Bezienswaardigheden aan de Royal Mile in Edinburgh

Een bezoek aan Edinburg begint meestal op de Royal Mile. Dit is dé belangrijkste straat van historisch Edinburgh. Dit is een straat vol pubs en souvenirwinkels, met vooral veel aandacht voor kilts en whisky. Maar je vindt ook veel belangrijke bezienswaardigheden aan de Royal Mile in Edinburgh zoals Edinburgh Castle, Holyrood Palace, St. Giles Cathedral, The Scotch Whisky Experience, maar ook het nieuwe parlement.

bezienswaardigheden Edinburgh Royal Mile

Bezienswaardigheden aan de Royal Mile in Edinburgh

De Royal Mile vormt het hart van historisch Edinburgh. Bij de St. Giles Kathedraal vind je ook een hartvormig mozaïek in het plaveisel. In de 15e eeuw stond hier de tolpoort van de stad. Het is een leuke wandeling om de Royal Mile af te lopen. Je vindt hier ook veel kleine zijstraatjes die ‘closes’ heten. Vroeger woonden in deze vaak smalle steegjes veel mensen dicht opeengepakt. De bekendste is The Real Mary Kings Close die je alleen met een rondleiding kunt bezoeken.

De straat loopt van het hoger gelegen Edinburgh Castle tot het lager gelegen Hollyrood Palace. Eigenlijk is de Royal Mile niet één straat, maar de benaming voor een aaneenschakeling van verschillende straten, namelijk Castlehill, Lawnmarket, High Street en Canongate. Die straten vormen samen de Royal Mile omdat deze tussen de twee kastelen loopt en een Schotse mijl lang is, dus 1,8 kilometer. Wat zijn de leukste bezienswaardigheden aan de Royal Mile in Edinburgh?

#1 Edinburgh Castle

Edinburgh Castle is één van de de populairste bezienswaardigheden aan de Royal Mile in Edinburgh. Dit kasteel staat bovenop Castle Rock en is vanaf bijna overal in de stad goed te zien. Lang was Edinburgh Castle het koninklijk paleis van Schotland. Je vindt hier een oude kapel (het oudste gebouw van Edinburgh) en het National War Museum. Binnen de muren van het kasteel staat de ‘One O’Clock Gun’. Dit kanon wordt dagelijks (behalve om zondag) om 13:00 afgevuurd. Het afvuren van dit kanon gebeurt al sinds 1861 en was vroeger bedoeld als tijdssignaal voor de schepen in de haven. Maar de grootste trekpleister is het Royal Palace waar de kroonjuwelen en de vertrekken van Maria Stuart te zien zijn. En de ‘Stone of Destiny’, een steen die gebruikt werd voor kroningen. Zelf vind ik het een nogal dure bezienswaardigheid en als je weinig tijd hebt zou ik het kasteel gewoon van de buitenkant bewonderen en van het indrukwekkende uitzicht genieten.

bezienswaardigheden Edinburgh Royal Mile - Edinburgh Castle

#2 Camera Obscura

De Camera Obscura and World of illusions vind je op de Royal Mile niet ver van Edinburgh Castle. Deze toren diende oorspronkelijk als observatorium, maar werd overbodig toen er een groot stadobservatorium werd gebouwd bovenop Calton Hill. Hierna werd de toren in gebruik genomen als museum. Tegenwoordig zit hier de Camera Obscura and World of illusions. Verdeeld over de zes verdiepingen van de toren kom je alles te weten over optische illusies. Je kunt hier vooral van alles zelf zien en doen. Heel erg leuk. Vanaf de bovenste verdieping heb je bovendien een prachtig uitzicht over Edinburgh.

bezienswaardigheden in edinburgh - camera obscura

#3 St. Giles Cathedral

St. Giles Cathedral is de belangrijkste kerk van Edinburgh. Het uiterlijk van deze voormalige 12de-eeuwse kathedraal is door de eeuwen heen meerdere malen veranderd. De bouw van de kathedraal startte in 1130, maar van het oorspronkelijke gebouw is niets meer bewaard gebleven. Halverwege de 16e eeuw startte de predikant John Knox de beeldenstorm in Edinburgh die uiteindelijk zou leiden tot de reformatie en het aftreden van de katholieke koningin Maria Stuart. Een beeld van hem staat links in de kerk met een bijbel in de hand. St. Giles Cathedral is gratis geopend voor het publiek.

bezienswaardigheden Edinburgh Royal Mile - St. Giles Cathedral

#4 Mercat Cross

Aan de achterkant van de St Giles Kathedraal (op Parliament Square) vind je een grote achthoekige toren. De Mercat Cross. Vanaf die toren werden koninklijke berichten bekend gemaakt 3 dagen nadat ze in Londen bekend werden. Het duurde vroeger drie dagen om zo’n boodschap naar Edinburgh te brengen. Dit was ook de plek waar de markt gehouden werd en handel gedreven maar ook de plek waar martelingen plaats vonden. Mensen werden vastgemaakt aan de mercat cross en dan gegeseld.

bezienswaardigheden Edinburgh Royal Mile - Market Cross3

#5 City Chambers

Aan de overkant bevindt zich de City Chambers van Edinburg. Hier is het huidige stadsbestuur van Edinburgh gevestigd. Het gebouw werd oorspronkelijk gebouwd als handelsgebouw: The Royal Exchange. De handelaren voor wie de Royal Exchange bedoeld was waren ontevreden met het gebouw en verkochten het gebouw aan het stadsbestuur van Edinburgh. Het is een opvallend groot vierkant gebouw met aan één kant een prachtige rij bogen waardoor je naar het binnenplein van de City Chambers kan kijken. Op dit binnenplein staat een groot beeld van Alexander die zijn paard Bucephalus probeert te temmen.

bezienswaardigheden Edinburgh Royal Mile - Market Cross

#6 The Real Mary King’s Close

Wil je een goed idee hebben hoe de mensen vroeger woonden in Edinburgh? Bezoek dan The Real Mary King’s Close. Deze ‘close’ is per toeval bewaard gebleven omdat de City Chambers hierop gebouwd is. Tijdens de rondleiding bezoek je een verborgen gangenstelsel van smalle steegjes onder de Royal Mile. Je bezoekt de originele woningen en ruimtes van deze steeg en leert meer over het leven in die tijd. Je ervaart hoe opeengestapeld de mensen werkelijk leefden. De bovenste woningen waren alleen via planken bereikbaar en dat zorgde voor de nodige ongelukken. Toiletten werden twee keer per dag geleegd (op het luiden van de klok van de St Giles Kathedraal) door deze uit het raam te gooien en luid “gardy loo” (verbastering van gardez l’eau) te roepen. Houd er rekening mee dat het druk is dus dat je niet meteen mee kan op een rondleiding.

bezienswaardigheden Edinburgh Royal Mile - real mary kings close

#7 Holyrood Palace

Holyrood Palace, ook wel bekend als het Palace of Holyroodhouse, is het officiële verblijf van de Britse koninklijke familie in Schotland. De Britse Koninklijke familie verblijft hier meestal een week aan het begin van de zomerperiode. Dan worden er allerlei feesten en banketten gehouden. De rest van het jaar is het paleis geopend voor publiek. Je mag een aantal kamers bekijken zodat je een indruk hebt hoe de koninklijke familie hier leeft, maar Je mag geen foto’s maken. Ook kun je de tuinen bezoeken en de resten van de Augustijnerabdij. Hollyrood Palace behoort volgens sommige bronnen tot een van de mooiste gebouwen van Groot-Brittannië.

bezienswaardigheden Edinburgh Royal Mile - Holyrood Palace

#8 Scottish Parliament 

Tussen alle historische bezienswaardigheden aan de Royal Mile in Edinburgh, bevindt zich ook een modern gebouw, namelijk het nieuwe Schotse parlement. Je kunt het Schotse parlement gratis bezoeken. Wil je een debat bijwonen? Als je zeker wilt zijn van een plek, is het verstandig om van tevoren online te reserveren. Ook als je een gratis tour wilt doen, kun je het beste online reserveren. Op zondag is het parlement altijd gesloten. Op de overige dagen is het afhankelijk van het programma. Check daarom de website van het Schotse Parlement voor de mogelijkheden.

bezienswaardigheden Edinburgh Royal Mile - Parlement

Edinburgh Festival in augustus

Houd je niet van enorme druktes? Vermijd Edinburgh dan in augustus tijdens het Edinburgh Festival wanneer er zo’n twee miljoen mensen de stad bezoeken. Edinburgh Festival is een verzamelnaam voor verschillende culturele festivals die gelijktijdig plaatsvinden. Er vinden dan  veel culturele activiteiten plaats op de Royal Mile.

Praktische tips stedentrip Edinburgh

Hieronder nog een aantal praktische tips voor een stedentrip naar Edinburgh. Je kunt een stedentrip boeken of zelf een vlucht en accommodatie zoeken.

Stedentrip Edinburgh

Er zijn meerdere aanbieders voor een stedentrip naar Edinburgh zoals Tui of Kras stedentrips.

Vluchten naar Edinburgh

Edinburgh is een dik uur vliegen vanuit Nederland. Er zijn regelmatig genoeg aantrekkelijke vliegtickets. Kijk voor voordelige vluchten op Skyscanner of Tix.nl.

Vervoer in Edinburgh

De Airlink bus vertrekt iedere 10 minuten bij bushalte D van het vliegveld. De eindhalte in de stad vind je in de straat Waverley Bridge, bij Waverley Railway Station. Tickets kun je online, op het vliegveld of bij de buschauffeur kopen. De prijs is £4,50 voor een enkele reis en £7,50 voor een open retour.

Zelf heb ik in Edinburgh alles te voet gedaan. Het centrum is niet erg groot, maar het betekent wel af en toe flink klimmen want de stad is gebouwd op een aantal heuvels.

Accommodaties in Edinburgh

Er is genoeg keuze aan hotels en B&B’s in Edinburgh.

 

Pin voor later

Leukste dingen om te zien en doen op de Royal Mile in Edinburgh | www.travelbliss.nl

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

4 gedachten over “Bezienswaardigheden aan de Royal Mile in Edinburgh

 • 19 februari 2019 om 6:45 pm
  Permalink

  Leuk Maaike!

  Edinburgh stond al een tijdje op m’n lijstje voor december, maar het werd toch weer Londen 😉 Deze tips gaan zeker van pas komen bij het plannen van m’n trip naar Edinburgh. Ik ben gek op kastelen dus Edinburgh Castle ga ik zeker bezoeken!

  Groetjes Melissa

  Beantwoorden
  • 19 februari 2019 om 7:19 pm
   Permalink

   Hoi Melissa,

   Haha kan ik me heel goed voorstellen hoor want Londen is ook zoooo geweldig! Maar Edinburgh is ook leuk hoor voor een paar dagen. Het is niet zo bruisend als Londen natuurlijk, en er is een stuk minder te beleven, maar de bezienswaardigheden aan de Royal Mile in Edinburgh zijn zeker de moeite waard om een keertje te bekijken 😉 En deze straat loopt precies tussen twee kastelen!

   Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 19 februari 2019 om 4:21 pm
  Permalink

  Wordt dit jaar nog druk met citytrips, want deze staat ook nog hoog op mijn wishlist. Dank voor de tips

  Beantwoorden
  • 19 februari 2019 om 6:28 pm
   Permalink

   Haha ken dat gevoel! Ik heb ook nog zoveel bestemmingen die ik wil bezoeken 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

361 Shares
Share
Tweet
Pin361
Share