Bergwandelen met kinderen. Aanrader of niet?

Bergwandelen met kinderen tijdens de zomervakantie? Is dat leuk of niet? Tegenwoordig wel. Zwitserland is tegenwoordig een waar kinderparadijs, maar dat is ooit anders geweest. Namelijk toen ik zelf jong was 😉

bergwandelen met kinderen

Vakanties moeten leuk zijn toch? Maar als kind moet je gewoon met je ouders mee op de vakanties die zij uitzoeken. En als dat dan echt niet jouw ding is en ze ook nog ieder jaar naar dezelfde bestemming gaan…

Het trauma van mijn jeugdvakanties

Ik heb me voorgenomen af en toe wat persoonlijker te worden dus begin ik met het delen van ‘mijn jeugdtrauma’. En begrijp me niet verkeerd. Ik heb een hele fijne jeugd gehad en ben opgegroeid in een warm gezin. Nooit ben ik iets tekort gekomen dus ik heb niks te klagen.

Alleen de manier van vakantie vieren van mijn ouders was gewoon niet mijn soort vakantie! Eerst hadden we een caravan en gingen naar verschillende campings in binnen- en buitenland. Maar toen ik een jaar of 8 was kochten mijn ouders een huisje in Zwitserland, in Wallis.

En ik ben gek op wintersport dus het was geweldig om daar in de winter heen te gaan. Maar in de zomer vond ik het dus absoluut niet leuk. En dat is nog zachtjes uitgedrukt 😉 En we gingen hier dus iedere zomervakantie heen.

Bergwandelen met kinderen

Bij het huisje spelen in een riviertje, krekels vangen of hutten bouwen. Ja, dan vermaakte ik me prima. Iedere ochtend naar de bakker om verse broodjes en slapen in een stapelbed, vond ik ook helemaal geweldig. En als we een dagje mochten gaan zwemmen in een ijskoud meer dan was ik ook helemaal in mijn nopjes.

Maar de meeste dagen zagen er anders uit tijdens mijn vakantie. Mijn ouders hielden namelijk van wandelen in de bergen. En de kinderen moesten gewoon mee. O, wat had ik daar een hekel aan. Ik liep met van die zware bergschoenen en soms zelfs compleet met knickerbocker en wandelstock.

En terwijl de temperaturen soms tegen de dertig graden liepen, sjokte ik over alpenweitjes en langs kabbelende riviertjes op weg naar de top. Ik droomde van

bergwandelen met kinderen in zwitserland

Wat was ik jaloers

En na de vakantie hoorde ik leuke verhalen van vriendinnetjes die lekker naar zee geweest waren of naar een camping in Spanje met een leuk zwembad. Dan kon ik alleen maar vertellen over al mijn bergwandelingen en huttentochten. Wat was ik jaloers. Ik ging ook liever zwemmen of naar het strand tijdens mijn vakantie.

Later ben ik in de zomervakantie nog een keer terug gegaan naar Zwitserland. Ook weer met mijn ouders (en mijn zus en haar kinderen) om te gaan bergwandelen met kinderen 😉 Mijn zoontje was ook 8 jaar, net zo oud als ik toen ik voor het eerst meegenomen werd naar Zwitserland.

Natuurlijk nam ik hem mee de bergen in om te gaan wandelen. Hij vond het helemaal geweldig! Ook ik genoot met volle teugen. Wat zijn die bergen prachtig en wat is Zwitserland mooi. Nu begreep ik de keuze van mijn ouders wel!

bergwandelen met kinderen - huttentocht met kinderen

Zwitserland is prachtig en kindvriendelijk

Alleen als je nu naar Zwitserland gaat dan is het wel kindvriendelijk. Boven op de berg staan bijna overal leuke speeltoestellen. Tijdens een wandeling kun je een speurtocht doen waar je spelletjes kunt doen of vragen beantwoorden.

Of met skelters de bergen afscheuren. Er zijn nu zoveel leuke activiteiten in Zwitserland. Waarom hadden ze dat niet in mijn jeugd! Het enige wat wij konden volgen waren de tekens die de weg wezen naar een berghut…een lange weg omhoog, en dan moest je ook nog naar beneden.

Toen beseft ik pas hoe mooi Zwitserland was. En wat een luxe het was dat we hier iedere zomer op vakantie gingen. Maar als kind besef je dat niet. Ik vond bergwandelen gewoon stom.

Wat is jouw minst leuke vakantieherinnering uit je jeugd? En zou je ervoor kiezen om te gaan bergwandelen met kinderen?

Pin voor later

Bergwandelen met kinderen in zwitserland | Travelbliss.nl

18 gedachten over “Bergwandelen met kinderen. Aanrader of niet?

 • 1 december 2018 om 8:12 pm
  Permalink

  Ziet er heerlijk uit!!! Wij gaan laatste paar jaar standaard naar Italië, Gardameer. En dat heb ik ondertussen nu wel gezien. Elk plaatsje om het meer is hetzelfde te zien, doe mij nu maar weer wat anders.

  Beantwoorden
  • 2 december 2018 om 11:49 am
   Permalink

   Hahah…Kun je mooi een keer gaan bergwandelen met kinderen!

   Beantwoorden
 • 30 november 2018 om 6:29 am
  Permalink

  Persoonlijk hou ik echt van zon, zee en strand, doe mij maar het heerlijke Spanje💕

  Beantwoorden
  • 30 november 2018 om 7:46 am
   Permalink

   Zelf ben ik ook gek op Spanje maar dan meer voor de geweldige cultuur en het lekkere eten 😉

   Beantwoorden
 • 29 november 2018 om 7:13 pm
  Permalink

  Mooi verhaal. Ik heb zelf geen kinderen dus kan niet echt iets zeggen over wel of niet doen
  Het ligt denk ik aan type kind enz
  Maar het lijkt mij wel leuk om het als gezin te kunnen doen

  Beantwoorden
  • 29 november 2018 om 9:42 pm
   Permalink

   Daar heb je helemaal gelijk in. Het ligt echt aan het type kind! En ik was niet dat type 😉

   Beantwoorden
 • 29 november 2018 om 3:34 pm
  Permalink

  Als kind wandelde ik alleen in het bos en dat vond ik erg leuk. Toch wil ik wel eens gaan wandelen in de bergen met mn zoontje. Heerlijk dat zonnetje trouwens!

  Beantwoorden
  • 29 november 2018 om 5:56 pm
   Permalink

   Mijn zoontje vond het heerlijk om te wandelen in de bergen dus ik kan het zeker aanraden!

   Beantwoorden
 • 29 november 2018 om 11:46 am
  Permalink

  Over één of 2 jaar willen we dat wel eens proberen. Dan zijn de kinderen oud genoeg om goed zelf te kunnen lopen.

  Beantwoorden
  • 29 november 2018 om 1:32 pm
   Permalink

   Leuk en het is wel handig als ze zelf goed kunnen lopen als je gaat bergwandelen met kinderen 😉

   Beantwoorden
 • 28 november 2018 om 8:11 pm
  Permalink

  Wij gingen niet naar Zwitserland maar gingen vroeger ook altijd wandelen. Wel op wat rustigere tempo maar zeker haalbaar.

  Beantwoorden
  • 29 november 2018 om 9:15 am
   Permalink

   Het is heel erg leuk om te gaan bergwandelen met kinderen en zeker goed te doen. Tegenwoordig is het ook heel kindvriendelijk maar dat was niet zo toen ik jong was 😉

   Beantwoorden
 • 28 november 2018 om 12:12 pm
  Permalink

  Wij gingen niet naar Zwitserland, maar naar Oostenrijk. Dezelfde bergen dus 😉 Ik vond het als kind wel erg leuk om te doen. Wandelen was voor mij echt heerlijk. Maar ik had twee zussen om mee rond te rennen, dus misschien maakt dat ook een verschil?
  Echt een vreselijke vakantieherinnering kan ik nu eigenlijk niet opduikelen. Ik was al lang blij dat er een vakantie was… (dat was niet zo evident, vandaar ;))

  Beantwoorden
  • 28 november 2018 om 2:17 pm
   Permalink

   Hoi Saar, fijn dat jij zulke mooie herinneringen hebt aan het bergwandelen. Nu weet ik ook dat ik heel dankbaar mag zijn dat we ieder jaar op vakantie gingen, maar als kind heb je dat besef niet 😉 Ik had een zus en een broertje mee maar dat maakte voor mij het wandelen niet leuker. Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 28 november 2018 om 11:03 am
  Permalink

  Wij wandelen altijd met de kinderen in de bergen, ook in Zwitserland. Ik ben dit van huis uit gewend en klim zelf ook. Hier eigenlijk geen slechte herinneringen, mijn vakanties vroeger waren altijd, lang met campings met zwembaden en dus de bergen.

  Beantwoorden
  • 28 november 2018 om 11:40 am
   Permalink

   Hoi Lodi, mijn zoon heeft dus ook nooit een hekel aan wandelen gehad en die heeft heel wat af moeten lopen 😉 Maar ik vond het echt gewoon helemaal niet leuk als kind. Ik dacht echt ‘Bergwandelen met kinderen, hoe verzin je het!’. Ik wilde zo graag gewoon naar een camping in Spanje om bij het zwembad te spelen, terwijl ik dat nu helemaal geen leuke vakantie vind en mijn zoon ook altijd overal op sleeptouw heb genomen! Die kent ook alleen maar actieve vakanties 😉 Liefs, Maaike

   Beantwoorden
 • 28 november 2018 om 8:39 am
  Permalink

  Wat een geweldig verhaal, ik zie je zo gaan, met knickerbocker en al. Wij gingen ook altijd wandelen. Ik had daar als kind ook zo’n hekel aan! Nu wandel ik voor mijn lol!

  Beantwoorden
  • 28 november 2018 om 11:32 am
   Permalink

   Hahah…dat dus. Nu ga ik ook voor mijn lol wandelen, maar wat had ik daar vroeger een hekel aan. Terwijl mijn zoon er nooit een hekel aan gehad heeft 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

145 Shares
Share125
Tweet
Pin20
Share