Berlijn tips: bezienswaardigheden Berlijnse muur

Als je aan Berlijn denkt, denk je waarschijnlijk aan de Berlijnse muur. Dus als je dan toch een stedentrip naar Berlijn maakt, wil je de muur natuurlijk ook met eigen ogen zien. Veel is er niet over van de muur. Uit woede is de Berlijnse muur bijna geheel afgebroken na de val van de muur in 1989. Maar er zijn nog een aantal plekken waar je de restanten van de Berlijnse muur kunt zien.

bezienswaardigheden berlijnse muur in berlijn met tieners1

Bezienswaardigheden Berlijnse muur

Tijdens een citytrip naar het bruisende Berlijn, kan de Berlijnse muur niet ontbreken op je lijstje van bezienswaardigheden. De muur heeft zo’n grote rol gespeeld in de nog vrij recente geschiedenis van de stad. Bekijk Checkpoint Charlie met eigen ogen of ga fietsen langs de restanten van de Berlijnse muur. In dit artikel een paar interessante bezienswaardigheden in Berlijn om meer te leren over de Berlijnse muur of de restanten met eigen ogen te aanschouwen.

#1 East Side Gallery

Als je aan Berlijn denkt, denk je aan de Berlijnse muur. Maar veel is er niet meer over van die muur. Na de val van de muur in 1989, hebben de inwoners van Berlijn grote delen van de muur afgebroken. Destijds was het ook een gewild souvenir om een stuk muur mee te nemen van een bezoek aan Berlijn. Toen ik begin 1990 in Berlijn was, kon je op iedere hoek van de straat een stukje muur kopen!

Het grootste deel van de muur wat nog overeind staat, vind je bij East Side Gallery. Dit is een 1,3 kilometer lang stuk muur wat volledig beschilderd is met kleurrijke kunstwerken. Meer dan 100 kunstenaars van over de hele wereld hebben hier aan meegewerkt om de muur te beschilderen en daarmee de val van de muur te vieren.

Het is een bijzonder monument en een kunstgalerij tegelijkertijd. En een perfecte locatie voor wat mooie selfies 😉 Dit stuk muur staat in de Mühlenstrasse in Friedrichshain, in het voormalig Oost-Berlijn.

bezienswaardigheden berlijnse muur in berlijn met tieners east side gallery

#2 De muur bij Bernauer Strasse

Dit is een van de laatste plekken waar je een stukje van de Berlijnse muur ziet, zoals deze origineel was. In het documentatiecentrum zijn tentoonstellingen over de muur en vanaf de uitkijktoren heb je een goed zicht op het stuk muur, de wachttoren en een restant van de dodenstrip tussen Oost en West-Berlijn.

De hele gedenkplaats Gedenkstätte Berliner Mauer is erg indrukwekkend. Dit traject loopt langs de hele Bernauer Strasse, ter nagedachtenis van de gruwelijkheden tijdens de verdeling van Berlijn. Wil je meer leren over de Berlijnse meer? Ga dan zeker deze gedenkplaats bezichtigen tijdens je bezoek aan Berlijn.

Op een traject van 1,4 km (vanaf Nordbahnhof) leer je alles over de Berlijnse muur en de vluchtpogingen die ondernomen werden. Er staan monumenten en restanten van fundamenten van huizen die gesloopt werden om plaats te maken voor de muur. Je leert hier meer over de vluchttunnels die onder de muur gegraven werden en er is aandacht voor de omgekomen Oost-Duitsers tijdens hun vluchtpogingen.

Berlijnse muur bezienswaardigheden - Bernauer strasse berlijn

#3 Mauerpark

De naam verraadt eigenlijk al de historie van dit park. Tijdens de Koude Oorlog stond hier de Berlijnse Muur en scheidde het Oost- en West-Berlijn van elkaar. Vandaar de naam Mauerpark (muurpark). Een deel van de originele muur is nog in het park te zien. En hier mag je zelf ook je eigen street-art op de Berlijnse muur plaatsen.

Dat is ook de grootste reden dat toeristen dit park bezoeken. Als je dan toch de route langs de Bernauerstrasse aflegt dan kun je net zo goed dit park meenemen 😉 Zeker op een zondag want je hebt het Mauerpark én je hebt het Mauerpark op zondag.

Doordeweeks is het Mauerpark een doodnormaal en zelfs nogal kaal stadspark. Wel leuk om te bezoeken omdat hier altijd jongeren met een spuitbus te vinden zijn die een kunstwerk op de muur plaatsen. Op zondag is hier een vlooienmarkt en in de zomermaanden lijkt het park wel een festivalterrein, dat bewoners en toeristen aantrekt.

Berlijnse muur in Mauerpark berlijn

#4 Berliner Unterwelten

Berliner Unterwelten is echt een aanrader! Ook al is dit de enige bezienswaardigheid in dit rijtje die niet gratis is 😉 Wij hebben zelf de rondleiding Cold War Nuclear Bunkers gedaan en mijn tieners vonden dit een van de hoogtepunten in Berlijn. Tijdens de rondleiding krijg je een kijkje in de bunkers en het gangenstelsel onder de grond en je komt meer te weten over de Koude Oorlog.

En na deze zeer boeiende rondleiding (Duitsers hebben toch humor) loop je nooit meer hetzelfde door een metrostation omdat je na nu pas weet wat voor gangen en kamers er eigenlijk achter al die deuren schuilgaan!

De kinderen moeten wel Engels (of Duits) spreken om de uitleg te kunnen volgen. Helaas kun je de tours van Berliner Unterwelten niet van te voren online reserveren. Kaartjes kun je alleen op de dag zelf aanschaffen bij het loket, maar wij hadden geen probleem dat het vol was. Het loket bevindt zich bij de ingang van metrostation Gesundbrunnen.

#5 De Reichstag koepel

Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland verhuisde het parlement van Bonn naar Berlijn en is de Rijksdag weer de zetel van het Duitse parlement. Wat erg leuk is om te doen met tieners tijdens een stedentrip naar Berlijn: de koepel van de Reichstag bezoeken!

Vanaf het dak van de Rijksdag krijg je een inkijkje op de parlementszetels (wie weet is er wel een vergadering aan de gang) en een prachtig uitzicht over Berlijn. Iedereen krijgt een koptelefoon, en je kunt de 20 minuten durende uitleg dus gewoon in het Nederlands volgen.

Het bezoek is gratis, maar je moet je wel van te voren aanmelden. Reserveer je bezoek aan de Reichstagkoepel online, voordat je naar Berlijn gaat. Als je dit ter plekke wil doen (in een gebouwtje aan de overkant van de Reichstag) sta je heel lang in de rij en ben je beperkt in de tijden die nog beschikbaar zijn. Doe je dit toch ter plekke, dan heb je alle officiële ID-kaarten of paspoorten nodig om te reserveren!

bezienswaardigheden berlijnse muur in berlijn met tieners reichstag koepel

#6 Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was de enige grensovergang om met de auto of bus de Berlijnse muur te passeren en in Oost-Berlijn te komen. Na de val van de muur werd dit checkpunt opgeheven, en niet veel later totaal verwoest. Uit woede werden de meeste resten van de Berlijnse muur na de val van de muur in 1989 verwoest.

Later is er op de originele plek toch weer een exacte replica van Checkpoint Charlie geplaatst. Deze kun je gratis bezoeken zodat je een idee hebt hoe het eruit gezien heeft. Wil je op de foto met een grenswachter? Dan moet je wel betalen. Het is erg toeristisch, maar je krijgt zo wel een aardig beeld van de grensovergang. Zeker als je ook even de tijd neemt om de informatieborden te bekijken.

Praktische informatie stedentrip Berlijn

Vervoer in Berlijn

In Berlijn kun je gebruik maken van een Kleingruppen-Tageskarte, een dagkaart voor een kleine groep van maximaal vijf personen die op één ticket reizen. Met die dagkaart kun je ook bus lijn 100 nemen (in plaats van een veel duurdere hop on hop off bus); deze lijn rijdt langs veel bezienswaardigheden zoals Berliner Dom, Unter den Linden, Brandenburger Tor, de Reichstag en de Kurfürstendamm.

Vervoer naar Berlijn

Je kunt met de eigen auto naar Berlijn maar dat is al snel zo’n 7 tot 8 uur rijden, en ook met de trein Doe je er al snel 6 of 7 uur over. Met het vliegtuig vlieg je in een uur naar Berlijn. Kijk voor goedkope tickets op Skyscanner of Tix.nl.

Overnachten in Berlijn

Accommodaties zijn er in alle soorten en prijsklassen. Kijk op Booking.com voor een leuk hotel, appartement of B&B.

Stedentrip Berlijn

Er zijn meerdere aanbieders voor een stedentrip naar Berlijn zoals Tui of Kras stedentrips of D-reizen.

Pin voor later

Bezienswaardigheden Berlijnse muur tijdens stedentrip Berlijn | www.travelbliss.nl

4 gedachten over “Berlijn tips: bezienswaardigheden Berlijnse muur

  • 20 februari 2019 om 11:50 am
   Permalink

   Berlijn is zeker een mooie en toffe stad. Ben er in het najaar voor de derde keer geweest en weer zoveel leuke plekjes ontdekt dat ik er graag nog een keer heen wil. Sommige steden zijn gewoon te leuk o maar een keer heen te gaan 😉

   Beantwoorden
 • 20 februari 2019 om 8:07 am
  Permalink

  De Duitse Muur zou ik echt graag eens zien. Het is eigenlijk erg dat ik daar nog nooit ben geweest. Het is zo’n belangrijk stuk geschiedenis.

  Beantwoorden
  • 20 februari 2019 om 11:39 am
   Permalink

   De Berlijnse muur is erg indrukwekkend om eens te zien. Maar Berlijn is sowieso een erg leuke stad. Volop cultuur, historie, trendy plekjes en lekkere betaalbare restaurantjes. Ik ben hier laatst weer heen geweest met een Australische vriendin. Ik dacht dat ik puur voor haar ging, maar heb weer zoveel nieuwe leuke plekjes gezien dat ik nu nog een keer terug wil naar Berlijn 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2K Shares
Share448
Tweet
Pin1K
Share