oude stad. Hier staat ook de Sint-Nicolaaskerk met de opvallende groene koepel (niet te verwarren met de kerk met dezelfde naam op het Oude Stadsplein). Binnenin vind je prachtige versieringen in marmer en goud en het grootste fresco van Europa. En in de Maria Victoriakerk staat het beroemde Kindje Jezus van Praag dat wonderen verricht en tienduizenden bezoekers per jaar trekt. Dit beeldje heeft net als Manneken Pis in Brussel een eigen garderobe 😉

#8 John Lennon Muur

Oorspronkelijk was dit een doodnormale muur in Praag, maar sinds de jaren ’80 is deze geheel beschilderd met graffiti als eerbetoon aan John Lennon en de Beatles. In het begin schilderde de overheid de muur iedere keer weer wit, maar tevergeefs. Nu is dit één van de muren in Praag waar iedereen graffitikunst mag achterlaten. Bij elk bezoek ziet de muur er dus weer anders uit. Je kunt de John Lennon muur vinden op een rustig pleintje in het Malá Strana district in Praag (Velkoprevorské námìstí) of vraag gewoon naar de John Lennon muur en mensen wijzen je de weg.

wat te doen in praag met tieners - john lennon muur

#9 Wenceslausplein

Het Wenceslausplein (Václavské náměstí) is niet het mooiste plein, maar met een lengte van 750 meter wel één van de grootste in Europa. Bovendien heeft dit plein een belangrijke rol in de geschiedenis gespeeld. Na de val van de Berlijnse muur vonden hier de studentenprotesten plaats die een einde maakte aan het communistische regime in Tsjechië. Rondom het plein vind je het winkelgebied van Praag.

#10 Ice Pub in Praag met tieners

Niet echt cultureel, maar mijn tieners vonden dit een van de hoogtepunten van hun bezoek aan Praag. En ik mocht ’s middags 3 tieners onder de 18 jaar gratis mee naar binnen nemen 😉 Bij binnenkomst krijg je een warme jas of cape en handschoenen. In de pub is alles van ijs. De bar, de glazen, maar ook allerlei ijssculpturen. Het is niet groot en je mag een half uurtje binnen blijven. De Ice Pub vindt je in hartje Praag (links van de Karelsbrug onder de arcadenbogen).

Praktische tips stedentrip Praag

Vervoer naar Praag

Dagelijks gaan er meerdere vluchten naar Praag. Kijk op Skyscanner of Tix.nl voor vluchten naar Praag.

Vervoer in Praag

In het oude centrum kun je alle bezienswaardigheden gemakkelijk te voet doen. Aan de linkerzijde van de Moldau, de wijk Malá Strana en de Burcht van Praag, moet je wel klimmen. Ook kun je gebruik maken van het openbaar vervoer in Praag. Kijk voor actuele prijzen van het openbaar vervoer op de website van DPP.

 • Een enkeltje kost CZK 32.
 • Dagkaart kost CZK 110.
 • Kaart voor 3 dagen voor CZK 310.
 • Kinderen tussen de 6 en 15 jaar reizen voor half geld.
Vervoer vanaf de luchthaven

Ook vanaf de luchthaven van Praag kun je met het openbaar vervoer in een half uur naar het centrum van Praag reizen met bus nummer 100 en 119. Een kaartje is verkrijgbaar bij de ticketautomaten bij de bushaltes voor Terminal 1 en Terminal 2 en kost CZK 32. Je ticket moet bij het instappen van de bus nog worden gevalideerd. Afhankelijk van je bestemming, moet je waarschijnlijk nog wel overstappen op de metro.

Met de Airport Express kun je zonder overstappen naar het centrum van de stad of het centraal station. De kosten bedragen CZK 60 en voor kinderen tot 15 jaar geldt weer 50% korting. Kijk voor tijden en actuele prijzen op de website van AE Airport Express.

Overnachten in Praag

Er is een groot aanbod van hotels en appartementen in Praag.

Stedentrips Praag

Er zijn meerdere aanbieders voor een stedentrip naar Praag zoals Tui of Kras stedentrips.

 

Pin voor later

10 Top dingen om te doen in Praag met tieners tijdens een stedentrip naar Praag | www.travelbliss.nl

8 gedachten over “De leukste bezienswaardigheden van Praag met tieners

 • 7 juni 2018 om 8:13 am
  Permalink

  Wat een goede tips, ooit was ik hier, maar wil zeker nog eens terug als de jongens groter zijn.

  Beantwoorden
  • 7 juni 2018 om 1:16 pm
   Permalink

   Leuk, Lodi! Praag is geweldig met oudere kinderen.

   Beantwoorden
 • 4 juni 2018 om 9:43 am
  Permalink

  Twee jaar geleden ben ik in Praag geweest en het was of ik weer even terug was ! Heerlijk! Met tieners kan je alles ondernemen is mijn ervaring. Mits je er genoeg ijs in stopt 🙂

  Beantwoorden
  • 4 juni 2018 om 10:06 pm
   Permalink

   Leuk dat je weer even terug was in Praag. Ik krijg met wifi meer voor elkaar dan met ijs 😉

   Beantwoorden
 • 4 juni 2018 om 9:42 am
  Permalink

  Heel mooie stad, staat zeker op mijn lijstje met plaatsen die ik wil bezoeken 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dutch Dutch English English
721 Shares
Share8
Tweet
Pin713
Share