Bezienswaardigheden Lier: een leuke Belgische stedentrip

Wil je eens een andere Belgische stad bezoeken dan Antwerpen, Gent of Brussel? Dan is Lier ook een pareltje. Het is geen grote stad, maar heeft wel een aantal mooie bezienswaardigheden. Zo is het begijnhof van Lier erg leuk maar ook de Zimmertoren is prachtig. Lees hieronder wat de leukste bezienswaardigheden in Lier zijn.

bezienswaardigheden lier Belgie

Bezienswaardigheden Lier

Naast een aantal mooie bezienswaardigheden is Lier bekend van de vlaaikes, het bijzondere kantwerk en heeft de stad een eigen bier onder de naam Caves (hoe kan het ook anders in België). Wat ook opvalt is dat hier nog veel winkeltjes zijn van lokale middenstanders waardoor het ook leuk is om te winkelen in deze stad. Door het historisch centrum van Lier loopt de rivier de Binnennete, waar je een gezellig boottochtje kan maken net zoals in Gent of Brugge.

Grote Market met het Stadhuis & Belfort

De Grote Markt is altijd een goed startpunt om een stad te bezichtigen. Op de Grote Markt van Lier kijk je je ogen uit met de prachtige gevels. Het stadhuis neemt een prominente plek in op de Grote Markt van Lier. Oorspronkelijk deed dit gebouw dienst als lakenhal, maar die werd in de 15de eeuw overgebracht naar het nabijgelegen Vleeshuis. De gevel van het stadhuis is gemaakt in rococo stijl. Naast het stadhuis staat de gotische belfort toren die op de Unesco werelderfgoedlijst staat.

stadhuis lier

Tip: Proef zeker een Liers Vlaaike. Het Liers Vlaaike is een klein kruidig gebakje op basis van kandijstroop en vier kruiden dat al 300 jaar volgens een specifiek en geheim recept gemaakt wordt, en alleen in Lier gemaakt wordt. In 1999 werd er zelfs een orde van het Liers Vlaaike opgericht die toeziet op de kwaliteit van dit gebak. Felix Timmermans, een beroemd Vlaams schrijver, nam het Liers vlaaike op in zijn lofzang “Schoon Lier” uit 1925.

Begijnhof Lier

Het huidige begijnhof vormt een miniatuurstad, omgeven door bakstenen muren en is toegankelijk via vier poorten. In dit stratenbegijnhof zijn 162 huisjes verspreid over elf smalle straatjes en centraal gelegen is de Sint-Margaritakerk. Dit stratenbegijnhof is vermoedelijk in de dertiende eeuw ontstaan toen een aantal ongehuwde vrouwen hier gingen wonen, dicht bij het jachtslot van de hertog van Brabant. Van zijn vrouw kregen zij grond voor een kapel en zo groeide het begijnhof. Het grootste deel van de huizen stamt uit de zeventiende en de achttiende eeuw; de laatste begijn stierf in 1994. De begijntjes voorzagen in hun levensonderhoud door te weven, kant te maken of te borduren.

begijnhof lier

In de jaren negentig werd het prachtig gerestaureerd en in 1998 werd het opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het begijnhof is doorlopend te bezichtigen, de kerk alleen op afspraak. De begijnhofkerk is toegewijd aan de H. Margaretha van Antiochië, patrones van het begijnhof. Na de inwijding in 1671 duurde het nog een eeuw eer de kerk helemaal voltooid was, vandaar ook het verschil in stijl tussen kerk (barok) en klokkentoren (rococo). Kijk ook even naar de torenuurwerken: de enige wijzer duidt alleen het uur aan.

Zimmertoren

De Zimmertoren is vernoemd naar de uurwerkmaker Louis Zimmer die het uurwerk schonk. De klok werd gebouwd op de Cornelistoren. Deze toren uit de 14de eeuw was een onderdeel van de stadsmuur. Hierna werd de Cornelistoren omgedoopt tot Zimmertoren. Dit uurwerk heeft de naam de Jubelklok. In het midden is een normale wijzerplaat te zien in Romeinse cijfers. De vier (IIII) is fout, en had eigenlijk een IV moeten zijn. Maar dit is expres gedaan omdat het anders verward kon zijn met het cijfer 6 (VI).

Bij elk uur is nog iets extra’s geplaatst, zoals de cyclus van de maan, de zonnencyclus en de dierenriemen. Om 12 uur ’s middags verschijnen in de zijgevel bekende personages uit de nationale en Lierse geschiedenis. In de toren en het naastgelegen paviljoen kun je onder andere de Astronomische Studio met een planetarium en de Wonderklok van Zimmerman bewonderen. Bekijk de website voor openingstijden en prijzen. De Wonderklok werd door Louis Zimmer gebouwd voor de wereldtentoonstelling te Brussel in 1935.

zimmertoren lier

Sint-Gummarus kerk

Hoewel er in Lier meer kerken zijn, wordt de Sint-Gummaruskerk beschouwd als dé kerk van de stad. En als ik in stad ben dan wil ik toch altijd zo’n kerk even van binnen bekijken. Toen men in 1378 in Lier aan de bouw van de Sint-Gummarus kerk begon, wist niemand dat het twee eeuwen zou duren. Dat verklaart de verschillende bouwstijlen. Van onder naar boven bestaat de kerk uit een mix van gotisch, barok en rococo stijl. Toen de houten torenspits afbrandde werd deze vervangen door een koepeldak in rococostijl. Dit is de reden waarom Felix Timmerman de toren de bijnaam ‘De Peperbus’ gaf.

Sint-Gummaruskerk Lier

Gevangenenpoort

Op hetzelfde plein als de Zimmertoren vindt je de Gevangenpoort. In 1375 maakte de Gevangenenpoort deel uit van de stadsmuur (en heette toen Eeckelpoort) Vanaf de 16de eeuw tot 1930 diende deze poort als gevangenis. Hoewel het gebouw in gotische stijl gebouwd is, werden er rond 1728 ook classicistische elementen aangebracht.

gevangenpoort lier

Lierse Kant

De Lierse Kant is een uniek binnen de kantwereld, want het is geen kloskant, maar handborduurwerk op machinaal geweven tule. Met een haakje worden kettingsteken in verschillende diktes katoen op tule geborduurd die op een borduurraam gespannen staat. Dit geeft dan schaduweffecten. Naast deze Lierse kant werd Lier ook wereldbekend met het perleren. Pareltjes en pailletten worden met kettingsteken op tule geborduurd om zo luxueuze handtassen en avondjurken te creëren. Dit wordt nog altijd onderwezen in de Lierse Academie voor Schone Kunsten en in en rondom het begijnhof vindt je verschillende kantverenigingen. In het Liers Centrum voor Textiele Kunsten kun je dit Lierse kant en parelwerk bekijken.

Ben jij wel eens in Lier geweest? Welke van deze bezienswaardigheden in Lier vind jij interessant?

Vind je dit interessant? Pin voor later!

Wil je eens een andere Belgische stad bezoeken dan Antwerpen, Gent of Brussel? Dan is Lier ook een pareltje. Het is geen grote stad, maar heeft wel een aantal mooie bezienswaardigheden. Zo is het begijnhof van Lier erg leuk maar ook de Zimmertoren is prachtig. Lees hier wat de leukste bezienswaardigheden in Lier zijn: www.travelbliss.nl | bezienswaardigheden Lier | Lier tips | stedentrip Belgie | #reistips #Lier #reizen #Belgie #Travelbliss

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

109 Shares
Share
Tweet
Pin109
Share