Edinburgh tips: 10x zien en doen in Edinburgh

Edinburgh stond al lang heel hoog op mijn verlanglijstje voor een citytrip. Ik hoorde alleen maar lovende verhalen over Edinburgh dus werd het hoog tijd om deze stad zelf eens te bezoeken. Er is genoeg te zien en doen en de leukste bezienswaardigheden in Edinburgh heb ik hier voor je op een rijtje gezet. Zelf was ik er maar twee dagen, en dat is eigenlijk veel tekort voor deze Schotse stad.

bezienswaardigheden in Edinburgh - grass market

Leukste bezienswaardigheden in Edinburgh

Edinburgh is niet zo heel groot en het is goed mogelijk om de stad te voet te doen. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in het historische centrum, aan of vlakbij de Royal Mile. De Royal Mile vormt het hart van historisch Edinburgh. Wat zijn de leukste bezienswaardigheden in Edinburgh tijdens een korte stedentrip?

#1 Edinburg Castle

Bovenop Castle Hill ligt Edinburgh Castle. Dit is dé bekendste bezienswaardigheid in Edinburgh. Hier kun je de Stone of Destiny en de kroonjuwelen van Schotland bewonderen. Binnen de muren van het kasteel vind je ook het oudste gebouw van Schotland, namelijk St Margaret’s Chapel uit de 12e eeuw. Iedere dag, behalve op zondag, wordt om klokslag 13.00 uur nog steeds het kanon de ‘One o’Clock Gun’ afgevuurd. Doordat het kasteel op een heuvel ligt, heb je vanaf Edinburgh Castle een prachtig uitzicht over de stad. Maar ik hoor veel wisselende verhalen over een bezoek. Zelf vind ik het ook vrij prijzig voor wat er te zien is. Ik vond het niet echt heel bijzonder. Bezoek in ieder geval de buitenkant van het kasteel en geniet van het uitzicht.

bezienswaardigheden Edinburgh Royal Mile - Edinburgh Castle

#2 Royal Mile

Meestal begint een bezoek aan Edinburgh op de Royal Mile. Dit is de belangrijkste straat van het oude centrum van Edinburgh en moet je gewoon gezien hebben tijdens een stedentrip naar Edinburgh. De straat loopt van Edinburgh Castle tot Holyrood Palace en is een Schotse mijl lang. Vandaar de naam: Royal Mile. In deze straat vind je veel toeristische winkels en een groot aantal bezienswaardigheden zoals de St. Giles’ Cathedral, City Chambers en een aantal museums. Daarnaast zie je hier ook veel kleine smalle steegjes, de zogenaamde ‘closes’. De bekendste close is The Real Mary King’s Close. Dit ondergrondse gangenstelsel kun je met een rondleiding bezoeken. Bekijk hier alle leuke dingen om te zien en doen op de Royal Mile.

bezienswaardigheden in Edinburgh - Royal Mile

#3 Carlton Hill

Calton Hill is een honderd meter hoge heuvel midden in het historische centrum van Edinburgh. Via trappen schuin tegenover St. Andrews House op Regent Road kom je op Carlton Hill. Vanaf deze heuvel heb je een fantastisch uitzicht over heel Edinburgh. Op de heuvel zelf staan ook een aantal bijzondere historische monumenten die geïnspireerd zijn op klassieke Griekse gebouwen. Aan die bouwwerken dankt Edinburgh de bijnaam ‘Athene van het noorden’. Je vind hier o.a het National Monument (wat een soort replica van het Parthenon in Athene had moeten worden), het monument voor de schrijver en filosoof Dugald Stewart en het Nelson Monument. De tijdbal bovenop het Nelson Monument is afgestemd op de ‘One o’clock gun’ van Edinburgh Castle. Als dit kanon om 13:00 uur wordt afgevuurd, zakt de tijdbal naar beneden.

bezienswaardigheden in Edinburgh - Carlton Hill

#4 Greyfriars Kirkyard

In het oude centrum vind je meerdere begraafplaatsen die je kunt bezoeken. De bekendste en mooiste is Greyfriars Kirkyard. Dit is een oude begraafplaats waar de huizen pal tegen de grafstenen aan gebouwd zijn. Maar de begraafplaats is vooral bekend dankzij de hond Geyfriars Bobby. Het verhaal gaat dat de hond Bobby nog jaren waakte over het graf van zijn baasje. Over dit verhaal is een boek geschreven en er zijn meerder films gemaakt. Na zijn dood mocht Bobby niet naast zijn baas begraven worden; het graf van de hond is te vinden net buiten de muren van het kerkhof. Ter ere van Bobby is er net buiten Greyfriars Kirk een standbeeld van hem te vinden.

bezienswaardigheden in Edinburgh - Greyfriars Bobby - Greyfriairs Kirkyard

#5 Grass Market

De Grass Market is een historisch plein dat wat lager ligt dan de rest van het oude centrum en de meeste andere bezienswaardigheden in Edinburgh Old Town. Zeker met mooi weer is het hier goed toeven op een van de vele terrassen. Vanaf dit plein heb je een mooi uitzicht op Edinburgh Castle. Vroeger werden op dit plein executies voltrokken. Nu is het een populaire ontmoetingsplaats voor studenten en toeristen. Aan dit plein vind je een paar van de beroemdste pubs van Edinburgh zoals The Last Drop en Maggie Dickson’s, In de buurt veel leuke winkeltjes en restaurantjes.

bezienswaardigheden in Edinburgh - Grass Market

#6 Victoria Street

Loop door het mooie Victoria Street met de vrolijke gekleurde gevels en de leuke winkeltjes. Deze straat verbindt de Grass Market met de Royal Mile. Victoria Street is een van de mooiste straten van Edinburgh. JK Rowling schreef veel van de Harry Potter verhalen in Edinburgh en gebruikte deze straat waarschijnlijk als inspiratie voor ‘Diagon Alley’ uit Harry Porter. In deze straat vind je nu ook een Harry Potter winkel, namelijk Diagon House, die alles verkoopt wat met Harry Potter te maken heeft.

bezienswaardigheden Edinburgh - Victoria Street

#7 Princes Street Gardens

De Princes Street Gardens is een populair park en vormt de grens tussen de Old Town en de New Town van Edinburgh. Het park bestaat uit 2 delen die door elkaar gescheiden worden door de ‘Mound’, een kunstmatige heuvel. Op deze heuvel bevindt zich de National Gallery of Scotland waar je o.a. werken van Van Gogh, Rembrand en Monet kunt bewonderen. Dit park is niet alleen een geliefde plek om heerlijk op een bankje te zitten, even helemaal weg van de drukte van de stad. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht op het de hoger gelegen old town van Edinburgh. In dit park zijn bovendien een aantal bezienswaardigheden te vinden zoals het Scott Monument en the Floral klok.

bezienswaardigheden in Edinburgh - Princes Street garden - Scott Munument

#8 Scott Monument

In de Princes Street Gardens staat het Scott Monument. Dit is een monument ter ere van Sir Walter Scott, één van de beroemdste schrijvers van Schotland. Hij schreef hoofdzakelijk historische romans, maar zijn bekendste werk is waarschijnlijk het boek Ivanhoe. Dit monument bestaat uit een standbeeld van de schrijver en een 61 meter hoge toren. Dit is niet een van de mooiste bezienswaardigheden in Edinburgh, maar wel een van de grootste monumenten voor een schrijver wereldwijd. Je kunt deze toren beklimmen. Dat betekent 287 treden omhoog en de gang met de trappen wordt bovenaan wel steeds smaller.

#9 Rose Street

De meeste bezienswaardigheden in Edinburgh bevinden zich in het historisch centrum. Maar wil je toch wat van de New Town zien? Dan kun je gaan shoppen op Princes Street of George Street. En ook Rose Street is een bekende straat in het nieuwe gedeelte. Deze straten lopen allemaal parallel aan het park Princes Street Gardens. Rose Street is beroemd voor het drinkspel ‘Rose Street Challenge’ waar je in iedere bar een alcoholische versnapering nuttigt. Er zijn er maar weinig die de challenge halen 😉

bezienswaardigheden in Edinburgh - 10 leukste bezienswaardigheden edinburgh

#10 Arthur’s Seat

Aan de rand van Edinburgh (vlakbij Holyrood Palace) vindt je Holyrood Park. Dit park is erg geliefd bij wandelaars. Vooral het beklimmen van Arthur’s seat, de belangrijkste piek van Holyrood Park, is een populaire activiteit bij veel toeristen. Vanaf Arthur’s Seat heb je een mooi uitzicht over Edinburgh en de omgeving van de stad. Hoewel de berg vanuit Edinburgh behoorlijk hoog en steil lijkt, is het ‘slechts’ een heuvel van 251 meter. Vanaf Holyrood Palace is het een klein uurtje lopen naar de top van Arthur’s Seat.

bezienswaardigheden Edinburgh - Arthurs seat

Praktische tips Edinburgh

Vluchten naar Edinburgh

Edinburgh is een dik uur vliegen vanuit Nederland. Er zijn regelmatig genoeg aantrekkelijke vliegtickets. Kijk voor voordelige vluchten op Skyscanner of Tix.nl.

Vervoer in Edinburgh

De Airlink bus vertrekt iedere 10 minuten bij bushalte D van het vliegveld. De eindhalte in de stad vind je in de straat Waverley Bridge, bij Waverley Railway Station. Tickets kun je online, op het vliegveld of bij de buschauffeur kopen. De prijs is £4,50 voor een enkele reis en £7,50 voor een open retour.

Zelf heb ik in Edinburgh alles lopend gedaan. Het centrum is niet heel erg groot maar het betekent wel af en toe flink klimmen want de stad is gebouwd op een aantal heuvels.

Accommodaties in Edinburgh

In Edinburgh is genoeg keuze aan hotels en B&B’s in Edinburgh.

Stedentip Edinburgh

Er zijn meerdere aanbieders voor een stedentrip naar Edinburgh zoals Tui of Kras stedentrips.

 

Pin voor later

10 Leukste plekken in Edinburgh | www.travelbliss.nl

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

6 gedachten over “Edinburgh tips: 10x zien en doen in Edinburgh

 • 14 maart 2019 om 8:51 am
  Permalink

  Wat een mooi plaatjes! Het is niet iets wat ik zelf snel zou boeken, maar eerlijk is eerlijk, ik ben wel verrast door je foto’s.

  Beantwoorden
  • 14 maart 2019 om 12:57 pm
   Permalink

   Edinburgh is echt een leuke stad voor een stedentrip van een paar dagen. Mooie bezienswaardigheden, leuke pubs en prachtige gratis museums. Wel een aanrader dus!

   Beantwoorden
  • 13 maart 2019 om 6:37 pm
   Permalink

   Edinburgh is een hele leuke stad voor een stedentrip dus kan ik zeker aanraden.

   Beantwoorden
 • 30 juli 2018 om 4:38 pm
  Permalink

  Oh leuk om eens wat te lezen over Edinburgh! Ik ben er jaren geleden met een vriendin geweest en heb altijd gezegd dat ik er nog een keer met mijn vriend naar toe wil maar het blijft er natuurlijk steeds bij. Dat kasteel, begraafplaats en natuurlijk het park hebben we toen ook bekeken. We hebben toen ook nog zo’n ondergrondse toer gedaan, ook erg leuk om door het gangenstelsel onder de stad te lopen.

  Beantwoorden
  • 30 juli 2018 om 5:13 pm
   Permalink

   Hi Wanda, gewoon een stedentrip naar Edinburgh plannen met je vriend dan! Er zijn zoveel leuke bezienswaardigheden in Edinburgh en de pubs zijn zo leuk dat ik zeker ook nog een keer terug ga naar Edinburgh. Maar dan wil ik dit combineren met een rondreis Schotland en ook wat meer van het land zien.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dutch Dutch English English
160 Shares
Share28
Tweet
Pin132
Share