Auschwitz bezoeken met of zonder gids?

Auschwitz bezoeken? Een bezoek aan concentratiekamp Auschwitz is erg indrukwekkend. Je wordt er echt even stil van. Het is een aandenken aan de verschrikkelijke genocide van de Joden in de Tweede Wereldoorlog. Meer dan een miljoen mensen vonden hier een gruwelijke de dood. Auschwitz bezoeken, kun je goed combineren met een stedentrip naar Krakau. Er zijn genoeg interessante bezienswaardigheden in Krakau maar een bezoek aan Auschwitz is ook zeker een aanrader.

Auschwitz bezoeken vanuit Krakau - Auschwitz 1

Auschwitz bezoeken met of zonder gids?

Je kunt het concentratiekamp met een georganiseerde tour vanuit Krakau bezoeken of op eigen gelegenheid. Zelf heb ik dat laatste gedaan. Als je op eigen gelegenheid gaat, kun je Auschwitz op je eigen tempo bekijken. En als je vroeg gaat ben je de enorme drukte voor. Houd er rekening mee dat je alleen op bepaalde tijdstippen op eigen gelegenheid mag rondlopen. Op veel tijdstippen ben je verplicht om Auschwitz met een rondleiding te bezoeken.

Auschwitz bestaat uit twee concentratiekampen

Wil je meer weten over de holocaust in de tweede Wereldoorlog? Breng dan een bezoek aan concentratiekamp Auschwitz. Wat veel mensen niet weten is dat Auschwitz een verzamelnaam is voor twee kampen die dicht bij elkaar liggen: Auschwitz I en Auschwitz II. Deze laatste staat ook beter bekend als Birkenau. ‘Auschwitz’ is eigenlijk de Duitse naam voor Oswiecim, het Poolse dorpje waar het kamp gelegen is.

Auschwitz bezoeken vanuit Krakau op eigen gelegenheid zonder rondleiding

Het is aan te raden om te starten met Auschwitz I omdat je hier meer leert over het leven in het concentratiekamp. In het grootste deel van de barakken zijn exposities. Een Barak is ook helemaal gewijd aan Nederland in de tweede Wereldoorlog. Voor dit concentratiekamp moet je dus online reserveren. Auschwitz II/Birkenau kun je zo bezoeken. Je hoeft daar geen ticket te laten zien. Tussen Auschwitz I en Auschwitz II rijden ieder uur gratis shuttle busjes.

Auschwitz I

Auschwitz I werd in 1940 als eerst ingericht als concentratiekamp door de nazi’s. Dit was eigenlijk een Poolse legerbasis. Auschwitz 1 is vrij compact en bekend van de toegangspoort met de woorden ‘Arbeit macht frei’. In stenen barakken zijn verschillende exposities te zien die je een idee geven over de verschrikkelijk gang van zaken in dit kamp. De achtergelaten spullen zoals stapels koffers, schoenen en afgeschoren mensenhaar zijn bijna niet te bevatten. Je kunt hier ook een gaskamer bezoeken en een ruimte waar mensen geëxecuteerd werden.

Auschwitz bezoeken vanuit Krakau zonder gids - uitstapje vanuit Auschwitz

Auschwitz II – Birkenau

Een paar kilometer verderop ligt Auschwitz II, beter bekend onder de naam Birkenau. Dit is het beeld dat de meeste mensen voor ogen hebben voordat ze Auschwitz bezoeken. Dat was ook voor mij zo. Toen Auschwitz I te klein werd, besloten ze dit vernietigingskamp te bouwen. In dit kamp zijn de meeste slachtoffers gevallen. Dit kamp is bekend van de spoorlijn die door de toegangspoort gaat. Het is een enorm uitgestrekt terrein waar nog een aantal houten barakken te bezoeken zijn. Maar de vele resten en schoorstenen laten zien hoe enorm groot dit kamp was.

Auschwitz bezoeken vanuit Krakau - Birkenau of Auschwitz 2

Auschwitz gratis bezoeken op eigen gelegenheid

Je kunt Auschwitz bezoeken met of zonder gids. Zelf heb ik Auschwitz bezocht zonder gids. Het voordeel is dat je alles op je eigen tempo kunt doen. Toen ik de tickets geboekt had voor 08.00 uur werd me dat in eerste instantie niet in dank afgenomen door de rest van mijn gezin want dit betekende dat we om half 7 opgepikt werden in Krakau. We hadden het transport geregeld via onze accommodatie. Achteraf was mijn gezin me dankbaar want wij hebben Auschwitz in alle rust kunnen bekijken. Er liepen zo vroeg hooguit een tiental mensen rond. Toen we klaar waren kwamen er hordes toeristen en stond de parkeerplaats afgeladen vol. Met zoveel mensen wordt het lastig om de exposities rustig te bekijken.

Auschwitz bezoeken vanuit Krakau zonder gids - Birkenau

Als je Auschwitz op eigen gelegenheid bezoekt, krijg je geen uitleg van een gids, maar overal staan duidelijke beschrijvingen bij. Op veel tijdstippen mag je Auschwitz alleen met een gids bekijken. Wil je het dus echt op eigen houtje doen dan ben je beperkt tot de vroege uren of later op de dag. Je kunt dus ook en rondleiding met een gids boeken, maar dan heb je niet de vrijheid om de ruimtes te bezoeken die je wilt. Een andere optie is om een georganiseerde tour te doen vanuit Krakau. Dan wordt je gewoon bij je hotel afgehaald.

Auschwitz bezoeken openingstijden

Concentratiekamp Auschwitz is gratis en het kamp is het hele jaar open vanaf 08.00 uur. De sluitingstijd varieert per seizoen. Maar je kunt Auschwitz alleen op bepaalde tijdstippen op eigen gelegenheid bezoeken. Die tijden wisselen per seizoen. In de periode van 1 april tot 31 oktober kun je dit alleen voor 10.00 uur en na 15.00 uur doen. Als je voor 10.00 uur binnen bent dan mag je wel gewoon blijven zo lang je wilt. Maar ga dus zo vroeg mogelijk als je de drukte voor wilt zijn!

Auschwitz tickets

De toegang tot Auschwitz is gratis, maar je moet je gratis kaarten wel online bestellen. Dit kan tot drie maanden van tevoren. Het is tegenwoordig heel populair en het aantal kaarten dat per uur wordt uitgegeven is beperkt. Reserveer je toegangskaarten voor Auschwitz dus tijdig! Je reserveert voor Auschwitz I voor een bepaald tijdstip en het is ook de bedoeling dat je er op dat tijdstip bent. Eenmaal binnen mag je zolang blijven als je wilt. Auschwitz II/Birkenau kun je zo binnenlopen. Daar hoef je geen ticket te laten zien.

Reserveer je gratis toegangskaarten op de website van Auschwitz.

Als je een rondleiding met een gids boekt dan betaal je wel voor de rondleiding. Een algemene rondleiding van 3,5 uur kost 50 zloty en een ‘study tour’ kost 90 zloty. Gidsen zijn er in meerdere talen zoals in het Duits en Engels. Ook hiervoor geldt reserveer deze rondleidingen op tijd. Kijk voor actuele openingstijden en rondleidingen op de website van Auschwitz.

Auschwitz bezoeken vanuit Krakau zonder rondleiding - Birkenau

Bereikbaarheid concentratiekamp Auschwitz

Concentratiekamp Auschwitz ligt in het stadje Oświęcim, zo’n 70 kilometer van Krakau. De rit duurt zo’n 1,5 uur. Je kunt met een huurauto of een taxi naar Auschwitz. Maak met zo’n taxi wel van tevoren een prijsafspraak.

Openbaar vervoer

Vanaf het Centraal Station vertrekt ieder uur een trein naar station Oświęcim. Maar vanaf station Oświęcim is het nog zo’n 2 kilometer naar Auschwitz. Er rijdt een lokale bus of je kunt een taxi nemen.

De bus vanuit Krakau is dus een betere optie. Bij het regionale busstation achter het station vertrekken iedere uur meerdere bussen die je wel voor de deur van Auschwitz afzetten. De rit duurt iets meer dan 1,5 uur en kost ongeveer 30 zloty. De bussen hebben ‘Oświęcim’ of ‘Auschwitz’ voorop staan en je kunt gewoon instappen. Kaartjes kun je bij de chauffeur kopen. Tussen Auschwitz I en Auschwitz II rijden ieder uur gratis shuttle busjes.

 

Pin voor later

Tips voor een gratis bezoek aan concentratiekamp Auschwitz met tieners. Bezoek Auschwitz op eigen gelegenheid zonder rondleiding zodat je alle tijd hebt om rond te kijken

BewarenBewaren

30 gedachten over “Auschwitz bezoeken met of zonder gids?

 • 19 januari 2020 om 7:13 pm
  Permalink

  Wij willen graag zonder gids met een audio guide rondlopen is dat mogelijk?

  Beantwoorden
  • 20 januari 2020 om 12:12 am
   Permalink

   Geen idee of dat mogelijk is. Check even de website om te kijken of je een audiogids kunt krijgen

   Beantwoorden
 • 7 juli 2019 om 12:51 pm
  Permalink

  Hallo!

  Ik heb een vraagje waar ik via de site maar niet achterkom. Ik heb een tour via het museum geboekt om 11 uur. De Tour duurt 3,5 uur. Mag je dan na de Tour nog op eigen houtje rondkijken?

  Groet!
  Mariken

  Beantwoorden
  • 9 juli 2019 om 7:03 am
   Permalink

   Geen idee. Dat zou je even kunnen navragen bij de organisatie zelf.

   Beantwoorden
 • 14 juni 2019 om 3:50 pm
  Permalink

  Hi!
  Ik ga met een vriend van mij dit jaar interrailen en willen dan ook zeker een bezoekje aan Auschwitz brengen. Nu wil ik online tickets reserveren om op eigen houtje Auschwitz te bezoeken, maar ik kan alleen maar groepstickets bestellen? Heeft er iemand hetzelfde probleem of ben ik de enige onhandige 😉 Ik hoop graag dat iemand mij kan helpen!

  Beantwoorden
  • 16 juni 2019 om 8:26 am
   Permalink

   Per datum moet je kijken of je ‘Tour for individuals without an educator’ ziet. Misschien is er op sommige dagen in de zomervakantie geen mogelijkheid om dit op eigen houtje te doen. Meestal zijn dit de tijdstippen aan het begin van de dag en aanzet einde van de dag dus je kunt per datum kijken of deze beschikbaar zijn.

   Beantwoorden
 • 12 mei 2019 om 11:21 am
  Permalink

  Hallo Maaike,
  Wij gaan in juli naar Auschwitz. We hebben al kaarten besteld en we hebben er voor gekozen om zonder gids het kamp te bezoeken( we halen de kaarten voor 9.00 uur op).Nu heb ik een vraag aan je; als je de kaarten ophaalt, dien je je dan te legitimeren? Dit vraag ik omdat ze om ieders naam en geboortedatum vragen.
  Groeten van Marleen

  Beantwoorden
  • 16 mei 2019 om 1:35 pm
   Permalink

   Hi Marleen,

   Dat kan ik me niet meer herinneren, maar zou voor de zekerheid je legitimatie wel meenemen 😉

   Groetjes, Maaike

   Beantwoorden
 • 20 februari 2019 om 7:40 pm
  Permalink

  Interessant! Dat van die verplichte groepsbezoeken wist ik alvast niet. Volgende maand maken ook wij de reis naar dit werelderfgoed. Heb je aan een halve dag voldoende, denk je, of moet je gewoon de hele dag hiervoor uittrekken?

  Beantwoorden
  • 20 februari 2019 om 8:41 pm
   Permalink

   Je hoeft niet perse met een groep. Je kan ook zelfstandig, maar je MOET wel online een tijd reserveren voor Auschwitz. Dit is gewoon gratis, maar wel verplicht. Voor Birkenau hoef je niet te reserveren. Mijn advies: ga zo vroeg mogelijk want dan is het nog rustig! Dan ben je voor alle groepen! Als je om half 8/8 uur begint heb je aan een halve dag genoeg. Een hele dag is echt teveel.

   Maar het is nog wel zo’n 1,5 uur terug rijden naar Krakau, als je het vanuit daar bezoekt. Dus je kunt niet teveel meer plannen voor die dag. Wij hadden zelf een busje geregeld via onze accommodatie in Krakau (we waren met 5-en) omdat we er dus vroeg moesten zijn. Dat werd me eerst niet in dank afgenomen, maar toen ze de drukte zagen toen wij klaar waren, waren die tieners toch wel heel blij dat we zo vroeg gegaan waren 😉 Dat busje heeft ons ook naar Birkenau gebracht. Ga zeker naar beide locaties! En neem ook eten en drinken mee want er is daar niet echt veel te krijgen.

   Beantwoorden
   • 12 mei 2019 om 12:06 pm
    Permalink

    Hoi wij willen ook reserveren maar het lukt op een of andere manier niet.
    Wij willen zonder gids gaan .

    Beantwoorden
    • 16 mei 2019 om 1:36 pm
     Permalink

     Daar kan ik je helaas niet mee helpen. Misschien via andere webbrowser proberen of kijken of je ergens contact gegevens ziet?

     Beantwoorden
 • 17 augustus 2018 om 6:48 am
  Permalink

  Je wordt er al stil van als je de verhalen hoort en deze foto’s ziet. Wil er zelf ook nog een keertje heen, denk dat ik dan nog stiller bent dan de verhalen die ik lees en de foto’s ziet.

  Beantwoorden
  • 17 augustus 2018 om 7:03 am
   Permalink

   Dat klopt helemaal. Natuurlijk kun je het nooit op foto’s vastleggen en heeft het veel meer impact als je het zelf ervaart. Vooral als je zelf ervaart hoe enorm groot het terrein eigenlijk is en al die schoorstenen ziet. Zo kun je bijvoorbeeld ook zelf een gaskamer in maar ik vond dat ik dat echt niet kon vastleggen op een foto. Je wordt er echt stil van als je zelf in Auschwitz rondloopt!

   Beantwoorden
 • 15 augustus 2018 om 8:19 am
  Permalink

  Hier ben ik nog nooit geweest maar ik wil het nog graag een keertje zien. Het is natuurlijk wel super heftig en het heeft een grote impact op je maar het is wel iets wat je een keer gezien moet hebben, vind ik.

  Beantwoorden
  • 15 augustus 2018 om 11:15 pm
   Permalink

   Hi Britt,

   Helemaal mee eens. Auschwitz is heftig en de plek komt echt wel even binnen, maar ik denk ook dat he goed is om zo’n plek een keer te bezoeken. Je bent daarna wel even helemaal van slag. Een bezoek aan Auschwitz kun je goed combineren met een stedentrip naar Krakau (wat ook echt een aanrader is trouwens). En als je dan toch naar Krakau gaat, dan is een excursie naar Auschwitz wel een must-do wat mij betreft.

   Maaike

   Beantwoorden
 • 7 augustus 2018 om 8:50 pm
  Permalink

  Ben er ook geweest heeft echt een indruk achter gelaten

  Beantwoorden
 • 4 augustus 2018 om 11:07 am
  Permalink

  als ik zou gaan, zou ik inderdaad met mijn tieners gaan. Eerlijk gezegd word ik echt lichamelijk misselijk als ik denk aan wat daar gebeurd is, dis ik weet niet of het zo verstandig is om zelf te gaan kijken… Niet om mijn hoofd in het zand te stoppen en te vergeten wat daar gebeurd is, maar omdat ik waarschijnlijk de hele dag huilend rond zou lopen.

  Beantwoorden
 • 3 augustus 2018 om 6:22 pm
  Permalink

  Bedankt voor je tips! Ik wil dit kamp zeker nog eens bezoeken en dan het liefst inderdaad gewoon op eigen houtje rondkijken dus dan is het wel handig om te weten dat je dan het beste zo vroeg mogelijk kunt gaan!

  Beantwoorden
 • 2 augustus 2018 om 6:17 pm
  Permalink

  Poeh, ik vind het aan de ene kant heel ingewikkeld (geconfronteerd worden met zoveel onmenselijkheid. Zoveel haat die men voor de medemens – want dat is het eigenlijk – heeft gevoeld). Aan de andere kant is het bijna noodzakelijk om er ooit te zijn geweest. Om daadwerkelijk te voelen en te ervaren wat dit met je doet. Mijn meisje van 6 jaar vind ik nog te klein. Ik wil haar wereld zo lang mogelijk ‘mooi’ houden. Maar als ze op de tienerleeftijd is? Wie weet. Zelf ben ik er namelijk ook nog niet geweest.

  Beantwoorden
  • 3 augustus 2018 om 4:50 am
   Permalink

   Hi Rory,

   Ik ben het helemaal met je eens. Concentratiekamp Auschwitz roept dubbele gevoelens op, maar het is inderdaad goed om het toch eens met eigen ogen te aanschouwen. Een meisje van 6 jaar zou ik zeker niet naar zo’n plek meenemen. Ik denk dat het goed is dat kinderen eerst meer weten over de Tweede Wereldoorlog en de genocide. Mijn tieners waren erg onder de indruk van een bezoek aan Auschwitz in ieder geval. En ik zelf ook.

   Maaike

   Beantwoorden
 • 2 augustus 2018 om 12:09 pm
  Permalink

  Mijn nicht is er geweest een heeft foto’s laten zien. Heel indrukwekkend. Ik ga het zeker nog bezoeken, maar dan wel met gids.

  Beantwoorden
  • 3 augustus 2018 om 4:45 am
   Permalink

   Auschwitz is zeker indrukwekkend. Het is gruwelijk wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurd is en om zelf in Auschwitz rond te lopen daar word je echt wel even stil van. Auschwitz bezoeken zonder gids heeft als voordeel dat je al vroeg kunt gaan en de masaa voor bent. Maar ik kan me voorstellen dat je Auschwitz met gids wilt bezoeken om meer uitleg te krijgen en nog vragen kunt stellen.

   Beantwoorden
 • 2 augustus 2018 om 10:08 am
  Permalink

  Indrukwekkend. Toch zou het me met een gids ook wel handig lijken, maar net wat je zegt: nu kun je alles in je eigen tempo doen. Dat is toch het fijnste 🙂

  Beantwoorden
  • 3 augustus 2018 om 4:36 am
   Permalink

   Auschwitz is inderdaad indrukwekkend. Een uitleg van een gids kan heel erg prettig zijn zodat je net wat meer achtergrond informatie en uitleg krijgt, maar dan loop je met een groep en bepaald de gids het tempo. Gelukkig heb je ook op steeds meer plekken een audio guide;) Het voordeel van Auschwitz bezoeken op eigen gelegenheid vond ik dat je vroeg kunt gaan en de drukte voor bent. En dat je het op je eigen tempo kunt bekijken.

   Beantwoorden
 • 2 augustus 2018 om 9:37 am
  Permalink

  Dit lijkt me inderdaad iets waar je wel even stil van wordt. Ik zou denk ik ook heel vroeg in mijn eentje gaan om de drukte te mijden.

  Beantwoorden
  • 3 augustus 2018 om 4:30 am
   Permalink

   Auschwitz bezoeken maakt heel veel impact en daar wordt je inderdaad echt even stil van. Ik ben blij dat we uiteindelijk vroeg naar Auschwitz gegaan zijn en alle drukte voor waren zodat je het ook echt in je op kunt nemen zonder een grote massa bezoekers

   Beantwoorden
 • 2 augustus 2018 om 9:21 am
  Permalink

  Ik ben daar vroeger nog met school naartoe geweest als ik ongeveer 12 jaar was, maar wij waren toen te jong. Denk dat het nu een diepere indruk zou nalaten.

  Beantwoorden
  • 3 augustus 2018 om 4:27 am
   Permalink

   Dat denk ik ook. Auschwitz bezoeken doe je het best als je wat ouder bent dan maakt het meer impact.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

180 Shares
Share
Tweet
Pin180
Share