Top bezienswaardigheden in Krakau met tieners

Krakau is een van de leukste steden die ik de afgelopen tijd bezocht heb. Ik was echt positief verrast door deze Poolse stad. Een prachtige stad met veel historische gebouwen, gezellige restaurantjes, maar waar ook ook veel pijnlijke herinneringen van de Tweede Wereldoorlog te vinden zijn. Met tal van bezienswaardigheden in Krakau is dit een geweldige stad voor een betaalbare stedentrip met tieners.

Bezienswaardigheden in Krakau met tieners

Bezienswaardigheden in Krakau met tieners

Veel prachtige historische gebouwen in Krakau hebben de Tweede Wereldoorlog overleefd. Het is dus heerlijk struinen door de leuke straten en wijken van Krakau. Overal in de stad kom je interessante plekken tegen. Vooral de wijk Kazimierz vond ik helemaal geweldig. Het barst daar van de mooi plekjes en leuke restaurantjes. In Krakau kun je ook meer leren over de Tweede Wereldoorlog en de gruwelen van de Holocaust. Wat zijn interessante bezienswaardigheden in Krakau met tieners?

#1 Plein Rynek Glowny

Meestal begint een bezoek aan Krakau op het prachtige plein Rynek Glowny. Dit is één van de grootste pleinen van Europa. Aan dit enorme plein vindt je een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden zoals de Mariakerk, Adalbertkerk, Raadhuistoren en de Lakenhal. Het plein is een geliefde plek om rond te hangen of te genieten op een heerlijk terrasje. Centraal op het plein staat het monument van Adam Mickiewicz, een grote Poolse dichter en er staat altijd een rij paardenkoetsjes te wachten voor de Mariakerk.

Krakau Tips - Plein Rynek Glowny met Lakenhal en Mariakerk

Bezienswaardigheden Rynek Glowny

De Grote Markt of Rynek Glowny is het bruisende hart van Krakau. Aan dit gigantische plein vind je ook een aantal mooie bezienswaardigheden.

Mariakerk

Deze kerk met de twee ongelijke torens kun je niet missen. Vanuit de hoogste toren blaast nog altijd elk uur de trompetter een kort deuntje.Je kunt de kerk bezichtien als er geen mis is en de toren beklimmen voor een mooi uitzicht.

Lakenhal

Het gebouw zelf is prachtig. In de Lakenhal vindt je een bazaar met allerlei souvenirshops en Poolse kunstnijverheid producten zoals schapenwollen truien, kristalglas en andere producten.

Raadhuistoren

Vroeger bevond zich in de kelder van dit gebouw een gevangenis met een martelkamer. Vanuit de zeventig meter hoge toren heb je een mooi uitzicht over de stad.

#2 Wawel kasteel

Midden in Krakau ligt de Wawel heuvel. Hier is Krakau ontstaan. Op deze heuvel staan het Wawel kasteel en de Wawel kathedraal. Lang was Krakau de hoofdstad van Polen en woonden de Poolse koningen in dit kasteel. Zij werden begraven in de Wawel kathedraal. Toen Warschau de nieuwe hoofdstad werd van Polen verhuisde ook de Koninklijke familie naar Warschau. Nu zitten er meerdere museums in het kasteel. De Wawel heuvel, de binnenplaats van het kasteel en de Wawel kathedraal zijn gratis te bezoeken.

Bezienswaardigheden Krakau - Wawel heuvel met Wawel Kasteel

Een bekende legende is die van de draak die in een grot onder de heuvel woonde. Pas toen de draak verslagen was kon de heuvel bewoond worden. Nog steeds staat er een beeld van een draak onderaan de Wawel heuvel die iedere 5 minuten vuur spuwt. Zijn botten hangen boven de ingang van de kathedraal. Of dit echt de botten van de draak zijn? Ook kun je de grot bezoeken, maar dat is echt een aanfluiting.

#3 Joodse wijk Kazimierz

In de wijk Kazimierz woonde eeuwenlang de Joodse gemeenschap van Krakau. De Tweede Wereldoorlog maakte hier een abdrupt einde aan. De joodse bevolking uit Kazimierz moest verhuizen naar het getto aan de andere kant van de rivier. Kazimierz bleef na de oorlog leeg en verlaten achter en de buurt raakte in verval. Pas toen Steven Spielberg hier de film Schindler’s List opnam, kwam de wijk terug in de belangstelling.

Bezienswaardigheden Krakau - Joodse wijk Kazimierz

En het is ook mijn favoriete wijk in Krakau 😉 Ik heb nog nooit zoveel leuke restaurantjes gezien als in Kazimierz. Nu is dit een levendige wijk en barst van de leuke, betaalbare restaurantjes. Ook tref je overal prachtige street art aan in deze wijk zoals de beschilderde muur op Bartosza 3. De Joodse invloeden zijn nog steeds overal zichtbaar in deze wijk die negen synagoges telt.

Tip: Midden in de wijk vind je het Plac Nowy, waar je voor nog geen twee euro een heerlijke zapiekanka koopt, een soort pizzabroodje. De kinderen hebben het er nog steeds over 😉

#4 Joodse Getto in Podgorze

Aan de overkant van de rivier vind je de wijk Podgórze. In deze wijk zijn veelbezienswaardigheden die aan de Tweede Wereldoorlog herinneren, zoals het oude joodse getto en de fabriek van Oskar Schindler. In de Tweede Wereldoorlog moesten Joden verplicht naar het getto in deze wijk verhuizen. Ze moesten onder zware omstandigheden werken of warden naar concentratiekampen gestuurd. In dit voormalige getto zijn meerdere plekken die herinneren aan de verschrikkelijkheden van het nazi-bewind.

Bezienswaardigheden in Krakau - Joodse Getto in Podgorze

Bezienswaardigheden getto van Krakau

Vooral in de wijk Podgórze vind je veel herinneringen aan de Holocaust en de gruwlijkheden van het nazi-regime. In deze wijk bevond zich het Joodse getto. Wat zijn de interessante bezienswaardigheden in Podgórze?

Heldenplein

Het Heldenplein (Plac Bohaterow Getta) was vroeger het middelpunt van het getto. Op het plein staan lege stoelen als symbol voor de leegte die acterbleef na de ontruiming in maart 1943.

Eagle Apotheek 

Op de hoek van het Heldenplein ligt de oude apotheek van Tadeusz Pankiewicz (Apoteke Pod Orlem). Hij weigerde te verhuizen toen het getto werd opgericht en hielp de inwoners met medicijnen, maar ook door hun waardevolle spullen te verbergen.

Tip: Op maandag kun je de Eagle apotheek gratis bezoeken.

Overblijfselen getto muur

Het getto werd volledig ommuurd zodat de inwoners niet zomaar konden ontsnappen. Een deel van die originele muur staat nog overeind en kun je bekijken in Ulica Lwówska.

Fabriek van Oskar Schindler

De fabriek werd wereldberoemd door Spielbergs film Schindlers’ List. De fabriek is nu een indrukwekkend museum over Schindler, maar het grootste deel van het museum gaat over de stad Krakau onder nazi-bezetting. Een heel indrukwekkend museum waar je gerust een paar uur voor uit kunt trekken. Dit is een van die nezienswardigheden in Krakau die je eigenlijk niet mag missen.

Tip: Op maandag kun je de Schindler Fabriek gratis bezoeken. Wel online reserveren want het aantal gratis tickets is beperkt.

Bezienswaardigheden in Krakau - Fabriek van Schindler

#5 Concentratiekamp Auschwitz vanuit Krakau

Even buiten Krakau vind je wereldberoemde trekpleisters zoals de gigantische zoutmijnen in Wieliczka en het indrukwekkende concentratiekamp Auschwitz Birkenau. Eigenlijk mag een bezoek aan Auschwitz niet ontbreken tijdens een stedentrip Krakau. Auschwitz is een musem en gedenkplaats die ons herinnert aan de Holocast en de misdaden tegen de Joden in de Tweeede Wereldoorlog. Een bezoek aan dit concentratiekamp is erg indrukwekkend en daar wordt je echt even stil van. het is een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Krakau.

Auschwitz bezoeken vanuit Krakau zonder gids - uitstapje vanuit Auschwitz

Praktische Krakau tips

Hieronder nog een aantal praktische tips voor een stedentrip naar Krakau.

Stedentrip Krakau

Er zijn meerdere aanbieders voor een stedentrip naar Krakau zoals Tui of Kras stedentrips.

Accommodatie in Krakau

Er is genoeg keuze aan hotels en appartementen in Krakau. Als je in het centrum verblijft hoef je niet iedere keer met het openbaar vervoer, maar kun je de meeste bezienswaardigheden lopend bereiken.

Vluchten naar Krakau

Krakau is een populaire stedentrip bestemming. Er zijn meerdere vluchten per dag. Kijk voor voordelige tickets op Tix.nl.

Vervoer naar Krakau

De luchthaven ligt slechts 15 kilometer van het centrum. Je kunt met bus lijn 208 naar het centrum. Tickets kun je kopen in de automaten of bij de buschauffeur. Met de trein ben je er sneller en deze rijdt ook frequenter. In 20 minuten sta je op het centrale treinstation van Krakau. Tickets zijn verkrijgbaar bij de ticketautomaat op het perron.

 

Pin voor later

Mooiste bezienswaardigheden in Krakau - www.travelbliss.nl

BewarenBewaren

10 gedachten over “Top bezienswaardigheden in Krakau met tieners

  • 4 juli 2018 om 10:06 am
   Permalink

   Hoi Daphne,

   Dat klopt. Als je denkt aan een citytrip denk je al snel aan steden als Parijs, Londen, Barcelona of Praag. Maar daarom vond ik Krakau ook zo verrassend. Er zijn genoeg interessante bezienswaardigheden in Krakau om je een paar dagen te vermaken in deze stad. En ik had het ook niet verwacht, maar in de wijk Kazimierz zitten ontzettend veel leuke hippe ettentjes waar je goed en goedkoop kunt eten. Het historische centrum van Krakau doet wel een beetje aan Praag denken en heeft een prachtig plein (met leuke terrasjes) en mooie wijken. En naast alle boeiende bezienswaardigheden in Krakau zoals het Wawel kasteel, kerken en museums heb je ook nog veel indrukwekkende bezienswaardigheden in Krakau die herinneren aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de Holocasust. Kortom, Krakau is een aanrader als citytrip!

   Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 3 juli 2018 om 9:36 am
  Permalink

  Krakau staat niet op mijn lijstje eigenlijk, maar ik kan me wel goed voorstellen dat dit een leuke weekendtrip kan zijn. Wie weet!

  Beantwoorden
  • 3 juli 2018 om 10:05 am
   Permalink

   Marlies, zelf ik ben heel enthousiast over Krakau. Het is zo mooi en er zijn prachtige bezienswaardigheden in Krakau. Maar ook gezellige terrasjes en in de wijk Kazimierz vind je zo veel leuke hippe eettentjes, die ook nog heel betaalbaar zijn 😉 En de bezienswaardigheden in Krakau die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog zijn gewoonweg indrukwekkend.

   Beantwoorden
 • 3 juli 2018 om 8:39 am
  Permalink

  Ik vond Krakau ook indrukwekkend, maar ergerde me mateloos aan de vele Polen die graag geld verdienen aan het toerisme, maar die van klant vriendelijkheid nog nooit gehoord hebben…dit is een beleefde manier om uit te drukken dat ik ze meestal bot en onbeschoft vond.

  Beantwoorden
  • 3 juli 2018 om 10:01 am
   Permalink

   De mentaliteit in Oost-Europa is wat anders dan wij gewend zijn en daarom komen die mensen vaak wat norser over, denk ik. Maar die bezienswaardigheden in Krakau…zijn zo mooi! En je vindt ongeloofelijk veel leuke restaurantjes in Krakau. Ik vond het in ieder geval een van de leukste syeden die ik de laatste tijd bezocht heb 😉

   Beantwoorden
 • 3 juli 2018 om 7:18 am
  Permalink

  Polen is best een aardig land! Krakau staat sowieso nog op mijn to-do lijst. Ben zelf al 3x in Polen geweest maar dat was telkens in Wroclaw, ook best een leuke stad.

  Beantwoorden
  • 3 juli 2018 om 10:00 am
   Permalink

   Krakau is een juweeltje. Er is zo veel te zien en doen. En je kunt er heerlijk eten. Ik was verbaasd over alle hippe tentjes en nog lekker gooedkoop ook. Wroclaw heb ik nog nooit bezocht.

   Beantwoorden
 • 3 juli 2018 om 7:13 am
  Permalink

  Wat zit Krakau er gaaf uit! ik ben dol op oude kerken en kastelen in andere landen. als ik ergens ben wil ik dat ook meteen bezoeken. Dit lijkt me een mooie plek voor een steden weekend. liefs laura

  Beantwoorden
  • 3 juli 2018 om 9:57 am
   Permalink

   Hi Laura, Krakau is zeker een aanrader. Echt een verrassend leuke stad waar genoeg te zien en te doen is. De bezienswaardigheden in Krakau zijn echt prachtig…..of indrukwekkend want ook de herinneringen aan de Holocaust zijn in Krakau te vinden. En ik heb nog nooit zoveel leuke hippe eetentjes en kroegen bij elkaar gezien als in Krakau en je kunt er echt voor een prikkie eten!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

209 Shares
Share
Tweet
Pin209
Share