5X Bezienswaardigheden in Cambridge met tieners

Cambridge staat natuurlijk bekend om de prachtige colleges. Deze universiteitsgebouwen zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Cambridge. Dus super leuk om hier met je tieners heen te gaan. Het enige gevaar is dat ze direct op die mooie colleges willen studeren en jij diep in de buidel moet tasten 😉 Cambridge ligt op slechts een uurtje van Londen en is dus goed te combineren met een bezoekje aan Londen of als dagtrip vanuit Londen.

bezienswaardigheden in Cambridge: St John’s College

Leuke bezienswaardigheden in Cambridge

Cambridge is een gemoedelijke stad en in principe kun je alles te voet doen. De stad zelf heb je in een uurtje of twee wel gezien. De meeste tijd breng je waarschijnlijk door aan het bewonderen van de prachtige oude colleges. De colleges zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Cambridge. Het is een echte universiteitsstad dus er zijn ook veel leuke betaalbare restaurantjes.

De stad dankt zijn naam aan de toevoeging van de rivier Cam en Bridge (hier was ooit de enige brug over de rivier). En veel van de colleges liggen langs die rivier. Gelukkig zijn er tegenwoordig meer bruggen en kun je een mooie wandeling maken langs de rivier de Cam en de achterzijden van de universiteiten bewonderen. Of je kunt ervoor kiezen om de colleges vanaf het water te bekijken ineen traditionele houten punt.

#1 Bezoek de wereldberoemde Colleges van Cambrige

Als je in Cambridge bent, wil je natuurlijk die beroemde universiteiten bezoeken. Net zoals Oxford, staat Cambridge namelijk bekend als één van de beste plekken ter wereld om te studeren, maar ook om de prachtige colleges. Samen worden de steden Oxford en Cambridge ook wel eens Oxbridge genoemd.

Wist je dat Cambridge gesticht werd door ontevreden studenten uit Oxford? Misschien verklaart dat de jarenlange rivaliteit tussen deze twee universiteitssteden met als ultieme strijd het roeigevecht tijdens de jaarlijkse Boat Race. Die strijd is tot nu toe vaker gewonnen door Cambridge University, net zoals het aantal Nobelprijswinnaars dat ze voortgebracht hebben.

Cambridge University is geen specifiek gebouw, maar de verzamelnaam voor alle colleges. De drie bekendste Universiteiten van Cambridge zijn:

 • Kings College (icoon van Cambridge en vooral bekend van de kapel).
 • Trinity College (bekend van Trinity Hall).
 • St John’s College (bekend van de Bridge of Sighs).

#2 Punten op de Cam

Het natuurgebied achter de universiteiten heet ‘The Backs’. Je kunt hier een mooie wandeling maken of langs de rivier wandelen om de achterzijden van de universiteitsgebouwen te bewonderen. Dit kun je ook per punt doen. Dat is een van de populairste activiteiten in Cambridge. Een punt is een klein plat houten bootje, en lijkt wel een beetje op de gondels in Venetië. Ze worden ook voortgeduwd met een stok. Vanaf het water heb je dan een mooi uitzicht op de universiteiten.

Je kunt een boottocht met gids boeken. Er zijn ook een aantal colleges die deze boottochtjes aanbieden, die dan begeleid worden door studenten. Of je kunt zelf een punt huren. Maar dan doe je zelf het zware werk en mis je de uitleg over de stad, de colleges en het studentenleven. De prijzen variëren heel sterk afhankelijk van het seizoen. Reken op een punt met gids op zo’n 15 pond per persoon. Een punt huren kost ongeveer 35 pond.

bezienswaardigheden in Cambridge St John’s College

#3 Uitzicht vanaf Great St. Mary’s

Voor het beste panoramische uitzicht over de stad, ga je naar de kerk Great St. Mary’s. Deze kerk steekt boven de meeste gebouwen uit en je hebt op 35 meter hoogte een mooi uitzicht op Kings College, Trinity College en Market Hill. De Church of St. Mary the Great is de officiële kerk van Cambridge University en heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de stad en de colleges.

Dit was het eerste onderkomen van Cambridge University. Hier werden colleges gegeven, diploma’s uitgereikt en feesten gegeven. Tegenwoordig speelt de kerk nog steeds een bescheiden rolletje in de wetgeving van de universiteit. Volgens de wet moet een aantal studenten en personeelsleden binnen een bepaalde afstand van de kerk wonen.

Toegang tot de kerk zelf is gratis. Voor het beklimmen van de toren geldt een entreeprijs van  4 pond (korting voor gezinnen en studenten). Als het druk is kan het even duren voor je aan de klim van 123 treden mag beginnen omdat er maar een beperkt aantal mensen tegelijkertijd toegelaten wordt.

 • Toegang tot de kerk is gratis.
 • Toegang tot de toren bedraagt 4 pond (korting voor gezinnen en studenten).
 • Bekijk de website van Great St. Mary’s voor actuele prijzen en openingstijden.

#4 Fitzwilliam Museum

Als je voldoende tijd hebt is het leuk om een kijkje te nemen in het Fitzwilliam Museum. Hier kun je de kunst en oudheden van de Universiteit van Cambridge bekijken. Dit museum werd opgericht dankzij een nalatenschap van graaf Richard Fitzwilliam, die zijn boeken- en kunstverzameling aan de universiteit naliet samen met een flinke som geld voor de bouw van een museum.

In het museum zijn onder ander werken van Rembrandt te bewonderen, maar ook een mooie verzameling kunstvoorwerpen, boeken en manuscripten. De collectie wordt regelmatig uitgebreid door giften en de toegang is helemaal gratis.

 • Toegang tot het Fitzwilliam Museum is gratis.
 • Maandag is het museum gesloten.
 • Zondag open van 12.00 tot 17.00 uur.
 • Op alle andere dagen van 10.00 tot 17.00 uur.
 • Bekijk de website van het Fitzwilliam Museum voor actuele prijzen en openingstijden.

#5 Wandelen door Cambridge en eten bij Jamie Oliver

Het is gewoon leuk om door de stad te struinen, langs de kleinere colleges, studentenhuizen of winkeltjes. Midden in Cambridge ligt Market Hill. Dit is het marktplein van de stad waar het bijna ieder dag markt is en je lokale lekkernijen kan kopen.

Engeland niet culinair? Ik doe bijna nooit een aanbeveling voor een restaurant. Maar als je in Cambridge bent, ga eten bij het restaurant van Jamie Oliver! Zelf ben ik hier gaan lunchen. Het gebouw is echt prachtig. Alleen dat is al een bezoek waard, maar het eten was ook voortreffelijk en ik vond de prijzen hier enorm meevallen 😉

bezienswaardigheden in Cambridge Restaurant Jamie Oliver

Praktische tips stedentrip Cambridge

Een stedentrip Cambridge kun je goed combineren met een stedentrip Londen. Zeker als je vliegt op Londen Stansted. Cambridge ligt slecht op een half uurtje van het vliegveld van Londen Stansted en is dus heel goed te combineren met een bezoekje aan Londen of als dagtrip vanuit Londen. Cambridge is goed bereikbaar per trein of bus.

Combinatie stedentrip Oxford en Cambridge

De combinatie van een stedentrip Cambridge met Oxford wordt wat uitdagender. De beste verbinding tussen deze twee steden is per bus of huurauto. De trein van Oxford naar Cambridge betekent overstappen in Londen. Zelf heb ik dit de laatste keer met een huurauto gedaan. Tussen Oxford en Cambridge loopt geen echte snelweg. Houd rekening met een route die werkelijk barst van de rotondes.

Parkeren in Cambridge

Kom je met de (huur)auto? Maak dan gebruik van de Cambridge Park en Ride opties. Geen gehannes in de smalle eenrichtingsstraten en dure parkeertarieven. Met de bus sta je zo in het centrum.

Overnachten in Cambridge

In Cambridge zijn genoeg hotels, appartementen en B&B’s. Ook veel colleges bieden de mogelijkheid om te overnachten op een college en wat is er nou leuker dan op een van de prachtige colleges te slapen?

Vluchten naar Cambridge

Kijk voor goedkope tickets op Skyscanner of Tix.nl.

Stedentrip Cambridge

Er zijn meerdere aanbieders voor een stedentrip naar Cambridge zoals Tui of Kras stedentrips of D-reizen.

 

Pin voor later

Tips voor een leuke stedentrip naar Cambridge met tieners | www.travelbliss.nl

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dutch Dutch English English
64 Shares
Share10
Tweet
Pin54
+1
Share