Wat zien en doen in verrassend Mechelen?

Als je een stedentrip overweegt naar een Belgische stad denk je waarschijnlijk niet direct aan middelgrote stad als Mechelen. De meeste mensen kiezen eerder voor Antwerpen of Brussel. Toch zijn er genoeg leuke bezienswaardigheden in Mechelen. Ik was positief verrast toen ik de stad Mechelen bezocht en inmiddels ben ik er al meerdere keren geweest. Mechelen heeft een prachtige historische binnenstad en gezellige terrasjes.

bezienswaardigheden in Mechelen: stadhuis

Bezienswaardigheden in Mechelen

Vroeger ging ik vooral naar Mechelen voor de dierentuin Planckendael of voor het wetenschap- en technologiemuseum Technopolis. Technopolis is trouwens ook echt een aanrader en persoonlijk vind ik het leuker dan Nemo in Amsterdam. In het centrum van Mechelen kwam ik eigenlijk niet.

Tegenwoordig ga ik naar Mechelen voor het historische centrum en de gezellige terrasjes op de Grote Markt of Vismarkt. De stad is niet heel groot maar er is genoeg te zien en doen om je een weekend te vermaken. Welke bezienswaardigheden in Mechelen zijn leuk om te bekijken?

#1 Grote Markt

De Grote Markt in Mechelen is het ontmoetingspunt van Mechelen. Dat zie je aan de vele terrassen op de Grote Markt. Regelmatig zijn er allerlei evenementen en festivals op dit plein. De gebouwen rondom het plein dateren uit verschillende tijdperken en je ziet dan ook allerlei bouwstijlen. Het meest opvallende is het stadhuis dat uit 3 verschillende gebouwen bestaat: het Paleis van de Grote Raad, het belfort en de lakenhal.

bezienswaardigheden in Mechelen grote markt

#2 Groot Begijnhof

Het Groot Begijnhof van Mechelen staat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het Begijnhof stamt uit de 16e eeuw. Vroeger woonden hier vrouwelijke gelovigen die hun leven wilden wijden aan de kerk, maar niet toegelaten werden in kloosters. Ze vormden een aparte gemeenschap met een eigen bakkerij, brouwerij, verpleeghuis en kerk. Nog steeds ademen de kleine straatjes van het Begijnhof rust uit. Tegenwoordig zijn de huizen privébezit en wonen hier gezinnen.

#3 Vismarkt

De Vismarkt is een klein, maar knus pleintje aan de rivier de Dijle. Vroeger werd hier de vismarkt gehouden, maar nu is het een hip pleintje waar de inwoners van Mechelen graag vertoeven. Je vindt hier leuke terrassen en gezellige restaurantjes en cafés. En de oude panden op dit plein hebben prachtige gevels. Als je op een terrasje zit, heb je dus aan alle kanten een prachtig uitzicht!

#4 Historische Kerken

In Mechelen vind je maar liefst acht historische kerken, die stuk voor stuk architectonische hoogstandjes zijn. De Sint-Romboutskathedraal, de Begijnhofkerk, de Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaalkerk, de Onze-Lieve-Vrouw-Over-De-Dijlekerk, de Onze-Lieve-Vrouw-Van-Hanswijkbasiliek, de Sint-Janskerk, de Sint-Katelijkekerk en de Sint-Pieter-en-Paulkerk. Het is dan ook niet gek dat Mechelen wel eens dé kerkenstad van Vlaanderen wordt genoemd. Je kunt alle kerken gratis van binnen bezichtigen.

bezienswaardigheden in Mechelen historische kerken

#5 Sint-Romboutstoren

Wil je Mechelen van boven bewonderen? Dan kun je de Sint-Romboutstoren beklimmen. De toren is 97 meter hoog en op de top bevindt zich een moderne glazen skywalk. Het is met 538 treden wel een flinke klim, maar tijdens de tocht omhoog kun je enkele stops maken in verschillende kamers zoals de beiaardkamer, klokkenkamer of kraankamer. Zo kun je even op adem komen en leer je meer over de geschiedenis van de toren die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. De Sint-Romboutstoren is dagelijks van 13.00 tot 18.00 uur te bezoeken. En op zaterdag al vanaf 10.00 uur. Bekijk de actuele openingstijden en prijzen op de website van de Sint-Romboutstoren.

#6 Dijlepad

Heb je weleens willen wandelen over het water? Dat kan! In Mechelen kun je wandelen over het drijvende Dijlepad. Dit pad is gemaakt op de rivier de Dijle. Het lijkt wel een hele lange steiger. Het Dijlepad start bij de vismarkt en je kunt wandelen tot de Kruidtuin (of andersom). Je loopt langs prachtige oude panden en supermoderne lofts die aan de rivier de Dijle liggen.

bezienswaardigheden in Mechelen dijlepad

#7 Brouwerij Het Anker

In het Groot Begijnhof ligt bierbrouwerij Het Anker. Deze brouwerij stamt uit 1369 en is één van de oudste brouwerijen van België, het land van bier bij uitstek. Het beroemdste bier dat hier gebrouwen wordt is Gouden Carolus Classic dat erg geliefd was door keizer Karel. Bezoek de brouwerij en volg een rondleiding om alles te weten te komen over de Mechelse biersoorten. Sluit je rondleiding af met een echt Mechels biertje. De brouwerij is op maandag gesloten. Op alle andere dagen is de brouwerij te bezoeken op vaste tijdstippen. Bekijk de actuele openingstijden en prijzen op de website van de Brouwerij Het Anker.

#8 Kazerne Dossin

Er wordt wel eens beweerd dat dit één van de mooiste museums van België is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Kazerne Dossin gebruikt als verzamelplaats voor de deportatie van Joden en zigeuners. Nu is het een museum en herinneringscentrum om aandacht te geven aan de holocaust gekoppeld aan thema’s als racisme en mensenrechten. Dit museum is trouwens iedere woensdag gesloten. Bekijk de actuele openingstijden en prijzen op de website van Kazerne Dossin.

Stedentrips

Praktische informatie stedentrip Mechelen

Parkeren Mechelen

Op het Douaneplein kun je iedere dag gratis parkeren. Deze parking ligt op een kwartiertje lopen van het centrum. Volg de monumentenroute en je kunt meteen beginnen met sightseeing langs de bezienswaardigheden in Mechelen. Op zaterdag kun je tussen 09.00 en 19.00 uur ook gebruik maken van een gratis shuttle bus die je naar de Grote Markt brengt.

Daarnaast zijn er nog een aantal parkings die gratis zijn in de weekenden en op feestdagen. Op zondag is het in de hele stad gratis parkeren. Kijk voor meer informatie over parkeren in Mechelen op de website van de stad Mechelen.

Overnachten

Wil je rustig genieten van alle mooie bezienswaardigheden in Mechelen? Plan dan een weekendje Mechelen. Er zijn genoeg accommodaties in Mechelen. Kies voor een hotel, B&B of appartement.

 

Pin voor later

8X zien en doen in verrassend leuk Mechelen tijdens een weekendje of stedentrip naar Mechelen | www.travelbliss.nl

4 gedachten over “Wat zien en doen in verrassend Mechelen?

 • 6 juni 2018 om 8:52 am
  Permalink

  Mechelen zou inderdaad niet in mijn hoofd opkomen als leuke stad om te bezoeken, maar je hebt mijn beeld veranderd.

  Beantwoorden
  • 6 juni 2018 om 4:19 pm
   Permalink

   Wat leuk om te horen, Felice! Ja het is echt een aanrader om hier eens een dagje of een weekendje heen te gaan.

   Beantwoorden
 • 4 juni 2018 om 11:31 am
  Permalink

  Tot nu toe ben ik nog maar alleen in Mechelen geweest met de kerstmarkt. Dat was zo leuk dat we nu graag hier een dagje heen willen als stedentripje. Bedankt voor je tips! Heb gelijk de leukste dingen opgeschreven op het lijstje.

  Beantwoorden
  • 4 juni 2018 om 10:07 pm
   Permalink

   Mechelen is echt een toffe stad. Ik was helemaal verbaasd. Eerder gingen we vaak naar Antwerpen maar nu dus ook regelmatig naar Mechelen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

546 Shares
Share261
Tweet
Pin285
Share