Leukste bezienswaardigheden in Venetie. 10 Tips.

Venetië is uniek en een bijzonder karakteristieke stad met de vele waterwegen. Er zijn genoeg historische bezienswaardigheden in Venetië, maar eigenlijk is het een groot openluchtmuseum. Dat maakt een stedentrip naar Venetië zo populair. De oude straatjes, vele bruggetjes over de kanalen, mooie gondels en prachtige gebouwen maken deze stad zeer fotogeniek. Wat zijn de leukste bezienswaardigheden in Venetië?

bezienswaardigheden in venetie met tieners

Bezienswaardigheden in Venetie

Het historische centrum is grotendeels autovrij omdat de smalle straatjes met de vele bruggen alleen te voet begaanbaar zijn. Het openbaar vervoer gaat over het water. Je neemt hier geen bus, maar een waterbus (vaporetto). Zelfs vanaf het vliegveld kun je met de vaporetto naar het centrum van Venetië. Neem in ieder geval één keer Vaporetto lijn 1 want die voert over de prachtige Canal Grande.

Nadat ik al een paar keer in de zomer in Venetië geweest was, ben ik de laatste keer in de winter geweest.  Begin januari zijn er nog steeds veel toeristen in de stad, maar het is veel minder druk dan in de zomer. En tot een uurtje of vier in de middag is de temperatuur aangenaam om rond te dwalen door de smalle straatjes en langs de bezienswaardigheden in Venetië. Daarna koelt het wel af. Maar voor welk jaargetijde je ook kiest voor een stedentrip naar Venetië, wat zijn leuke bezienswaardigheden in Venetië?

#1 Canal Grande

De Canal Grande is de belangrijkste verkeersader van Venetië en langs dit kanaal zijn ook de mooiste huizen gebouwd. De Canal Grande is eigenlijk de hoofdweg van Venetië. Ook voor de ambulance, politie en vuilnisophaaldienst geldt dat het vervoer per boot gaat in Venetië. De Canal Grande is bijna 4 kilometer lang en tussen de 30 tot 70 meter breed. Het kanaal kronkelt door het centrum van de stad omdat de oorspronkelijk loop van een oude rivier volgt die tussen de moerassige eilandjes slingerde waarop later Venetië werd gebouwd. Vandaar dat Venetië gebouwd is op palen!

bezienswaardigheden in venetie met tieners vaporetto lijn 1 canal grande

#2 Vaporetto Lijn 1 over de Canal Grande

Venetië is natuurlijk bekend om de prachtige gondels. Een gondelritje is echter vrij prijzig. In de winter kun je wat meer afdingen, maar je betaalt al snel tussen de 60 en 80 euro voor zo’n ritje in een gondel. Maar ook als je kiest voor een tochtje in een gondel, dan is de Canal Grande niet het mooiste kanaal om per gondel te doen. Op dit kanaal kun je beter een tochtje met een gewone boot doen of de waterbus nemen. Neem Vaporetto lijn 1 bij het treinstation Santa Lucia en vaar naar het San Marco plein (of omgekeerd). Je vaart dan over de Canal Grande langs veel bezienswaardigheden aan dit kanaal. Je passeert prachtige gebouwen en vaart onder de Railto brug door en kunt uitstappen op het San Marco plein.

Een los kaartje kost 7,50 per persoon en voor 20.00 euro heb je een dagkaart die 24 uur geldig blijft. Als je ook naar een van de eilanden wil, is een dagkaart aan te raden en anders kun je ook gewoon een enkeltje nemen van het station naar San Marco plein (of andersom). Lopend doe je er ongeveer 20 minuten over.

Tip: Wil je toch een ritje in een gondel? Neem dan een traghetto. Dit zijn gondels die je voor een paar euro over het Canal Grande zetten omdat er weinig bruggen over dit kanaal zijn.

leuk om te doen in venetie met tieners vaporetto lijn 1 over canal grande

#3 Rialto brug

Venetië telt meer dan 400 grote en kleinere bruggen. De Rialto brug (Ponte di Rialto) over de Canal Grande is de oudste en meest bekende brug van Venetië. Vroeger lag hier een houten brug, maar toen Venetië een belangrijk handelscentrum werd, is deze vervangen door de stenen Rialto brug. De beste foto van de brug maak je vanaf het water. Op de brug vind je tal van winkeltjes en vlakbij vind je ’s ochtends de Rialto markt waar groente en fruit verkocht worden, maar ook souvenirs en de beroemde vismarkt van Venetië.

 • De versmarkt is iedere dag (behalve zondag) van 7.30 uur tot 13.00 uur.
 • De vismarkt is van 7.30 tot 13.00 uur van dinsdag tot en met zaterdag.

bezienswaardigheden in venetie rialto brug

#4 San Marcoplein

Het San Marcoplein (Piazza San Marco) is het bekendste en belangrijkste plein van Venetië. Maar ook één van de mooiste van de wereld! Het plein is altijd vol toeristen, straatverkopers en duiven. En omdat het plein nauwelijks boven de zeespiegel ligt, staat het vaak onder water. Rondom het plein liggen winkels en cafeetjes. Een drankje op een terrasje op dit plein is heel erg prijzig! Aan het San Marco plein liggen ook een paar van de belangrijkste bezienswaardigheden van Venetië, namelijk de San Marco basiliek, de kloktoren Torro dell’Orologio en het gotische Dogepaleis. Op dit plein staat ook de bijna 100 meter hoge rode bakstenen klokkentoren: Campanile van Venetië.

stedentrip venetie met tieners san marco plein

#5 San Marco Basiliek

De prachtige San Marco basiliek is de grootste kerk van Venetië en zeer zeker de moeite waard om te bezoeken. De basiliek is vaak verbouwd en bestaat uit meerdere bouwstijlen zoals gotische en byzantijnse stijl. De rijkelijk versierde basiliek werd steeds verder verfraaid met schatten die meegenomen werden uit het Oosten. Het interieur is adembenemend met de prachtige marmeren vloeren, fraaie mozaïeken, prachtige koepels en een gouden altaar belegd met edelstenen (Pala d’oro).

Wil je genieten van het uitzicht bovenop de basiliek en een close up van de beroemde bronzen paarden boven de ingang? Dat kan als je een ticket koopt voor het San Marco Museum. Je vindt het museum door de trap te nemen bij de ingang van de basiliek.

 • Je kunt de San Marco basiliek gratis bezoeken als je gepast gekleed bent.
 • Voor het San Marco Museum, het altaar (Pala d’oro) en de schatkamer (Tesoro) betaal je wel entree. Deze kaartjes kun je alleen ter plekken aanschaffen. (San Marco Museum € 5, Pala d’oro € 2, Tesoro € 3)
 • Je kunt alleen de klokkentoren (Campanille) en de skip the line voor de San Marco basiliek van tevoren online reserveren.
 • Check de website van de Sint Marco Basiliek voor actuele prijzen en openingstijden.

Tip: de toegang tot de San Marco basiliek is gratis, maar heb je geen zin om lang in de rij te staan? In de zomer is die wachtrij soms meer dan een uur. Je kunt voor € 3,- een ‘skip the line’ ticket kopen. Je gaat dan langs en andere ingang naar binnen.

bezienswaardigheden in venetie met tieners san marco basiliek

#6 Beklim de Campanile

De klokkentoren (Campanile) zit niet vast aan de San Marco basiliek, maar staat los op het San Marco plein. Je herkent de uit rode bakstenen opgetrokken toren al van ver. De bijna 100 meter hoge klokkentoren is het hoogste gebouw van Venetië. Deze toren kun je beklimmen en van bovenaf heb je een schitterende uitzicht over het San Marco plein en de rest van Venetië. Het is wel aan te raden om je tickets van tevoren online te reserveren. Je betaalt dan iets meer, maar dan sta je geen uren te wachten.

bezienswaardigheden in venetie met tieners san marco plein

#7 Dogepaleis

Ook het enorme gotische Dogepaleis (Palazzo Ducale) dat naast de San Marco basiliek ligt, bevat veel Oosterse invloeden. Het enorme Dogepaleis was destijds het woon- en werkpaleis van de doge (leider die regeerde over Venetie). Hier werden politieke beslissingen genomen en in het paleis huisvestte ook een aantal politieke instituten en vergaderzalen. Ook vonnissen werden er uitgesproken waarna je meteen naar de kerkers gevoerd werd.

Het Dogepaleis is aan de achterkant verbonden met de voormalige gevangenis via de beroemde Brug der Zuchten (Ponte dei Sospiri). Het interieur van het Dogepaleis is rijkelijk versierd met beelden, schilderijen en veel bladgoud. Het beroemde werk ‘Het Paradijs’ van Tintoretto beslaat de hele oostelijke muur van de Sala del Maggior Consiglio. Het is bijna 8 meter hoog en maar liefst 25 meter breed! Het is het grootste schilderij dat ooit vervaardigd is.

bezienswaardigheden in venetie met tieners - dogepaleis

Een rondleiding door het Dogepaleis kost voor volwassenen rond de € 20 (kinderen en studenten krijgen korting). De rondleiding duurt iets meer dan een uur en is zeker de moeite waard. Je komt door geheime gangetjes, in prachtige zalen en over de brug der zuchten voordat je afdaalt in de donkere kerkers. Na de rondleiding mag je nog op eigen gelegenheid rondkijken.

 • Een rondleiding door het Dogepaleis kost voor volwassenen € 20.
 • Kinderen en studenten krijgen korting.
 • Kijk voor actuele prijzen en openingstijden op de website van het Dogepaleis.

wat te doen in venetie met tieners - dogepaleis

#8 Torre dell’Orologio

De vijfhonderd jaar oude kloktoren van Venetië is ook een echte blikvanger op het San Marco plein. De Torre dell’Orologio heeft een blauwe wijzerplaat met Romeinse cijfers met eromheen de tekens van de dierenriem en de fasen van de maan. De astronomische klok geeft niet alleen de tijd aan, maar ook de verschillende fasen van de maan en de beweging van de zon langs alle sterrenbeelden. Naast de klok staan twee bronzen beelden en eronder een beeld van een leeuw (het symbool van Venetië). De twee bronzen klokkenluiders slaan de hele uren. Op speciale dagen als Driekoningen of Hemelvaart verschijnen een engel of de drie koningen uit de klok die een groet brengen aan het beeld van Maria op de klokkentoren. Deze figuren kun je de rest van het jaar alleen bewonderen als je de klokkentoren bezoekt. Ook vanaf deze toren heb je een mooi uitzicht. Wel tijdig reserveren.

dingen om te doen in venetie met tieners - Torre dell’Orologio

#9 Cannaregio met de joodse wijk

Het stadsdeel Cannaregio staat bekend als de meest authentieke buurt van Venetië. Deze wijk dankt zijn naam aan het kanaal van Canneregio. Via dit kanaal kwamen vroeger toeristen Venetië binnen. Tot dit stadsdeel behoort ook de wijk Ghetto, wat de oude Joodse wijk is. Deze wijk is in drie delen opgesplitst, en de namen zijn wat verwarrend. Ghetto Nove (dit is het oudste gedeelte!), Ghetto Vechio (nieuw) en Ghetto Nuovissimo (nieuwste deel). Van de nog vijf overgebleven synagogen zijn er inmiddels drie een museum.

bezienswaardigheden venetie met tieners - joodse wijk

#10 San Giorgio Maggiore

Het mooiste uitzicht op Venetië heb je misschien wel vanaf het eiland San Giorgio. Dit eiland bereik je met vaporetto lijn 2. Hier kun je met een lift 70 meter omhoog naar het uitkijkplatform van de Campanile (klokkentoren) van de San Giorgio Maggiorekerk. Vanaf hier heb je een schitterend zicht op de skyline van het historische centrum met het San Marco plein, het Dogepaleis, het Canal Grande en de vele torens, daken, palazzi, bruggen en kanalen van Venetië. De kerk zelf is ook de moeite waard om te bezichtigen. Hier kun je onder andere twee reusachtige kunstwerken van Tintoretto bewonderen. Op het eiland is verder niet veel te doen waardoor je hoogstwaarschijnlijk binnen de tijdsduur van 75 minuten (de geldigheid van je vaporetto kaartje) terug kunt naar het San Marco Plein.

 • De toegang tot de San Giorgio Maggiore kerk is gratis.
 • Voor de klokkentoren betaal je €6.
 • Kijk hier voor actuele prijzen en openingstijden.

bezienswaardigheden venetie met tieners - San Giorgio Maggiore

Praktische tips stedentrip Venetie

Vervoer in Venetië

Het historische centrum is grotendeels autovrij omdat de smalle straatjes met de vele bruggen alleen te voet begaanbaar zijn. Het startpunt voor de meeste mensen is Piazzale Roma met het bus- en treinstation. Venetië is gebouwd op kleine eilandjes. De Vrijheidsbrug (Ponte della Libertà) is de toegangsweg die de stad verbindt met het vaste land van Italië. Je komt dan aan op Piazzale Roma en vandaar moet je te voet of per vaporetto verder.

Het openbaar vervoer gaat over het water. Je neemt in Venetië geen bus, maar een waterbus (vaporetto). Zelfs vanaf het vliegveld kun je met de vaporetto naar het centrum van Venetië. Hiervoor moet je wel een apart kaartje kopen. Houd er ook rekening mee dat je met je bagage naar de Darsena Docks moet lopen en de rit als snel een uur duurt. Met de bus ben je in 20 minuten van de luchthaven bij Piazzale Roma.

praktische tips stedentrip venetie

Er zijn dag- en meerdaagse kaarten te koop waarmee je onbeperkt gebruik kan maken van de Vaporetto. In het oude centrum kun je alles te voet doen, maar neem in ieder geval één keer Vaporetto lijn 1 want die voert over de prachtige Canal Grande. Je vaart onder de Rialto Brug door en kunt uitstappen (of opstappen) bij het San Marco plein.

Wil je ook naar de eilanden Burano met de prachtige gekleurde huizen of Murrano bekend van de glasblazers dan is het voordeliger om een dagkaart te kopen die 24 uur geldig blijft. Lees hier meer over de tarieven voor de vaporetto.

Vluchten naar Venetië

Venetië Airport is vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Marco Polo. En vliegen meerdere maatschappijen naar Venetië. Hierboven heb ik al beschreven hoe je van de luchthaven naar Venetië reist. Kijk voor voordelige vluchten op Skyscanner of Tix.nl.

Overnachten in Venetië

Je kunt in het centrum van Venetië overnachten in een hotel, appartement of B&B. Maar als je hotel niet strategisch ligt dan loop je een eind met je bagage door het centrum. Wij hadden een appartement buiten de oude stad, in Mestre. Mestre hoort bij Venetië maar ligt op het vasteland. Met de bus sta je voor €1,50 binnen 15 minuten bij het station. En als je een dagkaart hebt voor de Vaparetto van vervoersbedrijf ACTV, dan is deze ook geldig op de bussen tussen Piazzale Rome en Mestre. Dat is zeker handig als je met de auto bent omdat parkeren duur is bij het oude centrum van Venetië.

Stedentrips naar Venetië

Er zijn meerdere aanbieders voor een stedentrip naar Venetië zoals Tui of Kras stedentrips.

 

Pin voor later

De 10 mooiste plekken in Venetie | www.travelbliss.nl

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

10 gedachten over “Leukste bezienswaardigheden in Venetie. 10 Tips.

 • 19 februari 2019 om 6:51 am
  Permalink

  Ik was er jaren geleden jammer genoeg maar een dagje. Moet dringend terug!!

  Beantwoorden
  • 19 februari 2019 om 7:09 am
   Permalink

   Dan heb je in ieder geval al een indruk van de prachtige bezienswaardigheden in Venetië 😉

   Beantwoorden
 • 19 februari 2019 om 5:44 am
  Permalink

  Ik ga dit jaar voor het eerst heen ik ben zo benieuwd, en de foto’s maken het nog leuker om er naar uit te kijken …

  Beantwoorden
  • 19 februari 2019 om 7:05 am
   Permalink

   Wat leuk! Venetië is zo mooi dus dan heb je een leuke trip om naar uit te kijken.

   Beantwoorden
 • 18 februari 2019 om 9:25 am
  Permalink

  Venetië is prachtig! Ben er zelf ook geweest en zou er zo weer terug willen! Italië is een absoluut mooi land met heerlijk eten!💕

  Beantwoorden
  • 18 februari 2019 om 10:21 am
   Permalink

   Venetië is zeker een bijzondere stad en je kunt inderdaad heerlijk eten in Italië. Ben zelf nu al een aantal keer in deze stad geweest, maar zou ook zo weer terug gaan want er zijn zoveel mooie bezienswaardigheden in Venetië 😉

   Beantwoorden
 • 17 juni 2018 om 5:52 pm
  Permalink

  Venetië is echt heel mooi! Met de 3 dagen bootpas diverse eilanden bezocht . Glas en kant eilanden erg leuk. Wij stonden op een camping met camper 10 min lopen van de boot.

  Beantwoorden
 • 15 juni 2018 om 9:45 pm
  Permalink

  Venetië staat al zo lang op mijn lijst! Moest ik er ooit geraken, komen deze tips alvast van pas… Het ziet er in ieder geval al prachtig uit op foto!

  Beantwoorden
  • 17 juni 2018 om 8:51 am
   Permalink

   Venetië is echt een aanrader dus ik hoop dat je de stad een keertje bezoekt.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

930 Shares
Share
Tweet
Pin930
Share