Bezienswaardigheden in Moskou

Moskou is de grootste en belangrijkste stad van Rusland. Deze stad spreekt bij velen tot de verbeelding omdat het lange tijd het centrum was van het communistische Oostblok. Ook ik wilde deze stad al lang bezoeken. Het was ook super om zelf op het immense rode plein te lopen en het Kremlin te bezoeken. Zelf had ik trouwens niet zoveel prachtige gebouwen verwacht in Rusland. In dit artikel deel ik de mooiste bezienswaardigheden in Moskou met je. Wat moet je zeker zien en doen in Moskou?

bezienswaardigheden in moskou - het rode plein

Moskou is een typisch Russische stad. Heel anders dan St. Petersburg. De mensen zijn nors en ik heb niemand zien lachen 😉 In het centrum zie je alleen maar brede statige straten en prachtige gebouwen en merk je niks van de armoede. Dure winkels, dure auto’s en veel pracht en praal. Rusland kent tegenwoordig dan ook veel miljonairs. In het centrum vind je de mooiste bezienswaardigheden in Moskou die een bezoek aan deze stad zeker de moeite waard maken.

Bezienswaardigheden in Moskou

Het Rode Plein, de Basiliuskathedraal, het Kremlin, het warenhuis Gum, het graf van de onbekende soldaat, het mausoleum van Lenin… je vindt alle bezienswaardigheden in Moskou op één plek! In Moskou liggen de meeste belangrijke bezienswaardigheden dicht bij elkaar dus die kun je gewoon te voet bekijken. Maar de metro in Moskou is een bezienswaardigheid op zich dus ga zeker met de metro in Moskou en bwonder de prachtige metrostations.

#1 Rode Plein Moskou

Het is heel indrukwekkend om op het enorme Rode Plein te staan. Dit Rode Plein (Krasnaja Plosjtsjad) is het beroemdste plein van Rusland. Dit centrale plein van Moskou en een goed startpunt om de bezienswaardigheden in Moskou te bekijken. Aan de zuidkant staat de prachtige Basiliuskathedraal met de vrolijk gekleurde koepels. Aan de noordkant het nationaal historisch museum. Aan de oostkant zie je de muren van het Kremlin en het Mausoleum van Lenin. De westkant wordt gevormd door het bekende warenhuis Gum.De naam Rode Plein: komt niet van de kleur van het communisme, maar van het woord krasnaja, dat ‘mooi’ en ‘rood’ betekent.

Tip: bekijk het plein ook in de avond als het sprookjesachtig verlicht is.

bezienswaardigheden in moskou - rode plein

#2 Basiliuskathedraal

De Basiliuskathedraal of Pokrovkathedraal is de blikvanger van het Rode Plein. De kathedraal werd tussen 1555 en 1560 gebouwd in opdracht van Ivan IV (Ivan de Verschrikkelijke). Het gebouw is een wirwar van koepels en torentjes. De acht oogverblindende torens zijn een eerbetoon aan de veldtocht van Ivan tegen de Mongolen. Jammer genoeg is de binnenkant van de kathedraal behoorlijk vervallen en is lang niet zo indrukwekkend als de buitenkant. Er gaat een gerucht dat Ivan de architect van het bouwwerk Postnik Jokolev de ogen uit liet steken zodat hij nooit meer zoiets moois als dit bouwwerk zou kunnen maken.

bezienswaardigheden in moskou - Basiliuskathedraal

#3 Kremlin Moskou

Het Kremlin is een enorm complex met paleizen, kathedralen, parlementsgebouwen, parken, museums, een theater en een enor congresgebouw. In totaal omvat het Kremlin een gebied van maar liefst 28 hectare dat volledig ommuurd is. De muur met de vele torens is meer dan twee kilometer lang. De naam is afgeleid van het Russische woord ‘kreml’, oftewel ‘versterkte stadsvesting’. Het Kremlin is nog steeds de zetel van de Russische regering en om die reden is ook niet het hele complex vrij toegankelijk voor bezoekers. Maar het Kremlin is zeker één van de bezienswaardigheden in Moskou die je niet mag overslaan. Vooral het gedeelte met de vele kerken is toegankelijk voor het publiek en deze kerken zijn prachtig om te zien. Wel even aanschuiven in de enorme rij voor de kaartverkoop.

bezienswaardigheden moskou - kremlin

#4 Lenin Mausoleum

Voor de muren van het Kremlin staat het sobere Lenin Mausoleum. Hier ligt het gebalsemde lichaam van Lenin in een glazen sacrofaag. Ook Stalin werd hier na zijn dood in 1953 bijgezet. Chroesjtsjov liet het lichaam van Stalin verplaatsen naar de muur van het Kremlin bij de blauwe dennen achter het mausoleum. Daar ligt hij samen met velen andere bekende communistische functionarissen. In het Mausoleum mag je absoluut niet fotograferen. Je kunt het Mausoleum bezoeken op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur ’s middags.

bezienswaardigheden in moskou - Lenin Mausoleum

#5 Historisch Museum

Het historisch museum (Istoritsjeski moezej) is een uit donkerrode bakstenen opgetrokken gebouw. In dit museum kom je meer te weten over de geschiedenis van Rusland. Aan de voorkant van het historisch museum, op Manezjnaja Plosjtsjad, vind je een beeld van een held uit de Russische geschiedenis, maarschalk Georgij Zjoekov. Hij speelde een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Russen. Naast het historisch museum vind je een koperkleurige plaat in het wegdek. Alle afstanden in Rusland worden gemeten vanaf deze plaat. Wanneer je op deze plaat staat en je gooit een muntstuk over je schouder naar achteren, dan mag je een wens doen die mogelijk uitkomt.

bezienswaardigheden in moskou - historisch museum

#6 Warenhuis Gum

Gum is een ontzettend groots en luxe warenhuis van internationale allure. Het is leuk om door dit indrukwekkend gebouw met een prachtige glazen overkapping te lopen. Het enorme complex met meer dan 150 winkels bestaat uit verschillende passages die onderling verbonden zijn door bruggen en galerijen. In het warenhuis vind je ook prachtige fonteinen. GUM is een algemene benaming in het Russisch en staat voor Universele Staats Winkel. Oorspronkelijk stond hier een oud handelsgebouw maar dat werd in 1888 volledig verbouwd. In 1952 werd het gebouw na een restauratie heropend als staatswinkel.

bezienswaardigheden in moskou - GUM warenhuis

#7 Alexanderpark

Vanaf het historisch museum loop je dit park zo binnen. Via een prachtige toegangspoort kom je in de Alexandertuin. Deze werd in 1821 geopend om de overwinning van Rusland op Napoleon te vieren een paar jaar eerder. Daar moets eerst nog een rivier voor omgelegd worden 😉 In dit park vind je veel standbeelden en prachtige fonteinen. Maar het meest bekende is het Graf van de Onbekende Soldaat. De vlam op het graf brandt voor alle Russen die de dood vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het wisselen van de wacht bij het graf van de onbekende soldaat is leuk met de marcherende soldaten.Naast het graf zie je een tiental donkerrode blokken, met daarin de aarde van de steden die tijdens de oorlog het meest hebben geleden. Het is een gewoonte in Moskou dat bruidsparen alvorens te gaan trouwen bloemen leggen bij dit monument. 

bezienswaardigheden moskou - Alexanderpark

#8 Bolsjojtheater

Ook het Bolsjojtheater ligt vlakbij het rode plein. Het Bolsjoj theater is het belangrijkste theater van Moskou. Hier worden vooral ballet en opera voorstellingen gegeven. In dit luxe theater zijn maar liefst 2.500 plaatsen en 120 loges aanwezig. De buitenzijde van het theater is prachtig. De voorkant is voorzien van enorme zuilen. Op het dak boven de ingang staat een vierspan uit de antieke paardensport: quadrige. Zowel het Bolsjoj theater als de vierspan staan afgebeeld op het 100 roebel bankbiljet van Rusland. Bolsjoj betekent in het Russisch ‘groot’. Het is dus eigenlijk “Groot Theater” dit in tegenstelling tot het “kleine theater” waar men vooral toneelvoorstellingen kan bekijken. Deze werden vroeger toch als minderwaardig gezien ten opzichte van opera en ballet.

bezienswaardigheden in moskou - Bolsjojtheater

#9 Arbatskaja

De autovrije Oelitsa Arbat is een van de beroemdste straten van Moskou. Deze straat ligt ook vlakbij het rode plein maar zelf vond ik hier niet veel aan. Aan deze straat vind je wat restarantjes en een paar cafes. Dit zou een bruisende straat moeten zijn met leuke winkeltjes en veel muziekanten en andere artiesten die hier hun kunsten vertonen, maar daar heb ik weining van gezien.

Tip: Ga naar het Detsky Mir (Central Children’s Store) een enorme warenhuis voor kinderen waar je vanaf het dak een mooi uitzicht het over de stad. Adres: Teatral’nyy Proyezd, 5/1 in Moskou.

bezienswaardigheden moskou - uitzicht Detsky Mir - uitzicht Central Children’s Store

 

#10 Christus Verlosserkathedraal

De Christus Verlosserkathedraal is de grootste Russisch-orthodoxe kerk ter wereld. Deze enorme kerk met de gouden koepels staat niet ver van het Kremlin op de plek waar eerder een kerk stond maar die tijdens het bewind van Stalin afgebroken werd. Hij wilde er een gigantisch communistisch gebouw neerzetten, maar die plannen gingen niet door en het werd een groot zwembad. Met de val van het communisme werd religie snel weer in eren hersteld in Rusland. Boris Jeltsin verleende in 1990 toestemming om een nieuwe kathedraal naar het oude ontwerp te bouwen op dezelfde locatie.De huidige Christus-Verlosserkerk werd gebouwd voor Moskou 850ste verjaardag in 1997. De kathedraal kreeg dezelfde vorm als de oorspronkelijke kerk.

bezienswaardigheden in moskou - Christus Verlosserkathedraal

Praktische tips Moskou

Hieronder nog een aantal praktische tips voor een stedentrip naar Moskou.

Stedentrip Moskou
 • Er zijn meerdere aanbieders voor een stedentrip naar Moskou zoals Tui of Kras stedentrips.
 • Natuurlijk kun je ook zelf een vlucht boeken. Kijk voor goedkope tickets op Skyscanner of Tix.nl.
 • Er is genoeg keuze aan accommodaties in Sint Petersburg. Een hotel boek je gemakkelijk op Booking.com.

Vervoer in Moskou

De metro in Moskou is de makkelijkste manier om bij de verschillende bezienswaardigheden te komen. De benamingen worden alleen in het Russisch weergegeven dus zorg dat je ook een kaart of overzicht hebt met de Engelse benaming. Een kaartje kost ongeveer 70 cent en kun je gewoon in de apparaten kopen.

Pin voor later

Top bezienswaardigheden in Moskou. Deze 10 bezienswaardigheden mag je absoluut niet missen tijdens een stedentrip naar Moskou | www.travelbliss.nl


BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

8 gedachten over “Bezienswaardigheden in Moskou

 • 23 maart 2019 om 9:25 am
  Permalink

  Leuk om te lezen. Hoewel Rusland me niet heel erg trekt, lijkt het me toch gaaf om eens te bezoeken.. die gebouwen zien er prachtig uit!

  Beantwoorden
  • 23 maart 2019 om 10:36 am
   Permalink

   Zelf ben ik alleen in Moskou en Sint Petersburg geweest en die steden zijn echt wel de moeite waard. De gebouwen zijn oogverblindend mooi en ik heb nog nooit zoveel pracht en praal bij elkaar gezien 😉

   Beantwoorden
 • 22 maart 2019 om 9:37 am
  Permalink

  Wat een leuk artikel. Ik zocht niet meteen naar informatie over Rusland, maar ik ben zeker wel verrast. Het Kremlin ken ik natuurlijk, maar ik heb er nooit echt een beeld bij gehad. Dankjewel.

  Beantwoorden
  • 22 maart 2019 om 4:17 pm
   Permalink

   Graag gedaan. En Rusland is heel bijzonder om een keer te bezoeken. Ik heb nog nooit zoveel indrukwekkende kerken, museums en andere bezienswaardigheden bij elkaar gezien. Echt een aanrader dus om je er een keer in te verdiepen!

   Beantwoorden
 • 21 maart 2019 om 9:04 am
  Permalink

  Deze dingen staan allemaal op m’n lijstje om te bekijken! Ik wil ooit wel eens St-Petersburg & Moskou combineren, maar het is niet altijd even evident om er te raken (met ingangsvisa + inreisdocumenten enzo..) dus voorlopig is het er nog niet van gekomen.

  Beantwoorden
  • 21 maart 2019 om 9:23 am
   Permalink

   Zelf heb ik ook een combinatie gedaan van Moskou en St. Petersburg! Dat is een hele leuke combinatie en die twee steden zijn zo verschillend. Tegenwoordig is het niet zo heel lastig meer om een issue te krijgen en je kunt altijd met een groepsreis mee 😉

   Beantwoorden
 • 3 juli 2018 om 6:58 am
  Permalink

  Wat een goede tips. Eigenlijk denk ik nooit zo aan Rusland maar als ik dan nu die beelden op tv zie van het WK denk ik wel, wat een prachtig land.

  Beantwoorden
  • 3 juli 2018 om 9:54 am
   Permalink

   Hi Lodi,

   Ik vond Rusland zo mooi! Als je daar museums, kerken of kastelen bezoekt dan stellen deze in veel andere landen nog maar weinig voor. Je gaat er niet heen voor de gezelligheid, alhoewel in Sint Petersburg wel leuke terrasjes zijn, maar het is heel indrukwekkend dus ik kan een stedentrip naar Moskou en Sint Petersburg echt aanbevelen.

   Liefs, Maaike

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

541 Shares
Share54
Tweet
Pin487
Share