Gorilla trekking naar berggorilla’s in Uganda

Een gorilla trekking is echt een bijzondere ervaring. Het is even een flinke klim, maar dan wordt je wel beloond met een geweldige ervaring: een ontmoeting met de berggorilla’s. Een ontmoeting met de chimpansees vond ik ook erg indrukwekkend. En dan dat prachtige land Oeganda (of zeg je Uganda?!)! Een landschap wat ik in Afrika totaal niet verwacht had. Tropische wouden, theeplantages en vruchtbare hellingen vol bananen bomen.

gorilla trekking oeganda - gorilla trekking uganda

Gorilla trekking groepsreis Oeganda

Zelf heb ik Oeganda bezocht met een groepsrondreis. Dat is echt ideaal in een land als Oeganda en zo heb je tijdens de safari’s ook alle tijd om wild te spotten en foto’s te maken. De belangrijkste reden van mijn keuze voor een reis naar Oeganda….een gorilla trekking! Het bezoeken van de berggorilla’s stond al een jaartje of twintig op mijn bucketlist 😉 Een goed excuus om deze droom te realiseren en een rondreis Oeganda te boeken, was de 21ste verjaardag van mijn zoon. Ik wist geen cadeau te verzinnen, dus zijn we met zijn tweeën met een groepsreis naar Oeganda gegaan.

Op de gorillamarkt wordt je lot bepaald

Een gorilla trekking is zwaar. De tocht naar de gorilla’s is prachtig, maar best zwaar. En van tevoren weet je niet hoe lang je moet lopen. Niet alleen omdat de gorilla families zich continu verplaatsen, maar voor je vertrek is er ook een ‘Gorilla markt’. Terwijl de toeristen uitleg krijgen, wordt buiten een verdeling van de groepen gemaakt. Daar wordt het lot bepaald over welke gorilla familie je mag bezoeken, en dus ook de zwaarte van de tocht.

De ene keer kan het dus beter uitpakken dan de andere. Soms omdat je het geluk hebt dat je een grotere gorilla familie toegewezen krijgt, en soms omdat je minder ver hoeft te lopen tijdens een gorilla trekking. En dat terwijl iedereen een flinke som geld neertelt voor dit korte bezoekje want je mag maar een uurtje bij een Gorilla familie blijven. En de tijd vliegt dan echt voorbij.

Jungletocht op zoek naar de berggorilla’s

De tocht naar de gorilla’s is prachtig door een begroeiing die je aan de film Tarzan doet denken. Onder begeleiding van een paar gidsen baan je je letterlijk een pad door de dichtbegroeide jungle. Je gaat omhoog en omlaag. En omdat je niet alleen maar op een pad loopt, maar midden door een jungle waar soms de takken weggehakt worden voordat je verder kunt en het op stukken vrij glibberig kan zijn en het soms lastig is om je evenwicht te bewaren, vinden sommigen de tocht zwaar.

Je kunt tijdens je gorilla trekking ook een ‘porter’ inhuren die jouw rugzak draagt. Dat is altijd een lastige beslissing, maar zo’n ‘porter’ verdient met één wandeling een heel maandsalaris. Als ze jouw tas niet mogen dragen, hebben ze ook geen inkomen.

ontmoeting met berggorillas oeganda

Ontmoeting met de gorilla’s

Als je dan ineens oog in oog staat met die enorme apen. Dat gevoel is gewoon niet te beschrijven. Wij liepen als eerste tegen een enorme zilverrug aan. Die keek even op en ging toen weer ongestoord verder met eten. Alhoewel ik het idee had dat hij ons het hele uur goed in de gaten hield want dit mannetje dook ieder keer weer op.

In tegenstelling tot de levendige chimpansees, zijn de gorilla’s niet erg actief, behalve de jonkies. Een klein binkje trommelde druk op zijn borstkas terwijl hij aan een liaan slingerde. Waarschijnlijk om indruk op ons te maken. De gorilla’s zitten soms ook diep verscholen in de struiken, wat het lastig maakt om ze dicht te benaderen. Officieel moet je zeven meter afstand houden, maar je komt vaak veel dichterbij.

En voor je het weet is het uur dan weer voorbij. Wat een ervaring zo’n gorilla treking! Voor mij was het die tocht meer dan waard.

Bekijk hieronder de hele impressie van mijn rondreis Uganda.

 

Pin voor later

Ontmoeting met de berggorilla's in Oeganda | www.travelbliss.nl

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 gedachten over “Gorilla trekking naar berggorilla’s in Uganda

 • 17 oktober 2018 om 8:18 pm
  Permalink

  Wij hebben de reis door Oeganda afgelopen zomer gemaakt. Zeker een hele mooie ervaring. Voor mensen die dit lezen, wij waren vooral erg onder de indruk van de natuur i Kidepo NP en cultuur rondom Moroto in het Noorden. Verder een tip: Als je Jinja bezoekt, is ook een boottocht naar de Source of the Nile via Victoria Lake zeker een aanrader (vraag naar bootgids Hakim!).
  Ik weet niet of ik het helemaal goed zag in de video, maar hadden jullie ook driver John? Oeganda is prijzig, maar zeker een prachtige ervaring met kinderen (die van ons waren 13 en 11 jaar).

  Beantwoorden
  • 18 oktober 2018 om 5:36 am
   Permalink

   Hi Mayke,

   wat leuk dat jullie dat met de kinderen gedaan hebben! Zij boffen maar dat jullie ze meenemen naar zulke mooie plekken. En bedankt voor jouw aanvullingen. Ik heb helaas alleen het zuiden van Oeganda gedaan samen met mijn zoon (voor zijn 21ste verjaardag). We waren maar 10 dagen in Oeganda omdat hij niet langer van school weg kon blijven. Nee wij hadden niet driver John. We hadden geboekt via Habari Travel en alles was super geregeld. Daarna ben ik in mijn eentje nog doorgereisd naar Tanzania.

   Het zijn inderdaad geen goedkope bestemmingen, maar zo waanzinnig mooi. Ik ben helemaal weg van Afrika! Afgelopen zomer met het hele gezin naar Zuid-Afrika gegaan omdat daar de safari’s beter betaalbaar zijn en mijn partner minder met Afrika heeft dan ik 😉

   Liefs, Maaike

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 Shares
Share
Tweet
Pin16
Share